Nosara staat bekend om haar beschermde stranden in een natuurreservaat in bosrijke omgeving. Dierenorganisaties zetten er zich actief in om schildpadden, brulapen en andere dieren te helpen. Nosara trekt vooral natuurliefhebbers, surfers en yogi’s aan.
Bespaar op transport
TIP: Boek je transport van zodra mogelijk. Tarieven stijgen als de beschikbaarheid mindert!
- Boek bij het meest betrouwbare autoverhuurbedrijf Adobe Rent a car. Krijg automatisch 10% korting verrekend via deze link. Wijzigingen en gratis annuleren is mogelijk tot 72u vooraf.
- Check ook bij Sunny Cars voor de all inclusive formule, eveneens met gratis annuleren optie.
- Beperkt budget? Vergelijk via deze link de beste deals voor een huurauto.
- Ga op avontuur met een 4×4 met rooftop tent van Nomad America en krijg 10% korting met deze code: UNDERTHETREES
- Boek tijdig jouw shuttle.
naar Nosara
Onze beach hopping langs 35 strandjes aan de Gold Coast in Guanacaste ronden we af in Nosara. We bevinden ons intussen op het Nicoya schiereiland maar wel nog in canton Guanacaste.
Playa San Juanillo
Dit strandje is fotogeniek. We zijn hier echter op het drukste moment van het jaar vlak voor kerstdag én bij laagtij. Wie liever niet tot de zandparking beneden rijdt, kan de wagen bovenaan kwijt naast soda Brisas del Mar. Een wandelpad met keien gaat van daaruit omlaag tot het strand.
Playa San Juanillo wordt voornamelijk bezocht door locals. Het kleine vissersdorpje San Juanillo ligt niet in een toeristische zone. Het is een pareltje dat bezoekers trekt die de grindweg erheen willen rijden en niet op zoek zijn naar faciliteiten, comfort of attracties in de buurt. Parkeren gaat vlot tijdens het droge seizoen. Het zand van de parking is goed aangereden.
De twee strandjes met wit zand en helder water zijn het mooist om te zien bij hoogtij. Vanop het rotseilandje kijk je uit over de rotsachtige kustlijn.
Vanuit San Juanillo rijden we 7 km verder naar Ostional. De Ruta 160 slingert zich hier als een dirt road landinwaarts met steeds meer bomen langs de weg. Eindelijk meer groen!
.
Schildpaddenstrand Playa Ostional
Het Ostional National Wildlife Refuge zet actief in op natuurbehoud. Zowel het 200 meter brede zwarte vulkanische strand als het golfrijke water tot 5 km in zee is sinds 1983 beschermd gebied. Vogels, vissen en landdieren vinden er een veilig toevluchtsoord.
Het zijn echter de zeeschildpadden die deze plek haar bekendheid geven. Het is de op één na belangrijkste broedplaats in Costa Rica op Playa Nancite (in Santa Rosa National Park) na. Zowel de leatherback, de pacific green sea turtle als de Olive Ridley komen hier aan land.
De arribada’s zijn momenten waarop Olive Ridley schildpadden op eenzelfde moment in zeer grote aantallen aan land komen. Ooit ging het tijdens zo’n arribada om een recordaantal van een half miljoen schildpadden. Deze arribada’s vinden normaal 1 keer per maand plaats gedurende 3 tot 5 dagen voor nieuwe maan (donkerste moment). Tijdens het regenseizoen – met de piekperiode tijdens de maanden september en oktober – komen soms tot 180 000 schildpadden per maand aan land.
In Ostional is een unieke regeling uitgewerkt met de lokale bevolking. Het wegnemen van schildpadeieren is een oud gebruik maar illegaal. In Ostional kan een deel van de eerst gelegde eieren tijdens een arribada legaal geoogst worden omdat deze anders sowieso worden vernield door de aankomst van andere schildpadden. Leden van de gemeenschap krijgen 100USD per maand voor de oogst en garanderen op hun beurt de bescherming van de overige eieren die door stropers bedreigd worden.
TIPS om een arribada te zien
- Raadpleeg de maankalender en plan je bezoek in vlak voor nieuwe maan
- Contacteer een lokale gids: zij weten waar en wanneer je de arribada kan zien.
- Hou afstand van de schildpadden en ga nooit tussen hen en de zee staan! Als ze zich bedreigd voelen, keren ze terug zonder eieren te leggen.
- Schildpadden zijn zeer gevoelig voor licht: draag ’s nachts donkere kledij en gebruik geen zaklampen of flits (enkel rood licht).
- Als je schildpadeieren wilt eten, kan dat enkel in Ostional en alleen met een certificaat. Er staan boetes van 400 000 colones (circa 750USD) en zelfs 3 jaar celstraf op het eten van schildpadeieren zonder certificaat.
Beschermd Nosara
Het lot van de schildpadden ligt mee aan de basis van de evolutie van het bosrijke Nosara. Na de komst van de Spanjaarden werd het primaire woud gehakt om er veeteelt te starten. In de jaren ’60 werd een grote zone gekocht om er 500 woningen, commerciële sites en een mega golfterrein op aan te leggen. Door geldgebrek viel “The American Project” stil.
In de jaren 70 en 80 kochten particulieren loten op en ontstond een kleine gemeenschap die zich inzette voor natuurbehoud. Het uitroepen van het gebied tot natuurreservaat Ostional National Wildlife Refuge heeft cruciale gevolgen voor de ontwikkeling van Playa Guiones en Playa Pelada. Door de beschermde status zijn aan deze stranden geen bouwprojecten toegestaan. De aanleg van het golfterrein langs de kust werd eveneens geschrapt. Vele hectares aan jungle werden zo door de aanwezigheid van de schildpadden gespaard.
Meer dan de helft van het land in Nosara is beschermd bos. Er mag niet zomaar gekapt of gebouwd worden. Alleen al om die reden trekt Nosara natuurliefhebbers aan. Toch vernemen we van locals dat het bouwen van nieuwe hotels verder van het strand in hoog tempo doorgaat.
Nosara heeft geen strandweg. De dirt roads worden gebufferd door een brede strook jungle en lopen kriskras in lussen en doodlopende straatjes tot aan de drukke Ruta 160. Omdat alles uit elkaar ligt, heb je hier eigen vervoer nodig.
Locals en expats rijden hier met een quad of brommertje. Dat zorgt er wel voor dat het hier niet echt stil is. Toch lijkt de relaxte ruwe omgeving gevuld met hippe plekjes er mee weg te komen. Wie geen eigen vervoer heeft, kan gek genoeg in Costa Rica gewoon een tuk tuk nemen.
Stranden van Nosara
Nosara’s stranden hebben elk hun eigen charme.
Playa Nosara
In het verlengde van Playa Ostional ligt Playa Nosara. Het is het meest afgelegen strand van Nosara maar heeft de hoogste golven. Je wandelt er over een zacht zandstrand dat door mangrovebossen en een lagune wordt afgezoomd waar het wemelt van vogels en vissen.
Het strand eindigt aan de Boca Nosara.
Boca Nosara
Boca Nosara is de riviermonding van de Rio Nosara. De brakke mix van zoet en zout water herbergt een groot gamma aan zeeleven. Lokale vissers en hun familie vertoeven graag in deze uithoek. Natuurliefhebbers zakken af naar Boca Nosara om er te kayakken of te stand-up peddelen.
We rijden voorbij Playa Nosara de stoere brug over de Rio Nosara over.
Playa Pelada
Dit zandstrand door rotsformaties afgeschermd is bij locals in trek. Je zal hier vooral lokale families onder de bomen zien picknicken of op het water op hun surfbord de golven zien trotseren.
Bij zonsondergang schuiven we aan één van de robuuste houten tafelbladen van Olga’s aan. Het is één van de oudste bars in Nosara en vooral in trek bij de lokale bevolking. Het hippere La Luna ligt ietsje verderop en trekt meer buitenlanders aan.
Playa Guiones
Het 8 km lange zandstrand is het meest bekende en tegelijk ook meest toeristische strand van Nosara. Het is één van de beste surfspots in Costa Rica en daardoor een echte trekpleister. In deze zone vind je de meeste restaurantjes en bars. Ze liggen niet meteen aan het strand maar verborgen in de dichte jungle achter het strand die door een wirwar van dirt roads wordt doorsneden.
De sfeer op Playa Guiones is vergelijkbaar met die in Santa Teresa. Het strand is de verzamelplek voor surfers die vlak voor zonsondergang nog even de laatste golven mee pikken alvorens een biertje te drinken bij een kampvuur. Zelfs in december 2020, tijdens Covid-19, zit het strand overladen vol.
Playa Rosada
Ten zuiden van Playa Guiones ligt Playa Rosada. Of je wandelt het hele eind tot daar of je neemt een tuk tuk tot Playa Bote en wandelt van daaruit een uurtje verder. Aan het rustige Playa Rosada met – zoals de naam doet vermoeden – een oudroze kleur, kan je gegarandeerd de drukte ontlopen. Getijdepoelen en rotsen zomen het verlaten zandstrand af waar waterschoenen heel goed van pas komen.
Let op: je kan er enkel geraken (en terug) bij laagtij! Op deze website kan je de getijden checken.
Playa Garza
Wie een boottochtje boekt om dolfijnen of walvissen te zien, zal vertrekken in een kleine vissersgemeenschap bij het zuidelijke Playa Garza.
Na de beach hopping langs de Gold Coast slaat onze natuurmeter in het rood. Na een overdaad aan blauw, snakt lichaam en geest naar de weldaad van groen. En daarin stelt Nosara niet teleur.
Nosara Biological Reserve
Ten zuiden van de Rio Nosara ligt een 35 hectaren groot natuurreservaat. In dit reservaat leven 270 soorten vogels, tal van wilde dieren en zelfs krokodillen in de mangrove. De ingang bevindt zich in Hotel Lagarta Lodge op de heuvel langs een stoffige hobbelweg.
De 6000 colones of 10 USD per persoon toegang betalen we aan de receptie. De man waarschuwt ons dat slechts de paden A, J en K toegankelijk zijn: de rest is “too muddy”. Té modderig? Dat zullen we wel zien. We willen immers naar de rivier.
Voor we vertrekken kijken we vanop het terras uit over de riviermonding en de kustlijn tot aan Playa Nosara. Wow…
Ongeduldig om dit stukje ongerepte natuur te verkennen, wandelen we de trappen af naar de start van de trails. Een natuurlijk wandelpad brengt je tot rotsblokken die de splitsing aangeven naar de paden die naar de rivier gaan en de lus naar K. Die wandelen we eerst.
Het pad langs de flank van de heuvel slingert onder hoge bomen met grillige patronen, puntige stekers, gevlochten wortels,…
Statige bomen en weelderig groen schermen het pad af.
Verticale kunst, dat is wat in me opkomt als ik de verscheidene stammen van dichtbij bekijk.
Hoge Panama Trees en 300 jaar oude mangrovebomen vullen elkaar aan. Tom stopt bij een stam met bast waar je zo de kurk afpelt. Niet alleen de bomen zijn indrukwekkend. Grote vruchten van de Monkey comb tree liggen verspreid tussen kronkelende wortels en buitenaardse zwammen.
In de struiken zien we vlinders en wiebelwebspinnen. De ene al mooier dan de andere.
“Krieooaak..!” klinkt het luid boven ons hoofd. Het zijn ivooratinga’s of orange fronted parakeets die enkel in Guanacaste voorkomen. Eentje smeert zijn snavel tegen de tak aan terwijl de andere nieuwsgierig toekijkt.
Op het einde van de lus zie ik in mijn ooghoek beweging. Ik doe teken naar Tom om stil te zijn en neem in slow motion mijn fotoapparaat erbij terwijl ik me focus op de plek waar ik iets hoor. En dan zie ik een snoet. Het is de snoet van een coati.
De rest van de familie volgt op een afstandje en rent iets verderop het pad over. Met een brede glimlach wandelen we verder langs een haag van bomen onder een gordijn van lianen. Ook al is het hier aangenaam wandelen, op de achtergrond horen we bouwwerkzaamheden. Nosara blijft groeien, ook naast een beschermd gebied. Meer naar de rivier wandelen is het plan.
Brulapen en ocelotten langs de Rio Nosara
De trails voorbij de mangrove zouden niet toegankelijk zijn omwille van te modderig. Alsof dat ons ooit heeft tegengehouden. De wortels van spookachtige mangrovebomen vormen een ondoordringbaar labyrint.
Boomstammetjes brengen ons naar betonnen pijlers waar ooit een loopbrug is geweest. In 2012 bracht een aardbeving met een kracht van 7.6 op de schaal van Richter veel schade toe.
In stilte nemen we deze mysterieuze plek in ons op. Het is er donker en vochtig. Krabben verschuilen zich in gaten in de stinkende modder. Hier ’s nachts wandelen met de nachtelijke junglegeluiden moet echt een belevenis zijn. Het reservaat sluit echter om 16 uur.
Het pad snijdt vervolgens dwars door droog struikgewas met weinig tot geen bescherming tegen de brandende zon. Die haag brengt ons naar hoge bomen langs de oever van de Rio Nosara.
Het pad naar de Rio Nosara is overwoekerd. Vermoedelijk zijn we wat vroeg op het seizoen en is er nog geen onderhoud gedaan. Dat zal ook de reden zijn waarom ze wandelaars afraden in deze zone te wandelen. Veel modder zijn we immers nog niet tegengekomen. Het is wel even kijken waar we stappen. En dan opent het woud zich met zicht op de rivier. Het is er muisstil en sereen als ik me in het zand aan de oever zet.
We scannen de omgeving op dieren. Geen krokodillen, wel een pootafdruk. Yes, eentje van een katachtige. Aan de grootte te zien vermoedelijk van een ocelot. How cool is this!
Boven ons hoofd liggen brulapen te chillen. Hun ochtendactiviteit zit erop. Ze liggen in verschillende – niet altijd even elegante – posities op de takken gedrapeerd.
Glunderend en voldaan keren we terug. Ons verblijf in Nosara kan al niet meer stuk.
Stof en new-age in Nosara
Nosara is een unieke plek langs de kust van Guanacaste. Niet alleen door de overweldigende aanwezigheid aan bomen. Ook het stof in het doolhof aan onverharde wegen maakt het apart. Onder al dat groen en stof liggen talrijke gourmet restaurantjes, coffee bars, health food schops, yoga studios en boetiekhotelletjes verstopt. De vibe is er relax.
Stil is het er echter niet. ’s Morgens ontwaak je niet alleen met de brulapen maar ook met het gebrul van quads en 4×4 verkeer. Toch zijn er nog plekjes waar het rustiger is. Ook in Nosara zullen de wegen helaas snel genoeg geasfalteerd zijn. Afwachten of samen met de komst van asfalt naast het stof ook de laid-back vibe zal verdwijnen. Je vindt alleszins geen grote resorts of fast food ketens in Nosara. De hotelletjes zetten in op duurzaamheid en milieubehoud en werken nauw samen met lokale initiatieven.
Naast bekende surfspot heeft Nosara zichzelf ook op de kaart gezet als een uitgelezen yoga-bestemming waar je o.a. in retreats als Bodhi Tree aan yogaklassen kan deelnemen. Het grote aanbod hippe winkeltjes en vegan food is hier legio.
Een gezonde en ecologische levensstijl maken deel uit van het dagelijks leven in Nosara. Het dorp bevindt zich tevens op het schiereiland Nicoya, één van de 5 blue zones van de wereld waar mensen meer dan 100 jaar worden.
Logeren in Nosara
We verblijven in Nosara Sunrise Bed and Breakfast op 3 minuten rijden van Playa Pelada. De geboekte unit op de begane grond werd door een probleem in het boekingssysteem helaas ingeruild voor een kamer aan de parking. Aan het zwembad heb je wel mooi zicht op de heuvels maar het verkeer van de Ruta 160 overstemt het rustgevende van de groene omgeving.
Eten in Nosara
De multiculturele gemeenschap zorgt voor een zeer ruim gamma aan eetgelegenheden. Van Italiaanse tot Aziatische restaurants en van Argentijnse vleesmenu’s tot talrijke vegan friendly bars. Keuze te over.
Het populaire El Chivo heeft een zeer uitgebreid Mexicaans menu met vegetarische en vegan opties. Het is er lekker en gezellig vertoeven. Hou wel rekening dat het hier ’s avonds erg druk wordt en je best reserveert als je zeker wilt zijn van een plekje.
Vegan Luv Burger heeft een gezellige binnenkoer onder de bomen waar het relax eten is. Zowel overdag als ’s avonds is het er aangenaam vertoeven. En we zitten er op de eerste rij om een show van leguanen in de gigantische bomen gade te slaan. Meer moet dat niet zijn 🙂
Dieren en dierenopvangcentra helpen
Naar aanleiding van een nieuw project bezoeken we twee dierenorganisaties in Nosara. Het ene zet in op preventie en rescue, het andere is gespecialiseerd in rehabilitatie en aangepaste zorgen voor verminkte dieren. Ze delen dezelfde dierenarts en vullen elkaar aan. Ons doel is om de wildlife rescue centers van Costa Rica samen te brengen in een digitaal netwerk waar ze ervaringen en kennis kunnen delen. De reacties zijn steeds heel positief. Er is grote nood aan een betere samenwerking en een overzicht wie waarin gespecialiseerd is, laten ze unaniem weten.
Het AABLA project werd in 2019 tijdens een brainstorm met Wild Sun Rescue bedacht. Toen alles na testfases klaar was voor de launch, brak Covid-19 door. Dierenorganisaties werkten sindsdien onderbemand zonder hun vaste ploeg aan internationale vrijwilligers en zagen broodnodige inkomsten wegvallen.
Nu we terug in het land zijn, is het handiger om hen in een overleg toe te lichten wat het potentieel is van het netwerk. En ook dat elke organisatie die toetreedt een donatie ontvangt. Het gaat steeds om een duurzame kleine investering die meerdere dieren kan helpen: medische apparatuur, materiaal dat ingezet wordt voor preventie van ongevallen met wilde dieren,…
Brulapen in gevaar in Nosara
En die preventie blijkt erg nodig. De dag voor we in Nosara aankomen, ontvang ik een bericht van Nikki, verantwoordelijke van Nosara Refuge for Wildlife (nu International Animal Rescue Costa Rica): “Got some bad news and good news”. Twee brulapen werden die middag geëlektrocuteerd op een plek met een high voltage (21000 volt) transformer waar al meerdere dieren het leven lieten. De apenbrug die we sponsoren zal morgen op die vreselijke plek geïnstalleerd worden. Of we willen komen kijken?
Door het toenemende hakken van bomen langs de weg zoeken meer en meer apen hun toevlucht tot de vaak niet geïsoleerde elektriciteitskabels. Dat zorgt voor een schrijnend hoog aantal elektrocuties.
De twee dierenopvangcentra in Nosara hebben hun handen goed vol. Heel vaak is de schok zo groot dat de brulaap het niet overleeft of er ernstige verwondingen aan overhoudt. Babybrulaapjes haken zich vast aan de moeder maar overleven vaak wel de val. Zo ook deze kleine uk.
Een groot aantal jonge brulapen verblijft 2 jaar in het opvangcentrum tot ze voldoende bekwaam zijn om in het wild te kunnen overleven. Het is een huzarenklus voor de opvangcentra met zoveel nieuwe slachtoffers onder hun hoede. De opzet is steeds om de dieren na verzorging terug hun vrijheid te geven.
STOP THE SHOCKS en NOSARA REFUGE FOR WILDLIFE
Het Stop the Shocks programma zet heel actief in op preventie van elektrocutie. Iets na half 9 staan we op de plek des onheils. Tegenover de truck met hoogtewerker en Nikki’s quad staat men omhoog te turen.
De hoge bomen staan hier wel heel erg uit elkaar. “We probably need a climber” merkt Nikki op en belt haar contact op. “It can take a while”. Er worden tevens beschermers geïnstalleerd op kabels bij de apenbrug.
Enkele uren later keren we terug naar de drukke Ruta 160 en zien boven ons hoofd de apenbrug met beveiligingsstukken. Ik staar geëmotioneerd naar groene touwen die het verschil op leven en dood maken voor brulapen en eekhoorns die de weg proberen over te geraken. Het is intriest dat dit nodig is maar echt een noodzaak.
Later op de dag heb ik overleg met Nikki om het netwerk toe te lichten. Een emergency call van een brulaap die werd aangevallen door een hond en de dierenarts die naar een ziek paard komt kijken, verlaten het tijdstip. “Busy day as usual” verontschuldigt Nikki zich als ze de stoel achteruit schuift op het gezellige terras van vegan Luv Burger.
“Did you see the monkey bridge?” vraagt ze meteen enthousiast. Ze glundert tevreden over het resultaat. “So happy we could help a little” verzeker ik haar al even content. Nikki laat weten dat Nosara Refuge for Wildlife voortaan beheerd wordt door International Animal Rescue om de toekomst en financiële leefbaarheid te verzekeren. En dan zijn we alweer enkele uren verder met het uitwisselen van ervaringen.
Lees meer over hun werking en hoe je hen kan steunen op hun website.
WILDLIFE RESCUE CENTER SIBU SANCTUARY
Nosara heeft 2 wildlife resue centers. De volgende ochtend ontmoet ik Vicki van Sibu Sanctuary.
Via een mooi versierde poort bereiken we het opvangcentrum. Vicki begroet ons hartelijk in het outdoor salon waar we op voldoende afstand van elkaar kunnen zitten zodat we veilig zonder mondmasker kunnen praten. Rebecca, een Britse jongedame die hier intussen al 1,5 jaar als vrijwilliger werkt, zit als haar rechterhand naast haar. Tijdens het gesprek merken we dat ze luidop droomt haar opvolgster te hebben gevonden. De dames vullen elkaar goed aan, dat is duidelijk.
Richtlijnen nemen toe en wijzigen non-stop licht Vicki toe. Een rescue center heeft een full-time bioloog of dierenarts in dienst nodig wat niet zo evident is voor de kleinere opvangcentra. Daarom is de samenwerking met Nosara wildlife refuge (nu International Animal Rescue) voor hen ontzettend belangrijk. Zij hebben immers wel een uitgebreide medische unit en delen met hen dezelfde dierenarts.
Sibu focust op revalidatie van gekwetste of gehandicapte dieren. Dieren die soms worden opgegeven geven ze steeds een kans met vaak wonderbaarlijke resultaten. Rebecca toont ons enthousiast het filmpje van Amalie. Zij kon door een verlamming aan de achterpoten zich amper voortbewegen. Maanden later, na fysiotherapie en zeer intensieve begeleiding, klautert ze behendig over de balken. Vicki bouwt gepassioneerd verder aan nieuwe habitats voor de gehandicapte dieren. Ze toont ons nieuwe huisvesting in de bomen veilig afgeschermd van slangen. In de jungle gym is veel aandacht voor omgevingsverrijking.
SIBU is een kleinschalig opvangcentrum voor moeilijke gevallen. Ze zijn steeds op zoek naar zeer gemotiveerde vrijwilligers. De voldoening is onbetaalbaar. Misschien blijf je net als Rebacca geen maand maar plots een jaar plakken 🙂
Voor alle informatie en hoe je hen kan steunen, kan je terecht op: www.sibusanctuary.org
Andere dierenorganisaties Nosara
Nosara heeft een heel actieve gemeenschap die zich inzet voor natuurbehoud en het helpen van dieren. Zo helpt Nosara Animal Care het lot verbeteren van zwerfhonden en –katten via spay en neuter programma’s door de populatie onder controle te houden. Met hun educatieve programma’s leren ze kinderen op school hoe ze met respect met hun dieren moeten omgaan.
TortuGuiones werkt aan de bescherming van het habitat van schildpadden in de Guiones Sector van het Ostional National Wildlife Refuge. Door observatie verzamelen ze belangrijke data die de schildpadden kan helpen. Ook het betrekken van de lokale gemeenschap en de toeristische sector dragen bij tot het voorbestaan van deze bedreigde dieren.
Van Nosara tot Samara
Praktisch. Het volgende naftstation is in Samara (vergeet niet te tanken). Check ook of je voldoende cash op zak hebt want hier heb je 2 banken met bankautomaten wat niet zo is in de kleinere dorpjes.
Tussen Nosara en Samara liggen strandjes die minder druk bezocht worden. Je komt er via dirt roads die in het regenseizoen best modderig zijn. Playa Barrigona en Playa Barco Quebrado hebben witte zandstranden met rotspoelen die kleine zwembadjes vormen.
Let op: langs de kleine riviermonding op Playa Barco Quebrado worden regelmatig krokodillen gespot. De stranden worden geflankeerd door rotsachtige kliffen aan land en rotsen in het water. Neem je waterschoenen mee en let op bij hoogtij dat je niet in een inham vast komt te zitten als je een lange strandwandeling maakt.
Avontuurlijke natuurliefhebbers die graag kamperen kunnen terecht in de sobere glamping camping Bar’coquebrado.
verder vanuit nosara
- Ten noorden van Nosara ligt de Gold Coast met stranden en vertier.
- Ten zuiden ligt Samara. Reis je nog meer zuidwaarts? Hou rekening met rivieroversteken.
- Is jouw volgende bestemming het nevelwoud in Monteverde? Rij via Nicoya naar Cañas.
- Wil je het Rincón de la Vieja Nationaal park of Santa Rosa Nationaal Park bezoeken? Sla in Cañas linksaf naar het noorden.
Na onze beach hopping langs de Gold Coast op zoek naar rustigere strandjes en onze portie natuur en dieren in Nosara rijden we dwars door groene heuvels landinwaarts naar Nicoya en bezoeken via Santa Cruz het Diría Nationaal Park.
Een overzicht van alle bestemmingen in de Nicoya Peninsula:
Laatste versie: 15 september 2024
Meer informatie
- Reisvoorbereiding voor een rondreis in Costa Rica
- Waar naartoe in Costa Rica? Kijk op de interactieve kaart
- Wat neem je mee naar Costa Rica, behalve donaties voor de opvangcentra?
- En wanneer is voor jou de beste reisperiode?
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- Logeertips: 30 unieke logeeradresjes.
- Alles over autohuur en met de auto rijden in Costa Rica.
- Alle nuttige links voor jouw reisplanning
.
Ook zo gefascineerd door wonderlijke natuur en wildlife? Volg Under The Trees op Instagram.
* Boek of koop je iets (tijdens de browsersessie) na het klikken op een link van Booking.com of Bol.com? Dank je! Dit kost jou helemaal niets extra. Het helpt wel om alle informatie op deze blog te onderhouden en gratis te kunnen blijven aanbieden.