Nog niet iedereen is op de hoogte van de voordelen om een duo kittens te adopteren. Waarom is het zoveel beter dan een kitten alleen? Wetenschappelijk onderzoek en katteneigenaars van een duo bevestigen het waarom. Het is beter: voor de katjes in kwestie én ook voor jezelf.
1 is maar alleen
Voor kittens schuilt daar zoveel meer achter dan dat het gewoon leuker voor hen is met z’n tweetjes. Het verhoogt namelijk hun kansen om als een gezonde kat relax door het leven te gaan.
Steeds meer dierenasielen zetten het welzijn van hun asieldieren op de eerste plaats en pleiten voor het adopteren van een duo kittens als er nog geen sociale soortgenoot aanwezig is. Niet omdat ze sneller van de kittens willen af geraken. Integendeel. Ze willen net vermijden dat er na adoptie moeten terugkeren als er problemen in het gedrag opduiken. En dat gebeurt in de praktijk helaas meer dan men denkt. De problemen die gemeld worden, zijn maar het topje van de ijsberg. Immers, niet iedereen registreert probleemgedrag of stress bij een kat ook al is dat er wel.
Het advies is niet alleen in het belang van de kittens in kwestie maar ook van de adoptant. Waarom zou je een dier dat je als huisgenoot heel graag een goede thuis wilt geven met een achterstand laten starten met extra zorgen als gevolg?
Luister naar het advies van deskundigen. Het helpt niet alleen jouw huisgenoot maar ook jezelf door de relatie met jouw huisgenoten te optimaliseren.
De opvoeding van een moederkat
Een moederkat geeft haar kittens behalve levensnoodzakelijke antistoffen ook levensbelangrijke lessen mee. Niet alleen door op een bepaald moment toegang tot het melkbuffet te beperken als het spenen start en het jonge katje moet leren overschakelen naar vaste voeding. Zij corrigeert haar kittens ook tijdens het spel en het contact met haarzelf en met de andere kittens in het nest.
Tijdens de 2de socialisatieperiode (8-16 weken) leren kittens omgaan met frustraties. Hoe goed ze hier mee leren omgaan, bepaalt ook hun weerbaarheid later. Een moederkat voedt haar kittens op tot mentaal gezonde katten en leert hen vaardigheden die nodig zijn om te overleven (confrontaties mijden, jagen,…). Die opvoeding moeten kittens zonder haar aanwezigheid missen eens ze verhuizen.
Kittens verhuizen meestal voor de leeftijd van 4 maanden. Dat terwijl ze in de natuur normaal veel langer (tot levenslang) bij hun moeder blijven.
Leren van nestgenoten
De leerschool om kat te zijn en als kat te communiceren en signalen van soortgenoten goed te interpreteren is tussen de 8 weken tot circa 16 weken. Laat dat net in die tijdspanne zijn dat ze geadopteerd kunnen worden. Bij vertrek zit hun socialisering er echter nog niet volledig op. Ze moeten nog te veel leren van een sociale soortgenoot.
Gelukkig bestaat een nest kittens vaak uit meerdere nestgenootjes. Hun verdere leerschool kan tijdens deze cruciale 2de socialisatiefase worden verdergezet door de aanwezigheid van een nestgenootje of een sociale soortgenoot. Op voorwaarde dat deze zelf ook een goede socialisatie als kitten heeft gehad.
Asielkittens groeien normaal nooit echt volledig alleen op. De meeste dierenasielen beseffen intussen de noodzaak van het verzorgen van kittens in pleeggezinnen. Een infectieomgeving is voor jonge kittens omwille van een nog lage immuniteit gevaarlijk. Socialisatie in een stressomgeving is niet geschikt. Er zijn in een dierenasiel te veel prikkels (hondengeblaf, stressgeluiden,…) die een normale socialisering ernstig kunnen verstoren.
Verzorgd worden in een huiselijke omgeving verhoogt de kansen om fysiek en mentaal gezond op te groeien tot goed gesocialiseerde kittens. In het pleeggezin hebben kittens behalve huiselijke geluiden ook contact met nestgenootjes of met de huiskatten van het pleeggezin.
Mits het in acht nemen van de nodige quarantaine en bescherming tegen de meest voorkomende kattenziekten wordt een enkeling soms geïntroduceerd aan leeftijdsgenoten zodat deze alsnog een kattenvriendje heeft om mee op te groeien.
Kat leren zijn
Vaak wordt gedacht dat wij mensen of een hond het kitten voldoende gezelschap en opvoeding kunnen geven. Kunnen wij al hun berichten ‘lezen’ en begrijpen? Spreken wij hun taal? Liggen wij ook soms uren muisstil op de loer voor het vangen van onze prooi? Wij zijn geen katten, wij kunnen een jong kitten NIET de opvoeding geven die het nodig heeft om als normale kat door het leven te kunnen gaan.
Wanneer loont het om de nageltjes in te trekken en niet te hard te bijten? Het is niet leuk als het spel plots stopt met een kattenvriendje als ze dat niet doen. Een goede les dus om dat volgende keer anders te doen. Om de signalen die de anderen geven (snorharen, staart, lichaamstaal,..) beter te leren begrijpen, is de aanwezigheid van een sociale soortgenoot heel belangrijk. Ze leren zo grenzen kennen, confrontaties mijden en worden weerbaarder in stresssituaties (verhuis,…).
Weerbaarheid later
Katten die niet op een normale manier hebben leren omgaan met frustraties zijn op latere leeftijd minder weerbaar. Dat uit zich vanaf de leeftijd van 1,5 jaar in probleemgedrag zoals bijtgedrag, agressie, onzindelijkheid, zichzelf overmatig likken,…
Kattengedragsproblemen komen vaker voor bij katten die alleen zijn opgegroeid omdat ze een belangrijke leerschool in frustratie en weerbaarheid hebben gemist. Hoe normaler en vollediger de socialisatie van een kitten kan verlopen, hoe groter de weerbaarheid later. Dat is voor de kat prettiger maar ook voor het baasje.
Betekent dit dat jouw kat je minder vriendschap of gezelschap zal geven? Integendeel. Hoe beter katten in hun vel zitten, hoe meer relax het contact is dat ze ook met jou als baasje zullen hebben.
ZEKER TE VERMIJDEN: alleen binnenshuis
Het advies om jonge kittens in duo te plaatsen of bij een andere sociale kat is nog belangrijker voor jonge katten die volledig binnenshuis leven. Zij missen al een heleboel prikkels die een kat buiten wel heeft. De jonge kat in kwestie zal zich sowieso al moeten aanpassen aan een leefomgeving die danig verschilt van een natuurlijke buitenomgeving. Indien men rekening houdt met omgevingsverrijking kunnen katten het binnenshuis beslist redden.
Een jonge kat binnenshuis laten opgroeien zonder een sociale soortgenoot. Dat vraagt veel meer aandacht dan enkele kleine aanpassingen in huis. En dan nog zie je in praktijk vaak problemen als agressie en bijtgedrag.
Wat van haar wordt verwacht, staat immers in schril contrast met haar natuurlijke behoeften. Vaak zijn mensen zich hier niet van bewust met trieste gevolgen voor de kat…
twee is minder dan 1
Twee is meer dan één als je het louter wiskundig bekijkt. Toch is het tegengestelde waar. Wie denkt dat de studio of het appartement te beperkt is om een duo kittens gelukkig te maken? Die mag ervan op aan dat die oppervlakte beperkter is in mogelijkheden voor een kitten alleen. De extra prikkels die een soortgenootje geeft, maakt de ruimte veel rijker en de wereld van het kitten veel groter waardoor de oppervlakte anders wordt ervaren. Hou uiteraard wel rekening met het temperament van katten en voorzie voldoende omgevingsverrijking. Dat blijft een must om tegemoet te komen aan haar natuurlijk gedrag.
Een duo is wel duurder. Dat klopt. Deze moeten jaarlijks hun vaccinatie hebben, eten samen ook meer en zullen ook meer kattenbakvulling verbruiken.
De rekening kan echter veel hoger oplopen als de kat rond de volwassen leeftijd plots ‘ongewenst’ gedrag gaat vertonen (onzindelijk, zich overmatig wassen, agressie,..). Materialen worden beschadigd, de kat haar gezondheid lijdt eronder dus dierenartsbezoekjes zijn vaker nodig. Als je het allemaal niet meer ziet zitten heb je een kattengedragstherapeut erbij gehaald of je wilt de kat herplaatsen. Niet fijn voor de kat, niet fijn voor jou.
Het kan voor de kat en het baasje zoveel aangenamer als rekening wordt gehouden met een goede socialisatie en het belang van een nestgenootje om verder mee op te groeien. Een duo kittens is daarom echt de beste optie.
Wist je dat jonge katten die voor het eerst de buitenwereld verkennen sneller in de problemen komen als ze alleen zijn? Ook de stress is groter. Een duo blijft doorgaans dichter bij huis waardoor de kans op vermissingen en aanrijdingen kleiner is.
Wat met een enkeling in een oneven nest?
Een enkeling uit een nestje dat niet de luxe heeft om in duo met een nestgenootje te verhuizen, kan perfect bij een sociale soortgenoot geplaatst worden. Opteer voor het meest zelfzekere karakter van het nest.
Hou rekening met de aanwezige kat. Is deze ooit andere katten gewoon geweest en ging hij of zij vriendschappelijk om met deze soortgenoot? Introduceer een kitten ook nooit als een ‘cadeautje’ aan jouw aanwezige kat. Ook zij moet wennen aan een nieuwe geur en een nieuwe routine.
Go slow met de introductie! Hou ze in het begin zeker apart en introduceer ze geleidelijk aan elkaar. Dat wilt zeggen eerst met geurwissel, dan op ontspannende momenten waar de aandacht wordt afgeleid met iets positief (spel of eten) en bouw dit heel langzaam op. Forceren kan zorgen voor een verstoorde verstandhouding. En dat herstellen kost vaak veel energie en biedt niet altijd kans op slagen.
Is de aanwezige kat senior of bejaard en meer gesteld op de rust? Plaats geen jong speels kitten bij een kat die in een levensfase zit waar het liefst allemaal wat trager en rustiger verloopt. Dat is als een overactieve peuter bij een bejaard iemand droppen. Wil je echt graag meer leven in huis? Adopteer dan ook in deze situatie een duo kittens. Zij houden elkaar goed bezig zodat de oudere kat elders een dutje kan doen. Zorg zeker dat ze die kans ook heeft op een rustige plek in huis.
Er is een sociale hond aanwezig maar geen kat. Een hond kan heel fijn omgaan met een jonge kat, maar kan het jonge kitten niet de nodige lessen geven om ‘kat te leren zijn’ tijdens de 2de socialisatiefase die tot 16 weken loopt.
Vrienden voor het leven
Een duo uit hetzelfde nest is de beste optie. Verhuis betekent onrust. Verhuizen met een bekend nestgenootje zorgt meteen ook voor minder stress, ze hebben steun aan elkaar. Bij oneven nestjes wordt voor de meest zelfzekere enkeling een thuis gezocht waar een sociale soortgenoot aanwezig is. Dat is, een kat die tijdens de 2de socialisatieperiode ook in contact is geweest met andere katten en op een relaxe manier met hen heeft kunnen samenleven.
Een kat die altijd alleen heeft gewoond, doe je geen plezier om pas op latere leeftijd met een soortgenoot te laten kennismaken hoe jong deze ook is.
Nestgenootjes die samen opgroeien zijn doorgaans vrienden voor het leven. En ja het kan zeker tussen twee bevriende katten ooit foutlopen, maar daar zijn meestal oorzaken voor.
Zijn er voor elke kat voldoende eigen spulletjes (kattenbak, eten, drinken, speeltjes, krabplek, slaapplek,..)? Herkende een kat de geur niet meer van een vriendje dat bij de dierenarts is geweest? Schrok de kat heel erg van iets buitenshuis en was de bevriende kat gewoon op het slechte moment in de buurt? Ook dat kan. Gelukkig kan je met het juiste advies de verstandhouding terug verbeteren.
Dit zijn echter onvoorziene omstandigheden die je niet altijd onder controle hebt. Een duo kittens in huis halen om problemen te vermijden? Daar heb je wel een keuze in.
Maak in het belang van de kat en jezelf daarom zeker de juiste keuze en ga voor een duo kittens als je nog geen sociale kat hebt. Je hebt behalve dubbel zoveel vriendschap er gegarandeerd ook zoveel entertainment bij dat de tv niet meer aan moet.
meer info
- Wat als je babykittens hebt gevonden?
- Kittens verzorgen en grootbrengen
- Waarom pleeggezin voor kittens worden?
- Wat met je kat als je op reis gaat?
- Hoe help je een kat in de zomer?
- Hoe help je een kat in de winter en met de feestdagen?
leestips
- I love happy Cats – Handleiding voor een gelukkige kat – Anneleen Bru
- I love Happy Cats – Revolutie – Anneleen Bru
- The Domestic Cat The Biology of its Behaviour – Dennis C Turner & Patrick Bateson
- De toekomst van de kat – Rutger Lazou
.
* Koop je iets (tijdens de browsersessie) na het klikken op een link van Bol.com of Medpets.be? Dank je! Dit kost jou helemaal niets extra. Het helpt wel om alle informatie op deze blog te onderhouden en gratis te kunnen blijven aanbieden.