De Sierpe rivier is een must-see voor natuur- en dierenliefhebbers. Het is tegelijk de ideale tussenstop voor wie naar of uit Drake Bay de watertaxi neemt.
Bespaar op transport
TIP: Boek je transport van zodra mogelijk. Tarieven stijgen als de beschikbaarheid mindert!
- Boek bij het meest betrouwbare autoverhuurbedrijf Adobe Rent a car. Krijg automatisch 10% korting verrekend via deze link. Wijzigingen en gratis annuleren is mogelijk tot 72u vooraf.
- Check ook bij Sunnycars voor de all inclusive formule, eveneens met gratis annuleren optie.
- Beperkt budget? Vergelijk via deze link de beste deals voor een huurauto.
- Ga op avontuur met een 4×4 met rooftop tent van Nomad America en krijg 10% korting met deze code: UNDERTHETREES
- Boek tijdig jouw shuttle.
naar sierpe
Vanuit Dominical, Uvita of Ojochal rij je de Ruta 34 tot Palmar Norte waar je voorbij de brug de afslag neemt naar Sierpe. Dit is ook afslag naar het vliegveldje van Palmar Sur waar binnenlandse vluchten landen.
De weg wordt geflankeerd door palmolie -en bananenplantages.
De watertaxi van Sierpe naar Drake Bay
Je komt met de auto of met de bus (vanuit Palmar Norte) aan in het kleine centrum van Sierpe.
De auto kan je veilig parkeren op een bewaakte parking voor 6 USD/dag.
Een ticketje voor de parking en de watertaxi koop je bij Donde Jorge waar je ook iets kan eten terwijl je wacht op de watertaxi.
Via Adobe Car Rental (boek met 10% korting) kan je de huurwagen ook in Sierpe laten ophalen of laten leveren als je meerdere dagen in Drake Bay verblijft en de wagen ervoor of erna niet nodig hebt. Met de auto kan je ook verder via een veerpont langs een dirt road naar Rincón.
Deze route met de auto tot Drake Bay verkennen we bij een volgend bezoek met verblijf in het rustieke Finca la Puesta del Sol in het gehucht Miramar aan de overkant van de oever. In 2023 zijn we hier opnieuw om aan diezelfde overkant een andere verborgen parel te ontdekken in Sabalo.
vanuit sierpe naar drake bay
De watertaxi vertrekt om 11u30 (15 USD) en 15u30 (20 USD). Reserveren is niet mogelijk. Er varen meerdere bootjes tegelijk uit als er veel volk is. Toch wordt geadviseerd om in weekends en het drukke seizoen 30 minuutjes tot een uurtje vooraf aanwezig te zijn.
De watertaxi naar Sierpe vertrekt in Drake Bay om 7u15 (15 USD) en om 14u30 (20USD). Regel deze boottrip via jouw logement. De watertaxi ligt bij Playa Colorada in zee te dobberen. Vanuit een klein vissersbootje stap je over op de overdekte motorboot met plaats voor max. 15 passagiers.
Na 30 minuten varen op zee kom je aan de riviermonding van de Sierpe rivier die zich door het grootste waterbekkengebied van Latijns-Amerika slingert.
Het groene regenwoud steekt fel af tegen het diepblauw van de Stille Oceaan. ‘Where the ocean meets the jungle’ kan niet meer van toepassing zijn dan in het zuiden van Costa Rica.
riviermonding sierpe
De riviermonding van de Sierpe zagen we jaren geleden vanuit het vliegtuigje tijdens ons eerste bezoek aan Drake Bay.
Hevige golven beuken keihard in op het brakke water van de rivier. Witte schuimkoppen leveren vaak een gevecht met de watertaxi. Het is even zoeken naar de juiste hoek, de juiste snelheid en de juiste golf om er veilig overheen te geraken. Besef dat je hier pech kan hebben en er behoorlijk wat water in de boot kan slaan. Pak je bagage desnoods in een vuilniszak in en hou rekening met een onverwachte douche zeewater.
Het boottochtje naar Drake Bay vaart recht op de hoge golven in. Adrenaline à volonté. Je hebt hier geduld (soms is het echt even wachten) en geluk nodig. Gelukkig staan hier ervaren lui aan het roer die de grillige overgang goed kunnen inschatten.
No worries 🙂
SIERPE langs de rivier
In Sierpe zie je de overgang tussen jungle en mangrove. De zon brandt hier fel bij een hoge vochtigheid die meteen zorgt voor een plakkerig gevoel.
Sierpe is een paar straten groot en volledig gefocust op het leven rond de rivier. Veel valt er niet te beleven in het piepkleine dorpje behalve het vertrek voor de watertaxi. In het kleine park kan je één van de befaamde bolas bezichtigen.
Meer bolas vind je op de archeologische site Finca 6 onderweg naar Sierpe in Palmar Sur (meer hierover verder in dit bericht).
Mangrove wildlife tour in Sierpe
Boek een wildlife excursie op de Sierpe rivier via Kokopelli. Met een bootje ga je op verkenning in de zijkanalen van de mysterieuze mangrove. Het krioelt er van de reptielen langs de oever!
Wildlife langs de Rio Sierpe
Deze excursie is een echte aanrader voor natuurfotografen. Een gids geeft je onderweg deskundige uitleg over de verschillende soorten mangrove en de fauna.
Langs de oever glijdt een krokodil geruisloos door het bruine water. Iets verder ligt een groot exemplaar te zonnen.
Reigers, toekans, ara’s, brulapen, luiaards,… Ze passeren allemaal de revue. Je kan je geluk hier niet op als natuurfotograaf. Zoveel wildlife op heel korte tijd vanop een veilige afstand zodat je de dieren niet stoort en je er zelf ook optimaal van kan genieten. Meer kan je niet wensen.
Fotografie in de tropen is een uitdaging. Mijn Nikon had het hier de voorbije jaren erg moeilijk. Vochtige warmte deed de autofocus haperen. Lenzen wisselen in deze vochtige omgeving was duidelijk geen goed idee. De overschakeling die we intussen deden naar de Sony RX10 IV bridge camera met groot zoombereik blijkt alvast een goede beslissing.
Tropisch leven
We varen in stilte door de mangrove en scannen de omgeving. Onze gids haalt me uit mijn concentratie met het woordje ‘snake’. ‘Where?’ vraag ik meteen. ‘In the tree’. Ik kijk rond me. ‘Just above your head!’ merkt hij lachend op. Cool!
Een tree Boa ligt op een hoopje in een overhangende boom boven het water. Terwijl het andere koppel helemaal naar achteren kruipt in het bootje, ga ik vooraan op het dek staan en probeer me zo stabiel mogelijk te houden bij het maken van een foto zonder overboord te slaan. Gelukt 🙂
Zwarte gieren op een rij kijken toe terwijl een duo scarlet macaws een heleboel kabaal maakt. Ruzie in het huishouden. Ze maken hun nesten in de grote gaten in de stam van de mountain almond tree.
Na 3 uren in de mangrove meren we terug aan bij Kokopelli waar een tijgerreiger elegant op de balustrade balanceert. Watervogels vliegen af en aan terwijl de lunch ons enorm smaakt. De tijgerreiger houdt ons in de gaten en hoopt op een restje…
Logeren in Sierpe
We regelen een lift naar Veragua River House iets buiten het centrum. Deze B&B is mooi gelegen, maar zonder vervoer kom je er niet. We zijn de enige gasten in de 3 eenvoudige bungalows die wat verder van de hoofdwoning liggen.
In de hoge bomen krioelt het van de krakende en kwetterende ara’s. Ze zijn hier echt massaal aanwezig! De hele familie is alweer in een oorverdovende discussie verwikkeld. Ik kijk gefascineerd toe.
De tuin staat vol red lipstick palmen en metershoge bamboe. Tijdens ons allereerste bezoek aan Costa Rica in 2000 hadden we zo’n plantje in een plantencentrum gekocht. Met palmbladen die ruim 30 cm uit onze rugzak staken, reisden we terug naar België. Toen kon zoiets nog. Het arme ding stierf 2 weken later een stille dood door het verschil in temperatuur. Van 35 graden naar -5 graden was niet zo’n puik plan. Intussen groeit deze plant veelvuldig op ons eigen stukje paradijs in Ojochal.
Aan hitte en vocht is in Sierpe geen tekort. Het is hier echt broeierig warm. Tijdens de avondwandeling zien we onweerswolken en hopen op een stortbui, maar de regen blijft uit.
Onze kamer heeft geen airco, enkel een ventilator. Het wordt een plakkerige nacht. Van alle plaatsen die we in Costa Rica reeds bezochten is de zwoele atmosfeer en de vochtigheidsgraad in Sierpe veruit het hoogste.
TIP: Boek in Sierpe iets met airco zoals Harmonious House of logeer 5 km verder de oever over (enkel met eigen vervoer of laat je ophalen) in het rustieke Finca Puesta del Sol met waanzinnig uitzicht over de omgeving en zeebries.
Poison Frog Walk in Sierpe
De ochtend start vroeg onder een heel sobere maar koele waterstraal in de douche.
m kwart na 5 start onze poison frog excursie. Het is al 25°C. Dat belooft! Het heeft deze nacht gestortregend waardoor alles aan het verdampen is. Dat zorgt voor een mysterieuze nevel die langzaam maar zeker optrekt.
De temperatuur volgt het pura vida principe niet. Deze gaat in sneltempo omhoog. Geen kans dus om langzaam aan te passen. Van het ene op het andere moment stap je hier rond in een tropische bakoven. Ik krijg meteen spijt dat ik mijn vermoeide ogen deze ochtend spaarde en mijn lenzen niet in heb. De hoge vochtigheid en hitte doen mijn bril al snel van mijn neus glijden.
De Sierpe ligt er vredig bij, maar de jungle gonst van de bedrijvigheid. Kikkers en krekels strijden tegen elkaar op met lawaai. De ‘poison frog walk’ gaat heuvelopwaarts naar riviertjes waar de meeste kikkers zitten. Het is plakken en zweten. Ik klauter over gigantische wortels en zie verschillende kleurrijke gifkikkers. “So tiny!” De close-up foto’s die je van deze kikkers ziet, geven echt een vertekend beeld.
Ook al zijn ze klein, het gif dat de klieren op de rug afscheiden is niet onschuldig. Hun felle kleuren zijn een duidelijk signaal voor hun vijanden. Aanraking met het gif zorgt voor een snelle verlamming van kleine dieren. Er zijn exemplaren die de dodelijkste giffen bevatten. Met andere woorden: kijken mag, maar aankomen of opeten niet.
Verhitte systemen
De hoge vochtigheid doet niet alleen de autofocus blokkeren. Ook mijn geest blokkeert. Tijdens het wandelen dwalen mijn gedachten non-stop af naar het verfrissende straaltje water uit de douche. Zo’n vochtige hitte zo vroeg op de dag maakten we nooit eerder mee. We zweten ons nog ruim een uur te pletter langs modderige paadjes in de broeierige jungle op zoek naar minuscuul kleurrijke gifkikkers tot we aan een uitzichtpunt over de omgeving komen. Wat is het hier groen…
Terug aan de Sierpe rivier stapt Tom de rivier in om zijn stapschoenen af te spoelen. “Euh… Het zit hier vol krokodillen weet je nog?” De hitte doet hem blijkbaar even impulsief handelen als ik in frisse toestand 🙂
Afkoeling
We komen verhit aan in Veragua River House. Onder de sobere douchestraal spoelen we alle zweet van ons af. En dat doet deugd. Ik voel me als herboren. Onderweg naar het hoofdgebouw blinken alweer nieuwe zweetdruppels massaal op onze huid. De douche was een maat voor niets.
Een ventilator zorgt voor wat koele wind in een veranda die is afgemaakt met muggengaas. Daar staat een uitgebreid laat ontbijt klaar met vers blueberries juice en heerlijke koffie. Op de achtergrond zorgt het gekwetter van vele vogels voor een indrukwekkende soundtrack. Die soundtrack van natuurgeluiden hoor je nog beter aan de pier van Veragua en in de weelderig groene tuin.
Intussen is de man van Adobe Car rental er. Na een half uurtje zijn alle formaliteiten in orde en stappen we in een gloednieuwe Tucson 4×4. Dat blijft de beste optie. Ja, je kan via asfaltwegen veel zien. Echter hoe hobbeliger het baantje hoe mooier de beloning op het einde van de rit.In de auto gaat de airco meteen aan. Wat afkoeling achter het raam waar de zon gretig haar krachtige stralen op afstuurt, maakt de rit naar Palmar Sur beslist comfortabeler.
Archeologische site Finca 6 en sferenmuseum
In Palmar Sur ligt op Finca 6 het sferenmuseum. Het is een kleine en rustige oase van groen tussen de vele palmolieplantages. Via een trail van 1.5 km, deels onder de bomen, wandel je langs de merkwaardige bollen.
Het museum is normaal van dinsdag tot zondag open van 8 uur tot 16 uur. In 2024 is het tarief 6 USD per persoon.
In de jaren ’50 deed bananengigant United Fruit Company (nu Chiquita Brands International) een grote archeologische vondst toen enkele mystieke en bijna perfect ronde stenen bollen (bolas) werden blootgelegd.
Behalve circa 300 bolas en keramische figuren versierd met goud werden verblijfplaatsen ontdekt van een oude beschaving uit het Isthmo-Colombiaanse tijdperk. De archeologische site Finca 6 werd daarom door de Verenigde Naties uitgeroepen tot werelderfgoed.
De grootste bolas hebben een diameter van 2 meter en wegen tot 16 ton en zijn circa 2000 jaar oud. Het is nog steeds niet duidelijk wat hun functie was. Volgens de inheemse Bribri zijn de stenen kanonskogels van Tara, de dondergod. Met een gigantische blaaspijp schoot hij ballen naar de goden van wind en orkanen om ze uit het gebied te verdrijven.
De meest aanvaarde uitleg is dat de bolas belangrijke locaties (uitzichtpunten, plaatsen waar ceremoniën gehouden werden,…) markeerden. En net dat is de reden waarom we het sferenmuseum een bezoek brengen. Op onze grond vallen 3 grote ronde kuilen op die met de tijd overgroeid werden. Het is wel duidelijk dat hier ooit iets ronds werd uitgegraven. Ons heuveltje is een soort ‘mirador’ in het dorp. De kans is groot dat hier ooit bolas werden gevonden en dat wordt ook in het kleine museumpje bevestigd.
Het Terraba sierpe bekken
Het gebied rond de Sierpe en de Terraba rivier is alleszins van cultureel belang voor de inheemse gemeenschappen die jaarlijks in de wetlands schelpdieren verzamelen om er kleurstoffen van te maken. In Palmar Sur vind je behalve deze archeologische site ook een kleine luchthaven voor binnenlandse vluchten vanuit San José.
Het Terraba waterbekken omvat 10% van het landoppervlakte van Costa Rica en is daarmee het grootste in Centraal-Amerika. De Térraba-Sierpe National Wetlands liggen op de kruising van de rivieren Térraba en Sierpe en bestaan grotendeels uit verschillende mangrovesoorten. Je vindt er ook wilde cashewnoten, mangobomen, cocoplum en Indiase amandelbomen.
Het waterbekken is rijk aan biodiversiteit. Tegelijk heerst er grote armoede onder de bewoners die afhankelijk zijn van grote buitenlandse landbouwbedrijven die intensief gebruik maken van natuurlijke grondstoffen.
De duistere kant van ananas
Intensieve landbouw heeft het natuurlijke landschap van de zone veranderd met ernstige gevolgen voor het milieu. Monoculturen vereisen grote hoeveelheden pesticiden en in het geval van ananas, suikerriet en andere gewassen ook intensieve irrigatie. In 2017 werd het hevig omstreden pesticide Bromacil (vooral gebruikt bij ananasteelt) verboden omwille van de gevaren voor de volksgezondheid. Tegelijk werd een aanzienlijke uitbreiding van een grootschalige ananasplantage opgeschort. Zowel natuurlijke als archeologisch belangrijke sites zouden door deze expansie in een woestijn van ananasvelden komen te liggen.
Het is nu al een enorme ananasvlakte zoals we onderweg naar Drake Bay vanuit het vliegtuigje zagen. Zal de opmars van deze intensieve landbouw in een arme regio die snakt naar werkgelegenheid gestopt kunnen worden? Niet alleen de verdere ontwikkeling van de productie van ananas en palmolie zetten een enorme druk op deze regio, ook de bouw van een nieuwe hydrodam in het hoger gelegen gedeelte van het waterbekken zorgt voor veel onrust. En het oprukkende real estate rukt verder op in de South Pacific. De mogelijke komst van een internationale luchthaven in dit gebied zal deze toenemende ontwikkeling alleen maar versnellen.
Strijd tegen het Hydro electric project
Het protest van de inheemse bevolking en een jarenlange juridische strijd tegen het El Diquís Hydro Electric Project zorgden voor het on-hold zetten van de grootste hydro-elektrische dam in Centraal-Amerika. De bouw houdt niet alleen een gedwongen verhuis van circa 1500 bewoners van 7 inheemse stammen in. Ook de impact op het milieu zou enorm zijn door massale ontbossing en het verlies van biodiversiteit.
Een elektrische centrale in Palmar Norte zou tevens onherstelbare schade berokkenen aan wetlands van 32.235 ha. waar miljarden zeedieren worden geboren. Het is de enige zeesite op aarde waar beide soorten van de bultruggen samenkomen. Ook circa 200 heilige inheemse sites zouden door het project worden vernietigd.
Costa Rica haalt haar energie uit hernieuwbare bronnen zoals water, wind, geothermische energie, biomassa en zon. Dankzij deze combinatie heeft het land in de afgelopen jaren reeds 99% uit hernieuwbare energie kunnen genereren. Een grootschalig project met zoveel negatieve gevolgen voor een kwetsbare regio zou niet in verhouding staan tot de huidige nood aan extra elektriciteit. Om die reden werd het project gelukkig on-hold gezet.
Waarom naar Sierpe?
Je steunt er de lokale gemeenschappen mee. Zij bieden het hoofd aan economische, sociale en ecologische uitdagingen en streven naar een duurzaam beheer van de natuurlijke hulpbronnen die de basis vormen voor hun manier van leven. De afgelegen regio in de South Pacific is daarom echt afhankelijk van ecotoerisme dat zorgt voor betere leefomstandigheden voor de lokale en de inheemse bevolking. Sinds Covid-19 is de situatie nog delicater geworden.
Je steunt er natuurbehoud mee. Met een bezoek aan Sierpe zorg je voor inkomsten en steun aan de lokale bedrijfjes die inzetten op natuurbehoud.
Als natuur- en dierenliefhebber moet je trouwens niet lang twijfelen om Sierpe op je reisroute te zetten. De jungle is hier heet en plakkerig maar als je van wildlife houdt, neem je dat er graag bij. De ervaring is elke druppel zweet meer dan waard! Het is niet zo bekend als de wetlands van Tortuguero maar beslist een heel mooi alternatief dat voor velen direct op de route ligt.
Dit ruige South Pacific van Costa Rica veroverde in 2015 ons hart. Sindsdien verkennen we jaarlijks een nieuwe bestemming weg van de gebaande paden in deze regio.
Verder vanuit Sierpe
Honderden liters zweet later zetten we onze rondreis verder naar de Dominical en naar het nevelwoud bij San Gerardo de Dota.
Sierpe is een ideale tussenstop onderweg naar:
- Drake Bay met het Drake Bay Hiking Trail en Corcovado Nationaal Park
- Het eiland Isla Violin in de Terraba Wetlands of Sabalo in de mangrove.
- Vervolg een avontuurlijke route met de auto via de overkant van de oever naar Drake Bay.
- Het Piedras Blancas Nationaal Park aan de Golfo Dulce, Golfito of het uiterste Zuiden
- De groene corridor langs de oevers van de Golfo Dulce, de Osa Peninsula
Laatste versie: 20 juli 2024
Meer informatie
- Reisvoorbereiding rondreis in Costa Rica
- Alle nuttige links voor jouw reisplanning
- Maand per maand bekeken: wat is voor jou de beste reisperiode?
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- Waar naartoe in Costa Rica? Zoek op de interactieve kaart
- Wat neem je mee naar Costa Rica?
- Logeertips: 30 unieke adresjes
- De 20 mooiste watervallen
- Alles over autohuur en met de auto rijden in Costa Rica
.
Ook zo gefascineerd door wonderlijke natuur en wildlife? Volg Under The Trees op Instagram.