Het Cabo Blanco Natuurreservaat ligt in Cabuya. Het verhaal achter het ontstaan van het reservaat is al even uniek als de plek zelf. Om de hoek bezoek je een dierenopvangcentrum, een reus van een wurgboom en een kerkhofeilandje.
Bespaar op transport
TIP: Boek je transport van zodra mogelijk. Tarieven stijgen als de beschikbaarheid mindert!
- Boek bij het meest betrouwbare autoverhuurbedrijf Adobe Rent a car. Krijg automatisch 10% korting verrekend via deze link. Wijzigingen en gratis annuleren is mogelijk tot 72u vooraf.
- Check ook bij Sunny Cars voor de all inclusive formule, eveneens met gratis annuleren optie.
- Beperkt budget? Vergelijk via deze link de beste deals voor een huurauto.
- Ga op avontuur met een 4×4 met rooftop tent van Nomad America en krijg 10% korting met deze code: UNDERTHETREES
- Boek tijdig jouw shuttle.
Naar Cabuya
- Neem in Paquera de ferry en rij via Montezuma verder naar Cabuya.
- Natuurliefhebbers op zoek naar weelderige natuur en rust, vinden hun gading in het Karen Mogensen natuurreservaat dat via het dorpje San Ramon de Rio Blanco te bereiken is (4×4 nodig). Hou rekening met een rivieroversteek over de Río Ario als je van hieruit verder naar Santa Teresa en Mal País zou rijden.
Vanuit Mal País hobbelen we gezapig naar Cabuya. De zandweg past perfect in de natuurlijke omgeving. Zolang hier geen asfalt ligt, blijft de charme van het ‘go slow’ ritme behouden.
Voor we naar het Cabo Blanco Natuurreservaat trekken, bezoeken we eerst het dierenopvangcentrum Wild Sun Rescue in Cabuya, dat op enkele honderd meters van de ingang ligt.
Dierenopvangcentrum Wild Sun rescue
Als donateur van het opvangcentrum kan je hier terecht voor een educatief bezoek op woensdag- of op zondagochtend. Of je geeft ter plekke een vrijblijvende gift. Jeremy, de oprichter van Wild Sun Rescue, heet ons welkom. Voor de babydieren brachten we papflesjes en voederspuitjes mee die hier goed van pas komen.
Na informatie over het ontstaan van het centrum krijgen we een aangereden gordeldier te zien. Dankzij dagelijkse training in een draagzak komt langzaam maar zeker het gevoel terug in zijn achterste ledematen. Hij eet gretig van zijn bordje vol dikke wormen. Jammie!
Ook dit opvangcentrum krijgt veel babyaapjes zonder moeder binnen. Zij krijgen later hun vrijheid terug. Dat is pas als ze volwassen zijn. Ze verblijven dus heel lang in een opvangcentrum en worden steeds in groep vrijgelaten.
Je wandelt op een afstand van de huisvesting van de dieren. Dat zorgt voor minder stress en minder kans op gewenning aan mensen. De focus ligt duidelijk op ‘release & education’ en niet op het plezieren van toeristen en dat zien we graag!
Scarlet Macaw programma
Wild Sun Rescue kreeg een erkenning om Scarlet Macaws te kweken die hun vrijheid krijgen in de omgeving. Zo kan de populatie die hier ooit massaal aanwezig was terug hersteld worden.
Eind 2020 kreeg de eerste lichting haar vrijheid en dat merk je als gast in hun Jungle Lodge beslist. De groep van 7 Scarlet Macaws blijft in de buurt. De eerste maanden komen ze nog terug voor wat voeding om daarna uiteindelijk verder uit te zwermen op de Nicoya Peninsula. Over enkele jaren zal je op het schiereiland het typische gekraak van deze prachtige vogels steeds vaker horen.
Tijdens het gesprek steelt een zwart kitten met een vergroeid pootje de show en geniet overduidelijk van alle aandacht.
“Wildlife’s biggest enemies are humans, dogs and ….cats” hoor ik Jeremy zeggen. Op datzelfde moment hinkt het kitten over de tafel. Ik kijk meteen verontwaardigd op in een natuurlijke reflex om in de verdediging te schieten voor mijn geliefde kattenvrienden. Ik bedenk echter dat ik in dit licht weinig ter verdediging kan inroepen. Katten zijn nu eenmaal roofdieren en jagen op hagedissen, kikkers, vogels, knaagdieren,…. Honden lopen in Costa Rica ook vaak los en zijn verantwoordelijk voor ernstige en dodelijke kwetsuren bij apen, luiaards, leguanen,….
De nood aan Trap-Neuter-Release programma’s is ook hier enorm groot. Wildlife rescue centers pleiten voor sterilisatie en castratie van katten en honden om hun populatie controleerbaar te houden en zo het wildlife te beschermen. En dat is net waar we met vzw Project AUTT mee proberen te helpen: het organiseren van castratieprojecten in kleine dorpen.
Het zwarte mormeltje heeft zich intussen naast mij genesteld. Deze uk een vijand? Die gedachte wringt langs alle kanten. De kat heeft hier echter ook haar eigen vijanden. Ze zijn ‘s nachts actief, maar slangen ook. Een nieuwsgierige snuit in de schuilplaats van een slang kent meestal een fatale afloop. Veel expats houden daarom hun katten van zodra de avond valt veilig in huis.
Na de rondleiding brainstormen we nog even over manieren om het wildlife en de wildlife rescue centers in Costa Rica beter te helpen.
Steunen door er te logeren
Het opvangcentrum steunen kan ook door er te logeren in de Wild Sun Jungle Lodge. En dat is beslist geen opoffering! Eind 2020 zijn we hier opnieuw om het AABLA netwerk te bespreken dat we na onze brainstorm in 2018 hebben opgestart. We logeren in een comfortabele bungalow en zitten op de eerste rij voor het wildlife dat deze plek niet wilt verlaten.
Helpen als vrijwilliger
Je krijgt gratis logement in het vrijwilligersgebouw van zodra je hier 3 maanden als vrijwilliger helpt. Tegelijk kan je hier ook Spaanse les volgen. Wie graag met dieren werkt, zit hier goed.
Cabo Blanco Absolute Nature Reserve
Cabo Blanco Nature Reserve bevindt zich enigszins off-the-beaten path waardoor je hier minder bezoekers zal zien dan in andere nationale parken. Het avontuur om er te geraken en de bewogen geschiedenis maken een bezoek beslist de moeite waard. Door een bezoek aan Wild Sun Rescue zitten wij intussen op slechts 1 km van de ingang.
Als je vanuit Montezuma de bus neemt naar Cabuya (2 USD) word je aan de inrit naar het park afgezet. De laatste bus terug naar Montezuma arriveert vroeg in de middag. Informeer vooraf goed of vraag de rangers om hulp.
Wat maakt Cabo Blanco zo speciaal?
Het werd het eerste erkende natuurreservaat van Costa Rica. Dit proces verliep echter niet zonder slag of stoot en dat is nog een understatement. In de jaren ’50 moedigde de regering haar burgers aan om het land te ‘ontwikkelen’. Voor het ‘opruimen’ van een stuk land werden mensen beloond met de eigendom ervan.
Al snel was veel van het dichte bos van het schiereiland ‘gecultiveerd’. De slash & burn landbouw had helaas een verwoestende impact op het primaire regenwoud. Deze intussen illegale techniek wordt vandaag elders in het land door landbouwbedrijven en vastgoedbedrijven nog steeds toegepast met vreselijke gevolgen voor fauna en flora.
Begin jaren ’60 kocht de Zweed Nicolas Wessberg in Montezuma een boerderij waar hij samen met zijn Deense vrouw Karen Mogensen woonde. Nicolas ook bekend als Olaf zakte regelmatig af naar Cabo Blanco om zaden te verzamelen voor zijn boomgaard. Tegen die tijd was er nog maar een klein stukje primair bos over. Onder de indruk van de rijke biodiversiteit in dit gebied besloot hij het te beschermen. Samen met buitenlandse natuurbeschermingsorganisaties kocht hij 1.250 ha. land.
Uiteindelijk gaf de regering in 1963 dit gebied de status van Absolute Nature Reserve wat betekende dat geen andere mensen dan de beheerders van het park erin mochten. Door deze status kreeg het natuurgebied meer dan 40 jaar de kans om zich te herstellen.
Pioniers en moord
Cabo Blanco was een eerste stap naar het succesvolle ecotoerisme in Costa Rica. De impact die het koppel heeft gehad in natuurbehoud is van onschatbare waarde. Helaas vroeg het niet alleen veel tijd, energie en volharding. Olaf zette zich ook in om het Corcovado Nationaal Park in het uiterste zuiden van Costa Rica op te richten. In 1975 werd hij tijdens een bezoek aan de Osa Peninsula vermoord. De lokale bevolking wilde het Corcovado natuurgebied liever kappen om er bananen te telen en naar goud te graven.
Ondanks de tragedie streed zijn vrouw Karen hartstochtelijk verder voor het behoud van zijn projecten. Zo werd in haar naam het adembenemende Karen Mogensen natuurreservaat in het binnenland van de Nicoya Peninsula opgericht en het Absolute Nature Reserve Nicolas Wessberg naast het strand ten noorden van Montezuma. Organisaties, toegewijde rangers en vrijwilligers zetten zich sindsdien in om het levenswerk van dit pionierskoppel verder te zetten.
Na de moord op Olaf werd zijn droom om van Corcovado het 2de nationale park te maken op vraag van de president gerealiseerd. Het Corcovado National Park is nog steeds van uitzonderlijk belang en trekt wetenschappers, fotografen en natuurliefhebbers van over de hele wereld aan. Corcovado vertegenwoordigt een van ’s werelds meest diverse ecosystemen. Ongeveer 10 jaar na zijn dood kreeg Olaf een postume eervolle vermelding als de grondlegger van het nationale parksysteem in Costa Rica.
Natuur in Cabo Blanco
Het grootste deel van het natuurreservaat is secundair regenwoud van circa 60 jaar oud. Dit ontstond door zaden verspreid via vogels, vleermuizen en andere dieren. De eerste natuurbeschermers in het Montezuma gebied hebben zelf ook duizenden bomen in het park geplant om het woud te helpen herstellen. Het resterende primaire regenwoud is goed voor 15% van het gebied. Het ligt op het hoogste punt van het reservaat en is niet toegankelijk.
Het natuurreservaat Cabo Blanco omvat 1.270 hectare gemengd bos dat geclassificeerd is als vochtig tropisch bos met circa 150 geïdentificeerde bomen. Groenblijvende soorten overheersen, maar ook bladverliezende droge boomsoorten zijn hier te vinden. Onder de vele indrukwekkende bomen is de meest opvallende boom de Pochote (Spiny Cedar) die tot wel 40m hoogte kan groeien. Een moedige leguaan klautert op zo’n Pochote zonder aarzelen over de stam vol ruwe doornen. Andere imposante exemplaren zijn de Ceiba (Silk Cotton Tree) die 60 meter hoogte haalt en de snel groeiende Espavel (Wild Cashew).
Slechts 5% van het park is open voor bezoekers. Zo blijft 95% van de natuur onaangeroerd waar wildlife ongestoord kan leven.
Dieren in Cabo Blanco
Het natuurgebied biedt onderdak aan vele dieren. Je kan er pacas (grote knaagdieren), gordeldieren, miereneters, brulapen, kapucijnapen, coyotes, stekelvarkens, wasberen (racoons) en neusberen (coati’s/pizotes) zien.
De kans dat je ocelotten, jaguarundi’s of margay katten opmerkt, is klein. Ze zijn er wel, maar zijn vooral ’s nachts actief. De jaguars die het vroeger goed deden in Cabo Blanco kan je nu op 1 hand tellen. Ook witstaartherten (white-tailed deer) leven in dit gebied. Ondanks zoveel indrukwekkende wilde dieren in het land is het hert verrassend genoeg het nationale dier van Costa Rica.
Dieren die hier uitgestorven zijn door ontbossing en illegale jacht zijn tapirs, slingerapen (spider monkeys) en drievingerige luiaards. Wild Sun Rescue Center is volop bezig om te zorgen dat de spider monkeys die het nu niet redden op een eiland (tegenover Curu Wildlife Refuge) naar het Cabo Blanco nationaal park overgebracht kunnen worden. Ze werden destijds gedeporteerd naar een eiland waar niet het hele jaar door voldoende voedsel beschikbaar is.
Circa 240 soorten vogels komen voor in Cabo Blanco. Start de wandeling vroeg als je motmotten, manakins met lange staart, kuifcaracara’s, elegante trogons, chachalacas, ijsvogels, papegaaien of parkieten wilt spotten.
Vergroot je kans om dieren te zien door langzaam en in stilte te wandelen of rustig aan de oever van een rivier te zitten. In het droge seizoen is de zichtbaarheid beter omdat veel bomen en struiken hun bladeren verliezen. Groepjes wandelaars lopen vaak al babbelend langs het pad waardoor wildlife sneller opschrikt. Hou daarom afstand van andere wandelaars en wees stil.
Cabo Blanco praktisch
Als bezoeker heb je alleen toegang tot het park vanuit Cabuya. De ingang via Mal País is enkel voor parkwachters. Dat is het hekwerk dat je passeert als je vanuit het vissersdorpje Mal País naar het verborgen Playa Cuevas wandelt.
Het park is open van woensdag tot zondag van 8 uur tot 16 uur. Bij de ingang van het natuurreservaat vind je uitgebreide informatie over het ontstaan en over de flora en fauna van Cabo Blanco. De parkwachters zijn zeer behulpzaam om jouw vragen te beantwoorden. Vergeet niet om voldoende drinkwater bij te vullen aan een kraan bij het onthaal. Je zal het water beslist nodig hebben!
Neem niet alleen voldoende water maar ook tussendoortjes of een lichte snack mee. Doe goede stapschoenen en draag lichte kleding. De hitte is verzengend en de vochtigheidsgraad is hier hoog. Je wandelt gelukkig wel in de schaduw onder een weelderig bladerdek dat je beschermt tegen de felle tropische zon.
De wandelpaden
Je betaalt 12 USD inkom en kan kiezen uit 2 wandelroutes. Het Danish Trail is een lus van 1,5km. Het Swedish Trail is 4,2km tot aan het strand. Dit lange trail is matig tot moeilijk omdat het steil omhoog gaat (op korte tijd tot 200m) voor het pad naar het strand terug afdaalt. Het duurt minstens 4u om dit pad heen en terug te wandelen zonder de tijd die je spendeert op het strand. In het regenseizoen maakt modder het wandelen van dit trail nog uitdagender.
We starten onze wandeling in Cabo Blanco iets later dan gepland. Als je op een rustig tempo van de wandeling wilt genieten, logeer je best een nachtje in Cabuya of Montezuma. Hoe vroeger je de wandeling start, hoe meer wildlife je immers te zien krijgt. Aangezien het park op maandag en dinsdag gesloten is, kan het op woensdag drukker zijn. En dat merken we. We zijn niet de enigen in het park. Een groepje jongeren maakt behoorlijk wat kabaal. Zo gaan we uiteraard geen wildlife spotten…
We houden halt aan een kabbelend riviertje en laten hen een flink stuk voor ons wandelen. Hier een poosje zitten en het bos in ons opnemen is echt geen straf. Het is intens genieten van de zonnestralen die door de hoge bomen gefilterd worden. We snuiven de vele zoete en bittere geuren van de planten en bomen op. Terwijl ik het frisse water uit het bergriviertje door mijn vingers laat glijden, klinkt een gigantisch concert aan junglegeluiden met brulapen op de achtergrond. Dit is Shinrin-yoku in Costa Rica.
Schat voldoende tijd in als je naar het afgelegen Playa Cabo Blanco wandelt. Voor 16 uur moet je het natuurreservaat verlaten. Dat wilt zeggen: ten laatste om 14 uur vertrekken aan het strand. Hou zeker ook rekening met rust- en fotomomenten.
Playa Cabo Blanco: beloning met gevaar
De lange wandeling betekent voor de meeste natuurliefhebbers een ideaal evenwicht tussen een fysieke inspanning, het zien van wildlife en een rustmoment op een afgelegen wit zandstrand in een halve baai omringd door kliffen. Je kan op het strand drinkwater bijvullen en in zee zwemmen op een plek die je enkel met een aantal moedige wandelaars deelt. Wees in het water wel voorzichtig voor de uitlopers van ruwe rotsen en de soms hevige onderstroming.
Maar vooral: let goed op als je onder de bomen op zoek bent naar schaduw of beschutting. Ga niet onder de Machineel zitten! Het sap van deze ‘manzanilla del muerte’ boom (kleine appel des doods) zorgt voor heftige huidirritaties. Het zou de giftigste boom ter wereld zijn. Raak de boom niet aan en ga er zeker niet onder schuilen bij regen. Het gif dat de boom bij regen afscheidt, veroorzaakt blaren en enorme huiduitslag.
Neem niets mee uit het park behalve uiteraard jouw eigen afval. Zelfs drijfhout en lege schelpen maken deel uit van de maritieme levenscyclus en zijn verboden om mee te nemen. Op het strand heeft een familie heremietkrabjes een kokosnoot bezet. Het is een drukte van jewelste in en rond hun kokosvilla.
Isla Cabo Blanco
De naam Cabo Blanco verwijst niet naar het witte zand van dit strand maar naar het eiland Cabo Blanco op 1,6 km van de zuidelijke punt van het reservaat. Sinds de tijd van de Conquistadores is het gekend als de ‘Witte Kaap’ omwille van de kliffen en rotsen die permanent wit gekleurd zijn door witte guano (uitwerpselen van zeevogels en vleermuizen, die ook als meststof worden gebruikt). Locals noemen Isla Cabo Blanco daarom ook wel eens Isla Pajaros (vogeleiland).
Isla Cabo Blanco is een belangrijke broedplaats voor vogels. Er leven bruine genten, pelikanen, fregatvogels, lachmeeuwen en visdiefjes. We zien ze langs de kustlijn op zoek naar voedsel.
Wat zien en doen in Cabuya?
Isla Cementerio in Cabuya
Via een zeer stoffige grindweg rijden we door het landelijke Cabuya en eten een hapje bij Fusion Mar y Tierra. Aziatische specialiteiten is niet wat je in deze uithoek verwacht. De TV hangt net zoals in zowat elke soda ook hier aan het plafond en zorgt voor entertainment op het lege terras. Gelukkig is er geen verkeer.
In het drukke droge seizoen is de kans groot dat je hier meer opvliegend stof dan sushi te verteren krijgt. Aan het kruispuntje naar het Isla Cementerio eten we een overheerlijke Torta Chilena in Panaderia y Cafetaria Cabuya.
Na de koffiestop draaien we het zijstraatje in aan fel gekleurde vissershuisjes.
Bij hoogtij is het niet mogelijk om naar het fotogenieke kerkhofeilandje te wandelen. Bij laagtij kan dit wel. Let op dat je terug geraakt. Het zou er namelijk spoken… Wij zien in 2018 het eilandje bij hoogtij met op de voorgrond een heleboel kleurrijke visserssloepen. Erheen wandelen was toen geen optie.
Enkele jaren later brengen we een tweede bezoek aan Cabuya en zien het eilandje bij laagtij.
Curtain tree
Onderweg naar Montezuma passeer je op de linkerkant de reusachtige Curtain tree. Dit exemplaar heeft de breedste omvang in Costa Rica. De basis van deze wurgboom is een ingewikkeld vlechtwerk van stammen en takken met een omvang van ruim 21 meter. We ondernemen een aantal pogingen om de kolos op foto te krijgen. Helaas is dat niet gelukt. Hij is dus niet alleen heel breed maar met kruin erbij zo’n 80m hoog.
De reus zit tijdens het droge seizoen net zoals de weg naar Montezuma onder een heleboel stof.
Pelikanen aan Playa Cabuya
De stoffige grindweg loopt parallel met de kustlijn. Achter de smalle strook bomen ligt een strand verborgen. Iets voorbij de Curtain Tree kan je in een zandwegje parkeren bij het verlaten Playa Cabuya.
Alsof je in een geheim paradijsje bent beland. Het uitzicht op de tropische kustlijn is adembenemend en telkens we er zijn, hebben we het strand helemaal voor ons alleen. Op het wildlife en de vele pelikanen na. Ik schop mijn flip flops uit en geniet van het fijne warme zand.
En dan worden we getrakteerd op een heuse vliegshow!
Een grote groep pelikanen heeft hier haar jachtgebied. Ze vliegen non-stop af en aan en storten zich met een immense snelheid als torpedo’s het water in om te vissen. In de VIP lounge op een groot stuk drift wood kijken we gefascineerd toe naar dit indrukwekkende schouwspel.
Rivierwandeling in de Rio Lajas
Tijdens ons tweede bezoek aan Cabuya trekken we de rivier in. De Rio Lajas start iets voorbij Cala Lodge. Hier passeer je ook het huis van Nena die heerlijke confituur maakt. Wie eigen ontbijt maakt, slaat hier met plezier een voorraadje in.
Bij de start van de Rio Lajas kan je de wagen parkeren. Locals zitten bij de riviermondig in het water om af te koelen. Wij trekken de waterschoenen aan en wandelen dwars door de rivier landinwaarts.
Menselijke geluiden vallen weg en het regenwoud neemt over. Tijdens het droge seizoen is het aangenaam wandelen door de rivier. Na 1,5 tot 2 uur bereik je een verborgen waterval. Wie onderweg even wilt afkoelen, heeft voldoende kleine zwempoelen om uit te kiezen.
Logeren in Cabuya
Budget
lodge dierenopvang
strandbungalow
Verder vanuit Cabuya
- Rij verder tot in Montezuma en neem in Paquera de ferry naar het vasteland.
- Natuurliefhebbers op zoek naar weelderige natuur en rust, vinden hun gading in het Karen Mogensen natuurreservaat dat via het dorpje San Ramon de Rio Blanco te bereiken is (4×4 nodig). Hou rekening met een rivieroversteek over de Río Ario als je van hieruit verder naar Santa Teresa zou rijden.
Alle bestemmingen in de Nicoya Peninsula in dit bericht:
Laatste versie: 13 september 2024
Meer informatie
- Reisvoorbereiding voor een rondreis in Costa Rica
- Alle nuttige links voor jouw reisplanning
- Waar naartoe in Costa Rica? Zoek een bestemming op de interactieve kaart
- Wat neem je mee naar Costa Rica?
- Maand per maand bekeken: wanneer is voor jou de beste reisperiode?
- Standaard reisroutes: start hier
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- De 20 mooiste watervallen
- Alle nationale parken van Costa Rica
- Alles over autohuur en met de auto rijden in Costa Rica
.
Ook zo gefascineerd door wonderlijke natuur en wildlife? Volg Under The Trees op Instagram.
* Boek of koop je iets (tijdens de browsersessie) na het klikken op een link van Booking.com of Bol.com? Dank je! Dit kost jou helemaal niets extra. Het helpt wel om alle informatie op deze blog te onderhouden en gratis te kunnen blijven aanbieden.