Het is niet moeilijk om je hart te verliezen aan dit charmante eiland met een bruisend Dublin en een oostkust vol ongerepte stranden, groene velden vol schapen en de ruige Wicklow Mountains.
Na mijn studies in Noord-Ierland was ik smoorverliefd geworden op het groene Ierse eiland. Een fietstocht in het zuiden en uitstapjes naar het westen van Ierland hadden mijn verlangen om het eiland verder te ontdekken aangewakkerd.
Nog geen 2 maanden na onze fietstocht in Kerry beland ik opnieuw in Ierland … om er te werken.
EERSTE JOB IN DUBLIN
Afgestudeerd. En nu? Ik lees in de krant een piepkleine advertentie. Je zou er zo overkijken. Maar een titel met het woord Ierland erin? Geen schijn van kans dat ik dat zou missen. Een call center in Dublin is op zoek naar personeel dat meerdere talen spreekt. Voor elke taal extra krijg je een bonus. Naast Nederlands kan ik ingeschakeld worden voor Frans, Engels en Duits (met weliswaar heel veel haar op). Een eerste job én meteen in het buitenland. Hell yeah!
Ik meld me aan en word geselecteerd … om de week erop te starten. “Wait what?” Dat gaat wel heel snel! Eigenlijk moest ik niet twijfelen. Nog geen 5 dagen later zit ik op een vlucht richting Dublin waar ik aan de slag ga in mijn eerste job om een aantal maanden later als team leader nieuwe buitenlandse call agents op te leiden. Intussen verken ik Ierland.
Ik woon in River Valley bij Swords, 14 km ten noorden van Dublin.
SWORDS & SANTRY
Swords ligt op 13 km ten noorden van Dublin. Het is een klein dorp met een eigen kasteel en een prachtig groot park. Ik woon in Park Avenue pal naast het River Valley park. Het uitzicht op de vallei is een mooie bonus. De wind heeft er wel vrij spel. Met de fiets tegenwind door het park is op sommige dagen een flinke klus. Zeker als ik de steile flanken omhoog moet.
De omgeving maakt deze inspanning echter goed. In maart fiets ik hier in een romantisch sneeuwlandschap. In april is de vallei groen en bezaaid met veldbloemen.
Zo groen heeft uiteraard ook een oorzaak. Ierland heeft 150 tot 225 dagen met regen. Je zou verwachten dat ik tijdens de 10 km rit naar mijn werk in Santry meermaals doorweekt ben. Ik kan echter de keren dat ik compleet ben uitgeregend op mijn 1 hand tellen. Het regent hier regelmatig maar nooit de hele dag. Een buitje lost al snel op in het niets. Tijdens de lunchpauze geniet ik op het dakterras van mijn werk meestal van helder weer met uitzicht op de Wicklow Mountains ten zuiden van Dublin.
SCHAPEN EN LEPRICORNS
Ierland betekent ook schapen. Heel veel schapen. Zo help ik onderweg naar het werk mee met het mennen van schaapjes die over de weg lopen. Het is eens iets anders als excuus als je te laat op het werk komt 🙂
Regelmatig een bui zorgt niet alleen voor een groen landschap. Het levert met de vele zonnige momenten tussendoor ook mooie regenbogen op. Ik zie genoeg regenbogen maar geen leprichauns of potten met goud. De Ierse kabouter in een groen kostuumpje met klaver prijkt nochtans wel op zowat alle Ierse souvenirs.
De leprichaun, een mythisch wezen uit de Ierse folklore hielp de mens ooit met klusjes. Het zijn echter ook plaaggeesten waardoor ze werden verdreven. Ze leven nu op rustige plaatsen in de natuur, meestal in het bos. Deze kabouters kunnen niet alleen ten volle genieten van shinrin-yoku. Ze hebben ook de belangrijke taak om een pot goud aan het einde van een regenboog te bewaken. Wie een leprichaun probeert te vangen, komt bedrogen uit. Geen goud maar een ongeluk van een naaste zal je beloning zijn.
het noorden van FINGAL
Swords is de hoofdstad van county Fingal en de ideale vertrekbasis om deze regio met de fiets of bus te verkennen.
Fietstocht via Lusk, Skerries en Rush. Deze mooie lus van 40 km brengt je eerst in het dorpje Lusk waar je charmante huisjes met rieten dak vindt en een hoge ronde toren uit de 11e eeuw. Dit kleine dorp ligt op de weg naar het populaire vakantieoord Skerries.
Vanuit Skerries fiets ik langs de kust naar Rush. Je kijkt hier uit op Lambay Island, een privaat eiland en reservaat voor vogels. Je proeft in deze uithoek van een landelijk Iers gevoel hoewel je slecht op 30 minuten rijden (met de wagen) van Dublin City bent verwijderd.
Als het plots begint te regenen, spreek ik een dame aan die net uit Sandyhills Bed & Breakfast komt gewandeld en vraag haar wat de kortste route naar Swords is. De gastvrouw ziet mijn verwaaid gezicht nat van de regen. “All the way to Swords? Oh dear, come in for a cup of tea. The rain will stop soon.” De typische Ierse gastvrijheid verrast me meermaals tijdens mijn uitjes.
het zuiden van fingal
Fietstocht naar Donabate en Portrane. Het Donabate schiereiland herbergt het Rogerstown Estuary en het Broadmeadow Estuary. Het reservaat rond deze riviermondingen wordt beschut door zandbanken en is een belangrijk leefgebied voor wilde dieren. Aan het strand van Portrane waar Bono destijds gedoopt was, werden in een caravan lyrics van het U2 album ‘October’ gecomposeerd. Het enige wat ik hier nu hoor, is het gekrijs van de zeemeeuwen.
Cliff Walk van Malahide naar Portmarnock. Vanuit Dublin sta je met de trein op 20 minuten in Malahide. Je kan hier het Malahide Kasteel (inclusief spook) bezoeken of een prachtige wandeling maken langs een kronkelend kustpad naar Portmarnock. Langs goudgeel zand en rotsig terrein vol keien wandel je langs kliffen waar de golven zich bij hoogtij tegenaan storten.
ZEEHONDEN HELPEN
In Malahide pols ik in een dierenziekenhuis of er geen rescue centers in de regio actief zijn die vrijwilligers kunnen gebruiken. Ik krijg het advies contact op te nemen met het Seal Sanctuary in Garristown. Om in het zeehondenopvangcentrum als vrijwilliger te kunnen helpen, fiets ik 18 km landinwaarts naar Garristown. Maar het is het waard. Ik help er tot mijn vertrek uit Ierland een handje mee.
Zien hoe gestrande zeehonden er terug bovenop geholpen worden om iets later terug hun vrijheid te krijgen, is een fantastische ervaring. Ik droom luidop van een job om dieren te helpen.
De release van zeehond Bram aan Bull Island lokt veel pers en bracht een massa mensen op de been. Het is zalig om te zien hoe het dier de eerste golven aarzelend overwint om nadien enthousiast diep de zee in te duiken.
VAN SWORDS NAAR BELFAST
Vanuit Swords rijden we naar Noord-Ierland. Ik wil Tom dolgraag het dorp waar ik 3 jaar geleden woonde laten zien. We rijden naar het noorden langs de kustlijn en passeren in Drogheda twee historische plaatsen.
De Battle of the Boyne. Tijdens een veldslag bij de rivier Boyne versloeg de protestantse koning-stadhouder Willem III van Oranje-Nassau in 1690 zijn katholieke schoonvader Jacobus II van Engeland. De locatie waar deze historische strijd werd gevochten, is nu een toeristische attractie. Sinds de stichting van de Orange Order in 1795 eisen de orangisten hun recht op om op 12 juli te paraderen.
De protestantse Ieren en aanhangers van hun paramilitaire organisaties trekken jaarlijks tijdens het marsseizoen uitdagend door katholieke buurten met een uitgesproken republikeins karakter. Dit zorgt vooral in Belfast nog steeds voor incidenten.
Newgrange. We bezoeken in Drogheda na een politiek belangrijke plek ook een historische erfgoedsite. Newgrange is een 5000 jaar oud ganggraf versierd met megalitische kunst. Het bouwwerk is ouder dan de piramides in Egypte. Van aan het infocentrum Brú na Bóinne/Boyne Valley vertrekt een shuttlebus.
Tijdens de winterse zonnewende schijnt gedurende 17 minuten een lichtbundel van 19 m die de volledige ruimte verlicht. Elk jaar bepaalt een loting welk handvol gelukkigen dit natuurlijk spektakel kan meemaken. Tijdens een bezoek zie je wel steeds een simulatie van dit verschijnsel.
Na een rondrit langs de Antrim kust van Noord-Ierland en een verblijf in Portstewart waar ik vroeger woonde, is het terug tijd om te werken.
DUBLIN CITY
Na een werkdag zak ik met collega’s regelmatig af naar Dublin voor een gezellige drink en ‘craic’. Zo omschrijven de Ieren ‘een gezellig babbel en plezier’. Onze bazin is vaker zat dan nuchter maar dit blijkt in Ierland sociaal aanvaardbaar.
In de populaire Temple Bar is zowel overdag als ’s avonds altijd wel wat te zien of te beleven. Als trouwe fan van de Belfast band Watercress zie ik hen hier een tweede keer live aan het werk. De pubs rond Temple Bar liggen vlakbij winkelstraten en vele bezienswaardigheden.
Een stadswandeling start meestal in de brede O’Connel Street. In Noord-Dublin vind je behalve deze drukke winkelstraat ook overblijfselen uit het politieke verleden van de stad.
Vanuit O’Connell Street wandel je de Ha’Penny bridge over. Deze historisch brug over de Liffey dateert uit 1816 als alternatief voor de oude voetgangersferry. Het kostte een halve penny de brug te gebruiken. Vandaag wandel je er gratis over. Op drukke dagen loop ik met een bang hart op de brug. Kan deze oude brug zoveel volk aan dat zich stapvoets verder beweegt?
ZUID-DUBLIN
Ten zuiden van de Liffey rivier ligt het oude centrum van Dublin. Via de Temple Bar wandel je westwaarts naar de Christ Church Cathedral uit de 11e eeuw. Aan deze middeleeuwse kerk vier ik samen met duizenden anderen oudejaarsnacht. Kort na het luiden van de klokken om middernacht keert iedereen na de nieuwjaarswensen gewoon massaal huiswaarts. Vreemd.
Als je op je stappen terugkeert, kom je om de hoek aan Dublin Castle. Breng zeker een bezoek aan de ‘secret’ Dubh Linn Gardens waar lokale bewoners lunchen. Deze plek verleende haar naam aan de stad. Dubh Linn betekent Dark Lake. Dit donkere meer bevindt zich achter het kasteel.
Van Dublin Castle wandel je door naar Grafton Street. Straatartiesten zorgen voor sfeervolle muziek op de achtergrond die door de vele toeristen in deze straat gesmaakt wordt.
Wie nog niet moe gewandeld is, kan St. Stephen’s Green bezoeken, het 9 hectare groene park van Dublin. Het is een groene oase waar rust- en natuurzoeker kunnen herbronnen.
Vanuit het park wandel je verder naar Trinity College. Hier ligt in een eeuwenoude bibliotheek de grootste kunstschat van Ierland. The Book of Kells is een indrukwekkend eeuwenoud manuscript uit het jaar 800 vol decoratieve illustraties.
Dorst gekregen? Wandel van Trinity College via het standbeeld van Molly Malone naar de Temple Bar.
Ik loop graag verloren in Dublin en snuif gretig de sfeer op in de vele zijstraatjes vol huizen met gekleurde deuren. Dublin bruist echt van de energie en typische Ierse hartelijkheid. Je bent er wel al snel kilometers aan het stappen. Er is gewoon zoveel te zien.
Excursies in Dublin
Natuur bij Dublin: CLIFF WALK IN HOWTH
Vlakbij het centrum van Dublin ligt het rustige kustdorpje Howth met woeste zeezichten over Dublin Bay. Als de drukte in Dublin me even teveel wordt, neem ik de bus naar Howth.
Het is er heerlijk wandelen langs steile kliffen met het gekrijs van zelfzekere zeemeeuwen op de achtergrond.
Let op bij stormachtig weer. Het kan hier flink waaien! In de winter duiken ‘ijsberen’ van de rotsen de ijskoude zee in. “Brr, zij liever dan ik” bedenk ik terwijl ik mijn muts verder over mijn oren trek.
Van de vuurtoren in Howth wandel je op 2 uurtjes naar Howth village. Het is de ideale plek om even op te warmen of de voeten te laten rusten met zicht op talrijke vissersbootjes langs de pier. Op de ambachtsmarkt van Howth vind je trouwens vele ambachtelijke materialen en de lekkerste zoetigheden.
TEN ZUIDEN VAN DUBLIN
Pal onder Dublin ligt de Dublin Riviera, home of the rich and famous. Vanop het strand heb je zicht op Dalkey Island. De rotsige heuvels boven het strand zijn bezaaid met roze, witte en gele veldbloemen. De villa’s hier vormen een schril contrast met de zo typische sobere huisjes in Ierland. Zo heeft ook Bono zijn optrekje in Killiney. Het zijn voor mij echter de Wicklow Mountains waar de echte rijkdom te vinden is.
De Wicklow Mountains hebben kilometers aan ongerepte bergpaden en prachtige uitzichten. Ik neem zowat al mijn bezoek mee naar deze regio. Vanuit Dublin sta je op korte tijd echt in een totaal andere wereld.
Ruw, ongerept, puur natuur en ideaal om te wandelen.
De bus brengt je langs gezellige gehuchtjes met bosrijke lanen en brugjes over rivieren. Daarachter zie je de bergen lonken. We logeren in de Enniskerry Inn vlakbij het pittoreske dorpsplein.
POWERSCOURT & WICKLOW WAY
Van het dorpsplein van Enniskerry wandel je naar de Powerscourt Gardens. De herfst tovert het heuvellandschap in warme kleuren en geeft de vallei vol grillige bomen iets sprookjesachtig. Na een wandeling in de uitgestrekte tuinen van dit landgoed kan je heerlijk smullen van homemade soep of suikerzoete desserts.
Vanuit het Avoca Terrace Café hebben bezoekers een adembenemend uitzicht over de zorgvuldig aangelegde tuinen met de beroemde Sugarloaf berg op de achtergrond.
Wandel langs een riviertje naar de hoogste waterval in de UK. De Powerscourt waterval stort zich hier over indrukwekkende rotsen. Via een zigzagpad door het bos kom je op de Wicklow Way, een 130 km lange bewegwijzerde route. Na een steile klim wandelen we deze route verder op drassige mosgrond en picknicken aan de oever van de Glencree River op grote rotsen. Het is echt zalig wandelen in deze idyllische omgeving.
Het wandelpad slingert zich over een heuvel door het bos en langs een rivier tot we in een donker en mysterieus bosje komen vol dichte mist. We horen zacht getik van druppels en verwachten elk moment een trol op het pad te zien. We zien geen trollen, maar een adembenemend uitzicht als we het bosje verlaten. Na 20 km is het mooi geweest en liften we terug naar het dichtstbijzijnde dorp waar we de bus naar Dublin nemen.
Ierland kan je trouwens heel vlot met de huurwagen verkennen.
WICKLOW WAY VANUIT GLENMALURE
Vanuit het afgelegen Glenmalure wandel je een ander deel van de Wicklow Way. In de winter in de Wicklow Mountains wandelen, is niet de meest populaire activiteit blijkt al snel.
We nemen de bus tot Enniskerry en worden iets later gedropt aan een jeugdherberg in Glenmalure. Dit hostel ligt eenzaam verscholen in een diepe kloof op het einde van een 3 km lange eenrichtingsweg. De chauffeur zet ons af en vertrekt. We kloppen tevergeefs op de stevige houten deur. Er zit niets anders op dan 3 km terug te wandelen tot de pub aan het begin van de kloof. Daar krijgen we een sleutel mee en het bericht dat de conciërge van de herberg wel zal opdagen.
Het is intussen pikdonker. We openen de deur van het oud gebouwtje in the middle of nowhere en zoeken naar licht. Geen stroom, grreat… en het is berekoud. Bij gebrek aan hout gaat zowat alles wat we kunnen missen van toiletpapier tot maandverband eraan. Dat beetje warmte en de gloed van de oude kachel doen deugd. We kruipen in de stapelbedden en zien onze adem in het laatste flikkerend licht van het uitdovende vuur in de gang. In het holst van de nacht arriveert de conciërge, rijkelijk te laat…
WANDELTOCHT NAAR GLENDALOUGH
De wandeling van Glenlamure naar Glendalough is een aanrader. Let wel op! Ook al wandel je hier soms bijna in de wolken, het is onderweg zo genieten dat je al snel de tijd uit het oog verliest.
Wij hebben een bus te halen waardoor het laatste stuk naar het meer een short cut naar beneden wordt. Ik blijf trouw aan wie ik ben. Onhandige ik slaag erin om de enkel te verzwikken door over veel te dikke en gladde omgehakte boomstammen te klauteren alsof ik een echte survival specialist ben. Maar we zijn op tijd. Correctie, we zijn 2 uren te vroeg. We hadden ons gemist met het verschil in wintertijd. Het was niet 1 uur later maar vroeger! Mijn halsbrekerij toeren waren dus voor niets nodig geweest…
Twee weken later ben ik een weekend in België waar ik met Tom naar het ziekenhuis rij voor nazicht van zijn geopereerde elleboog die in de gips lag. Ze kijken toch maar even naar mijn enkel die erg pijnlijk bleef. En wie komt er ook buiten met een gips? Eentje tot aan de knie, yep, ik dus.. We geraakten dus niet meer met de auto naar huis.
Een gouden raad: blijf steeds op het wandelpad als je de Wicklow way wandelt en hou het uur in de juiste tijdzone goed in de gaten 😉
WICKLOW KUST
Bij een volgend bezoek verken ik het zuidelijkste deel van de Wicklow Mountains. Samen met mijn ouders rij ik met de huurwagen dwars door de Wicklow Mountains naar Laragh en verder naar Avoca.
In dit idyllisch klein dorpje zien we aan een oud brugje de meeting of the waters. Avoca staat bekend om haar weverijen. In een ambachtelijk bedrijfje tonen wevers hun behendigheid met het weefgetouw. In het industriële Arklow slaan we af naar Brittas Beach. Het is bij een helderblauwe hemel aangenaam wandelen op het uitgestrekte goudgele zandstrand.
Een aantal palmbomen en villa’s brengen ons even in de war. Neen, we zijn niet in de tropen. Hoewel het zonnetje flink haar best aan het doen is.
In Wicklow Harbour nodigen de pier en de kliffen uit om te wandelen. De hele voormiddag in gezonde buitenlucht bij een stevige zeewind doet deugd maar doet de eetlust toenemen. Uiteraard neem ik mijn ouders mee naar Powerscourt waar we na een bezoek aan de tuinen genieten van een overheerlijke lunch met alweer een homemade toetje.
De rit gaat na Enniskerry verder naar Glencullen met de hoogste pub in Ierland. Johnnie Foxs is dan ook een populaire stop tijdens een bezoek aan de Wicklow Mountains.
DUBLIN LANDINWAARTS
Van Glencullen rijden we naar de Irish National Stud & Gardens in Kildare. Na een wandeling in de Tuin des Levens langs typische Ierse monnikcellen, zet de rit zich verder langs een lange bomenlaan met een picknick aan het Blessington Lake. Het is hier echt genieten in een typisch Iers landschap van groene heuvels gevuld met witte wollige schapen.
Gail, mijn Ierse vriendin die ik in Birmingham had leren kennen, studeert in Namen als ik in Ierland woon. We kruisen elkaar met de kerstvakantie op de luchthaven van Dublin. Ik bezoek haar een aantal maanden later bij haar ouders in Raharney in county Westmeath. Het hele gezin ontvangt me hartelijk en zit gezellig rond een oude stoof. Alles speelt zich hier af in de keuken. Het is dan ook de enige plek met warmte. Er is geen centrale verwarming, ook niet op de slaapkamer. Ik blaas wolkjes koude adem uit terwijl ik onder een comfortabel elektrisch deken kruip. Wat dacht je? Dat ze hier geen comfort kennen?
Excursies vanuit Dublin
Vanuit Dublin trek ik tijdens mijn verlof dwars door het groene bogland naar het ruige westen van Ierland.
Na mijn jaar in Ierland keer ik terug naar België. Toch voor een volle 3 dagen. Er staat immers een reis naar Alaska op de planning!
Trek er met de wagen op uit
Huur met een gerust hart bij een betrouwbaar autoverhuurbedrijf waar je meteen ook een all inclusive verzekering bij krijgt.
Gratis annuleren tot kort voor aankomst is mogelijk. Wacht dus niet tot de prijzen de hoogte in gaan en boek jouw huurauto vandaag bij Sunny Cars.
finding beauty & peace
- Walking trails in Ierland
- Wandelen in Glendalough & Wicklow
- Birdwatching in Ierland
- Wildlife in Ierland
- Waar wildlife zien?
helping animals
- Op zoek naar een opvangcentrum
- Zeehondenopvangcentrum in Wexford
TIPS als je een zeehondpup op het strand vindt:
- Leg deze niet in zee (gekwetste, zieke of pasgeboren pups liggen niet zomaar aan land).
- Stoor hen niet en bekijk het vanop een afstandje.
- Raak hen niet aan (ze kunnen bijten, maar mensengeur kan de moeder ook afschrikken).
- Hou honden en kinderen weg van het dier.
- Contacteer een opvangcentrum als je zeker bent dat er geen moeder in de buurt is of het dier duidelijk gewond is. Bij twijfel: overleg steeds met een opvangcentrum!
utt score
Ongeacht het moment dat je hot spots in Ierland bezoekt, heb je hier nooit het gevoel dat iets onder de voet gelopen wordt. Enkel in Dublin kan het op sommige momenten heel druk zijn. Je vindt in Ierland een ideaal evenwicht tussen bruisende stadjes en serene natuur vlakbij karakteristieke Ierse dorpjes.
De score is gebaseerd op mijn reiservaringen met openbaar vervoer en eigen logement in een dorp ten noorden van Dublin. In Dublin zelf is het uiteraard niet zo eenvoudig om de massa te ontlopen.
Laatste versie: 3 oktober 2021