Het culinair aanbod lijkt op het eerste zicht weinig divers, maar je kan hier echt wel lekker eten. Wel vaak rijst. Veel rijst. En de veganisten? Hoe en waar kan je vegan eten in Costa Rica, een land waar vlees in de traditionele keuken niet weg te denken is?
Na 20 jaar vegetarisch en intussen volledig vegan zag ik de opties in Costa Rica de voorbije jaren alleen maar toenemen. En dat is goed nieuws! De vreemde blikken die ik vroeger in Costa Rica kreeg op ‘soy vegetariana’ krijg ik nu lang niet meer zo vaak op ‘soy vegana’. In vele expat dorpjes zien we een enorme toename van vegan opties op het menu.
Vegan eten in Costa Rica
Misschien hou je het veilig en eet je vooral in toeristische restaurants met hogere prijzen en een internationaler aanbod? Dan kan ik je echt op het hart drukken: stap een soda (lokaal familierestaurant) binnen. Ga voor de authentieke keuken in Costa Rica!
In sodas staan vooral traditionele gerechten op het menu. Toch kan je die gerechten verrassend vlot vegan eten in Costa Rica. Al hangt dat ook een beetje af van regio tot regio. Dorpjes in landelijke omgeving wijken niet makkelijk af van het traditionele eten. Daar lijkt de tijd wat stil te staan. De tijd waarin ik tijdens mijn allereerste bezoek aan Costa Rica in 2000 bijna 3 weken lang rijst met zwarte bonen at. Dat terwijl ik niet eens fan ben van rijst óf van zwarte bonen! Maar die tijd is op vele plekken veranderd.
Wie net als ons vooral zelf kookt, hoeft al helemaal niet te vrezen. Vegan food in Costa Rica zit in de lift, al zeker in bepaalde regio’s. Steeds meer supermarkten nemen plantaardige alternatieven op in hun gamma. Het grootste aanbod vind ik in de BM supermarkt met verrassend veel plantaardige alternatieven voor zuivelproducten zoals sojamelk, amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk en havermelk, plantaardige margarines, plantaardige kazen, tofu en andere plantaardige vleesvervangers.

Wat als je niet zelf kookt of ontbijt maakt? Wat schaft de vegan pot als je uit eten gaat? Hou deze zinnetjes in het achterhoofd:
- Soy vegano/a
- Por favor: sin carne (zonder vlees), sin pollo (zonder kip), sin pescado (zonder vis), sin queso (zonder kaas), sin leche (zonder melk) y sin huevos (zonder eieren)
Vegan ontbijt in Costa Rica
Gallo Pinto is de rijstschotel waar Tico’s de dag mee starten en als het kan ook graag nog een portie van eten als lunch (met wat vlees, kip of kaas bij).
Rijst gemengd met zwarte bonen, wat versnipperde groenten, koriander en ajuin zorgt voor de naam Gallo Pinto, vertaald ‘gevlekte haan’. Je kan dus perfect een vegan gallo pinto eten. Soms krijg je bij een gallo pinto ook bakbananen en een ei of zure room. Vermeld er dus voor alle zekerheid bij: ‘sin huevos, sin queso y sin natilla’.
Brood is niet iets waar hier veel aandacht aan wordt besteed. De meeste Tico’s eten toastbrood of wit brood van de bakker. Mierzoete gevulde ‘gatos’ vind je hier dan wel à volonté. Neen geen katten. Wel kleine zoete cakejes (of petits gateaux) gevuld met gelei en veel suiker. Het deeg is niet vegan. Als zoetebek is dat mijn grootste uitdaging als vegan: lekkere vegan gebakjes en vegan desserts vinden. Maar ook op dat gebied nemen de opties toe, ook in Costa Rica.
Geen zin in rijst? Ga voor patacones. Groene bakbananen worden in dikke schijven gesneden, gezouten en gebakken of gefrituurd. Patacones met guacamole worden vaak als bijgerecht aangeboden. Vraag een grotere portie of bestel er een portie fruit, rijst of groenten bij.
Vegan lunch of avondeten in Costa Rica
Voor Tico’s is de ochtend de belangrijkste maaltijd. Overdag eten ze vaak opnieuw rijst en als het kan s’ avonds ook nog een keertje.
De casado (vertaald: de getrouwde man) is de nationale maaltijd. Blijkbaar leefde een vrijgezel traditioneel op sandwiches tot hij getrouwd was. Deze stevige maaltijd wordt als lunch en avondmaal geserveerd. En ja, opnieuw met rijst en zwarte bonen. De bereiding is anders. De bonen worden niet gemengd onder de rijst en je krijgt er een stuk vlees, kip of vis bij met tortilla’s en ei. Daar heb je uiteraard weinig aan als je vegan eet.

Laat de dierlijke producten weg en jouw bord wordt bijgevuld met heerlijke plantaardige alternatieven zoals groentjes en een extra portie bakbanen. Vraag dus zeker naar de casado vegano (sin carne, sin pollo, sin pescado, sin huevos o queso pero con muchos platanos y muchas verduras)
Gerechtjes
Picadillo’s zijn fijngehakte groenten (soms met vlees) die bij maïstortilla’s geserveerd worden. In de mix vind je vaak ook aardappel of allote (soort pompoen). Als vegan vermeld je bij een bestelling picadillo’s gewoon ‘sin carne o sin pescado, solo vegetales’.
Empanadas zijn gemaakt met tarwebloem en eierdeeg dus niet vegan.
Enyucados zijn yuca-kroketten. De yucca (cassave of maniok) is een knolgewas dat als alternatief voor de aardappel wordt gebruikt. Enyucados zijn gemaakt met gepureerde yuca, ui, knoflook en andere kruiden. Als vulling wordt vaak vlees of ei toegevoegd. Bestel dus ‘enyucados vegetales sin carne y sin huevo’.
Tamales is de traditionele snack met de eindejaarsfeesten of bij familiebijeenkomsten maar wordt vaak het hele jaar door als tussendoortje of lunchpakketje aangeboden. Tamales worden gemaakt met een gepureerde maïsbasis gevuld met vlees, kaas of groenten. Die mix wordt in een bananenblad gewikkeld. Tamales met enkel groenten zijn dus vegan.

Salsa Lizano is een sausje dat je in zowat elke soda op tafel zal zien staan. Het lichtzoete maar (niet té) pittige sausje bestaat uit uien, wortelen, bloemkool, komkommer en Spaanse peper. Het is volledig vegan en de ideale smaakmaker op je gerechten.
Nachos. Een nachoschotel zonder vlees en kaassaus is eveneens verkrijgbaar. Zelf maken we deze in Costa Rica intussen met vegan cheese die je in steeds meer supermarkten en ook in natuurwinkeltjes kan kopen. We nemen vaak een portie (zonder de vegan cheese maar met gepureerde bonenpasta) in een versheidsdoosje mee voor onderweg tijdens een lange wandeling. Heerlijk!

Fajitas met humus en tofu. Ook deze optie zien we steeds vaker op de menukaarten staan.
Vegan desserts en tussendoortjes in Costa Rica
In noten zitten proteïnen, zink en omega-3’s die je als vegan nodig hebt. Het aanbod van diverse noten in de meeste supermarkten is ok maar noten zijn hier niet goedkoop.
Rauwe groenten als snack zijn beslist een aanrader. In elke supermarkt kan je wortels, broccoli en bloemkool kopen. Snij deze in stukjes en neem ze mee voor onderweg. De gezonde vegan alternatieven zijn legio in Costa Rica. Maar hoe zit het met de zoete tussendoortjes?
Arroz con leche. Deze traditionele rijstpap wordt gemaakt met kaneel, kruidnagel en (gecondenseerde) melk dus niet vegan. Als je zelf graag desserts maakt, kan je als vegan de melk vervangen door sojamelk met suiker (de meest creamy optie) of met havermelk (zoeter maar minder creamy). Wie het helemaal goed wil doen, maakt gewoon een arroz con leche met zelfgemaakte vegan gecondenseerde melk.
Als vegan én zoetebek stap ik niet zo snel meer een coffee bar binnen voor een lekkere muffin of brownie. Dat was voor mij de moeilijkste aanpassing. Toch ben ik aangenaam verrast van de vegan zoetigheden die in steeds meer zaken verkrijgbaar zijn.
In Uvita ontdekten we dat een Belgische dame het brein is achter Flabellina. Haar vegan desserts vinden in steeds meer zaken in de Costa Ballena hun weg (zo o.a. bij Indómitos en Tagua). Wie langer in de buurt verblijft, kan gewoon een voorraadje inslaan. Ik hoef niet te vertellen wat in onze diepvries zit 🙂

Wie het niet makkelijk heeft om in eigen land voldoende stukken fruit per dag te eten, heeft in Costa Rica geen excuus. Bij het ontbijt krijg je normaal steeds een bordje met tropisch fruit voorgeschoteld. Dat bestaat meestal uit: papaya, ananas en banaan.
Exotisch fruit in Costa Rica
Sinds ons herbebossingsproject en het aanplanten van een food forest, hebben we vele nieuwe soorten fruit ontdekt. Dankzij de ligging (op slechts 10 graden van de evenaar) heeft Costa Rica het hele jaar door een tropisch klimaat. Dit zorgt voor een constante selectie van exotisch fruit. Naast de bekende favorieten zoals mango, ananas, banaan en watermeloen zijn er talrijke lokale variëteiten waar je jouw smaakpapillen mee kan verwennen. Terwijl sommige inheems zijn, werden andere geïntroduceerd uit Azië, Afrika en Oceanië.
Papaya. Deze zacht zoete vrucht is mijn favoriet bij het ontbijt. Je verwijdert de pitjes uit de kern en snijdt het oranje vruchtvlees in stukken.


Pitahaya of dragonfruit staat op een gedeelde eerste plaats als favoriete fruithapje om de dag mee te starten. Het fruit groeit op cactuswijnstokken die vooral floreren in regio’s die een voldoende lang droog seizoen kennen (zoal Guanacaste). We duimen heel hard dat onze pitahaya in de – toch wel veel vochtigere – South Pacific het goed zal doen. Dragonfruit snij je in blokjes voor bij het ontbijt of als dessert.
De zapote heeft een rijke, fluweelachtige smaak (tussen zoete aardappelen en bruine suiker) en is een van Costa Rica’s unieke delicatessen. Deze interessante vruchten zijn tussen maart en juni (bij de start van het regenseizoen) verkrijgbaar op lokale markten. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook zeer voedzaam. In Costa Rica komen 5 zapote soorten voor. Eentje is niet eetbaar. Helaas is het net deze die in onze tuin groeit. De chocolate Mamey of Mamey Zapote werd al snel aangekocht om te planten. Nu hopen dat hij snel groeit en vruchten draagt 🙂


De ramboetan of Mamon Chino ziet eruit als een harige aardbei. De vucht (met een oneetbare pit) is pittig en zoet, laag in caloriën maar boordevol essentiële vitamines.
D pejibaye of perzikpalmvrucht smaakt naar geroosterde kastanjes. De vruchten worden gekookt in gezouten water en als een aardappel of broodvrucht vaak gebruikt in recepten voor brood, soepen, koekjes en cakes.
Guanábana, ook bekend als soursop in Costa Rica, wordt vooral in smoothies gebruikt. De smaak van de grote groene vrucht met doorns lijkt het meest op dat van een peer. Je kan ze rauw eten, als drankje of er sorbet van maken.


Jocote is een groene, gele of – zoete en sappige -rode pruim die je van juli tot september kan kopen. Niet alleen de Tico’s ook de Scarlet Macaws zijn er verzot op.
Guabo, ook icream bean genoemd is een smakelijke peulvrucht die je van januari tot juni kan kopen. De witte pulp is eetbaar. Spuw de zwarte zaadjes uit.

De maracuya (maart tot mei) is naast de granadilla (augustus tot december) de tweede soort passievrucht. De vrucht is rijk aan vitamine A, C en K, ijzer, fosfor en calcium.
Typische drankjes in Costa Rica
De talrijke verse fruitsappen (batidos of frescas naturales) en de vele fruitsoorten die je langs kraampjes langs de weg kan kopen, zorgen voor natuurlijke suikers en voldoende vochtopname in de tropische omgeving. Vraag steeds ‘con agua’ (er is ook een melkvariant).

Agua Dulce. Deze traditionele drank is een combinatie van water met tapa dulce (gemaakt met suikerriet). Door het productieproces van tapa dulce blijven heel veel voedingsstoffen bewaard. Je kan agua dulce koud of warm drinken.
Pipa. Een pipa fria zal je vooral aan de stranden vinden. Men houdt de kokosnoten in een koelbox en hakt er de top van af. Met een rietje (bij voorkeur uiteraard een herbruikbaar of afbreekbaar rietje) drink je koel kokoswater wat heel verfrissend is op een hete dag. Het kokoswater bevat calcium, magnesium en potassium.

Koffie. In 2018 won een koffieboon uit Costa Rica de eerste prijs als ’s werelds beste (en duurste) koffie. Ondanks zoveel kwalitatieve koffie (vooral voor de export) zie je in hotels meestal de gewone Nescafé oploskoffie. Doodzonde. De Tico’s doen ontzettend veel suiker in de koffie. Let dus op als je ergens een koffie bestelt en je knikt ‘si’ op de vraag ‘azucar?’

Verblijf je enkele weken in Costa Rica? Koop echte koffie! In zowat elke accommodatie heb je een koffiezet. Is er geen koffiezet opteer dan voor de authentieke filtermethode in een sok (de chorreador). Je geniet dubbel van je koffie en je hebt meteen een heel leuk souvenir voor thuis.
Waar vegan eten in Costa Rica?
Durf in een soda vragen naar de vegan optie van hun gerechten. Laat je verrassen. Vermeld er gewoon bij ‘sin carne, sin pollo, sin pescado, sin huevos, sin queso: soy vegano/vegana’.
Steeds meer toeristische dorpjes hebben vegan restaurantjes. Zij spelen in op de toenemende vraag van reizigers maar ook van expats die naar Costa Rica verhuizen voor een gezondere levensstijl waar ook vegan food in thuis hoort.

Een overzicht van adresjes voor vegan eten in Costa Rica vind je op de Happy Cow.
Onze favoriete vegan adresjes:
- Luv Burger (San José – Nosara en Samara): all vegan!
- Orchid Coffee & Tea in Monteverde: koffie met plantaardige melk en vegan opties
- Phat Noodle in Dominical: stel zelf jouw vegan maaltijd samen – heel lekker eten!
- Indómitos in Uvita: vegetarisch restaurant met vegan opties – heerlijke vegan dessers!
- Tagua in Uvita – in hetzelfde straatje als Indomnitos): coffeebar met vegan desserts
- Pancito in Ojochal: Frans bakkertje met vegan opties (vegan wrap, panini,…)
- Los Gatos Locos in Ojochal: vegan opties (de vegan banana pancakes zijn delicious!)
- Como en mi Casa ArtCafe in Puerto Viejo: vegetarisch/veganistisch restaurant
- Jammin in Puerto Viejo: vegan restaurant
- Karma in Jaco in de Central Pacific: vegan restaurant in de hoofdstraat
- Almendra in Atenas: ideaal als tussenstop onderweg van of naar San José
- Anicca: vegan/veggie taverne langs de Costanera in Ojochal
Suggesties van andere vegan reizigers:
- Lands in Love onderweg naar La Fortuna: vegetarisch-vegan restaurant/lodge
- Organica Fortuna in La Fortuna.
- Organico in Montezuma: vegan opties
Heb jij zelf nog een leuk vegan restaurantje ontdekt in Costa Rica? Laat het ons weten via messenger of via mail.
Laatste versie: 20 maart 2023

Meer informatie
- Zoek bestemmingen op interactieve kaart.
- Start jouw reisvoorbereiding voor Costa Rica hier.
- Maand per maand bekeken: wanneer is voor jou de beste reisperiode?
- Overzicht reisroutes: start hier
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- Wat neem je mee naar Costa Rica?
- Logeertips: 30 unieke adresjes
- De 20 mooiste watervallen
- Alles over autohuur en met de auto rijden in Costa Rica
.
Ook zo gefascineerd door wonderlijke natuur en wildlife? Volg Under The Trees op Instagram.
* Boek of koop je iets (tijdens de browsersessie) na het klikken op een link van Booking.com of Bol.com? Dank je! Dit kost jou helemaal niets extra. Het helpt wel om alle informatie op deze blog te onderhouden en gratis te kunnen blijven aanbieden.
.