Het grottenstelsel in Barra Honda nationaal park is uniek in Costa Rica. Daal na een mooie wandeling beveiligd af in de Terciopelo grot en geniet van prachtige stalagmieten en stalactieten in kalkstenen grotten.
Bespaar op transport
TIP: Boek je transport van zodra mogelijk. Tarieven stijgen als de beschikbaarheid mindert!
- Boek bij het meest betrouwbare autoverhuurbedrijf Adobe Rent a car. Krijg automatisch 10% korting verrekend via deze link. Wijzigingen en gratis annuleren is mogelijk tot 72u vooraf.
- Check ook bij Sunnycars voor de all inclusive formule, eveneens met gratis annuleren optie.
- Beperkt budget? Vergelijk via deze link de beste deals voor een huurauto.
- Ga op avontuur met een 4×4 met rooftop tent van Nomad America en krijg 10% korting met deze code: UNDERTHETREES
- Boek tijdig jouw shuttle.
Naar Barra Honda nationaal park
- Bezoek het park na een verblijf op de Nicoya Peninsula in Nosara, Samara, Santa Teresa, Cabuya, Montezuma, Curu /Isla Tortuga, Paquera of Hojancha.
- Zet het op de route voor of na Santa Rosa Nationaal Park of La Cruz en El Jobo en vermijd zo de drukke Ruta 1.
- Vanuit Monteverde rij je de Tempisque brug over richting Nicoya. Amper 15 km voorbij de brug sla je rechtsaf naar het dorpje Barra Honda (of Nacaome). Dan is het nog 4 km tot Barra Honda nationaal park.
Reis je met het openbaar vervoer?
- Neem de bus naar het stadje Nicoya en neem daar de bus naar Santa Ana (duur: 40 min.).
- Opgelet: check vooraf want deze bus gaat maar 2 x per dag, op sommige dagen maar 1 keer.
- Vanuit Santa Ana wandel je 30 minuten tot de ingang.
- Voor een dagexcursie vanuit Samara ben je 2 uur onderweg.
Barra Honda nationaal park
Het is het enige nationale park in Costa Rica met een ondergronds grottenstelsel. De vegetatie in het park bestaat uit secundair loofbos en 290 hectaren tropisch droog woud, één van de zeldzaamste habitats ter wereld. Het werd opgericht in 1974 en is 2295 hectaren groot met hoogtes van 20 tot 442 meter.
De bijna vlakke tafelberg van Barra Honda heuvel torent indrukwekkend boven de Tempisque vallei uit. Een 60 miljoen jaar oud koraalrif vormt de basis van een ondergronds stelsel dat door tectonische breuken omhoog werd getild. Regenwater op kalksteen creëerde een prachtig kunstwerk van gallerijen met druipstenen.
Praktisch
- Openingsuren: 8.00 tot 16.00.
- Vertrekuur voor bezoek aan de grotten van 8.30 tot 13.00. Tijdens het regenseizoen wordt de namiddagtour niet aangeboden.
- Inkom: 12 USD per persoon excl. taks. (via credit card ter plekke af te rekenen). Dit is voor een wandeling zonder gids en zonder de grottentour.
De grottentour (inclusief klimuitrusting en gids) kost 40 USD pp. Dit betaal je cash bij aankomst (steeds vooraf te reserveren via whatsapp bij het Barra Honda Ranger station op +506 8539 1010)
Duur. De wandeling en grottentour zou 3 tot 4 uur duren maar wij waren 5 uur onderweg van bij aankomst tot vertrek met onderweg veel informatie (in 2 talen voor ons meertalig groepje).
Neem zeker voldoende snacks, water en muggenspray mee.
Wanneer bezoeken?
- In het droge seizoen gaat zowel de ochtendtour (8.30) als de namiddagtour (13.00) door. In het regenseizoen enkel de ochtendtour.
- Voor speleologen: de andere grotten zijn in het regenseizoen niet toegankelijk omwille van overstromingsgevaar.
- In het droge seizoen zie je meer wildlife als de bomen hun bladeren verliezen.
Wandelen in Barra Honda nationaal park
Aankomst en vertrek
Rij via landelijke grindwegen tot de parking aan het ranger station. Daar betaal je de inkom (met credit card) en de grottentour (cash). Voor de grottentour van 8.30 ben je best een kwartiertje vooraf aanwezig.
Wie een 4×4 heeft, kan de volgende 3 km steile grindweg tot de volgende parking rijden. Anders wandel je deze weg onder de bomen naar het vertrekpunt voor het wandelpad dat naar het panoramisch uitzicht leidt. Onderschat de weg omhoog op hete dagen niet.
Een week voor dit bezoek was ik tijdens geklauter in een rivier met mijn rechtervoet – uiteraard net de voet die jaren geleden verbrijzeld was tijdens een moto ongeluk – klem komen te zitten tussen 2 rotsen. Wandelen met een wandelstok lukte. Het deed me wel lang twijfelen om dit bezoek al dan niet te annuleren aangezien de grottentour toch enige stabiliteit vereist. Ik wou de ervaring echter niet missen dus ging ervoor. Zo opgelucht om te horen dat we de eerste kilometers tot boven kunnen rijden!
Wandelpad tot de Mirador
Het wandelpad start vlakbij de hoogst gelegen parking (enkel te bereiken met een 4×4) op 3 km van het ranger station.
De wandelpaden zijn goed onderhouden. Je wandelt op vlakke ondergrond onder de bomen in beschermd tropisch droogwoud. Deze vegetatie is heel anders dan het regenwoud en nevelwoud dat de meeste reizigers naar Costa Rica lokt. De vele puntige kalksteenrotsformaties langs het pad en onder de wandelbruggen maken de ervaring speciaal.
Onderweg vertelt gids Joe ons over de bomen en hun helende werking. De uitleg wordt in het Engels en in het Spaans gegeven omwille van de samenstelling van ons 8 koppige groepje waar we mee op stap zijn.
Een kort zijpad brengt je tot de 30 meter diepe Nicoa grot (nr 1 op de wandelkaart). Hier werden menselijke skeletten gevonden. Het diepe gat is niet afgeschermd. Let dus op waar je stapt.
Na een gemoedelijke wandeling kom je aan bij een bamboo platform met een immens uitzicht over de omgeving. Het is één van de hoogst gelegen uitzichtpunten in Guanacaste. Hier kan je even tot rust komen, wat drinken en uiteraard talrijke foto’s nemen van de adembenemende uitzichten over de Tempisque vallei en de Golf van Nicoya.
Ook al is de wandeling op deze tafelberg een bijzondere ervaring, het hoogtepunt is zeker en vast een bezoek aan de grotten.
Grottenstelsel in Barra Honda nationaal park
De attractie van het park is het kalkstenen grottenstelsel waar regenwater voor de mooiste creaties in calciumcarbonaat zorgt en stalactieten en stalagmieten vormgeeft. Slechts 19 van de 40 grotten zijn tot nu toe door speleologen onderzocht. Enkel de Terciopelo grot is toegankelijk voor het publiek. Hier heb je geen speciale uitrusting (behalve een helm en beveiliging om af te dalen) of ervaring voor nodig.
Tot de jaren 60 ging men ervan uit dat Barra Honda een vulkaan was. In één van de grotten leeft een gigantische populatie van wel 5000 vleermuizen. Even na zonsondergang vliegen ze massaal de grot uit voor hun nachtelijke zoektocht naar voedsel.De vibraties van de vleugels van vleermuizen en de geur van guano (de uitwerpselen) deed vermoeden dat hier vulkanische activiteit en zwaveldampen waren.
Bij het verkennen van de grotten werd het stelsel zichtbaar. Om deze unieke formaties te beschermen kreeg het gebied in 1974 de status van nationaal park.
Voor getrainde speleologen bieden de grotten van Barra Honda een mooie afwisseling. De diepste grot is Santa Ana met haar 249 meter. La Trampa heeft de steilste afdeling van 30 meter.
De Terciopelo grot
De Terciopelo grot is één van de grootste en tegelijk ook mooiste van de grotten. Het is de enige die samen met La Cuevita toegankelijk is voor het grote publiek. De 60 meter diepe grot kan je enkel in met een gids na reservatie van de grottentour.
In reviews lees je vaak dat de wachttijden ellendig lang zijn om af te dalen. Afhankelijk van de grootte van de groep en je tolerantiegrens valt dit best goed mee. Tijdens het wachten geniet ik van de natuurlijk omgeving en scan de omgeving op geritsel en beweging. Niet veel later zie ik de snoetjes van 2 coati’s opduiken in het droge struikgewas. Ze snuffelen gretig rond op zoek naar eten. Ze lijken zich niet te storen aan onze aanwezigheid. Eten gaat voor. Snuffelend banen ze zich een weg onder de metalen trap.
Bij de ingang van de grot krijg je klimuitrusting met helm en handschoenen om af te dalen. Dit beveiligingsharnas is enkel nodig voor de verticale afdaling van 17 meter op een aluminium ladder. Twee gidsen helpen je vriendelijk verder. Laat spullen die je ondergronds niet nodig hebt boven.
En dan is het tijd om af te dalen.
Wandeling in de grot
“Walk like a cow”, maant de gids me aan. Ok, ik ontbreek ergens een stel extra poten om heel stabiel te staan want bij elke wijdbeense stap met mijn regenlaarzen schuif ik een stukje lager op het pad. De bodem van de grot is bezaaid met guano, uitwerpselen van vleermuizen. Wie slecht te been is of nog onhandiger dan ondergetekende bedenkt zich beter. Touwen ontbreken om je aan vast te houden. Je bent op eigen evenwicht en spierkracht aangewezen om niet de dieperik in te glijden. Spannend is het wel. Concentreer, concentreer, concentreer.
Rond ons flitsen lichtbundels langs prachtige formaties. Wow, dit is mooi en niet iets wat je in Costa Rica verwacht.
De wandeling gaat dieper omlaag tot aan een wenteltrap die bijna 1 met de rotswand lijkt. Ik wring me omlaag tot een grot die de naam ” la sala de huevos fritos” (gefrituurde eieren) kreeg naar de vorm van de stalactieten. Al doen de elegante rotsplooien in de wand me eerder aan de Sagrada Familia kathedraal denken. De gids vraagt om alle hoofdlampen te doven en de schermpjes van de smartphones niet te laten oplichten.
Het is gitzwart. Pure duisternis. Op het ritmische “plump” van druppels na, hoor je niets. Geen idee hoe lang het zo donker en zo stil was. Tot het toch wel even benauwd wordt om alle oriëntatie te verliezen. Je zintuigen vinden geen houvast en je wordt langzaam maar zeker opgezogen in een beklemmende stille duisternis.
Hoe zit het de muggen? Er wordt vaak aangeraden om zeker een lange broek en lange mouwen te dragen tegen de muggen. De lange mouwen zag ik bij de hitte – en schrik voor de benauwdheid in de grot – niet goed zitten. Ook al krioelt het bij de start van het regenseizoen buiten overal van de muggen, in de grot leek het wonderbaarlijk mee te vallen.
Stapje voor stapje keren we naar het licht, naar de ladder. Daar word je terug aan het beveiligingstouw bevestigd tot je de steile ladder omhoog bent geklommen. Mijn voet houdt vol, mijn ontstoken schouder ook, al begint die op de laatste meters wel even te zeuren. Tijdens het inademen van een teug warme tropische lucht voel ik me echt voldaan dat ik de grot ben in gegaan. Even uitpuffen, water drinken en wat nootjes eten tot iedereen terug boven is.
Ons groepje spendeerde circa een uur in de grot.
De grot kreeg de naam Terciopelo ook al leven er geen fer-de-lances in de grot. Er zou bij ontdekking wel een slang in de buurt zijn geweest. Buiten de grot leven slangen wel. Op de terugweg maakt Jo ons attent op een kruid dat antigif bevat tegen het gif van de adders. Handig om weten.
Sendero el Ceiba
De weg terug naar de ingang is 2 km via de weg of 800 meter via een rotspad onder de bomen. Op die laatste optie zegt ons groepje voltallig ja.
Het wildlife laat zich niet meteen zien – op de coati’s na – al leven hier ook herten, miereneters, apen, agouti’s,… De populatie wilde dieren in het Barra Honda nationaal park doet het de voorbije jaren beter door bescherming en controle van bosbranden. Hagedisjes en blue throated magpie jay’s (sociale ekstergaaien) hoor en zie je hier wel vaak.
En wie het kleine niet eert wat fauna en flora betreft ….
Ook het laatste stuk is een mooie wandeling. .
De grottentour in Barra Honda nationaal park is misschien niet voor iedereen geschikt. Voor wie een goede basisconditie heeft, voldoende stabiel op de benen staat – al beschouw ik mezelf niet meteen als een held hierin én wat zin in avontuur heeft voor een speciale ervaring, zit deze excursie zeker goed.
Welke andere nationale parken zet je op jouw reisplanning?
Logeren in de omgeving van Barra Honda nationaal park
In het park is een camping met basisfaciliteiten. Verblijf in Nicoya of Hojancha op minder dan 15 km van het park.
Verder vanuit Barra Honda nationaal park
- Reis verder door naar Nosara, Samara, Santa Teresa, Cabuya, Montezuma, Paquera of Hojancha in de Nicoya Peninsula.
- Rij via Santa Cruz en Diria nationaal park richting het noorden naar de Gold Coast, Rincón de la Vieja nationaal park, Santa Rosa Nationaal Park of La Cruz en El Jobo.
- Neem de Tempisque brug richting Monteverde of reis zuidwaarts naar de Central Pacific of verder naar de South Pacific.
Reis je met het openbaar vervoer?
- Neem in Santa Ana de bus naar het stadje Nicoya. Opgelet: check vooraf want deze bus gaat maar 2 keer per dag, op sommige dagen maar 1 keer.
Laatste versie: 21 augustus 2024
Meer informatie
- Reisvoorbereiding rondreis Costa Rica
- Alle nuttige links voor jouw reisplanning
- Waar naartoe in Costa Rica? Kijk op de interactieve kaart
- Maand per maand bekeken: wanneer is voor jou de beste reisperiode?
- Overzicht reisroutes: start hier
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- Wat neem je mee naar Costa Rica?
- Logeertips: 30 unieke adresjes
- De 20 mooiste watervallen
- Overzicht van alle nationale parken in Costa Rica
- Alles over autohuur (met korting) en met de auto rijden in Costa Rica
.
.
Ook zo gefascineerd door wonderlijke natuur en wildlife? Volg Under The Trees op Instagram.
* Boek of koop je iets (tijdens de browsersessie) na het klikken op een link van Booking.com of Bol.com? Dank je! Dit kost jou helemaal niets extra. Het helpt wel om alle informatie op deze blog te onderhouden en gratis te kunnen blijven aanbieden.