Het uitgestrekte natuurgebied Caño Negro vlakbij de grens van Nicaragua is een must see voor elke natuurliefhebber. Het ligt wat afgelegen, wat betekent dat je hier geen overrompeling aan toeristen vindt, maar des te meer beauty & peace!
Bespaar op transport
TIP: Boek je transport van zodra mogelijk. Tarieven stijgen als de beschikbaarheid mindert!
- Boek bij het meest betrouwbare autoverhuurbedrijf Adobe Rent a car. Krijg automatisch 10% korting verrekend via deze link. Wijzigingen en gratis annuleren is mogelijk tot 72u vooraf.
- Check ook bij Sunnycars voor de all inclusive formule, eveneens met gratis annuleren optie.
- Beperkt budget? Vergelijk via deze link de beste deals voor een huurauto.
- Ga op avontuur met een 4×4 met rooftop tent van Nomad America en krijg 10% korting met deze code: UNDERTHETREES
- Boek tijdig jouw shuttle.
Naar Caño Negro
- Na Tortuguero reis je misschien verder via La Fortuna en de Rio Celeste.
- Of je bent onderweg vanuit de witte stranden bij El Jobo en La Cruz
- Wie de canyons in Curubandé of vulkanisch gepruttel in het Rincón de la Vieja Nationaal Park bezocht, rijdt het vlotste via Libera en via Bijagua verder naar Caño Negro.
- Kom je vanuit het nevelwoud in Monteverde? Rij via Tilaran naar Bijagua.
De meeste reizigers bezoeken het natuurreservaat tijdens een dagtocht vanuit La Fortuna of op doortocht na een bezoek aan de Rio Celeste of Monteverde. Als je langer wilt blijven, is het nuttig om weten dat in het dorpje Caño Negro geen bankautomaat aanwezig is. Neem dus zeker voldoende cash mee in dollars of colones. Logeren kan je in het verzorgde Hotel de Campo.
Met de auto rij je vanuit San José naar Caño Negro via de Pan American Highway richting Naranjo via Zarcero, Ciudad Quesada en Florencia. Deze route gaat ook via La Fortuna een bestemming die vermoedelijk zeker in jouw planning zit.
Met de bus kan je 3x per dag vanuit Los Chiles en Upala tot in Caño Negro geraken.
Het natuurreservaat is het derde belangrijkste wetland ter wereld. In de bijna 10 000 hectaren komen circa 350 vogelsoorten en vele andere diersoorten zoals apen, luiaards, poema’s, jaguars,.. De beste kans om vogels en wildlife te spotten heb je vanuit een bootje op de Rio Frío. De kans om een jaguar te spotten is miniem. De beste kans om sporen van hun aanwezigheid te zien, heb je tijdens het wandelen langs het jaguar trail dat in Caño Negro start.
Vanuit rio celeste naar cano negro
Wij bezoeken Caño Negro na een bezoek aan La Fortuna en de Rio Celeste in het Tenorio Volcano Nationaal Park op doortocht naar Cañas. Na vertrek in Finca Amistad Cacao lodge draaien we de hoofdweg op naar Bijagua. De GPS geeft 45 km aan tot Caño Negro maar we houden rekening met 2 uur rijtijd. Na circa 25 km stuurt maps.me ons een wel erg rustieke dirt road op. We rijden door landelijk Costa Rica naar afgelegen wetlands. Het zou dus wel kunnen kloppen. We daveren 25 minuten op een dirt road vol gaten en komen aan bij wegwerkzaamheden.
Vlak voor onze neus is men ijverig een brug aan het installeren. We bevinden ons op amper 4 km van de splitsing naar onze eindbestemming. Er is echter geen enkele mogelijkheid om met de auto verder te rijden. Een bord aan de inrit van deze weg met vermelding van de werken was handig geweest.
Dit is Costa Rica. Hou altijd rekening met het onvoorziene. Pura vida 🙂
Nieuwe asfalt in Costa Rica
Er zit niets anders op dan 10 km terug te hobbelen tot de hoofdweg en de volgende afslag te nemen naar de Ruta 138. 25 km verder komen we gelukkig zonder hindernissen aan in het afgelegen dorpje Caño Negro. Ook hier staan bulldozers en graafmachines. De weg rond het dorpsplein krijgt de eerste asfalt.
Het asfalteren van wegen is iets wat de voorbije jaren blijft toenemen. Deze trend maakt het comfortabeler voor de wagen maar heeft nefaste gevolgen voor het wildlife. Het aantal verkeersslachtoffers neemt bij een verhoogde snelheid op een asfaltweg zienderogen toe.
We parkeren iets verderop in een zijstraatje naast Soda Cotinga in een broeierige grasberm vol ijverige insecten. De zon brandt goed. Het is 30°C en heel zwoel. Zweetdruppels glinsteren op onze huid als we de straat oversteken naar Paraiso Tours.
Wanneer Caño Negro bezoeken?
Tijdens het regenseizoen van mei tot december staan de meren en kanalen vol water dat uit de bergen stroomt. De Rio Frío treedt dan buiten haar oevers en vogels strijken neer langs het Lago Caño dat ruim 800 hectaren groot is en midden op de route ligt van trekvogels uit Zuid- en Noord-Amerka.
In de droge periode van januari tot april drogen de meren volledig op met enkel nog water in de Rio Frío. Dit is de tijd van het jaar waar je de hoogste concentratie aan vogels langs de rivieroevers ziet. Eigenlijk kan je hier perfect het hele jaar terecht voor een bezoek.
Boottochtje op de Rio Frio in Caño Negro
Het droge seizoen is net gestart. We boekten online bij Paraiso Tours een boottochtje van 2 uren aan 60 USD (voor 2 personen). De gids wandelt met ons via een wandelpad langs een bomenrij die welkome schaduw biedt. En schaduw is hier welkom!
In een boom boven ons ritselt een groene basiliekhagedis. De felgroene schubben en alerte blik van het dier zorgen voor een mooi fotomoment. De hagedis haakt zijn scherpe klauwen in de schors en klautert moeiteloos verder naar boven in het dichte bladerdek.
De schaduw valt weg. De eenvoudige houten pier in volle zon brengt ons naar een rij kleurrijke maar afgebladerde bootjes die op het water dobberen. Oef! Ons bootje heeft een overdekking. De zon stuurt haar stralen hier meedogenloos hard neer op het water. Ga dus niet voor de goedkoopste boottocht waar je in de verzengende hitte vol in de zon zit. Vraag zeker of het bootje overdekt is, wat ook handig is als het gaat regenen.
Omsingeld door kaaimannen
Het bootje glijdt geruisloos door het water van de Río Frio die heel sereen lijkt. Schijn bedriegt. Al snel zien we een massa kaaimannen. Caño Negro heeft namelijk de hoogste concentratie kaaimannen van Costa Rica, zo’n 100 per m². Onze gids laat weten dat je er perfect kan tussen zwemmen. “Ze vallen niet aan zoals krokodillen. De lokalen zwemmen hier ook in de Rio Frío” licht hij toe. Iets verderop zien we locals pootjebaden.
Om de hoek liggen een aantal exemplaren te zonnen met hun opengesperde muil vol scherpe tanden die niet echt onschuldig lijken. Een ooievaar staat vredig in het water naast een kaaiman samen uitkijkend naar een lekker hapje vis.
Een mooi tafereeltje maar wij blijven liever aan boord.
Paradijs voor natuurliefhebbers
We zien tientallen vogelsoorten in alle maten en kleuren, reigers, slangenhalsvogels, ijsvogels,…
Ook leguanen en basiliekhagedissen kruipen overvloedig langs de oever door het hoge struikgewas. Een aantal hangt lui hoog en droog in een boom. In zo’n hoge boom zien we een aantal kapucijnapen vlakbij een grote groene leguaan op een overstekende tak. Zijn vredige dutje wordt abrupt verstoord als één van de apen aan zijn staart trekt. Een paar seconden later horen we een luide plons.
De leguaan liet zich in het water vallen om van zijn pestkoppen af te geraken. Leguanen kunnen zich trouwens ook zonder problemen vanop hoogte gewoon op de grond laten vallen. Als je tijdens het wandelen een doffe plof onder een boom hoort, is de kans groot dat dit een leguaan was. Of een kokosnoot.
Excursies in Caño Negro
Na het boottochtje stappen we soda Cotinga binnen op de hoek van het dorpsplein vlakbij de ingang van het pad naar de pier. Ernato baat samen met zijn vrouw Tatiana, een biologe, de soda en een excursiebedrijfje uit.
Ernato vertelt enthousiast over het dorp waar hij intussen al ruim 10 jaar woont en raadt ons zeker aan om later in het droge seizoen nog eens terug te komen. Dan gaan we nog meer wildlife zien en kunnen we het jaguar trail wandelen. Klinkt goed. We noteren het voor later.
Logeren in Caño Negro
Caño Negro is afgelegen en niet zo vlot bereikbaar maar beslist een bezoek meer dan waard.
We rijden via Bijagua langs een vlotte asfaltbaan door groen landschap geflankeerd door de vulkanen Tenorio en Marivillosa.
Cowboys in Cañas
Het landschap gaat over in uitgestrekte weilanden vol koeien. Veeteelt en Guanacaste gaan hand in hand. Cañas straalt dan ook goed de ‘Sabanero’ (cowboy) cultuur uit. Robuuste pick-ups delen de weg met cowboys te paard. Het is even schrikken als je een paar kilometers verder een gigantische snelweg voor je ziet opduiken die met 4 rijbanen zich een weg door het landschap snijdt. De inzet van deze investering is duidelijk: de Ruta 1 krijgt steeds meer verkeer te verwerken.
We rijden de drukke snelweg naar Liberia onder en slaan 2 km verder af naar hotel Hacienda La Pacifica. Het hotel geeft je niet meteen een vakantiesfeer. Het is eerder gericht op congressen en bedrijfsmeetings. Het is echter wel praktisch voor een bezoek aan het Centro Rescate las Pumas én voor een spoedovernachting nadat KLM eind januari 2021 tijdens Covid-19 haar passagiers zonder enig bericht achterliet.
Het opvangcentrum sluit om 16 uur. Je kan de ochtend erop in alle rust een rondleiding inplannen alvorens je verder trekt. Het klinkt misschien raar, maar onze bungalow is veel te chique. Even is het Costa Rica gevoel zoek.
Wildlife in de tuin
Ik laat me in het zwembad zakken dat er verlaten bij ligt in de grote netjes verzorgde tuin. En dan word ik toegejuicht door een familie brulapen. Yes! That’s more like it! De familie brulapen beweegt zich langzaam van de ene naar de andere boom. Ik geniet van het spektakel en filter de geluiden van de snelweg op de achtergrond weg.
Een ree eet iets verderop vlak naast een agouti in de tuin van het malse gras en verdwijnt dan weer plots in het struikgewas. De sproeiers om de gazon zo groen te houden staan hier dag en nacht aan. Dit voelt niet OK aan als je weet dat in het droge seizoen er in het noorden een nijpend tekort aan water is.
Op de terugweg stoeien twee jonge brulapen boven mijn hoofd. Ze kijken me al even gefascineerd aan als ik hen. Het alfamannetje van de troep houdt me nauwlettend in de gaten. Brulapen zijn niet agressief, maar ze verdedigen hun kroost met hand en tand. Ik beweeg me met een glimlach in slow motion verder om de familie niet te storen.
Het Centro Rescate Las Pumas ligt op wandelafstand van Hotel Hacienda la Pacifica. Het opvangcentrum herbergt 5 van de 6 junglekatten van Costa Rica en is heel actief in rehabilitatie, sensibilisatie en educatie.
verder vanuit canas
- Strandliefhebbers trekken naar de populaire Gold Coast.
- Voor meer rust weg van de massa: opteer voor de witte stranden bij El Jobo en La Cruz
- Logeer op unieke plekken: off the grid in Dos Rios of middenin de natuur bij La Tierra Madre.
- Verken het grootste droog tropische woud in Santa Rosa Nationaal Park
- Geniet van hemelsblauwe riviertjes in Curubandé en vulkanisch gepruttel in het Rincón de la Vieja Nationaal Park.
- Trek naar het magische nevelwoud in Monteverde.
- Bezoek een ander indrukwekkend dierenopvangcentrum bij Miramar.
- Ga wandelen in het minst bezochte nationale park Diria voorbij Nicoya bij Santa Cruz.
Onze tocht zet zich verder via Nicoya naar Samara op de Nicoya Peninsula.
Laatste versie: 16 april 2024
Meer informatie
- Reisvoorbereiding rondreis Costa Rica
- Alle nuttige links voor jouw reisplanning
- Waar naartoe in Costa Rica? Kijk op de interactieve kaart
- Maand per maand bekeken: wanneer is voor jou de beste reisperiode?
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- Wat neem je mee naar Costa Rica?
- De 20 mooiste watervallen
- Alles over autohuur en met de auto rijden in Costa Rica
.
Ook zo gefascineerd door wonderlijke natuur en wildlife? Volg Under The Trees op Instagram.