Zet je de hoofdstad van Costa Rica op je rondreis of niet? En wanneer logeer je best in het centrum of aan de rand van San José?
Bespaar op transport
TIP: Boek je transport van zodra je de vlucht hebt geboekt. Tarieven stijgen snel als de beschikbaarheid mindert!
- Boek bij het meest betrouwbare autoverhuurbedrijf Adobe Rent a car. Krijg automatisch 10% korting verrekend via deze link. Wijzigingen en gratis annuleren is mogelijk tot 72u vooraf.
- Check ook bij Sunny Cars voor de all inclusive formule, eveneens met gratis annuleren optie.
- Beperkt budget? Vergelijk via deze link de beste deals voor een huurauto.
- Ga op avontuur met een 4×4 met rooftop tent van Nomad America en krijg 10% korting met deze code: UNDERTHETREES
- Boek tijdig jouw shuttle.
san José
San José is geen parel van een stad. Daar moeten we eerlijk in zijn. De stad lijkt op een architecturaal rommeltje met een zeer chaotische verkeerssituatie. In 1823 kreeg San José als jongste hoofdstad van Latijns-Amerika genummerde wegen in een strak uitgetekend plan. Wie ooit in de hoofdstad heeft gereden, zal deze georganiseerde opzet compleet ontgaan.
Pura vida lijkt in San José compleet foetsie!
Er dan maar in een grote bocht omheen? Niet zo snel.
San Jose is de draaischijf van het land. Als je rondreist, zal je er beslist eens langs moeten. Of dat nu voor een internationale of een binnenlandse vlucht is of omdat je reist met het openbaar vervoer.
Logeren in San José
Op max 15 minuten van het vliegveld
Wie de stad links wilt laten liggen, logeert aan de rand vlakbij de luchthaven om de dag nadien de echte schat van het land te ontdekken: de natuur en haar wildlife.
Op maximum 1 km van het stadscentrum
Wil je de stad een kans geven? Logeer dan in het centrum.
Cultuur en koffie
Wat maakt San José als hoofdstad de moeite om er toch een dag in te plannen?
Wie op zoek is naar musea heeft geen klagen. Zowel het nationaal museum, als het Pre Columbiaans Goudmuseum als het Jade museum staan bij cultuurliefhebbers op het lijstje.
San José ligt genesteld in een vallei op 1150 meter hoogte met zachte temperaturen en het hele jaar door voldoende regen. In de 19e eeuw kende de stad een snelle groei door haar befaamde koffieteelt op de omringende hoogvlakten. Het succes zorgde voor inkomsten waar prachtige gebouwen zoals het Teatro Nacional en het universiteitsgebouw mee gebouwd werden.
Koffiebaronnen bouwden mee aan wijken zoals Barrio Amón waar je kan genieten van prachtige architectuur die de ‘cafetaleros’ bekostigden.
Barrio Amón trekt veel bezoekers dankzij haar vele cafeetjes, hotels, musea en winkels. In deze wijk wandel je door de Paseo de las Damas waar vrijgezellendames in hun mooiste jurken flaneerden in de hoop een echtgenoot te vinden.
Om de hoek van Teatro Nacional ligt de Escuela Metálica. Deze school heeft niets te maken met de heavy metal band, maar alles met metaal uit België dat in 1890 werd gedoneerd aan Costa Rica. Als je in maart gaat, laten de paarse bloemen van de jacaranda boom de paarse gevel nog meer tot haar recht komen.
Als natuurliefhebbers – en omdat we er echt wel ons hart verloren hebben – keren we jaarlijks terug naar Costa Rica.
We bezochten San José tweemaal. Een eerste keer tijdens de kerstfestiviteiten met een niet zo prettige eerste indruk van San José in 2000. Een tweede keer 17 jaar later na aankomst van één van onze rondreizen door Costa Rica. En deze aankomst was er eentje om snel te vergeten.
AANKOMST in san jose zonder bagage
Reizen betekent improviseren en er het beste van maken bij tegenslag. Moe en plakkerig na 2 internationale vluchten en 20 uur onderweg staren we naar een lege bagageband. Mijn naam schalt door de intercom. Of ik me even kan aanmelden aan de infobalie.
“Sorry to inform you: your luggage is probably still in Germany”. Beteuterd staar ik naar de dame. Ik besef dat het de reistas is met onze kleding en ons toiletgerief. Ik kan sakkeren zoveel ik wil, het brengt onze bagage niet naar San José. Al 20 jaar reis ik naar verre bestemmingen, nooit eerder ben ik bagage verloren op een vlucht. Die “probably” baarde me wel zorgen. Blijkbaar wordt bagage vaker vermist of verloren dan je denkt. Het wordt meteen een goede les: voortaan nemen we een dagrugzak mee met alle basisspullen!
Doodmoe checken we in bij Hotel La Riviera. De start is woelig, de nacht buiten ook. Het kan in de Central Valley immers flink waaien.
Door de hogere ligging is het klimaat in de vallei heel gematigd ten opzichte van de andere regio’s. Echt heet wordt het hier zelden. Ook al is het hier iets koeler, toch is het ’s avonds genieten van een verfrissende douche. Let alleen goed op!
De meeste douchesystemen in Costa Rica zijn niet te vergelijken met onze veilige douches. Elektriciteitskabels naar de boiler zijn hier standaard. Het systeem wordt ook wel ‘suicide shower’ genoemd. Als je wat uitkijkt valt het best mee. Om de temperatuur van het water te regelen is het vaak wel even zoeken. Soms duurt het eeuwen voor er iets van warm water doorsijpelt. Soms heb je brute pech en is de eerste keiharde waterstraal meteen kokend heet! Iets later zit ik met een vuurrode voet in een geïmproviseerd koel voetbadje.
Pura Vida, not so much.
Not yet…
PURA VIDA IN SAN JOSE
Om 6 uur gluur ik door de gordijnen naar buiten. Een blauwe hemel en tropische begroeiing vol kwetterende vogeltjes in de tuin. En dan slaat het toe: het Pura vida gevoel. De zorgen over onze bagage verdwijnen als sneeuw voor de zon: we zijn terug in Costa Rica!
Met een grote mok verse koffie en uitzicht op de omliggende vulkanen start ik de dag met het schrijven van mijn reisverslag. Big smile! Het is amper 7 uur bij 22 graden. Met de minuut wordt het warmer. De lange broek en het truitje met mouwen voelen niet alleen onfris aan maar ook ongemakkelijk. De bagage – met onze zomerkleding – zou ten vroegste deze avond in ons hotel geleverd worden.
We gaan shoppen in San Antonio de Belén om onze warme winterplunje om te ruilen voor een tropische outfit, vers ondergoed, zonnecrème en een zonnebril. Een uurtje later wandel ik vrolijk buiten. Missie geslaagd. Vakantiegevoel check.
Tevreden kuieren we in het parkje bij de kerk tot iemand me roept: “señora por favor!” In mijn enthousiasme over de zomeroutfit, was ik mijn VISA aan de kassa vergeten.
Te veel Pura Vida is ook niet goed 🙂
Stadswandeling in San José
We boekten een rondleiding door San José. Vlak voor ons stadsbezoek ontvangen we het geruststellende nieuws dat de bagage in Miami is en normaal tegen de avond geleverd zal worden. Fijn! Het laatste restje van onzekerheid over de bagage floept weg.
De taxi dropt ons in het bruisende hart van San José waar Daya onze lokale gids ons eerst de Catedral Metropolitana de San José laat zien. Tico’s zijn doorgaans heel katholiek gezind.
Van de kathedraal naar het postkantoor. Wat is er zo speciaal aan een postkantoor hoor ik je denken. Het oeroude postsysteem is hier nog steeds in voege. Adressen met nummers kennen ze hier niet. “300 meter ten noordoosten van de school” lijkt niet onoverkomelijk. Tot je in een straatje komt met 50 huizen zonder nummer of de school intussen verhuisd is! In het grote postkantoor zijn postbussen voorzien per familie. Een traditie blijkbaar waar men niet zo snel vanaf stapt.
De Mercado Central hoort ook bij traditioneel San José.
De overdekte markt is kleurrijk en chaotisch. Je ontmoet er de lokale bevolking en kuiert er langs kraampjes met heerlijke zoetigheden, tropische vruchten of nipt er aan de echte Costa Ricaanse koffie.
In de winkelwandelstraat tonen straatartiesten hun kunstjes.
Na de couleur locale in het centrum nemen we aan het park de bus naar Erazu voor een bezoek aan een ambachtsman van typische poppen en maskers. Folklore leeft immers sterk in Costa Rica.
maskermaker in erazu
Tico’s feesten graag. Op traditionele feesten dansen ze in reuzengrote poppen op opzwepende Latino muziek en worden gebeurtenissen uit het verleden uitgebeeld. Gerald vertelt in sappig Spaans over zijn passie.
Zijn kleinkinderen dansen in de pakken op schelle muziek die uit zijn radio schalt. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Veel energie na de jetlag is er niet om het danstempo aan te kunnen.
Fier toont hij ons nog even zijn huis gedecoreerd met religieuze beeldjes en prullaria in bonte kleuren en neemt dan vrolijk afscheid. Check goed vooraf wat bij jouw rondleiding op het programma staat aangezien dat varieert.
Trek je er alleen op uit? Dat kan uiteraard ook. Het stadscentrum bestaat uit enkele barrio’s met elk hun eigen accenten. De meeste bezienswaardigheden liggen vlakbij elkaar.
Barrios in San José
Centrum San José
Het noordelijke deel van San José is een magneet voor bezoekers. In Barrio Amón en Barrio Otoya heb je keuze uit kleine boetiekhotels. Hier snuif je nog de nostalgie op van het koloniale verleden. Statige huizen met sierlijke accenten laten je proeven van de grandeur van de beginperiode van het koffiesucces.
Barrio Amón – ten noorden van het Nationaal Theater – klom uit decennia van verwaarlozing en criminaliteit. De opwaardering van de wijk wordt door bezoekers gesmaakt. Hippe cafeetjes, leuke tavernes, verlichting in de parken, tourist police en het inzetten op landschapsarchitectuur en de restauratie van historische gebouwen werpen vruchten af.
Toch liever met een gids op pad? Profiteer van de Free walking tour, een gratis stadswandeling anekdotes en buurtgeschiedenis.
Barrio Tournón – ten noorden van Barrio Amón – is de thuisbasis van de universiteit en art galleries zoals Galeria Namu.
Barrio Escazu
Iets verder ligt het mondainere Escazu. Je kan er niet naast de moderne flatgebouwen kijken. De wijk trekt bedrijven en buitenlandse investeerders aan en bulkt van de winkels en shopping centra. Ons eerste bezoek aan Escazu was enigszins ‘verrassend’.
Vanuit de heuvels boven Escazu nemen we de taxi . We vragen naar wat winkeltjes en een terrasje. “No problema!” laat onze taxichauffeur vriendelijk weten.
We zien kleine winkeltjes met concertina boven de afsluitingen veranderen in moderne flats en country clubs. Euh? De taxi brengt ons naar het poepchique Multiplaza shopping centre.
Dat was niet echt de lokale sfeer die we in gedachten hadden…
De aankomst is wel in Tico stijl. De auto sputtert en valt stil door oververhit koelwater. De laatste 50 meter helpt Tom de taxi duwen. Onze taxichauffeur garandeert ons het probleem op te lossen en ons 2 uur later terug op te pikken. Hij kent vermoedelijk als enige de weg naar ons spookhotel. Dus we knikken vrolijk “hasta luego”.
Gestrand in een koel en modern shopping centre. De lieve man had het zo goed bedoeld. We konden het hem niet kwalijk nemen met de beperkte uitleg die we gaven. Met flip flops en short tussen de Louboutins in een winkelcentrum waar de airco je als een hamer in het gezicht slaat. Blinkende uitstalramen prijzen handtassen van Prada aan.
Okay,… “This is not it….”
Ik mis de jungle!
Na wat kuieren, een hapje en een piña colada keren we terug naar de parking om te wachten op onze vriendelijke taxichauffeur die er mooi op tijd staat en enthousiast naar ons begint te zwaaien. Fier start hij de motor. De auto valt niet meer stil.
Veiligheid en verkeerschaos in San José
Ook al is San José niet onveiliger dan een andere stad. Het betekent niet dat je er niet voorzichtig moet zijn eens de zon ondergaat. Het rauwe randje wordt bij duisternis in bepaalde wijken voelbaar. Gebruik je gezond verstand. Ga niet na zonsondergang door de straten pronken met geld en juwelen.
Heb je een huurwagen? Zorg dat er geen bagage in ligt. Inbraak in wagens komt vaak voor. Niet alleen op afgelegen plekken maar ook op drukkere plaatsen zoals aan het strand of in een stad.
Betrouwen op een GPS is hopeloos in San José. De weg vragen is een grote gok. Het zit heel stevig in de Tico’s hun DNA in gebakken om te helpen ook al weten ze het antwoord niet. Ze willen je niet teleurstellen. Dus sturen ze je liever – vaak heel overtuigd- een willekeurige richting uit dan aan te geven dat ze niet kunnen helpen. Dat brengt je vaak nog verder uit de juiste richting.
De enige betrouwbare navigatie in de urban jungle is Waze!
Vermijd ook het piekuur en hou rekening met het weekendverkeer. Veel inwoners trekken in het weekend de stad uit en tegen de zondagavond de stad terug in.
Geen huurwagen? Uber is heel actief in San José. Ook Uber eats wordt frequent gebruikt als je graag in je logement blijft om iets te eten.
Wil je met het openbaar vervoer de stad verkennen of verder reizen? Kijk even op dit busschema of op Yo Viajo. Maak een account aan op Passer om online tickets te kopen.
EEN SPOOKHOTEL in de heuvels
Aan ‘bijzondere’ adresjes heeft Costa Rica geen gebrek. We zijn na een uur fout rijden nog steeds onderweg naar ons hotel, hoog in de heuvels boven Escazu in San Antonio. Deze San Antonio is niet te verwarren met San Antonio de Belén dichterbij de luchthaven. Na het trotseren van de urban jungle van San José komen we eindelijk aan in het verlaten hotel Paradise waar de vertegenwoordiger van Adobe car rental de huurauto mooi op tijd ophaalt.
Ons hotel heeft een waanzinnig uitzicht over de Central Valley. Vanuit de ontbijtzaal hebben we een fenomenaal zicht op de vallei onder ons. Een tiental toekans vliegt onder ons door in formatie, een gratis airshow waar we met plezier naar kijken. Het hotel blijkt te koop te staan en is duidelijk niet onderhouden.
De wind is ook nu weer van de partij, raast door de Central Valley en geeft een extra dimensie aan het verlaten gebouw. Krakende scharnieren en ramen slaan dicht. We zien nergens andere gasten of personeel. Het lijkt alsof we in een spookhotel zijn beland. We dolen door lege gangen en zoeken ons soelaas buiten het hotelterrein. Wandelen in de omgeving blijkt ook geen goed plan. De steile baantjes zonder trottoirs brengen ons keer op keer in een doodlopend straatje waar helemaal niets te zien is.
Na een kort bezoek aan het poepchique MultiPlaza in Escazu ronden we de dag af op het balkon van Restaurante Mirador América op 5 minuutjes stappen van ons spookhotel. De lichtjes van San José glinsteren in de vallei onder ons. Onze ober heeft zijn roeping als stand-up comedian gemist en bedient ons heel geanimeerd. Latinomuziek klinkt vrolijk op de achtergrond tot iemand de volumeknop helemaal open gooit. Tijd om naar ons spookhotel terug te keren. Hotel Paradise zou intussen permanent gesloten zijn …
Wel of niet naar San José?
Is San José een bezoek waard? Als je hier bent voor de natuur en de dieren en beperkt bent in tijd sla je een bezoek aan de stad best over tenzij je de dag van vertrek overdag moet invullen.
Een bezoek aan de dierenopvangcentra van San José is beslist ook een mooie invulling. Hou wel rekening met het verkeer en de tijd om tot de luchthaven te geraken op verzadigde wegen waar je op bepaalde momenten van de dag uren kan stilstaan.
Bezoek je San José en ben je toch iets of wat teleurgesteld? Pura vida. De groene heuvels, vulkanen en prachtige natuur die de Central Valley beschermend omhelzen, beloven jou dat alles buiten de stad alleen maar mooier en beter wordt.
Verder reizen vanuit San José
- Rij westwaarts naar La Fortuna
- Oostwaarts naar het nevelwoud van Monteverde of de Gold Coast in de North Pacific
- Trek naar Tortuguero, Puerto Viejo of Cahuita aan de Cara¨bische kust
- Neem een binnenlandse vlucht naar Drake Bay voor een bezoek aan Corcovado
- Rij naar de Central Pacific en de Costa Ballena in de South Pacific
- Reis verder via Puntarenas (ferry) naar Monezuma op de Nicoya Peninsula of omgekeerd
Laatste versie : 16 april 2023
.
Meer informatie
.
- Reisvoorbereiding rondreis Costa Rica
- Waar naartoe in Costa Rica? Kijk op de interactieve kaart
- Maand per maand bekeken: wanneer is voor jou de beste reisperiode?
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- Standaard reisroutes in Costa Rica: start hier
- Wat neem je mee naar Costa Rica?
- Hoe ziet reizen er tijdens Covid-19 in Costa Rica uit?
- Logeertips: 30 unieke adresjes
- De 20 mooiste watervallen
- Alles over autohuur en met de auto rijden in Costa Rica
.
Ook zo gefascineerd door wonderlijke natuur en wildlife? Volg Under The Trees op Instagram.