Van zodra de herfst in het land is, duiken voor huiskatten en zwerfkatten nieuwe gevaren op. In de winter komen er nog meer uitdagingen bij. Hoe help je hen als het sneller donker, kouder en natter wordt?
Loods jouw huiskat of een zwerfkat veilig door de herfst en de winter met onderstaande tips.
SNELLER DONKER
De dagen worden korter. Een kat is een routinedier en zal daardoor automatisch meer uren in het duister doorbrengen. Helaas zijn er meer verkeersslachtoffers van zodra de dagen korten. De donkere ochtend- en avondspits zijn de gevaarlijkste momenten. Probeer hen op die tijdstippen zoveel mogelijk binnenshuis te houden. Er zijn kattenluiken op chip die je kan instellen op geen toegang naar buiten van zodra het donkerder wordt. Ook halsbandjes met een reflector kunnen aanrijdingen vermijden. Knip er wel het steeds belletje af want daar wordt een kat horendol van! Maak hen dus zichtbaar in het donker of hou hen in huis.
kouder
Bij kou zoeken buitenkatten warmte op. En dat is niet altijd op de veiligste plekjes. Een stilstaande auto met warme motor nodigt katten vaak uit om er een dutje te doen. Tot die wagen plots vertrekt. Katten die onder de wielkap of in het motorblok liggen, komen zo in een erg gevaarlijke situatie. Geef steeds een tik op de motorkap voor je vertrekt of zet de motor aan en vertrek niet meteen zodat de kat voldoende tijd heeft om zich in veiligheid te brengen.
Ook in huis zoeken ze warmte op. Een hangmatje of plekje op of aan de radiator is veiliger dan een knapperend houtvuur waar sintels van op hun vacht kunnen vallen.
Muizen en ratten gaan eveneens op zoek naar warme plekken, vaak waar je dat niet wenst. Besef echter dat je met het strooien van gif ook je eigen huisdieren in gevaar brengt. Van zodra je dier suf wordt, bleek tandvlees heeft of bloed in de ontlasting, ga er meteen mee naar de dierenarts en neem de verpakking mee van het product dat je hebt gebruikt.
Artritis. Net als bij mensen zullen ook oudere katten het in hun gewrichten voelen als het buiten kouder wordt. Pijn en stijfheid in de gewrichten zorgen voor ongemak. Zorg voor hulpmiddelen in huis: opstapjes om naar hun ligplaats te geraken, verhoogde drink- en eetbakjes, slaapplekken met zacht beddengoed of bijwarmte in het mandje en geef supplementen die kunnen helpen bij artritis.
natter
Sommige katten lijken een regenbui niet op te merken als ze op de loer liggen voor een prooi. Van zodra ze als een verzopen kat in huis wandelt, dep je haar vacht best wat droog met een handdoek en zorg je dat ze een warm plekje heeft om verder op te drogen. Kruip desnoods gezellig bij haar in de zetel maar geef haar de nodige ruimte om zichzelf te wassen.
Kunnen je katten niet meteen binnen als ze dat willen? Voorzie dan zeker een beschutte plaats. Maak een schuilhok of plaats een kartonnen doos met een warm dekentje verhoogd van de koude ondergrond uit de wind (met de opening gericht naar een muur) en onder een overdekking. Daar kan je kat alvast schuilen tot je thuis bent. Een kat kan beter tegen kou (gedurende korte periodes) dan tegen vocht en tocht.
DROGE LUCHT
In de herfst wordt de vacht dikker. Niet enkel buitenkatten krijgen een wintervacht, ook binnenhuiskatten krijgen er eentje. De ondervacht vormt samen met het dekhaar de isolatie voor het lichaam. De wintervacht beschermt hen zo iets beter tegen de kou buiten, maar maakt het hen wel wat lastiger in een warme omgeving.
Droge verwarmingslucht is niet ideaal. Meer schilfers zorgt voor jeukend huid. De vacht kan door aanmaak van teveel talg zelfs klitten of vilten. Ook de slijmvliezen kunnen uitdrogen. Zorg voor voldoende vochtigheid in de omgeving door waterbakjes op de radiator te zetten en hou haar vacht goed in de gaten. Sprays om klitten tegen te gaan zijn vaak geparfumeerd wat niet aangenaam is voor de kat haar gevoelige reukorgaan. De mousse van Dermoscent of de Dermoscent Essential 6 Spot on pipetjes ondersteunen de huid het beste.
Niet alleen de luchtvochtigheid in huis is belangrijk, maar ook de vochtopname. In natvoer zit meer vocht dan in droge brokjes. Droge brokjes zetten vaak aan toe meer drinken. Zorg ook in het najaar voor voldoende vers drinkwater in huis (weg van haar eetbak en weg van de kattenbak).
Denk niet alleen aan je eigen huisdier wanneer het buiten kouder en natter wordt.
Zwerfkatten slaapplaats in de winter
Zorg voor een beschutte slaap- en schuilplaats. Isomo isoleert het best tegen koude en is vochtbestendig. Als je zelf een huisje maakt: maak bij voorkeur een opening aan de lange zijde en met de opening op een afstandje van een muurtje of tuinhuis. Dat belet dat koude wind of slagregen rechtstreeks in het nest waait.
Wist je dat fleecedekentjes heel veel vocht opnemen en de slaapplek zo ongeschikt maken? Het maakt het plekje niet alleen te koud maar er ontstaat ook snel schimmel. Gebruik daarom steeds stro. Geen hooi! Je kan stro makkelijk online bestellen.
Leg tijdens vriesnachten een snugglesafe in het hok. Deze geeft na opwarming in de microgolfoven tot 10 uur lang warmte af.
Zorg dat het schuthok niet rechtstreeks op een koude en vochtige ondergrond staat. In dit filmpje kan je zien hoe je zoโn zwerfkattenhuisje met eenvoudige materialen als een curverbox en een isomodoos zelf kan maken of je kan er ook aankopen bij organisaties die deze op maat maken.
Gebruik voor zwerfkatten steeds zoveel mogelijk donkere materialen. Wit is voor katten heftig en niet aangenaam. Hoe meer rust in het schuilhokje hoe beter!
Zwerfkatten voederen in de winter
Bij kou hebben katten meer eten nodig om hun lichaamswarmte op peil te houden. Heb je een magere zwerver bij jou in de buurt? Geef zeker natvoer bij. Dit wordt sneller door het lichaam opgenomen. Ook voldoende water is belangrijk. In de winter wat warm water bij het natvoer kan zeker helpen.
Zet een voldoende diepe drinkbak (bij voorkeur meerdere in haar territorium) en ververs het water dagelijks. Let op dat dit niet te bevriest. Een isolerend materiaal zoals isomo onder en rond de kom, kan helpen. Gebruik nooit zout of antivries in de drinkbak of op de plaats waar dieren lopen. Dit zorgt voor giftige stoffen aan de pootjes en kan zorgen voor brandwonden!
Als je zwerfkatten voedert of hen beschutting geeft, denk er zeker ook aan om melding te maken bij de milieudienst van jouw gemeente om hen te laten steriliseren of castreren als dat nog niet is gebeurd. Elke gemeente is sinds 1 april 2018 bij wet verplicht een diervriendelijke zwerfkattenaanpak te voeren.
Een zieke schuwe zwerfkat opgemerkt? Niesziekte zorgt voor uitvloei in de ogen, maar ook voor minder geur door snot. Katten die niet goed ruiken gaan slechter eten en verzwakken. Vraag aan de dierenarts welk antibioticum je onder sterk geurend voer kan doen om haar van de niesziekte te helpen verlossen.
Zwerfkittens in de winter
Door warmere nazomers zijn er vaak laat op het najaar nog kittens die buiten geboren worden en het echt niet kunnen redden. Help hen met deze tips.
Vermijd verveling in huis
Meer ruzie tussen de katten in huis? Dat kan. Dieren die het in de zomer prima met elkaar kunnen vinden, werken elkaar tijdens de herfst of winter soms op de zenuwen. Door het slechtere weer is de bewegingsvrijheid van katten in de winter beperkter en leven ze noodgedwongen korter op elkaar. De ongeschreven regels van time sharing in huis komen daardoor onder druk te staan.
Voorzie voldoende verborgen plekjes. Een kat die stress ervaart heeft in de eerste plaats nood om met die stress te kunnen omgaan en dat wilt zeggen: ze moet zich ergens kunnen verschuilen. Je huis mag vol prachtige slaapkussens en open mandjes staan. Op momenten van onrust heeft ze nood aan een plekje waar niemand haar ziet.
Iglomandjes of mandjes waar ze volledig in kunnen wegkruipen kunnen helpen, maar ook kartonnen dozen op de zijkant gezet met een zacht dekentje in zal ze waarderen. Verschuilen is belangrijk maar hou ook rekening met voldoende vluchtroutes in haar binnenhuisterritorium.
Je kan de goede vrede in huis ondersteunen door Feliway Classic of Feliway Friends in te pluggen en te zorgen voor voldoende afleiding in huis door in te zetten op omgevings- en voedselverrijking.
Omgevingsverrijking
Omgevingsverrijking helpt om aan haar natuurlijk gedrag tegemoet te komen. Ook katten die bij mooi weer vaak buiten lopen en in de winter vooral binnen vertoeven, hebben nood aan een aangepaste omgeving die hen uitdaagt. Een sobere lege ruimte met weinig plekjes om zich te verschuilen, geen slaapplekken om de omgeving te overzien, of gebrek aan afwisseling,โฆ Een kat wordt er niet bepaald vrolijk van. Maak haar leefruimte op maat van de kat: voldoende lig- en looproutes, ook in de hoogte, voldoende krabplekken, voldoende bronnen waar ze kunnen eten en drinken.
Keuzes hebben betekent alles voor de rust van een kat. En zeker als de keuze om buiten te kunnen als ze dat gewoon is, plots aanzienlijk wordt beperkt door regen en kou. Dan heeft die kat in de winter iets extra aan opties nodig.
Spel. Maak speeltjes bewegend of maak ze aantrekkelijk door een geur die ze fijn vinden. Doe speeltjes waar ze niet meer naar omkijkt in een afsluitbare pot met valeriaanwortel schud ermee en klaar is kees. Let op dat deze pot goed dicht zit. Je wilt echt geen huis vol valeriaan ๐
Haal de herfst in huis. Vul een doos met droge bladeren. Opgelet: vochtige bladeren kunnen voor schimmels zorgen en walnoten en dennennaalden zijn giftig voor katten. Gooi droge brokjes in de doos met droge bladeren. Je zal versteld staan hoe leuk katten het vinden om naar droge brokjes te zoeken in die natuurlijke geuren die ze in huis moet missen. Hou er wel rekening mee dat katten die ook buiten kunnen, er misschien in plassen omdat ze dit in de natuur ook doen.
Voedselverrijking
Bij koud weer lekker warm binnen blijven en vooral eten en slapen kan wel eens tot overgewicht leiden. Zet je rakkers aan het werk. Het is niet alleen goed om hen rustiger en met mate te laten eten. Het zorgt ook voor mentale stimulatie en prikkels eigen aan hun natuurlijk gedrag, namelijk zoeken naar voer. Er zijn in de handel vele voedselpuzzels verkrijgbaar. Je kan echter met heel eenvoudige materialen ook zelf aan de slag. Even googlen op ‘voedselverrijking kat do-it-yourself’, et voila, massaโs inspiratie.
Een kat eet bij koud weer meer. Niet zozeer uit gezelligheid, soms uit verveling, maar voornamelijk omdat ze meer energie nodig heeft om zichzelf warm te houden tijdens de koude dagen. Een kat die actief blijft in de winter, zal niet zo snel bijkomen in gewicht. De ietwat luiere exemplaren moeten wel in de gaten worden gehouden. Metabolic voer kan helpen om overgewicht te vermijden bij katten die de neiging hebben sneller in gewicht bij te komen. Geef droogvoer bij voorkeur in een puzzel of antischrokbak.
Niet alles in huis is eetbaar. Jouw lekker drankje en hapje kan voor haar giftig zijn.
Zowel buiten als binnen kan de kat in de winter in aanraking komen met producten die gevaarlijk zijn.
Giftige producten
Antivries is dodelijk. Huisdieren voelen zich er helaas toe aangetrokken. Als een hond of kat er slechts een kleine hoeveelheid van binnenkrijgt, kan dit al ernstige nierschade veroorzaken en zelfs fatale gevolgen hebben. Antivries, gelekt op de grond, kan opgedronken worden of ze kunnen erdoor lopen en nadien hun poten aflikken. De eerste symptomen zijn meestal braken, kwijlen, niet gecoรถrdineerd gaan,.. Al snel evolueert dit naar symptomen die gerelateerd zijn aan nierfalen. Verlies aan eetlust, overmatig of net helemaal niet urineren zijn alarmsignalen. Hoe sneller je na een antivriesvergiftiging je dier kan laten behandelen, hoe meer kans op een goede prognose.
Als er gestrooid is na vriesweer, maak je de poten en buik best met een vochtige doek zuiver. Zo vermijd je dat ze zout, antivries of andere producten oplikt. Wrijf haar nadien voorzichtig droog met een zachte handdoek.
Poetsproducten. Zorg ervoor dat huisdieren geen toegang hebben tot schadelijke schoonmaakproducten die ammoniak, bleekmiddel of chloor bevatten. Ook Dettol is schadelijk voor katten. Alles wat gepoetst is, moet droog zijn voor dieren terug over die vloer lopen.
Giftige planten
Elk seizoen heeft planten die giftig zijn voor katten.
In de herfst staan chrysanten, herfstkrokus en clematis op de zwarte lijst. Let bij contact met deze planten altijd goed op een verhoogd speekselgehalte, evenwichtsverlies, braken en diarree.
In de winter halen hulst, kerstroos en maretak de top 3 van giftige planten voor katten. Neem contact op met de dierenarts als je vermoedt dat jouw kat van deze planten heeft gegeten.
Hou giftige planten weg van jouw geliefde huisdier. Zowel honden als katten kunnen bij het eten van giftige planten ernstig ziek worden. Bij vermoeden van contact met de plant, ga er zo snel mogelijk mee naar de dierenarts. Vergeet niet te vermelden van welke plant er werd gegeten (of neem een stukje plant mee) en welke symptomen je opmerkte (speeksel, braken, diarree, zenuwsymptomen) en neem eventueel braaksel of stoelgang mee.
feestdagen in de herfst
Halloween en Sinterklaas betekent: veel snoep. Chocolade is voor honden en katten giftig. Ze gaan er niet alleen van braken of diarree krijgen maar kunnen ook epileptische aanvallen krijgen. Ook voorwerpen rond of in snoepgoed (stokjes) kunnen problemen geven.
Ook decoratie kan gevaarlijk zijn. De stokjes van maรฏskolven, kaarsen in pompoenen en slingers staan niet op het menu van je huisdier maar een nieuwsgierige snuit denkt daar soms anders over. In glow sticks zitten chemicaliรซn die zeer irriterend zijn en kwijlen, schuimen uit de mond, braken en buikpijn veroorzaken. Brandende kaarsen laat je uiteraard nooit onbewaakt achter met een dier in huis.
Jezelf verkleden mag dan leuk zijn, bespaar het jouw kat. Bedenk dat een dier van slag raakt als het verhinderd wordt om natuurlijk gedrag te uiten. Een kat moet op elk moment haar vacht kunnen wassen. Een vreemd iets rond haar lichaam vindt ze meestal akelig. Doe haar deze stress niet aan.
EINDEJAARSFEESTEN
De kerstperiode is voor velen de gezelligste tijd van het jaar. Een kerstboom met bewegende lichtjes vindt een kat uitermate fascinerend. Het is niet alleen een nieuw uitdagend klimtuig maar het triggert meteen ook haar jachtinstinct. Alles wat beweegt en flikkert kan een prooi zijn. Die kerstboom is voor haar dus puur fun. Straf een kat die in de kerstboom klimt niet, want dit is normaal gedrag.
Dennen- en sparrennaalden (ook als deze in water vallen) kunnen voor braken en diarree zorgen en zelfs tot de dood leiden. Breekbare kerstversiering kan lelijke snijwonden veroorzaken. Zorg dus voor een stevig kunstexemplaar met een brede stevige basis die je kan vastzetten en hang er enkel niet breekbare kerstversiering in.
Meer volk in huis (hoewel dat in 2020 er vermoedelijk wel anders zal uitzien) met de feestdagen betekent meestal ook meer stress voor de kat in de winter. Zorg dat ze een veilige en rustige plek heeft om zich terug te trekken. Laat je huisdieren alleszins nooit mee toosten. Alcohol is schadelijk voor hun nieren en hun zenuwstelsel. Let ook op met handtassen waar ze nieuwsgierig in gaan snuffelen. Een suikervrije kauwgom is bv. heel giftig. Medicatie uit de humane geneeskunde zoals Ibuprofen kan nierfalen veroorzaken. Cosmetica kan alcohol bevatten,..
vuurwerk
En last but not least.
Oud en nieuw is een hel voor de meeste dieren. Hou ze binnen en zorg dat ze een chip hebben en de registratie klopt voor het geval ze toch zouden weglopen.
Hoe help je jouw huisdier bij vuurwerk? Blijf thuis op momenten dat je vuurwerk verwacht. Ook honden en katten die binnen verblijven, kunnen in paniek geraken. Sluit de gordijnen en doe eventuele rolluiken naar beneden. Vergeet ook niet het kattenluik te sluiten. Creรซer een plek in huis waar je dier zich veilig kan voelen. Leid de aandacht af van het stressmoment door spel en ga het niet bemoederen. Je hond of kat moet merken dat jij zelf rustig blijft.
Als je tรณch weg moet laat het licht dan aan en zet het televisietoestel aan met het geluidsvolume een beetje hoger dan normaal. Op deze manier wordt het ergste lawaai en licht van het vuurwerk gedempt en gecamoufleerd.
Bedenk ook tijdig wat met de kat als je op reis gaat tijdens de herfstvakantie of de kerstvakantie.
Maak er een veilige en gezellige winter van!
meer info
- Hoe help je een kat in de zomer?
- Wat als je babykittens hebt gevonden?
- Kittens verzorgen en grootbrengen
- Waarom een duo kittens adopteren?
- Wat met je kat als je op reis gaat?
leestips
- I love happy Cats โ Handleiding voor een gelukkige kat – Anneleen Bru
- I love Happy Cats – Revolutie – Anneleen Bru
- De toekomst van de kat – Rutger Lazou
- The Domestic Cat The Biology of its Behaviour – Dennis C Turner & Patrick Bateson
.
* Koop je iets (tijdens de browsersessie) na het klikken op een link van Bol.com of Medpets.be? Dank je! Dit kost jou helemaal niets extra. Het helpt wel om alle informatie op deze blog te onderhouden en gratis te kunnen blijven aanbieden.