Een reis voorbereiden. Dat is in gedachten al een beetje reizen. Naar Costa Rica tijdens Covid-19 reizen, is rekening houden met iets meer formaliteiten dan je gewoon was. In dit bericht lijsten we alle nuttige informatie voor jou op zodat je ontspannen op reis kan vertrekken.
- Waar moet je rekening mee houden als je naar Costa Rica reist tijdens Covid-19?
- Welke documenten, verzekeringen en QR codes heb je nodig vanuit Nederland of België?
- Waar kan je een PCR test of sneltest regelen?
- Wat als Murphy toeslaat?
De voorpret is deze keer anders. Een reis naar de tropen voorbereiden terwijl Covid-19 slachtoffers blijft maken en de zorgsector al maanden kreunt, het voelt een beetje dubbel aan. Anderzijds rukt het je even weg uit een surreële wereld aan banden gelegd door het virus. Dagdromen naar betere oorden is een lichtpunt in donkere tijden. Al moet je er wel de nieuwe gang van zaken bijnemen.
We reisden intussen 2 keer tijdens Covid-19 naar Costa Rica. De eerste keer in december 2020, de tweede keer in juli 2021.
horden tijdens covid-19
Een hindernissenparcours. Zo voelde de voorbereiding aan. Horde per horde moest overwonnen. Wie naar Costa Rica tijdens Covid-19 wilt, moet flexibel zijn en beseffen dat er op elk moment wat kan wijzigen.
- Horde 1: gaat de vlucht door of wordt deze alsnog verplaatst?
- Horde 2: alle boekingen herbevestigen (zijn alle logementen terug open?)
- Horde 3: die gevreesde Covid-19 reisverzekering voor Costa Rica tijdig in orde krijgen
- Horde 4: alle online formulieren invullen, QR codes verzamelen en testen vooraf
- Horde 5: to sneeze or not to sneeze, mag je de vlucht op?
- Horde 6: boarden en ready for take-off
- Horde 7: aankomst en douane in Costa Rica
- Horde 8: terug huiswaarts geraken …
De grootste hindernis zou de terugreis worden. Eentje die we niet snel zullen vergeten…
horde 1: de vlucht naar costa rica tijdens Covid-19
Dat reizen tijdens Covid-19 anders is, daar is iedereen het over eens. Flexibiliteit omwille van steeds wijzigende maatregelen of reisschema’s is iets waar je niet buiten kan. In april 2020 was het duidelijk. Onze vlucht werd door KLM geannuleerd. Een voucher verscheen in de inbox. Maar de vlucht die we in februari 2020 (dus voor Covid-19) boekten om in december af te reizen, dat was andere koek. Sinds 2 augustus 2020 zijn reiziger terug welkom in Costa Rica. België verbood haar inwoners echter nog tot eind september 2020 om Europa te verlaten.
Begin oktober laat KLM weten dat onze vlucht is omgeboekt naar een andere dag met aankomst op San José en niet op Liberia. Ok, daar kunnen we mee leven. Even de route wat omgooien. Het regent in de reissector intussen geannuleerde en omgeboekte vluchten. Afwachten of de vertrekdatum nog zal wijzigen en of de vlucht alsnog geannuleerd wordt. “Afwachten”. Ik bleef het als een mantra herhalen, mezelf stiekem geruststellend dat het wel zou doorgaan. Twee weken voor vertrek, lijkt de kogel door de kerk: we gaan!
Ook voor onze 2de reis tijdens Covid-19 wijzigt ons vluchtschema nog enkele weken voor vertrek. Als dit gebeurt en dit niet uitkomt omwille van werk of verlof, contacteer de luchtvaartmaatschappij om je om te boeken naar een moment dat wel past voor jou.
horde 2: zijn alle boekingen nog in orde?
Tijdens die onzekere maanden hadden we boekingen die nog geannuleerd konden worden. Handig. Tot plots logementen zelf begonnen te annuleren. Ik contacteerde alle adresjes die ik geboekt had met de vraag of ze in december of januari open zijn en of onze boeking nog in orde was. “ I am so sorry, everyone else cancelled in March, so we also cancelled your booking and now it is not available anymore.” Ok, dit had ik niet zien aankomen. Door het zeer lage aantal boekingen vonden we uiteraard snel iets anders. Problem solved.
En nu echt aftellen, nog 1 week…
horde 3: de verzekering voor Costa Rica tijdens covid-19
Je kan Costa Rica terug in. De landsgrenzen met Nicaragua en Panama zijn ook terug open sinds 5 april 2021. Vooraf moet je wel een Health Pass invullen. Tot 1 augustus 2021 waren alle reizigers verplicht een extra verzekering te sluiten.
De verplichte verzekering heeft minimumvereisten waaronder 50 000 USD dekking aan medische kosten (als je Covid-19 krijgt) en minimum 2000 USD aan kosten voor verblijf tijdens de periode dat je ziek bent. Dit is voor niet alle reisverzekeringen in eigen land het geval. Ook al dekken ze het eerste gedeelte voor een vaak hoger bedrag, dat logement is geen detail. En daar knelt het schoentje. Het minimumbedrag van 2000 USD moet wel degelijk op jouw document vermeld staan (tenzij je er woont of bij vrienden of familie kan logeren).
Minstens 2 weken volledig gevaccineerd?
Dan valt de verplichting weg voor deze reisverzekering! In jouw Health Pass moet je wel jouw coronacertificaat als bijlage toevoegen. Dit moet volgende gegevens bevatten: jouw naam, de data van jouw vaccinaties en de naam van het vaccin.
Niet (volledig) gevaccineerd?
Zorg dat je voor de verblijfsduur in het land de verplichte reisverzekering in orde hebt.
Hoe de verzekering regelen?
Wil je geen stress voor vertrek? Stuur jouw document tijdig naar [email protected]. Zij beoordelen het document en laten weten of het ok is. Reken op minstens een week voor vertrek. Je kan de gok wagen en gewoon meteen uploaden in je Health Pass maar dan weet je pas last-minute of je alsnog een andere verzekering moet sluiten.
Verzekeringen die meteen de status ‘valid’ krijgen, zijn die van INS en Sagicor. Voor deze lokale verzekeringen geldt trouwens slechts 20 000 USD aan medische kosten, minder dus dan nodig is voor een internationale verzekering. Voor INS is zowel optie 1 als optie 2 in orde. Kies dus de goedkoopste optie. Je kan na het invullen van alle informatie nog steeds stoppen. De betaling volgt pas in het laatste scherm. Je sluit een polis per persoon (tenzij iemand ten laste is). Bij vragen word je via messenger vlot geholpen door een Engelstalige contactpersoon bij INS. Van zodra je hebt ingevuld, krijg je iets later de bevestiging in de mail. Je sluit deze INS verzekering in nog geen uurtje af. Als geen vragen, heb je het op een kwartiertje in orde!
Ook de verzekeringsformule ‘Safe Travels International‘ van Trawick wordt aanvaard en is stukken goedkoper! Inmiddels maken steeds meer Belgische en Nederlandse verzekeringsmaatschappijen het gevraagde certificaat op waardoor je geen extra verzekering moet sluiten.
Hoe de Health Pass invullen?
In de 72 uur voor aankomst kan je de Health Pass invullen en het document van jouw verzekering in het Engels of Spaans toevoegen. Je krijgt een QR code maar je verzekering staat op status ‘pending’ tot deze wordt goedgekeurd. Met de QR code kan je inchecken in Schiphol. Als jouw verzekering voor aankomst in Costa Rica wordt afgekeurd, word je ter plekke gevraagd alles in orde te brengen (niet leuk na een lange vlucht).
Ben je minstens 2 weken volledig gevaccineerd? Voeg dan in bijlage bij de Health pass jouw corona-certificaat toe.
Lees hier de laatste updates voor reizigers die naar Costa Rica reizen.
horde 4: reisdocumenten / negatieve test vooraf
QR codes verzamelen. Wen er maar aan als je tijdens Covid-19 wilt reizen. Elk land heeft haar eigen voorwaarden en haar eigen last-minute wijzigingen. Maar allemaal werken ze met online formulieren en gezondheidsverklaringen waarvoor je vaak een QR code moet generen om op de luchthavens te tonen. In principe heb je geen extra negatieve test nodig voor een transit maar check dit vooraf goed na. Als een land plots op een risicolijst komt te staan, kan dit wijzigen.
Voorwaarden in transitlanden voor vluchten naar Costa Rica via:
- Nederland
- België
- Duitsland (FFP2 mondmasker verplicht op vluchten van en naar Duitsland)
- Frankrijk (chirurgisch mondmasker verplicht op AirFrance vluchten)
- Spanje
- Zwitserland
- Panama
- U.K
Tijd om de laatste spulletjes in de bagage te steken. Ontsmettingsgel, -spray en -doekjes: check. Mondmaskers: check. Helaas items die er nu even bij horen.
naar costa rica tijdens covid-19 vanuit schiphol
Vanuit Schiphol vlieg je tijdens het droge seizoen (december – maart) rechtstreeks op San José. Om 7 uur worden we op de luchthaven verwacht. We logeren de dag voordien comfortabel in het CitizenM Airport Hotel dat tijdens Covid-19 uitpakt met scherpe discounts. Een ander voordeel: de gratis shuttle van de Shuttleguys van Parkos dropt ons op 200 meter van het hotel, aan de vertrekhal van Schiphol. Die parking boekten we evenzeer aan een zeer scherpe prijs: amper 61 euro voor 6 weken. Koopje!
Maatregelen Covid-19 in Schiphol. In de vroege ochtend wandelen we over een overdekt voetpad 200 meter verder tot de vertrekhal van Schiphol.
De vertrekhal is akelig rustig tot we aan de check-in balies komen. Borden met vermelding van de Covid-19 maatregelen staan duidelijk opgesteld. Toch lijkt de discipline of handhaving hier niet wat je op een luchthaven zou verwachten. Het personeel aan de incheckbalie werkt in een indoorruimte zonder mondmaskers. Ze nemen je reispassen aan en buigen zich over jouw bagage zonder mondmasker.
Security loopt met de neus boven het mondmasker, reizigers met het mondmasker onder de kin. Niemand zegt er iets van.
Horde 5 wordt nog spannend. Wie snuit of niest, mag niet vliegen. Zal je altijd zien dat de neus dan net nog even kriebelt! Maar we redden het. Geen plotse ‘hatsjoem’ houdt ons weg van onze vlucht.
Horde 6: vliegen tijdens Covid-19
1,5 meter afstand houden? Het gros van de aanwezigen lijkt niet geslaagd voor het vak meetkunde. Schouder aan schouder schuifelen reizigers dicht op elkaar vooruit. We houden afstand en zijn stiekem opgelucht met een niet zo comfortabel maar wel beschermend FPP2 mondmasker op de snoet.
Boarden tijdens Covid-19. De laatste keer was vanuit Sevilla de dag voor de eerste lockdown. Er waren toen nog geen mondmaskers en social distancing was nog een onbekend woord. Onbeschermd stonden we in een smalle overvolle gang met een draaiende ventilator en mensen rondom ons die flink het snuiten en hoesten waren. Maanden later boarden we in enigszins andere omstandigheden. We zijn deze keer gewapend voor de strijd!
2 passagiers zijn vermist: de bagage moet uit het ruim gehaald en een technische check-up is nodig. De stroom en airco gaan uit. Het wordt tropisch warm onder mijn mondmasker terwijl ik naar de regendruppels op het raam staar.
Naar Costa Rica reizen tijdens Covid-19? Het is even de bluts met de buil nemen. Na ruim 2 uur en half vertraging davert het vliegtuig naar de startbaan. “Ready for take off” kondigt de piloot aan.
En we zijn weg!
De vlucht duurt 11,5 uur. Het vliegtuid zit december 2020 vol. Stampvol. Het beschermende mondmasker vervangen we elke 4 uur. Het ventilatiesysteem wordt in de puntjes uitgelegd. De lucht wordt goed gefilterd, dat wel. Het is een dagvlucht waar je de tijd kan vullen met lezen of het kijken van films. De benen strekken wordt afgeraden. Mijn eenvoudige voetensteun komt nu wel heel goed van pas.
Ook onze vlucht in juli 2021 vertrekt volzet vanuit Parijs. Ook daar verloopt alles aan boord veilig volgens strikte protocols.
Aankomst in Costa Rica tijdens Covid-19
Het vliegtuig verlaten verloopt tijdens Covid-19 even chaotisch als anders. Passagiers staan na de landing meteen recht om hun bagage uit de lockers te nemen hoewel dat nog ruim een kwartier duurt. We blijven zitten. Tijd zat. Eens onze rij aan de beurt is, nemen we snel de handbagage en wandelen richting de douane. In tegenstelling tot in Schiphol is hier wel voldoende ruimte voorzien tussen de rijen. Passagiers worden gevraagd 1,8 meter afstand van elkaar te houden.
De QR code van de Health Pass wordt gescand en we mogen door. Wiens code niet groen oplicht, wordt uit de rij gehaald. Dat wilt zeggen dat de verzekering of het coronacertificaat die als bijlage werd toegevoegd niet werd goedgekeurd.
De regels zijn hier strikt. Wie ze negeert, wordt vriendelijk verzocht zich aan te passen. Overal staan wasbakken om je handen te wassen. Om de zoveel meter zie je dispensers met ontsmettingsgel en er hangen vele bordjes met “mascarilla obligatoria” (mondmasker verplicht). De douane gaat vlotter dan anders. Geen geknoei met papiertjes die nog moeten ingevuld worden. Alle info heb je immers al digitaal via je health form doorgegeven.
We nemen de officiële taxis rojas. Deze staan links voor je de Arrivals Hall betreedt. Een van hun medewerkers neemt je meteen mee naar de taxi. Zo vermijd je om verzeild te raken in een kluwen van opdringerige taxichauffeurs of dat je in een illegale taxi stapt die bij controles door politie aan de kant kan worden gezet. Ook Uber mag niet aan de luchthaven ophalen, hoewel ze hier wel creatief in zijn voor wie dat echt wenst. We betalen 10 USD tot Casa Maria B&B aeropuerto (intussen bieden ze een gratis luchthavenshuttle aan).
Lees ook ‘Reisvoorbereiding naar en aankomst in Costa Rica’ voor meer adresjes en tips bij aankomst in San José.
Logeren en transport in Costa Rica tijdens Covid-19
Hotels zijn open. Ze moeten wel rekening houden met een beperking in bezetting in hun restaurant. Dat betekent dat het kan zijn dat je vooraf een uur voor je ontbijt, lunch en diner moet afspreken. Een aantal hotels hanteert ook de sociale bubbel voor gebruik van een zwembad of andere faciliteiten.
Logement met kookgelegenheid zit in de lift. Dit was sowieso al onze favoriete manier van verblijven in Costa Rica. Dat is nu niet anders. Enkel bij aankomst in San José boeken we steeds praktisch logement. Dat betekent: na een vermoeiende lange vlucht vlakbij de luchthaven met comfortabele bedden en airco. Voor deze rondreis logeren we in Casa Maria B&B aeropuerto: gewoon praktisch (geen zwembad) met een binnenkoer met zeteltjes waar je koffie kan drinken met een verzorgd ontbijt.
Andere suggesties in Alajuela vlakbij San José Airport
- Adventure Inn (met zwembad)
- La Riviera Hotel (met zwembad)
- Guácima Escondido (met zwembad)
- Studios Rio Segundo (op 3km van het vliegveld in een rustige wijk)
- Dos Palmas (erg dicht bij drukke steenweg en bij de start- en landingsbaan van het vliegveld)
We reizen steeds met een 4×4 huurwagen door Costa Rica. Dat is wat ons betreft de beste manier om het land te verkennen. Huurwagens hebben tijdens Covid-19 geen beperkingen met verplaatsing terwijl inwoners dat wel hebben (afhankelijk van hun nummerplaat).
De rondreis starten
De volgende ochtend levert Adobe Car Rental zoals steeds netjes op tijd onze huurwagen. En dan kan onze rondreis beginnen.
Het wordt een ‘trip down memory lane’ met start in La Cruz door de regio die we in 2000 voor het eerst bezochten. Dat de Gold Coast van Guanacaste de voorbije 20 jaar een ingrijpende metamorfose heeft doorgemaakt, daar waren we ons ten volle van bewust. Er staat ons op het einde van de rondreis echter nog een verrassing van formaat te wachten.
Wat mag je verwachten in Costa Rica tijdens Covid-19?
- Overal staan spoelbakjes om je handen te wassen of te ontsmetten alvorens je een zaak binnengaat hoe klein die ook is, zelfs bij soda’s waar je buiten eet. Het mondmasker mag af van zodra je zit.
- Waar je minder dan 1,8 meter afstand kan houden (ook buiten) en in alle indoor zaken draag je een mondmasker. Zelfs in kleine dorpjes zien we mensen in de straten bij 30°C en meer- vaak zwarte – stoffen mondmasker dragen. We hebben behalve herbruikbare stoffen mondmaskers ook enkele chirurgische mondmaskers mee.
- Wie klanten bedient (binnen of buiten) moet een mondmasker dragen en dat wordt overal goed toegepast door parkingwachters, gidsen,…
- Dat gevoel van vrijheid eens je in de natuur wandelt weg van andere mensen. En laat dat nu net onze hoofdactiviteit in Costa Rica zijn: buiten in de natuur vertoeven!
Verrassingen vanuit het thuisfront
Januari 2021. Door de nieuwe Britse variant is men in Europa tijdens ons verblijf halsoverkop extra maatregelen aan het nemen. Zo vernemen we half december dat we een PCR test van maximum 72 uur oud nodig hebben voor we naar Nederland afreizen. De route wordt opnieuw even aangepast van zodra we een afspraak voor die test hebben. België beslist in januari dat op de dag van aankomst en op dag 7 van de quarantaine een test nodig is. Op 20 januari lezen we dat een extra sneltest nodig is én dat KLM beslist om alle intercontinentale vluchten te schrappen op de dag dat we onze terugvlucht hebben. De sneltest was in januari 2021 nog niet mogelijk in Costa Rica. Dat werd een horde van formaat…
Juli 2021. België zet Costa Rica plots op de lijst met landen met een zeer hoog risico, op een moment dat Nederland en Frankrijk het land van die lijst halen. Er zit geen logica in. Plots ben je wel verplicht ondanks een volledige vaccinatie op dag van aankomst en op dag 7 te laten testen en 10 dagen in quarantaine te gaan.
Hou nieuwe richtlijnen van jouw thuisland in de gaten via de diplomatieke websites.
Waar kan je je laten testen in Costa Rica?
Een volledig overzicht van alle testcentra en de locaties die een sneltest aanbieden (in het oranje) vind je in deze tabel. Maak tijdig een afspraak zodat je ontspannen aan je reis kan beginnen! Hieronder enkele testlocaties in de meest praktische locaties die ook een sneltest aanbieden.
Intussen kan je ook terecht voor testen op de luchthavens via Enchandi. Een afspraak online boeken doe je via deze link.
San José omgeving
- Clinica Biblica in San Jose en in Santa Ana (20 min van Airport) (506) 2522-1000 of via WhatsApp (506) 8529-2100. Drive-Through Testing in San José kan hier en in Santa Ana hier dagelijks van 7 uur tot 19 uur. *SNELTEST BESCHIKBAAR*
- Lab Echandi: via WhatsApp (506) 8513-1862 *SNELTEST BESCHIKBAAR*
Quepos
- Hospital Metropolitano: bel (506) 2519-9733 of 2519-9754 *SNELTEST BESCHIKBAAR*
Liberia
- Hospital Metropolitano (15 min van Airport) bel (506) 4000-6762 *SNELTEST BESCHIKBAAR*
Tamarindo / Gold Coast Guanacaste
- Hospital Metropolitano in Huacas: bel (506) 4000-3822 *SNELTEST BESCHIKBAAR*
Hoe verloopt de PCR test in Costa Rica?
Van zodra je een afspraak hebt, gaat alles vrij vlot. Wij maakten een afspraak in Hospital Metropolitano in Liberia. Je krijgt een bevestigingsmail, een mail als de afspraak wordt vervroegd of verlaat, een herinneringsmail op de dag voor jouw afspraak en je testresultaat gemaild. Het privéhospitaaltje in Liberia is kleinschalig en vlot te vinden. We zijn een kwartier vooraf aanwezig voor de nodige formaliteiten en dan is het maar even wachten tot het onze beurt is voor een keel- en neusswab. Het – negatieve – resultaat ontvangen we 15 uur later via mail. Voor deze test betaalden we 110 USD per persoon. Sneltesten zijn goedkoper!
Op de luchthavens in San José en in Liberia is een antigen sneltest beschikbaar. Boek vooraf via deze link.
Een sneltest wordt ook op andere locaties aangeboden (check de lijst: sneltestlocaties in het oranje). Die sneltest heb je nodig als je terugkeert via Nederland. Check welke testen in aanmerking komen via deze link. KLM was in februari nog steeds massaal haar terugvluchten aan het annuleren. In maart 2021 keerden de eerste vluchten met passagiers na een sneltest terug.
Wij hadden eind januari iets minder geluk met die voorwaarde van de extra sneltest …
Onzekerheid door nieuwe richtlijnen
“KLM zal haar intercontinentale vluchten stopzetten” vanaf vrijdag 22 januari – de dag van onze terugvlucht – lezen we in de pers. Concretere informatie ontbreekt. KLM wilt niet dat haar personeel in een land waar nog geen sneltest is, komt vast te zitten. Meermaals sprak ik lachend de wens uit: ‘hopelijk gaan de grenzen terug dicht als we in Costa Rica zijn’. Die wens zou zowaar wel eens kunnen uitkomen. Oeps!
We contacteren KLM via alle mogelijke kanalen om te informeren of onze vlucht gaat en of we andere plannen moeten maken. Geen reactie, enkel een automatisch bericht: “kijk je vluchtstatus na”. Dat doen we. Tot vlak voor vertrek staat onze vlucht op status ‘on time’. We kunnen online inchecken en ontvangen onze boardingkaart. So far, so good. Tot een berichtje binnenkomt van een reizigster die diezelfde vlucht 4 uur eerder in San José zou nemen: bel me nu ‘KLM laat ons aan ons lot over!’
KLM is nergens te bespeuren op de luchthaven van San José. Mensen van Swiss Air laten weten dat passagiers niet kunnen terugvliegen naar Nederland en boeken hen op een vlucht naar Zurich. Echter: in Zürich is ook geen sneltest mogelijk zonder een afspraak die je enkele dagen vooraf al moet maken. En vanuit Zürich zijn er geen vluchten naar België. Ze zitten dus vast!
We springen in onze huurauto en rijden meteen naar Liberia waar we de huurwagen inleveren en staan 3,5 uur voor check-in in een verlaten luchthaven. Een security persoon aan de ingang laat weten dat KLM geen passagiers zal meenemen “They are now in a meeting”, zegt hij. Meer weet hij niet. Het is dus wachten op het personeel van KLM wat dan wel het plan is.
Onze vluchtstatus: nog steeds ‘on time’. De zonsondergang zet intussen de hemel in lichterlaaie.
Achtergelaten door KLM
Om 18 uur (3 uur voor check-in) staan tientallen reizigers met hun boardingkaart te wachten aan een verlaten balie. Om half 7 komen 4 personen van de luchthaven de desk bemannen. Chinese vrijwilligers, dat is duidelijk. “Tomorrow you can take a flight to the States”. “Sorry, no other destinations from Liberia”. Enkel Delta Airlines en KLM vliegen vanuit deze kleine luchthaven in Guanacaste. KLM is na hun meeting nergens te bespeuren. Nog steeds staat de vluchtstatus ‘on-time’. Reizigers raken verontrust en blijven aandringen op informatie. En nu?
Het wordt plan trekken. Dat hebben we al snel door. We moeten in San José geraken. Het is intussen donker en het kantoor van Adobe Car Rental is gesloten. Behalve een huurwagen moeten we ook heel snel uitzoeken op welk land we wel mogen vliegen en wat de voorwaarden zijn want dat is dus voor elk land in Europa anders. Handig… Intussen zoekt Tom een huurwagen. Avis heeft er nog eentje, de allerlaatste. Ze halen ons binnen het kwartier op om ons naar hun kantoor te brengen. We vragen een dame die alleen reist of ze mee met ons naar San José wilt. ‘Graag!’ laat Eva opgelucht weten.
Om 19 uur staat de huurauto klaar. Ik probeer intussen tevergeefs de vlucht naar Madrid te boeken. De website geeft steeds een error melding als ik de vlucht voor morgen wil bevestigen. Bij een volgende login krijg ik 26 januari – 3 dagen later – als eerstvolgende optie te zien. Oeps, dat is niet de bedoeling. Om vlot te kunnen zoeken, hebben we de Wifi nodig van het AVIS kantoortje, maar dat sluit vroeger omdat men hier na 21 uur ook niet meer mag rondrijden. Dat wordt onderweg in de auto verder zoeken.
On-line boeken vanuit costa rica tijdens Covid-19
Na de vele pogingen om onze vlucht bij Iberia te bevestigen, krijgen zowel Tom als ik een sms dat onze VISA kaarten geblokkeerd werden omwille van een ‘verdachte buitenlandse transactie’. Verdacht? We proberen verdorie een vlucht te boeken. Dan maar naar Atos Worline bellen om de kaarten te laten deblokkeren. Slecht nieuws: het deblokkeren op de website van Iberia kan pas maandag als hun kantoren open zijn. OMG, Murphy heeft het druk vandaag!
Behalve een vlucht hebben we deze nacht nog logement nodig. De hele rit van 4 uren naar San José zit er vandaag niet meer in. Als we via Booking.com een hotel boeken, bel ik toch nog even of we zeker tot half 12 kunnen inchecken. “No, sorry, we close earlier today at 10 pm”. You’ve got to be kidding me! Op dat moment rijden we voorbij Hotel La Pacifica in Cañas waar we 2 jaar geleden logeerden. We maken een scherpe bocht en ik spring uit de auto aan de receptie. “Do you have a room available for tonight?”. “Yes we do” glimlacht de dame me toe. Great! Het restaurant sluit over 10 minuten. Niet dat ik honger heb, maar we eten toch snel een hapje.
Alle opties worden overlopen, maar het ziet er niet goed uit. Om half 1 ’s nachts contacteer ik het thuisfront waar het inmiddels ochtend is. Terwijl mijn reisgenoten vredig liggen te slapen, ben ik in de badkamer een vlucht aan het boeken.
1u45. Done! Reservation confirmed. Boarding passes ontvangen. Je zou verwachten dat dan alles in orde is. Laat dat nu net het vervelendste zijn van wat KLM ons heeft gelapt: je hebt geen zekerheid meer na een on-line check-in en een boardingkaart. Je bent pas gerust als je op de vlucht zit.
Huiswaarts geraken tijdens Covid-19
Pura vida. Na amper 2 uurtjes slaap, ontwaak ik bij het horen van de brulapen. Stilletjes verlaat ik de duffe kamer en plons bij een zalige 25 graden nog even in het zwembad. Die laatste uurtjes in Costa Rica neem ik er graag bij. Na een verzorgd ontbijt zetten we verder koers naar San José waar we de huurwagen inleveren en op de luchthaven zowaar personeel van Iberia zien staan. Wow, stel je voor personeel van een luchtvaartmaatschappij dat effectief aanwezig is vlak voor je vlucht!
KLM had de vlucht dus niet geannuleerd. Deze was vanuit San José via Liberia gewoon naar Schiphol gevlogen als een vrachtvlucht met enkel het personeel zagen we via een Live Flight scan.
De passagiers lieten ze gewoon achter in complete onwetendheid: “collateral damage”. Dat ze creatief moeten zijn en reizigers flexibel tijdens deze moeilijke tijden is geen verrassing. Maar passagiers vooraf niet verwittigen dat ze niet mee op de vlucht kunnen, daar waren we niet op voorbereid.
Om 17 uur vertrekt onze vlucht naar Madrid. Doodmoe. Toch vat ik tijdens de nachtvlucht amper de slaap. Met piepoogjes knipper ik tegen het daglicht bij aankomst in Madrid. En dan volgen 7 lange transituren… Als het toestel uiteindelijk ’s avonds in Zaventem landt, besef ik dat ik nooit eerder na een reis opgelucht was om in België aan te komen. Tot nu.
aankomst in Brussels Airport
Bij aankomst in België moet je de QR code van jouw Passagier lokalisatie formulier laten zien. Je kan je bij aankomst in de luchthaven meteen laten testen. We laten weten dat we een negatieve test uit Costa Rica hebben. Dat is ok. We mogen door. Onze volgende test is over een week.
Knikkebollend staar ik vanuit de airportshuttle naar dwarrelende sneeuwvlokjes. Tom is onderweg naar Amsterdam om onze wagen aan Schiphol op te halen. Eva, die we op sleeptouw namen vanuit Liberia, werd namelijk door haar man vanuit Amersfoort opgehaald.
Eind goed al goed, maar niet dankzij KLM.
Passagiers van onze vlucht uit Liberia kregen intussen een vergoeding voor het boeken van een andere vlucht vanuit San José. Onkosten om vanuit die andere luchthaven van aankomst tot thuis te geraken, werden niet vergoed. Daarvoor wordt naar de reisverzekering gewezen.
Reizen naar Costa Rica tijdens Covid-19?
Intussen reisden we 2 keer tijdens Covid-19 naar Costa Rica. Het verdict. Costa Rica heeft alle troeven in handen om te zorgen dat je veilig kan rondreizen.
Tips
- Reis met eigen vervoer (met een 4×4 om de leukste plekjes te kunnen bereiken).
- Logeer in kleinschalig logement of in cabina’s met kookgelegenheid.
- Volg de richtlijnen.
- Besef dat een aantal zaken niet zijn zoals anders.
- Nationale parken die je echt wilt bezoeken of de ferry in Puntarenas boek je vooraf best online.
- Maak voor jouw vertrek al een afspraak in een testcentrum als je de PCR test nodig hebt.
Door het gemak om social distancing toe te passen en contact met andere mensen te mijden, is het risico in Costa Rica tijdens Covid-19 veel lager dan in eigen land. Tegelijk ben je weg uit een zeer negatief beladen sfeer waar media massaal op inspelen.
Travel Shaming. Op sociale media worden reizigers met de vinger gewezen als zijnde de bron van alle kwaad. Men heeft een zondebok nodig. Pas gewoon je gedrag aan, waar je ook bent. We keren 2 keer huiswaarts met een negatieve test. En dan is het uitkijken naar een volgend bezoek aan Costa Rica 🙂
Reizen: een voorrecht
Nog meer dan ooit ben ik me bewust dat ondanks het te overwinnen hindernissenparcours, reizen een voorrecht is. Eentje waar ik me heel bewust van ben.
Reizen naar warmere oorden betekent voor mijn aandoening meer levenscomfort en enkele spaarzame pijnloze weken per jaar zonder medicatie. De social distancing die ik voor mijn gezondheid al jarenlang toepas (drukke plaatsen, sociale activiteiten en prikkels vermijden) zorgt ervoor dat de coronamaatregelen eigenlijk gewoon aansluiten op mijn ‘normaal’. Alleen mist mijn fibrolijf in de winter warmte. Dat zorgt dagelijks voor pijnlijke spierverkrampingen. Pijn die wegvalt bij hitte. Reizen als pijntherapie: ik ben immens dankbaar dat ik het kan.
Het land van Pura Vida is wat ons betreft een prima plek om te vertoeven tijdens deze uitzonderlijke tijden. Twijfel dus niet om Costa Rica als jouw bestemming te kiezen! Maar neem er wel even de ongemakken bij om terug te keren.
Laatste versie: 3 oktober 2021
Meer informatie
- De reisvoorbereiding voor een rondreis naar Costa Rica
- Maand per maand bekeken: wanneer is voor jou de beste reisperiode?
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- Waar naartoe in Costa Rica? Bestemmingen op interactieve kaart
- Wat neem je mee naar Costa Rica?
- Hoe zit het met Covid-19 in Costa Rica?
- Logeertips: 30 unieke logeeradresjes.
- Alles over autohuur en met de auto rijden in Costa Rica.