Verhuizen, dat is niet alleen spannend voor jou, maar ook voor jouw kat(ten) Waar moet je op letten om het voor iedereen zo comfortabel mogelijk te laten verlopen?
Vertrek in de oude thuis
Katten zijn zot op dozen. Maar teveel dozen die van hier naar daar gesjouwd worden? Dat is iets teveel van het goede en brengt een kat ook van slag. Haar vertrouwde omgeving gaat er tijdens een verhuis plots heel anders uit zien.
Hoe beperk je de stress?
Veilig plekje: vertrouwde geuren en routine
Zorg dat ze steeds toegang heeft tot een kamer in huis waar alles tot de laatste moment bij het oude blijft. Waar de vertrouwde dagroutine wordt toegepast (ja, ook als je het druk hebt met de verhuis) en waar alle spullen staan. Een knus nestje met haar vertrouwd dekentje in waar ze niet gestoord wordt, helpt nu, maar ook in de nieuwe plek.
Wennen aan de reismand
Laat hen op een comfortabele manier wennen aan de reismand (die ze vermoedelijk met de dierenarts associëren). Opteer voor een veilige draagmand die voldoende groot is maar die ook toelaat om een kat er op een relaxte manier in te zetten. Een gevecht vlak voor een verhuis naar een vreemde omgeving is echt te vermijden. Leg er hun favoriete dekentje in en spuit er 30 minuten voor gebruik wat Feliway in.
Keep cool
Gedraag je zelf zo rustig mogelijk als je bij haar bent. Doe alsof er niets aan de hand is en vergeet even welke bom net in jouw leven is ontploft zo vlak voor of na een verhuis.
Aankomst in de nieuwe thuis
Wanneer ga je de kat verhuizen? Als eerste of als laatste? Als je de keuze hebt ga voor de eerste optie. Intussen is haar vertrouwde omgeving steeds meer op een oorlogszone aan het lijken. Meubeltjes staan niet meer waar ze moeten staan. Dozen vol spullen worden verplaatst. Dat is het moment om alvast in de nieuwe woning een ruimte in te richten die net als haar vertrouwde hoek in het huis alles bevat wat ze kent: haar mandje, haar krabpaal, haar eetplekje, haar speeltjes,…
Vermijd ontsnapping
Binnenhuiskatten kunnen in volle verhuischaos plots naar buiten glippen. Iemand die komt helpen of een verhuisfirma denkt niet altijd aan de deuren die dicht moeten blijven.
Hang op de deur van die veilige plek een papier voor de helpers tijdens de verhuis om die kamer NIET te betreden. Zet haar draagmandje in een hoek in de kamer vlakbij iets waar ze onder of achter kan verschuilen, iets dat haar vertrouwde geur heeft. Dat wilt dus zeggen: niet in het midden van de kamer.
Maak haar vindbaar
Zorg dat ze in orde is met de wettelijke verplichte chip en registratie.
Let op: vanaf 1 mei moet je zelf op Catid.be doorgeven dat jouw gegevens zichtbaar zijn voor de vinder!
Ook nu weer: keep cool
Straal rust uit. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een verhuis is meestal niet bepaald de meest ontspannen bezigheid. Zij voelt echter jouw onrust (en verhuisstress) ook, een kat is nu eenmaal een emotionele spons.
Ga de kat niet betuttelen. Laat haar op haar eigen tempo uit het mandje komen en laat haar even met rust. Zet zachte muziek op in de kamer zodat de geluiden van het gesjouw wat gemaskeerd worden en plug Feliway Classic in het stopcontact.
Routine
Routine: het houvast van de kat. Hou zoveel mogelijk de vertrouwde dagroutine aan, ook tijdens de verhuisdrukte. Behalve haar vertrouwde geuren is de voorspelbaarheid van wat er op een dag gebeurt, voor een kat het allerbelangrijkste. Laat haar die houvast zoveel mogelijk bewaren. Geef haar eten en aandacht op dezelfde tijdstippen als anders.
Versterk de weerstand
Stress tast de weerstand aan. Dat wil je uiteraard vermijden. De eerste dagen na verhuis zullen katten minder eten of drinken. Onrust slaat immers als eerste op het spijsverteringsstelsel, wat ook kan zorgen voor plattere stoelgang. Ondersteun daarom de weerstand door hen voor de verhuis iets extra te geven. Goedaardige bacteriën in de darmflora kunnen bij stress verminderen. Je kan deze goedaardige bacteriën aanvullen in de vorm bene-bac.
Heeft jouw kat ooit niesziekte gehad? Ook dat kan door een verhuis terug de kop opsteken. Kattenniesziekte is stressgerelateerd. Een nies, een traanoog of snot in de neus? Het kan kort na de verhuis de kop opsteken. Supplementen zoals Nutribound of Nutri Plus helpen de fysieke weerstand ondersteunen.
Geef haar extra ondersteuning om de verhuisstress (ook die van jou) mentaal de baas te kunnen. Start een week voor de grote wijzigingen beginnen met zylkène onder haar voeding en geef dit een maand lang. Dit voedingssupplement helpt heel goed bij stresssituaties.
Plug Feliway Classic in de ruimte waar ze zich in de oude woning kan terugtrekken. Plug deze verdamper met chemische feromonen ook meteen in de ruimte in het stopcontact waar ze in de nieuwe woning als eerste zal verblijven.
Vreemd en vijandig terrein
Een nieuwe omgeving is voor een kat vijandig terrein. Punt. Voor jou mag het een nieuwe plek zijn waar je naar uitkijkt om een nest in te bouwen. Voor haar is het gewoonweg eng. De omgeving waar ze misschien jarenlang haar geuren nauwkeurig heeft achter gelaten. De plek die ze als haar broekszak kende, die valt weg. Drama. De nieuwe omgeving heeft vreemde geuren waar ze op nul moet beginnen. Frustratie en ongemak.
Vermijd een slechte start. Zorg dat de kamer waar ze als eerste naar verhuist geen inkijk heeft op de tuin waar misschien ook nog vreemde katten lopen. Dat zicht betekent nog meer stress in een al stresserende situatie. Het is belangrijk dat ze zich van bij het begin veilig voelt in de nieuwe ruimte. Plak desnoods tijdelijk de onderste strook van het raam af met matte vensterfolie die je nadien kan verwijderen. Een kleine moeite die voor haar heel veel verschil in stress betekent!
Nieuw is niet ok. Hoe enthousiast je ook bent om jouw nieuwe plek op te fleuren met nieuwe spulletjes. Doe dat niet in de veilige ruimte van jouw kat(ten). Die krabpaal die tot op de draad versleten is, ziet er niet echt aantrekkelijk uit in een nieuwe woning, maar je doet er jouw kat echt een plezier mee. Ook al ruik jij haar feromonen niet, haar vertrouwde geuren helpen haar tot rust komen. Doe je dat niet, zal ze nieuwe spullen tijdens haar stressmoment misschien wel een geurtje geven dat je wel ruikt… Dus neem dat kapot gekrabde meubeltje mee. Ze zal je dankbaar zijn.
Maak niet meteen lawaai. Zorg dat luide verbouwingswerken zijn uitgevoerd voor je een kat verhuist. Meteen na de verhuis geconfronteerd worden met getimmer of geboor is geen fijne start voor een stressgevoelige kat. Moet er toch nog iets klein gebeuren? Zorg dat iemand bij haar in de kamer doet en zich heel gewoon gedraagt alsof er niets aan de hand is. Zet wat muziek op om het lawaai te maskeren, geef een lekker hapje,…
Geuren geuren en geuren
Voor je haar uit de veilige kamer laat, bereid je de andere ruimten in het huis voor op haar eerste inspectieronde. Leg op slaapplekjes kleine geurdekentjes. Dat zijn stukjes stof of fleece die je tijdens het aaien zachtjes langs haar wangen hebt gestreken. Gebruik deze doekjes om langs meubels en de onderkant van deurstijlen te wrijven. Gebruik zo haar natuurlijke en vertrouwde feromonen als geruststelling. Gaandeweg zal ze met haar kopje en flanken haar geuren er opnieuw overzetten.
Zet op verschillende plekken lekkere brokjes, waterbakjes, krabpalen of –planken en voldoende kattenbakken. Een geur die jij misschien niet zo prettig vindt, maar voor haar wel heel belangrijk is: het grit waar ze haar behoefte in gedaan heeft. Leg in de kattenbakken vlak voor haar eerste verkenning een klein laagje van het grit uit de bak die ze gebruikte in de vorige woonst. Je hoeft er geen volledige stoelgang in te laten liggen. Het kleinste beetje van haar urine in het grit kan ze van ver oppikken. Dat geeft haar een vertrouwd en veilig gevoel. En dat vermijdt net dat ze op een andere manier stresssignalen in huis zou gaan afzetten. Wees dus proactief.
Al haar geuren en haar nodige resources helpen. Ze weet zo dat alles wat nodig is in een veilige omgeving aanwezig is. Het laat haar toe haar checklist in stilte tijdens de eerste inspectie verder af te werken.
Op verkenning in de nieuwe thuis
Overhaast deze stap niet. Laat haar zeker eerst enkele dagen tot rust komen in de veilige kamer. Als de grootste verhuischaos wat geluwd is in de rest van het huis en je hebt de andere ruimten voorbereid op haar verkenning, zet je de deur van haar veilige plek open.
“Alles is ok”. Dat is de boodschap die je moet uitstralen. En negeer haar. Negeer haar? Ja, negeer haar. Een kat die onder de stress zit, heeft geen behoefte aan gedwongen knuffels en aandacht terwijl ze voor een grote opdracht staat: een nieuwe vreemde plek verkennen!
Een terloopse aai als stiekeme geruststelling kan wel. Praat tegen haar met een normale stem. Er is geen vuiltje aan lucht. Geef haar tussendoor een lekker hapje en wees niet verontwaardigd als ze eraan snuffelt en verder gaat met haar zware taak: de omgeving verkennen.
Wordt het haar even te veel en kruipt ze onder een zetel. Laat haar. Dat verschuilen is een deel van het omgaan met de stress. Let er wel op dat ramen en buitendeuren dicht zijn. En besef dat ze zich wel in heel kleine plekjes kan verschuilen (ook de gevaarlijke).
Het is goed mogelijk dat ze haar eerste verkenning ’s nachts uitvoert, als haar niemand stoort tijdens haar inspectieronde. Zorg dat ze steeds vrije toegang heeft tot haar veilige plek. Controleer of alle buitendeuren en ramen goed dicht zijn.
Katten met een buitenterritorium kunnen dat op zeer grote afstand terugvinden. Het is daarom niet alleen belangrijk om te zorgen dat ze gechipt en geregistreerd is maar behoed haar voor gevaarlijke situaties (vijandige territoria, over drukke steenwegen,…) om helemaal tot in haar vertrouwd terrein te geraken door haar minstens 6 weken binnen te houden.
Een nieuwe levensstijl
Verhuizen is één zaak, maar naar een voor haar totaal andere soort omgeving is nog uitdagender.
Een kat verhuizen van appartement naar huis met tuin?
Dan heb je keuzes. Hou je haar voortaan nog steeds volledig binnenshuis? Dat kan. Voorzie je een kattenren? Dat kan. Wil je haar meer vrijheid geven en is de omgeving voldoende veilig? Ook dat kan. Uiteraard geleidelijk.
Een kat verhuizen naar een kleinere woning
Katten staan op hun eigen plekje waar ze zich kunnen terugtrekken. Ideaal heb je per kat een kamer waar ze toegang toe hebben en een reservekamer. Sociale groepen delen makkelijker. Naar een kleiner huis verhuizen met katten die het onderling al niet optimaal met elkaar kunnen vinden, kan voor een verstoorde rust in het kattenhuishouden zorgen.
Let er goed op dat je voldoende resources (kattenbakken, krabplekken, voederbakjes, drinkbakjes en slaapplekjes) per kat voorziet en ze eventueel extra plekken in de hoogte krijgen.
Als de stress tussen de katten te groot is en er ontstaat ongewenst gedrag of gezondheidsproblemen, zoek tijdig advies bij een kattengedragstherapeut. Dergelijke situaties lossen zich niet vanzelf op maar escaleren meestal ten koste van het welzijn van de katten. Als de onderlinge stress en angstagressie niet opgelost raken om de kleinere woonomgeving in alle rust te delen, is het bekijken van een herplaatsing soms aangewezen.
Een kat verhuizen van huis met tuin naar een appartement?
Dit is geen makkelijk scenario. Een kat die jarenlange de vrijheid heeft gehad om binnen en buiten te kunnen is vele prikkels en geuren van een buitenterritorium gewoon. Haar plots beperken tot een ruimte volledig binnenshuis is een enorme opdracht in de belevingswereld van de kat.
Zet in op omgevingsverrijking. Zorg dat je haar een prikkelende omgeving biedt in de hoogte met loopplankjes, slaapplekjes op hoogte,…
Geef haar voeding via voedselverrijking. Laat haar werken en zoeken naar eten. Besef dat het gemis aan prikkels van buiten op een andere manier ingevuld moeten worden. Dat geldt voor elke kat. Haar natuurlijk instinct is: jagen, wassen en slapen. De jacht naar een bewegend iets dat ze als kat kan vangen, is zo belangrijk. Spel met een hengel waarmee je tegemoet komt aan haar natuurlijke behoefte is echt aanbevolen. Voor alle katten die binnenshuis leven.
Besef dat niet alle katten met deze grote wijziging in leefomgeving om kunnen. De kans dat ze uit frustratie en stress gedrag vertonen dat je nooit eerder zag, is groot. Zich overmatig wassen of zich niet wassen, teveel eten (overgewicht), overmatig aan materialen krabben, in huis plassen, agressie naar de andere katten in huis,… Het zijn allemaal signalen dat de kat niet goed in haar vel zit en het heel moeilijk heeft met de nieuwe situatie. En dan is overleg met een kattengedragstherapeut noodzakelijk.
De eerste keer buiten
Voorbereiden op buiten. Een kat verhuizen naar een nieuwe binnenhuisomgeving is stap 1. Als ze er ook buiten kan, is dat stap 2. Maar stap 2 kan pas ingezet als ze zich comfortabel voelt tijdens stap 1. Voelt ze zich in huis veilig en relax? Pas dan ga je haar voorbereiden op haar eerste stapjes in de nieuwe buitenomgeving!
Hoe lang hou je haar binnen? Voor katten die in een vorige woonst ook buiten konden, wordt geadviseerd minstens 6 weken (tot langer) om haar interne kompas dat haar automatisch naar een vorig buitenterritorium zal brengen, in de war te brengen.
De eerste keer buiten. Je kan een kat in huis gewend proberen maken aan een tuigje. Als ze dit als kitten niet gewoon is geweest, vindt ze het misschien echt te eng. Forceer het niet en ga over naar een andere manier. Katten gaan in een voor hen vreemde omgeving niet heel ver. Zorg dat je op dat moment zelf ook buiten bent en dat de toegang tot het huis altijd mogelijk is.
Plan dit in voor een vast eetmoment (bij voorkeur in de ochtend) en bouw die momenten geleidelijk aan op. Blijft ze langer dan je zou willen buiten? Zet haar kattenbak naast de deur waar ze terug naar binnen kan.
Binnen of buiten?
Een kattenluik is handig. Niet alleen omdat het jou als portier uren tijdswinst op een dag geeft. Je geeft de kat een keuze en dat maakt katten gelukkig. De optie hebben om op elk moment van de dag te kiezen waar je ligt en waar je gaat en staat. Een kattenluik op chip heeft het grote voordeel dat je er al jouw katten in kan programmeren en de omgeving in huis kan afsluiten voor vreemde katten. Je mag de grootste kattenvriend zijn die er is, een vreemde kat laat je niet toe in de veilige omgeving van jouw eigen katten! Ook buiten steun je jouw kat: jouw tuin is haar territorium.
Is de buitenomgeving onveilig omwille van te druk verkeer of is jouw kat nooit buiten geweest en vertrouw je het niet? Voorzie een veilige buitenruimte. Kattenrennen heb je intussen in verschillende maten en soorten. Informeer zeker en doe inspiratie op in deze FB groep.
Kat vermist?
Ondanks al jouw oplettendheid kan het alsnog gebeuren dat de kat naar buiten is geglipt of na haar eerste stapjes buiten niet meteen terug komt opdagen. Zeker in de zomer durven katten wel eens vast komen te zitten in een openstaand tuinhuisje dat ze aan het verkennen waren. Verwittig steeds meteen de buren om in tuinhuisjes, garages of kelders die open zijn geweest te kijken.
Meld een vermiste kat meteen bij de organisaties in jouw regio en geef ze door aan vermist/gevonden pagina’s. De meeste dierenasielen of gemeentelijke FB groepen plaatsen ook een oproep online om mensen in de omgeving mee te laten uitkijken naar jouw kat. Via berichten in sociale media zijn al vele katten teruggevonden. Maak hier dus zeker gebruik van.
Zet haar kattenbak buiten. Ze pikt haar eigen geur van heel ver op en keert daar naar terug.
De kat verhuizen naar het buitenland
Een kat verhuizen is stress. Voor jou en de kat. Een kat naar het buitenland verhuizen? Dat zorgt voor nog wat extra. Je moet niet enkel rekening houden met de stress van de verhuis zelf maar het vraagt ook veel meer voorbereiding en ook administratie.
Informeer goed vooraf wat de wettelijke verplichtingen zijn om een kat over de grens en in het land van bestemming te brengen. Welke vaccinaties zijn verplicht? Is er een quarantaineperiode verplicht? In sommige landen moet ze gedurende enkele weken in een vreemde omgeving verblijven en kan ze pas na testresultaten naar jouw nieuwe woning verhuizen.
Wennen aan de nieuwe omgeving
Hoe lang dit wennen duurt, hangt af van kat tot kat. Doorgaans zullen katten 2 weken nodig hebben om hun stressniveau (cortisol) tot een normaal peil te krijgen. Bij sommige katten kan dit veel langer duren…
Blijf intussen gewoon rustig. Hou haar vaste routine aan. Leid haar aandacht van de stress af door voldoende spelmomenten in te lassen eens de eerste inspectierondes achter de rug zijn. Verwen haar met een lekker hapje als ze een extra stap heeft gezet en volg haar tempo.
Forceer niets, want dan zal ze de nieuwe omgeving associëren met negatieve ervaringen. Nodig na de verhuis niet meteen al je vrienden uit voor een feestje als er voor jouw kat nog niets te vieren valt. En haal ook niet meteen een nieuw huisdier erbij. Dat is nog eens zoveel stress voor jouw kat! Geef haar dus voldoende tijd om eerst goed te wennen vooraleer je een volgende ingrijpende wijziging in haar omgeving zou doorvoeren.
Ga je een kat verhuizen? Blijf dus kalm, neem haar geuren mee, zorg voor een veilige plek en volg haar tempo en geniet nadien samen van de nieuwe woonst!
Meer info
- Wat met je kat als je op reis gaat?
- Hoe help je een kat in de zomer?
- Hoe help je een kat in de winter en met de feestdagen?
- Wat als je babykittens gevonden hebt?
- Hoe kittens zonder moeder verzorgen?
- Waarom een duo kittens adopteren?
- Waarom pleeggezin worden voor kittens?
LEESTIPS
- I love Happy Cats – Anneleen Bru
- I love Happy Cats, revolutie – Anneleen Bru
- De toekomst van de kat – Rutger Lazou
.
* Koop je iets (tijdens de browsersessie) na het klikken op een link van Bol.com of Medpets.be? Dank je! Dit kost jou helemaal niets extra. Het helpt wel om alle informatie op deze blog te onderhouden en gratis te kunnen blijven aanbieden.