In de San José regio zijn een aantal dierenopvangcentra actief. Rescate Zooave (intussen Rescate Wildlife Rescue Center) en Toucan Rescue Ranch liggen ten noorden van de luchthaven. Rescue Center Costa Rica ligt ten zuiden in Guácima.
Bespaar op transport
TIP: Boek je transport van zodra je de vlucht hebt geboekt. Tarieven stijgen snel als de beschikbaarheid mindert!
- Boek bij het meest betrouwbare autoverhuurbedrijf Adobe Rent a car. Krijg automatisch 10% korting verrekend via deze link. Wijzigingen en gratis annuleren is mogelijk tot 72u vooraf.
- Check ook bij Sunny Cars voor de all inclusive formule, eveneens met gratis annuleren optie.
- Beperkt budget? Vergelijk via deze link de beste deals voor een huurauto.
- Ga op avontuur met een 4×4 met rooftop tent van Nomad America en krijg 10% korting met deze code: UNDERTHETREES
- Boek tijdig jouw shuttle.
Naar Guacima
Guácima ligt op amper 11 km rijden van Juan Santamaria Airport. Ideaal als logeerplek: rustig gelegen en toch vlakbij. Let wel op met de rijtijd. De 20 minuutjes die Google aangeeft, kunnen dik tegenvallen met de wegenwerken rond de luchthaven. Ook op vrijdagavond en zondagavond (de in- en uittocht van de lokale toeristen naar en van de kuststreek) zit het verkeer vaak muurvast.
Logeren in Guacima
Guácima Escondida Hotel Boutique (met Nederlandse uitbater) is een adresje waar je niet alleen op de dag van aankomst maar ook de avond voor vertrek kan logeren. We slapen in een verzorgde kamer met uitzicht op een tropische tuin met zwembad.
Het Rescue Center Costa Rica ligt op slechts 3,5 km van dit logement.
Het ontstaan van Rescue Center Costa Rica
Wie op zoek gaat naar wildlife rescue centers in San José zal in de war zijn. Vier dierenopvangcentra hebben zowat dezelfde naam. Ze liggen dan ook nog eens in dezelfde regio. Niet evident om te onderscheiden wie wie is. Om het helemaal makkelijk te maken bezoeken we nu Rescue Center Costa Rica van Vanessa, de dochter van Marielos die het Costa Rica Animal Rescue Center enkele kilometers verderop in Turrúcares uitbaat. We zijn dan ook erg benieuwd wat het verhaal achter deze 2 opvangcentra is.
Vanessa Lizano startte in 2010 een dierenopvangcentrum en een project om schildpadden te beschermen in Limón. Al had ze 100 dieren onder haar hoede. In 2013 jaar werd haar beste vriend en collega-natuurbeschermer Jairo Mora Sandoval brutaal vermoord door stropers van schildpadden. Vanessa trok met haar zoontje naar San José om in een veilige omgeving het tragische gebeuren een plaats te geven.
Tijdens haar afwezigheid werd het project door haar ouders verdergezet tot ook zij – door de komst van de APM terminal in Limón – het opvangcentrum een nieuwe bestemming moesten geven. Vanessa ging in 2018 aan de slag in het opvangcentrum van haar ouders. Haar droom was echter om haar eigen rescue center op te richten. Zo zag in 2020 Rescue Center Costa Rica het levenslicht op een landgoed van 10 hectare in Guácima. De opvangcentra van moeder en dochter werken samen om zoveel mogelijk dieren te helpen.
De werking van Rescue Center Costa Rica
De dierenkliniek op het terrein wordt bemand door toegewijde dierenartsen en stagiaires. Vrijwilligers vullen het vaste team aan en logeren in rieten huisjes op het terrein. De hutjes staan op een afstandje van de verblijven waar wilde dieren herstellen voor ze terug vrijgelaten kunnen worden.
Het opvangcentrum is jonger dan vele andere wildlife rescue centers en staat daardoor meestal achteraan in de rij om bepaalde diersoorten op te vangen. De meest populaire dieren komen eerst terecht in de grotere opvangcentra. De minst populaire zijn de vogels die in beslag genomen zijn en niet meer terug vrijgelaten kunnen worden. Ze werden te lang als huisdier gehouden en zijn te afhankelijk geworden voor hun voeding of werden gekortwiekt en kunnen niet meer overleven in het wild. Deze dieren trekken minder bezoekers maar kosten een opvangcentrum wel non-stop aan voer en huisvesting. Vanessa maakt er geen zaak van. Ook deze dieren zijn bij haar meer dan welkom.
Vanessa is verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer in het opvangcentrum. Ze arriveert elke dag vroeg om alle nieuwe vrijwilligers en de coördinatoren te ontmoeten en te begroeten en staat in voor de wekelijkse planning. Net als iedereen die een non-profitorganisatie voor dieren beheert, zijn ook in haar dagen te weinig uren. Het werk is immers nooit gedaan. Toch maakt Vanessa tijd in haar drukke agenda om ons te ontvangen voor een rondleiding en een overleg.
Rehabilitatie van wilde dieren
Een grote verscheidenheid aan dieren komt via politie en particulieren tot bij hen. Van apen, luiaards, coati’s en kinkajou’s tot exotische vogels, stekelvarkens, herten en ocelotten. Hoofdopzet is om dieren steeds terug vrij te laten. Omwille van omstandigheden lukt dit niet altijd.
Zo werd Boeddha als babyluiaard door een particulier in een vogelkooi gehouden om met toeristen op de foto te gaan. Haar buikje was dik door ondervoeding. Pogingen om haar na haar inbeslagname in een boom te laten klauteren, resulteerden in niets. Boeddha bleef contact zoeken met haar verzorgers. Terug vrij in het wild waar ze nooit heeft leren overleven, is voor haar dus geen optie. Het leren klimmen lukt bij andere babyluiaards gelukkig wel vlotter.
In de ziekenboeg wacht een stinkdier op nazicht. De schattige snoet laat je eerst dichterbij komen tot je beseft dat dit dier zich in de draagmand wel eens in het nauw gedreven kan voelen. En als een stinkdier geen kant uit kan… We zetten een grote veilige stap achteruit terwijl we luisteren naar de informatie. Iets verderop zijn vrijwilligers bezig met de dagelijkse training om aapjes in de bomen te laten klauteren. Ook al lijken ze op het eerste zicht schattig. Nu en dan hoor je een vrijwilliger mopperen als er weer eentje op hen heeft geplast. Dat hoort er uiteraard ook bij 🙂
Ga aan de slag als vrijwilliger
Wie dieren wil helpen en graag de handen uit de mouwen steekt, wordt hier als vrijwilliger goed begeleid. Met de inkomsten voor deelname aan het programma, kunnen eten en medicatie gekocht.
Rondleiding of dagbezoek in Costa Rica Rescue Center
Je kan hier terecht voor een korte rondleiding of een dagbezoek. Contact met de dieren die herstellen is niet mogelijk. De patiëntjes die door een handicap niet meer vrijgelaten kunnen worden en mensencontact gewoon zijn, kan je wel zien. Je leert meer over hun verhaal, hun karakter en waar ze nood aan hebben.
Tegen een kleine meerprijs is het mogelijk om hier te ontbijten, te lunchen of te dineren. Zowel voor vegetariërs als veganisten zijn er opties. Ook het zwembad mag je gebruiken.
Een rondleiding of dagbezoek kost 20 USD pp/dag.
Toucan Rescue Ranch en Costa Rica Rescue Center
Ons bezoek koppelen we aan een overleg met Toucan Rescue Ranch. Samen met hen proberen we zoveel mogelijk wildlife rescue centers over de brug te halen om in te stappen in het AABLA digitale netwerk waar expertise wordt uitgewisseld. Doel van dit netwerk is ook om de samenwerking tussen de verschillende wildlife rescue centers te bevorderen.
Dit fysieke overleg met dierenartsen van beide opvangcentra is alvast een schot in de roos. Tijdens het overleg dat zowel in het Spaans als het Engels doorgaat, worden enthousiast ervaringen en contacten uitgewisseld.
Interesse in andere dierenopvangcentra in Costa Rica?
- Zoo Ave (Rescate Wildlife Rescue center) en Toucan Rescue Ranch ten noorden van de luchthaven.
- Bezoek Proyecto Asis onderweg naar La Fortuna.
- Stop bij het Centro Rescate las Pumas in Cañas waar je vele katachtigen kan zien.
- Steek de Golfo Dulce over en bezoek Osa Wildlife aan de rand van Piedras Blancas Nationaal park (werd in 2023 gesloten).
- In Dominical is het Alturas Wildlife Rescue Center actief.
- Bezoek Sibu Sanctuary of International Animal Rescue in Nosara.
- Koppel een rondleiding aan het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo aan een jungle walk.
- Ga langs bij het Refugio Animal Costa Rica in Santa Ana.
Butterfly Farm in Guacima
Na de rondleiding en het overleg met Toucan Rescue Ranch en Animal Rescue Costa Rica hebben we nog 2 uurtjes over vooraleer het tijd is om naar het vliegveld af te zakken.
We besluiten de Butterfly Farm te bezoeken. Na enige twijfel weliswaar. Het kweken van vlinderpoppen voor de export? Hoe diervriendelijk is dat? Vanessa stelde ons gerust dat het familiebedrijfje er heel gepassioneerd mee bezig is en meer gecontroleerd wordt dan een dierenopvangcentrum. Als we meer willen weten over vlinders is het zeker de moeite om een bezoek te brengen, verzekert ze ons. We rijden en hobbelen het laatste stukje tot de ingang waar de rondleiding start met een kort filmpje.
De gids van de Butterfly Farm neemt ons vervolgens mee in de vlindertuin. Enthousiast vertelt hij over zijn onderzoek en het gedrag van de vele vlinders in de tuin. Terwijl vlinders ongestoord langs ons heen fladderen, proberen we er enkele vast te leggen op foto.
De Blue Morpho’s blijven de moeilijkste. Voorzichtig tilt onze gids een parend koppeltje en een volgroeid exemplaar op.
Op het einde van de tour krijg je een blik achter de schermen in zijn labo. De poppen worden in een beschutte plek geplaatst waar je hen ziet ontpoppen. En we hebben gelukt. Net op dat moment zien we een blauw vlindertje de vleugels uit de bruine verfrommelde huls duwen.
Een vraag die ik me al langer stel “hoe ziet de prachtige rups die me in Montezuma een helse huidirritatie bezorgde er later uit?” Als een ordinaire bruine mot zo blijkt…
Na de rondleiding kan je in het winkeltje zelfgemaakte souvenirs kopen. Een notitieboekje van bananenpapier trekt mijn aandacht. En dan is het tijd om richting Rio Segundo te rijden om de wagen bij Adobe in te leveren.
Spannende Airport shuttle
Amper 10 km ver moeten we rijden, maar we doen er 45 minuten op. Het verkeer rond de luchthaven kruipt tergend langzaam vooruit dankzij de wegenwerken. Het inleveren van de wagen bij Adobe Car Rental (boek met 10% korting!) gaat alweer vlot. Hun gratis airport shuttle wringt zich door het verkeer tot ik 500m verder besef dat mijn rugzakje met al onze reisdocumenten nog bij hen aan het onthaal staat!
De chauffeur maakt abrupt – op de uiterst drukke steenweg- een U-bocht terwijl de andere gasten in de shuttle bezorgd voor zich uit staren en alle oogcontact met me mijden. Er worden vertrekuren uitgewisseld. Wij zitten goed. Bij de anderen is de tijd voor check-in beslist korter. Slik. De dame voor me lijkt een moord op me te plannen. Haar verbeten blik spreekt boekdelen.
Het vervloekte rugzakje wordt in de shuttle gegooid en we zijn weer weg. De chauffeur blijft er koelbloedig en chill onder. “No problema” lacht hij. Hij manoeuvreert zich gezwind tussen het claxonnerende verkeer vol opdringerige trucks. Op tijd voor ieders check-in worden we afgezet aan ‘Departures’. Iedereen haalt opgelucht adem. Ik verontschuldig me voor mijn vergetelheid terwijl de dame met het moordcomplot naar de check-in balies snelt. Haar man knipoogt verzoenend: “Kan iedereen overkomen”. Maar toch… waarom ik weer? Tom schudt zijn hoofd: niets nieuw onder de zon. Als ik voor een spannend momentje kan zorgen, stel ik niet teleur 🙂
Andere daguitstappen in San José lees je in:
Laatste versie: 30 oktober 2022
Meer informatie
.
- Reisvoorbereiding rondreis in Costa Rica
- Maand per maand bekeken: wat is voor jou de beste reisperiode?
- Overzicht reisroutes: start hier
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- Waar naartoe in Costa Rica? Zoek op de interactieve kaart
- Wat neem je mee naar Costa Rica?
- Hoe ziet reizen er tijdens Covid-19 in Costa Rica uit?
- Logeertips: 30 unieke adresjes.
- De 20 mooiste watervallen.
- Alles over autohuur en met de auto rijden in Costa Rica.
.
Ook zo gefascineerd door wonderlijke natuur en wildlife? Volg Under The Trees op Instagram.
* Boek of koop je iets (tijdens de browsersessie) na het klikken op een link van Booking.com of Bol.com? Dank je! Dit kost jou helemaal niets extra. Het helpt wel om alle informatie op deze blog te onderhouden en gratis te kunnen blijven aanbieden.