Cahuita heeft een Nationaal Park dat je als natuur- en dierenliefhebber niet mag missen. Na het zien van zoveel wildlife in het wild, bezoeken we het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo waar wilde dieren geholpen worden.
Bespaar op transport
TIP: Boek je transport van zodra mogelijk. Tarieven stijgen als de beschikbaarheid mindert!
- Boek bij het meest betrouwbare autoverhuurbedrijf Adobe Rent a car. Krijg automatisch 10% korting verrekend via deze link. Wijzigingen en gratis annuleren is mogelijk tot 72u vooraf.
- Check ook bij Sunnycars voor de all inclusive formule, eveneens met gratis annuleren optie.
- Beperkt budget? Vergelijk via deze link de beste deals voor een huurauto.
- Ga op avontuur met een 4×4 met rooftop tent van Nomad America en krijg 10% korting met deze code: UNDERTHETREES
- Boek tijdig jouw shuttle.
naar cahuita
- Rij vanuit San José op circa 4 uur via de Ruta 32 langs het Braulio Carrillo Nationaal park naar Cahuita. Opgelet: fileleed door wegwerkzaamheden in 2022 verlengt deze reistijd.
- Reis je vanuit Drake Bay, Sierpe, Dominical of Uvita? Neem dan de Ruta 2 via de Cerro de Muerte langs de vruchtbare Orosí vallei en Turrialba richting Puerto Viejo en Cahuita.
- Staat Cahuita na La Fortuna of na een bezoek aan Tortuguero op de planning? Rij dan via Guapiles.
Geen eigen vervoer of combineer je de Caraïbische kust met Panama (Bocas del Toro en Boquete) neem dan de bus of een shuttle. Deze regio leent zich trouwens perfect om met de fiets of met de lokale bus te verkennen.
;
Logeren in Cahuita
Cahuita is minder toeristisch dan Puerto Viejo. Toch vind je ook hier talrijke leuke adresjes.
Logeersuggesties
Doen in Cahuita
Green Cahuita is een lokale organisatie die inzet op ecologische activiteiten en plattelandstoerisme. Ga met een onderlegd bioloog op stap om meer dieren te spotten, ga de zee op om in een koraalrif te snorkelen of verwen je smaakpapillen tijdens de cacao tour bij de inheemse Bribri.
Met stip op nummer 1 is een wandeling in het Cahuita Nationaal park. Wat ons betreft kan je dit perfect wandelen zonder gids en toch veel dieren zien. Is dit jouw eerste bezoek aan Costa Rica en wil je meer weten over fauna en flora en zoveel mogelijk beestjes zien? Dan boek je wel best een gids.
Het rif in dit park is ideaal om te snorkelen. Let wel op: na enkele dagen regen is de zichtbaarheid onder water slecht. Het koraalrif is niet zo indrukwekkend als bij Isla del Caño maar wie graag relax onder water gluurt, kan hier wel veel tropische vissen zien..
Boven water trakteert de natuur jou op één van de mooiste parken om te wandelen.
Cahuita Nationaal Park
Cahuita Nationaal Park bevindt zich op 20 km van Puerto Viejo. Neem de bus richting Limón en stap uit in Cahuita. Vanaf het busstation wandel je op 5 minuutjes naar de ingang van het park dat dagelijks open is van 8 uur tot 16 uur. Je betaalt circa 5 USD (als vrijwillige bijdrage).
De wandeling tot de andere kant van het park duurt circa 4 uurtjes (afhankelijk van fotomomenten en rustpauzes). Je kan dit park perfect zonder gids wandelen tenzij je meer informatie wenst over de fauna en flora van deze omgeving.
Na het wandelen neem je de bus richting Manzanillo en stap je uit in Puerto Viejo. Je kan je ook door een taxi laten afzetten aan deze ‘ingang’ van het park. Dan wandel je langs Playa Puerto Vargas om het wandelpad naar Cahuita centrum te volgen. Wat ons betreft de beste optie om niet in tijdsgebrek te komen.
Zo doen wij het nu ook.
Ga vroeg in de ochtend, want temperaturen lopen hier snel hoog op!
Een bezoek aan Cahuita Nationaal Park staat bij de meeste bezoekers aan deze regio steevast op het programma. De eerste 3 km tot de ingang in Puerto Vargas is een brede dirt road die overgaat in een zandpad langs verschillende kleine strandjes.
Al snel worden we achtervolgd door een wasbeer die gezapig langs ons heen slentert terwijl ik foto’s neem van een wiebelspin of golden orb weaver.
Het gevaar zijn hier niet de spinnen, maar zit in zee …
Borden waarschuwen voor ‘corrientes peligrosas’. Een sterke onderstroming in zee kan heel gevaarlijk zijn. Intussen weten we hoe we op zo’n rip current moeten reageren. Al hoop ik heel hard dat dit nooit nodig zal zijn.
Zwem nooit rechtstreeks naar het strand toe als je door zo’n onderstroom in zee wordt gesleurd. Zwem 10 tot 50 meter parallel met het strand en dan pas naar het strand toe. En blijf vooral rustig zodat je jezelf niet uitput. Jaarlijks vallen er slachtoffers door wanhopig de kortste route naar het strand te proberen zwemmen.
Tropisch regenwoud vol wildlife
De vele ongerepte strandjes langs het wandelpad door de jungle doen denken aan het Drake Bay trail. Ook hier zijn ze uitnodigend en fotogeniek, zelfs met een tropische bui op de achtergrond.
Je wandelt in diepgroen regenwoud.
Onderweg zie je gegarandeerd een heleboel wildlife zoals wasberen, coati’s, brulapen, kapucijnapen, eekhoorns, wriemelende heremietkrabjes, grote rode en blauwe halloweenkrabben, gifadders,…
Het mooiste moet nog komen…
Een luiaard met baby beweegt zich in slow motion van de ene naar de ander boom. Het kleintje klemt zich goed vast aan zijn moeder die intussen de andere boom heeft bereikt en alweer in uiterst langzame bewegingen een plekje op een tak zoekt.
Luiaards zijn aan deze kust goed zichtbaar. Dat heeft te maken met het ontbreken van natuurlijke vijanden zoals jaguars en poema’s. Deze bevinden zich eerder langs de andere kant van het land aan de Stille Oceaan in het Santa Rosa Nationaal Park en in het Corcovado Nationaal Park.
Plots begint het te regenen. Zeg maar stortregenen! We komen net aan een overdekte picknicktafel waar we na 3 uur andere wandelaars zien. Tot nu toe hadden we dit paradijs helemaal voor ons alleen. Nu ja, niet echt alleen. Het wildlife is overal in Cahuita Nationaal Park.
Wasberen omsingelen ons op zoek naar restjes eten. Hoe verleidelijk het ook is: voeder hen niet. Je helpt hen hier echt niet mee, integendeel. We snoepen snel even wat geroosterde plátanos en drinken wat water om na de stortbui verder te wandelen tot Cahuita dorp.
Kans op regen hoort er aan deze kust bij, het hele jaar door. Vaak klaar het nadien ook weer snel op, zoals vandaag. September en oktober zijn de droogste maanden. Dan heb je net aan de Pacific Coast veel meer regen.
Intussen wisselen strand en jungle elkaar netjes af in Cahuita Nationaal Park.
Op het houten wandelpad boven een moeras springt een felgeel rolletje van 15 cm in het oog. Het is een oropel of yellow eyelash pit viper. Het klein opgerolde gifaddertje ziet er nietig uit, maar onschuldig is deze rolmops niet. Het gif kan behoorlijk heftig zijn.
Ook nu weer: kijken mag, aankomen niet!
De felrode gifkikkertjes herinneren ons ook nog even aan die regel. Op het einde van het pad zitten aan een moeras met krokodillen imposante boat billed herons.
En dan komen we uit aan de uitgang/ingang van het park in het dorp Cahuita.
Eten in Cahuita
Cahuita is een slaperig dorpje met een African Caribbean vibe en rustiger dan het bruisende Puerto Viejo. Je vindt er voornamelijk traditionele soda’s met kleurrijke muurschilderingen.
Ook vegan food is hier bezig aan een opmars. Op deze adresjes kan je terecht voor vegan opties:
- De Aroma Coffee Bar serveert vegan burgers, pannenkoeken en wraps.
- Ristorante Pizzeria Cahuita heeft vegan pizza/pasta en enkele vegan opties.
- In Sobre Las Olas kan je ook terecht voor vegan opties. Vraag ernaar!
Na een deugddoende wandeling en heerlijke maaltijd keren we terug naar Playa Cocles. De bus rijdt frequent vanuit Cahuita en verbindt de kustdorpjes die je voor een prikje kan bezoeken.
We stappen uit in Puerto Viejo en slenteren verder langs het strand tot Caribe Town. De benen zijn moe van de ettelijke kilometers wandelen, maar elke meter was meer dan de moeite waard!
Morgen trekken we opnieuw de jungle in.
.
La Ceiba Reserve
Wakker worden in Costa Rica. Het dagelijks ochtendconcert van de brulapen verveelt niet. Vandaag klinken ze wel heel dichtbij. Nog mooier: we krijgen naast de klankshow ook een visuele ochtendshow. Vanuit het raampje van de badkamer zie ik in de bomen achter onze bungalow aapjes van hier naar daar springen. En we zullen vandaag nog veel meer dieren zien. Zoals bij al onze reizen staat ook hier een bezoek aan een dierenopvangcentrum op het programma.
In natuurreservaat La Ceiba krijgen dieren die in het Jaguar Rescue Center worden opgevangen en niet naar hun vertrouwde omgeving terug kunnen hun vrijheid terug. Op een gezellig houten terras middenin de jungle krijgen we een verzorgd ontbijt geserveerd.
Het is hier diepgroen dankzij de vele regen. Die regen zorgt ook voor modder. Gelukkig hebben ze regenlaarzen ter beschikking. Een regenlaars biedt tegen slangen ook iets meer bescherming hoewel deze overdag normaal vredig op een tak of onder een hoop bladeren liggen te slapen.
Met een brede glimlach wandel ik door ongerept primair regenwoud en luister gretig naar alle weetjes die onze zeer bekwame gids ons vertelt.
Gifkikkers en hagedissen tsjirpen en toekans kwetteren een ritmisch deuntje. In de uitwenkooien zit Jacky een jonge slingeraap die in Tortuguero de vrijheid krijgt. Een blind aapje, het zoveelste slachtoffer van elektrocutie zal in dit reservaat een een kans op een veiliger leven krijgen.
Onze gids maakt ons dolenthousiast attent op een zombiemier. Euh.. dat klinkt niet echt gezellig. Horror in de jungle… Het beestje werd met een schimmel aangetast waardoor het nu als een zombie verstijfd op de tak zit. Hij was al een hele tijd op zoek naar het effect van die fungus op insecten en blijft foto’s nemen.
Op de hangbrug naar de ingang hangt een vreemde spin. De Verrucosa arenata of arrow head spider maakt een groot, los web en verwijdert het na zonsopgang. Deze spin is apart omdat hij met het hoofd omhoog gericht in het web rust en niet omlaag zoals de meeste andere Orb weavers (wielwebspinnen).
Keigrappig om te zien. Hoewel ik vermoed dat nu niet iedereen mijn enthousiasme voor dit spinnetje zal delen 🙂
Een wandeling in la Ceiba is echt een aanrader voor natuur- en dierenliefhebbers en je steunt er een broodnodig project mee. Een verblijf in La Ceiba is mogelijk voor circa 150 USD per nacht (min. 2 nachten).
Jaguar Rescue Center
Het jaguar rescue center ligt vlakbij Punta Cocles om de hoek van ons logement Caribe Town. Aangezien ik iets meer informatie wil over de werking en de verzorging boeken we een private tour (80 USD/pp). In 2024 kost de publieke tour 27 USD pp.
Je wandelt langs talrijke diersoorten: van herten tot kaaimannen en krokodillen. Er zijn geen jaguars op het terrein, ook al zou je dat met de naam van het opvangcentrum wel verwachten. Aan deze kant van het land vind je in het wild geen grote katachtigen meer. En daar zijn de luiaards heel content mee. Andere gevaren bedreigen hen helaas wel. Aanvallen door honden, aanrijdingen of elektrocutie door stroomkabels komen vaak voor. Als een moederdier gekwetst of gedood is, wordt het jong naar het opvangcentrum gebracht.
De crèche met onweerstaanbaar schattige babyluiaards die in een mand hangen te wriemelen daar kan je je niet op voorbereiden. Dit is gewoon cuteness overload. Ze krijgen 4 keer per dag geitenmelk met wortels die ze in slow motion via een spuitje opdrinken.
Diabolino, een margay (kartelkat) zal net als Jacky na revalidatie zijn vrijheid krijgen, niet om de hoek maar wel in het Tortuguero nationaal park waar meer ruimte is om veilig weg te blijven van mensen en verkeer.
Babyaapjes
In de apencrèche klauteren een tiental schattige babyaapjes in het houtwerk van een geïmproviseerd speelparkje op het gras. Ze slingeren heen en weer, duwen elkaar van een tak, pakken een speeltje of een snoepje af van een ander aapje of zitten in een hoekje te mopperen omdat ze hun zin niet krijgen. Het lijken wel kleine minimensjes. Helaas is hun verhaal erg triest en werden ze te vroeg van de moeder gescheiden. Er wordt hier gelukkig wel goed voor hen gezorgd. Hun vrijlating terug in de natuur zal later de start zijn van een nieuw leven in het wild.
Kleine Annie kruipt plots op mijn voet en slingert haar staart rond mijn enkel. De verzorgster maakt haar los en zet haar terug op het dekentje. Contact met mensen moet echt tot een minimum beperkt worden gehouden. De kleine heeft er lak aan. Ze kruipt snel terug naar boven, nestelt zich op mijn schoot en klemt haar kleine vingertjes rond die van mij. Wat een kleine hartenbreker is me dit! Dit contact is echter niet ok. Ze moeten hun wilde natuur behouden en geen mensen vertrouwen.
De verzorgster wil haar terug op de grond zetten maar Annie kruipt vliegensvlug bij haar op schoot en kijkt haar met 2 grote kijkers onschuldig aan. Het strenge protest gaat heel even compleet verloren maar dan moet ze onverbiddelijk terug naar de speelmat waar ze op het hoekje gaat zitten mokken met de zieligste blik die er bestaat.
Het is in Costa Rica intussen verboden om nauw contact met wilde dieren toe te laten. Dit is enkel nog mogelijk in een verzorgingscontext. Wilde dieren die ooit hun vrijheid terugkrijgen mogen immers niet wennen aan mensencontact.
Het bezoek aan dit centrum is een aanrader. Helaas zijn er ook andere opvangcentra waar we geen positieve ervaringen van vernemen. Luiaards worden er vaak hun leven lang vastgehouden in kleine hokken zonder ooit te worden vrijgelaten onder het mom dat babyluiaards op termijn niet in het wild zouden overleven. Onderzoek wees intussen echter het tegendeel uit. Toch blijven ze deze dieren in gevangenschap houden. Zo hebben ze non-stop een massa luiaards voor toeristen die vaak via cruiseschepen in Limon tot bij hen komen. Het Sloth Center schrapten we om die reden dan ook meteen van ons lijstje om te bezoeken. Wilde dieren horen na rehabilitatie in het wild en niet in een klein hok om toeristen te plezieren!
Chocolade in de Caraïben
Natuurschoon, wilde dieren en chocolade. Dit is de mooiste combinatie die er bestaat, toch? Tijdens een snack in Bread & Chocolate in Puerto Viejo proeven we ook de Caraïbische invloed. De smaken zijn hier heel anders dan in de rest van Costa Rica. Er wordt in de gerechten meer kokos en specerijen verwerkt. Ook chocolade komt hier veel voor. En dat vinden we uiteraard super!
Bij Caribeans Chocolate & Coffee aan Playa Cocles kan je ook een tour boeken én gratis proeven.
We sluiten de dag af met een chocolademassage in de kleine spa van Caribe Town. De geur van chocolade vult de relaxte ruimte. Terwijl ik mijn ogen even open doe en het donkerbruine goedje op mijn armen zie, moet ik me als echte chocoholic inhouden om er stiekem toch niet even aan te likken. Ik blijf eraf, laat het op me inwerken en ga compleet zen mijn bed in na alweer een prachtige dag.
Verder vanuit cahuita
- Rij terug richting Limon, neem de Ruta 32 en zet via Guápiles koers naar la Pavona en Tortuguero. Of neem in Moin de watertaxi tot Tortuguero.
- Verken de Caraïbische laaglanden bij Sarapiqui en Tirimbina en reis verder naar het noordelijke Boca Tapada of naar La Fortuna of Bajos del Toro.
- Zak af naar San José voor je vlucht terug of om verder te reizen naar de Central Pacific, Dominical en nog meer zuidwaarts naar Drake Bay en Corcovado.
- Leuke adresjes op de weg van kust tot kust
Vanuit Puerto Viejo nemen wij de shuttle en watertaxi naar Bocas del Toro en Boquete om een week later terug te keren naar Costa Rica via Golfito.
Laatste versie: 16 april 2024
Meer informatie
- Reisvoorbereiding rondreis Costa Rica
- Alle nuttige links voor jouw reisplanning
- Waar naartoe in Costa Rica? Kijk op de interactieve kaart
- Wat neem je mee naar Costa Rica?
- De beste reisperiode: maand per maand bekeken
- Standaard reisroutes: start hier
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- De 20 mooiste watervallen in Costa Rica.
- Logeertips: 30 unieke adresjes.
- Alles over autohuur en met de auto rijden in Costa Rica.
.
Ook zo gefascineerd door wonderlijke natuur en wildlife? Volg Under The Trees op Instagram