Het afgelegen Mal País in de zuidelijke uithoek van de Nicoya Peninsula is de plek bij uitstek voor wie op zoek is naar rust en natuur weg van het drukke en populaire Santa Teresa.
Bespaar op transport
TIP: Boek je transport van zodramogelijk. Tarieven stijgen snel als de beschikbaarheid mindert!
- Boek bij het meest betrouwbare autoverhuurbedrijf Adobe Rent a car. Krijg automatisch 10% korting verrekend via deze link. Wijzigingen en gratis annuleren is mogelijk tot 72u vooraf.
- Check ook bij Sunnycars voor de all inclusive formule, eveneens met gratis annuleren optie.
- Beperkt budget? Vergelijk via deze link de beste deals voor een huurauto.
- Ga op avontuur met een 4×4 met rooftop tent van Nomad America en krijg 10% korting met deze code: UNDERTHETREES
- Boek tijdig jouw shuttle.
Naar Mal País
Rij je vanuit San José naar Mal País?
- Neem dan Ruta 27 naar de kust en Ruta 23 en 17 naar de Puntarenas ferry.
- Na 70 minuten op de ferry sta je in Paquera.
- Van daaruit volg je Ruta 621 en Ruta 160 tot in Cobana.
- Daar sla je linksaf en volg je de pijlen naar Mal País en Santa Teresa.
- Je bent dan ongeveer 5 uur onderweg.
Met de bus vanuit San José kan ook. Er is ook een watertaxi van Jaco (in de Central Pacific) naar Montezuma. Daar regel je een shuttle tot Mal País.
Vanuit Tamarindo aan de Gold Coast duurt de rit via asfaltbanen circa 4,5 uur.
Vanuit Montezuma en Cabuya rij je naar Mal País met een 4×4. De zand- en grindwegen vol putten zorgen dat je trager rijdt. Dat geeft je de kans om de omgeving intenser te beleven en maakt de Costa Rica ervaring nog authentieker.
Wij komen uit het noorden en reden via een avontuurlijke route door rivieren van Samara tot in Santa Teresa.
Uit welke richting je ook komt, Mal País is de rit meer dan waard.
Logeren in Mal País
Afgelegen Mal País spreekt niet alleen rustzoekers, maar ook wereldvedetten aan. We vernemen dat Mel Gibson interesse had om Jungle Star Mountain lodge. Het was echter te duur. Hij is alleszins niet de enige wereldster die zijn oog liet vallen op Mal País. Ook Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey en vele anderen kochten een optrekje verstopt in de weelderige jungle rond het afgelegen en slaperig vissersdorpje Mal País.
Het reservaat Jungle Star Mountain heeft intussen een nieuwe eigenaar en is niet meer zo vlot te boeken. Gelukkig zijn er in deze rustige uithoek nog leuke logeeradresjes.
Logeersuggesties Mal País
Toch liever dichterbij Santa Teresa?
- Logeer in een appartementje bij Calma Appartments.
- Vlakbij Playa Mar Azul ligt het Indigo yoga surf resort.
In deze omgeving heb je keuze uit talrijke excursies zoals paardrijden, surfen, snorkelen, ziplining,… Je betaalt gemiddeld 65 tot 100 USD per excursie.
Stranden in Mal País
Het vissersdorpje is een zakdoek groot. Voor faciliteiten en vertier moet je in Santa Teresa zijn. Toch heeft Mal País behalve ongerepte jungle ook voldoende in petto voor de strandliefhebbers onder de rustzoekers. Je hebt hier keuze uit 3 ongerepte stranden met weinig bezoekers.
Playa Mar Azul
Het meest noordelijke Playa Mar Azul is ideaal voor een sunset diner.
Meer naar het zuiden wordt de kustlijn van Playa Mal País rotsachtiger met waterpoelen.
Verborgen Playa Cuevas
Het mooiste strandje vraagt wat meer moeite om te bereiken. Playa Cuevas, ook wel ‘secret beach’ genoemd, ligt voorbij het vissersdorp. Als je aan het kleine haventje parkeert, is er kans dat je net iets te vroeg richting het water wandelt. Dan kom je uit aan de baai rechts van Playa Cuevas waar je niet echt kan zwemmen.
Rij tot aan het einde van de weg aan een parkeerplek. Het hek aan de parking mag je niet voorbij. Dat sluit de toegang af naar Cabo Blanco Nature Reserve.
Volg rechts van de parking het wandelpad tot het strand. Kort daarna zie je de grote rots aan het kleine witte zandstrand.
Deze grot vol vleermuizen behoort tot het Refugio de Vida Silvestre Cueva Murcielago, ook bekend als Bat Cave Wildlife Refuge. Tijdens laagtij kan je er de vleermuizen zien. Let wel op voor de vele rotsen als je door het water waadt.
Het strand ligt in het Cabo Blanco natuurreservaat. Het wordt in het weekend vooral bezocht door de lokale bevolking. In de week is het er meestal heel rustig.
Playa Cuevas is de beste plek om zowel boven water als onderwater dieren te zien. Het heeft betere condities om te snorkelen dan Santa Teresa. Bij helder weer zie je hier vele kleurrijke tropische vissen, heremietkrabben, kreeften, roggen en zeesterren.
Boven water is het onder de bomen genieten van uitzicht op het spel van de golven en de elementen op het strand. Dit afgelegen strandje is ook ideaal om wildlife te spotten. Je zit hier namelijk pal tegen het Cabo Blanco Nationaal Park. En dat is ook het geval bij ons logement.
Logeren in een privaat natuurreservaat
Het reservaat ligt in 90 hectaren regenwoud. Vanuit Mal País was het eventjes zoeken. We weten intussen dat een hoofdbaan hier behoorlijk rustiek kan zijn. Toch twijfelen we als we onder de hoge junglebomen langs een rivier op een smalle zandweg rijden vol putten en diepe sporen.
Cicades vullen het tropische bos met een oorverdovend geluid dat meer aan een brandsirene doet denken dan aan het paringsritueel van een minuscuul insect. Het klinkt onheilspellend. Zitten we wel goed? En dan zien we de oprit naar de lodge.
Dit natuurgebied werd ooit gekocht om het te beschermen tegen kaalkap. De ligging in de rainforest zone van het schiereiland, pal tegen het Cabo Blanco Nationaal Park én het privaat wandelpad door primair en secundair regenwoud gaven de doorslag om dit adresje te boeken.
Ooit zag dit domein als veeranch er heel anders uit. Nu leven in dit natuurreservaat junglekatten zoals ocelotten, margays en jaguarundi. Ook kapucijnapen, brulapen, kinkajoes en miereneters noemen het hun thuis.
Herbebossing in Costa Rica
Vanaf de jaren ’60 kende Costa Rica een enorme toename in ontbossing omwille van veeteelt en monocultuur. Bijna 1,7 % van het nationale grondgebied werd jaarlijks verwoest. In het licht van een ernstige ecologische crisis begon Costa Rica grondbezitters te belonen om te herbebossen of bestaande bossen te beschermen.
De Forest Act verplicht de staat namelijk om inspanningen te vergoeden die helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, de biodiversiteit helpen beschermen of die het natuurlijke landschap en waterbronnen behouden.
Het verbruik van fossiele brandstoffen wordt belast om het behoud van bossen te betalen. Dit Payment for Environmental Services (PSA) programma heeft sinds 1996 al 500 miljoen USD betaald om 1.250.000 ha. te beschermen, een kwart van Costa Rica. PSA heeft 6 regeringen van verschillende politieke partijen overleefd.
Het kon de perceptie van de bevolking veranderen en deed de waarde van bos en biodiversiteit toenemen. Dit zorgde voor een enorme boost in ecotoerisme waar het land tot op de dag van vandaag nog steeds het grootste deel van haar inkomsten uit haalt.
Costa Rica streeft ernaar om tegen 2030 terug 60% van haar grondgebied bebost te hebben.
Wandelen in secundair woud
Niet alle activiteiten hoeven duur te zijn. Als je wat creatief plant en je informeert, kan je op privéterrein of in de buurt prachtige wandelingen maken. Onze ervaring in Costa Rica is dat je op gratis trails minder toeristen en meer wildlife ziet.
De dag begint veelbelovend met het oergeluid van de brulapen. Ze waren om kwart na 5 al vroeg wakker. Ik dus ook. Toch slagen ze er ook nu weer in om meteen een glimlach op mijn gezicht te toveren. Aan het ontbijt geven we een koppel uit Zwitserland tips voor de rivierroute naar Samara. We laten het filmpje zien van onze snorkelende 4×4 zodat ze weten wat hen te wachten staat. Al moet ik wel toegeven dat het verrassingselement van het rivieravontuur de ervaring eigenlijk nog leuker maakt.
Gratis wandeling. Voor we op stap gaan, laat onze gastvrouw weten dat een stuk van het pad door een landverschuiving in het regenseizoen is weggespoeld. De tuinman heeft een nieuw padje aangeduid zodat we er zeker langs kunnen, vermeldt ze er meteen bij. Na een heerlijke koffie en een gezond ontbijt starten we onze junglewandeling. Nuttige informatie over de bomen die we onderweg zullen zien, vinden we terug op het kaartje dat de gastvrouw ons meegaf. Handig.
Het wandelpad gaat meteen steil omhoog langs een oud cattle trail. Dit landgoed is een geslaagd voorbeeld van herbebossing. De eigenaar liet de omgeving rond de oude veeboerderij verwilderen zodat de natuur het terug kon overnemen. En dat heeft ze goed gedaan! Het kraakt onder onze voeten als we over droge bladeren door een heleboel stuifmeelbloemen wandelen.
Rond ons schieten bomen de hoogte in met een weelderig bladerdek. Je voelt meteen de energie die deze groene omgeving uitstraalt. Perfect voor shinrin-yoku.
Landverschuivingen
Tijdens het regenseizoen komen hier landverschuivingen voor, zowel langs publieke wegen als op privéterrein. En dat gebeurt meestal in oktober of november (zie beste reisperiode) als de ondergrond verzadigd is. Daar zien we hier het bewijs van. Voor ons gaapt een metersbrede diepe kloof.
We zoeken tevergeefs naar het geïmproviseerd padje. Tom bekijkt mogelijkheden om hogerop te klimmen en zo de kloof te overbruggen. No way. Ik laat me op mijn kont in de kloof glijden. Dat is de gemakkelijkste optie. OK, en nu eruit…
De kurkdroge wanden zijn keihard en brokkelen af. Tom slaakt achter mij een diepe zucht om mijn impulsieve initiatief en glijdt op zijn beurt de kloof in. Met een stevige tak hakt hij traptreden in de wand zodat we iets later er ook gewoon uit kunnen klauteren. Zo moeilijk was het dus niet. Ik ben ervan overtuigd dat deze optie veel simpeler was dan het plan om hogerop in weelderige jungle te klauteren. Echt wel!
Million dollar view
Het avontuurlijke pad geeft me plots meer adrenaline. Mijn conditie kan ik echter niet bedotten. Ik haal flink hijgend het volgende steile stuk tot het eerste viewpoint. Wow. Dit is een milllion dollar view! En dat is het ook letterlijk als we nadien de kostprijs van 14 miljoen dollar horen.
Je ziet rechts de kustlijn tot Santa Teresa en links heb je zicht tot Cabuya en verder. Alles wordt omringd door groene jungle waar je her en der sporadisch woningen ziet. Je voelt meteen dat het potentieel van deze plek niet lang onbekend zal blijven…
Genietend van het panorama horen we een alfamannetje van een kapucijnenfamilie zich druk maken. Hij staat naast ons in een bamboe op en neer te springen. “OK, hold your horses.” We hadden niet gezien dat we zo dicht stonden, doen een stapje achteruit en laten de aapjes verder genieten van het gratis zicht vanuit hun territorium. We hopen stiekem dat ze nog lang het voorrecht hebben om dit adembenemend uitzicht niet met menselijke bewoners te moeten delen.
Kleurrijke insecten
De fauna en flora is kleurrijk. Het geld is kleurrijk. De insecten doen gewoon mee. Een bontgekleurde Frangipani sphinx rups steekt fel af tegen een groen blad. Zijn kopje gaat op en neer en het lijkt alsof hij kwispelt. Wat een schattig beestje. Geniet even mee in dit filmpje.
De felle kleuren zijn wel niet onschuldig. Hoe feller de kleuren, hoe giftiger. Zo houden ze vogels op afstand. De kleurrijke rups zal later tot een niet zo spectaculaire bruine pijlstaartvlinder ontpoppen. We zien behalve kleurrijke rupsen ook grote blauwe morpho’s, lichtgele, oranje en bont gespikkelde vlinders rond ons heen fladderen.
Vogels liggen intussen op de loer om niet giftige insecten te vangen. Hoog in een boom zien we de mooi uitgedoste ekstergaai (white-throated Magpie Jay) zitten. En op de achtergrond horen we het bekende geluid van de toekan. Dit is genieten.
Het wandelpad slingert zich gedurende 3 km via 3 look-outs door gemengd habitat langs jungleriviertjes onder bomen vol lianen tot je terug aan de ingang van het landgoed komt. We wandelden dit trail met fotopauzes aan een rustig tempo op bijna 3 uurtjes. Je kan het ook in 1,5 uur wandelen als je in goede conditie bent, geen foto’s neemt en met een krap tijdschema zit.
Bijna elk logement heeft hier een zwembad. De temperaturen kunnen in het droge seizoen langs de kusten vlot oplopen tot 35°C. Een afkoeling is zeker na een wandeling heel welkom.
Kolibries vliegen vredig af en aan om nectar uit geeloranje bloemen te drinken. Naarstig kwetterende spotlijsters hebben echter een verhit meningsverschil. Of is het een paringsritueel? Geen idee. Het is gewoon fascinerend om vanuit het zalig verfrissende water de natuur rond je in actie te zien.
Verder vanuit Mal País
We rijden verder naar Cabuya en het Cabo Blanco Nationaal Park in de meest afgelegen uithoek van de Nicoya Peninsula.
Een andere oase van rust middenin de natuur waar je helemaal weg van de massa bent, ligt in het binnenland van de Nicoya Peninsula. Je rijdt hiervoor via Cobano naar de Ruta 163 richting Jicaral. Logeer in het charmante dorpje San Ramon de Rio Blanco, de uitvalsbasis voor het adembenemende Karen Mogensen natuurreservaat.
Alle bestemmingen in de Nicoya Peninsula lees je hier:
Laatste versie: 3 oktober 2023
Meer informatie
- Reisvoorbereiding rondreis in Costa Rica
- Alle nuttige links voor jouw reisplanning
- Maand per maand bekeken: wat is voor jou de beste reisperiode?
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- Standaard reisroutes: start hier
- Waar naartoe in Costa Rica? Zoek op de interactieve kaart
- Wat neem je mee naar Costa Rica?
- Logeertips: 30 unieke adresjes
- De 20 mooiste watervallen
- Alles over autohuur en met de auto rijden in Costa Rica
.
Ook zo gefascineerd door wonderlijke natuur en wildlife? Volg Under The Trees op Instagram.
* Boek of koop je iets (tijdens de browsersessie) na het klikken op een link van Booking.com of Bol.com? Dank je! Dit kost jou helemaal niets extra. Het helpt wel om alle informatie op deze blog te onderhouden en gratis te kunnen blijven aanbieden.