Bezoek beren in Kuterevo en de mooiste watervallen in het binnenland van Kroatië. Als je de drukte wilt mijden, plan je best vooraf wanneer en via welke ingang je de watervallen van Pltivice bezoekt.
rondreis Kroatie: rust en natuur
In Kroatië op zoek naar rust in de natuur. So far so good. Het eiland Cres was de ideale bestemming om de zorgen van thuis los te laten met dank aan de stilte in de natuur in Beli en de zuiverende Bora wind. We slagen erin om de rust mee te nemen naar de Adriatische kust.
De zon was de voorbije dagen van de partij en zorgde voor een zalige 30°C. De spieren haalden opgelucht adem. De warmte zou volgens de voorspellingen aan de watervallen in het binnenland voorbij zijn. We zetten onze joker in op rust in de natuur. Al twijfelen we lang of onze volgende bestemming hieraan zal kunnen voldoen… We zijn immers onderweg naar de bekendste watervallen van het land in Plitvice.
Senj is de ideale stop als je van noord naar zuid (of omgekeerd) langs de Adriatische kust reist en is geschikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan het eiland Krk, de Plitvice meren of het Velebit National Park.
Onze volgende bestemming is het berenopvangcentrum van Kuterevo. We vertrekken in de mist naar het binnenland langs verlaten wegen en potige schapenhoedsters in de velden.
Berenopvang in Kuterevo
In Kroatië leven de meeste wilde beren in het Velebit gebergte. Verkeersongevallen en jacht zorgen voor een drastische afname van de populatie. Op 30 km van Senj ligt een berenopvangcentrum. Net vandaag geeft de gps forfait. Na een uurtje zoeken, maakt een Kroatische man in een klein huisje in Kuterevo ons in het Kroatisch met veel gebarentaal duidelijk dat we in een cirkel terug moeten en een klein baantje links in moeten rijden. Neen, het staat niet aangeduid, schudt hij als we naar een pijl wijzen.
Tijdens ons bezoek wordt duidelijk waarom. Op het terrein zelf vind je een overvloed aan pijlen die op de weg hierheen totaal ontbraken. Het opvangcentrum krijgt steeds meer bezoekers wat de beren stress bezorgt. Er wordt geen inkom gevraagd, maar een vrijblijvende donatie wordt wel gewaardeerd.
Als je toch zou gaan, hou rekening met de beren en maak zo min mogelijk geluid. Hou ook alle eten in de auto. Ze ruiken heel goed, wat hen onrustig maakt als ze niet tot bij het eten kunnen geraken.
We willen weten hoe het opvangcentrum geholpen kan worden. De beren zelf zijn geholpen met minder bezoekers, maar de organisatie heeft wel inkomsten nodig. De beste manier om hen te helpen is om er als vrijwilliger aan de slag te gaan. Dat kan reeds van enkele dagen tot een jaar.
Omgevingsverrijking
De huisvesting van de beren is ruim en met veel groen. Er wordt rekening gehouden met omgevingsverrijking en meer dan voldoende schuilplaatsen. Toeristen die enkel uit zijn op foto’s komen bedrogen uit aangezien de beren bij mooi weer een rustig schaduwplekje onder de bomen verkiezen.
En zo zien we het graag: er wordt gedacht aan waar de beren nood aan hebben en niet aan wat bezoekers wensen te zien. Uiteraard heeft niet iedereen daar begrip voor waardoor het opvangcentrum onterecht kritiek krijgt.
Sinds hun oprichting in 2002 konden slechts 2 beren terug naar het wild. De andere bewoners zijn te eigen geworden aan mensen of kwamen op jonge leeftijd in het centrum terecht waardoor overleven in het wild moeilijk wordt. Tijdens hun verblijf wordt rekening gehouden met zo min mogelijk interactie met de verzorgers zodat ze wel hun wilde natuur behouden. Toch is het risico te groot om hen zomaar terug vrij te laten.
Het centrum wordt uitsluitend met vrijwilligers gerund. Er zijn steeds 2 tot 10 vrijwilligers die alle werk op zich nemen. Zowel de administratie, het werken aan de infrastructuur, het voeden, het poetsen als het verschaffen van informatie behoort tot hun taken. Je verblijft in rustieke accommodatie middenin een landelijk dorpje in bosrijk gebied. Wie van natuur en dieren houdt en op zoek is naar nuttig vrijwilligerswerk zit hier beslist goed.
Na een bezoek aan het berenopvangcentrum in Kuterevo rijden we door naar Nationaal Park Plitvice.
Wel of niet naar Plitvice nationaal park?
Bejubeld als een natuurwonder, maar beslist geen plek die je voor jezelf alleen hebt. We hebben de plannen voor de komende dagen al omgegooid op zoek naar warmte. Rust en natuur staan op een gedeelde tweede plaats tijdens deze rondreis. En dat wil ik niet uit het oog verliezen. We wagen de gok, eigenlijk 2 gokken.
Gok 1: een trekpleister met zoveel volk is echt mijn ding niet. De vroege ochtend is de beste optie om de drukte te mijden, maar het weer voor de dag nadien ziet er niet vrolijk uit. Vandaag is het 25°C en licht bewolkt. Een ticket na 15 uur betaal je van 26 augustus tot 30 september slechts 150 kuna ipv 250 kuna omdat het dan rustiger is. Twee vliegen in 1 klap: minder kosten en minder volk. We zien het helemaal zitten!
Logeren in Plitvice
Gok 2: Grote hotels zijn niet aan ons besteed. De troeven van Hotel Plitvice zijn echter niet min. Na wat getreuzel op de parking hakken we de knoop door. We hebben geen seconde spijt van deze last-minute beslissing.
De locatie: je stapt van de parking de straat over en staat meteen aan Entrance 2, de rustigste ingang van het nationaal park. De gratis parking aan het hotel spaart je voor een verblijf van 4 uren in het park 40 kuna uit.
Maar de leukste bonus van al: je kortingsticket van de namiddag kan je in het hotel laten afstempelen zodat je de dag nadien volledig gratis binnen kan! Het hotel heeft een uitgebreid ontbijtbuffet, zeer comfortabele bedden en lekker eten in het restaurant.
Warmte, natuur, rust en comfort aan een prijs die 140 kuna (+1 dag gratis bezoek) lager ligt dan gepland. Dit kan al niet meer stuk.
Kan je vooraf boeken, dan heb je uiteraard meer keuze.
Logeersuggesties
Waarom Entrance 2 de beste optie is
Je wandelt vanuit de tuin van Hotel Plivitce op amper 1 minuut naar de ingang van het park. Aan Entrance 2 vertrekt het bootje naar de overkant waar je aan een wandeling van circa 2 tot 3 uur aan de bovenmeren wandelt.
We blijven op afstand van enkele groepjes selfie freaks en wandelen dan helemaal alleen op het houten wandelpad met langs alle kanten watervalletjes tot je aan de grotere exemplaren komt.
Onder het pad en langs beide kanten van de trap zoekt water zich een weg tussen een overvloed aan waterplanten.
Het is zonder twijfel een idyllische omgeving om in te wandelen ook al staan op de viewpoints bezoekers de boel op te houden in hun zoektocht naar de meest geschikte pose. Op alle andere stukken wandel je in alle rust in bosrijke omgeving. Het doet deugd onder hoge bomen te wandelen in de schaduw met slechts het geruis van de blaadjes en het gekabbel van het water rond ons op de achtergrond.
Het water is kristalhelder en schittert fel onder de zon die haar best doet om door de wolken te breken. Je ziet hier talrijke visjes op de bodem van de oevers zwemmen.
De kleur van het water en de watervallen en het rimpelloze meer is indrukwekkend, maar er zit ook bijzondere fauna in het park. We zien geen beren of lynxen maar wel kleinere bewoners van het park als we langs de rustiger paden wandelen.
Enkele eendjes rusten op takken langs de kant van het meer.
Hogerop in het bos zien we een muisje vlijtig zoeken naar voeding. Het heeft een pretzel gevonden waar het gretig van snoept.
wandelpaden in plitvice
Tientallen waterstroompjes en watervalletjes zoeken zich onder de bomen een weg. Aan natuurschoon heb je hier geen gebrek.
Je kan de verschillende trails makkelijk combineren volgens jouw beschikbare tijd of conditie. Ben je moe? Dan neem je gewoon het treintje naar 1 van de stopplaatsen. Ergens heeft het park iets weg van een pretpark. Op de drukste momenten van de dag (tussen 10 en 15 uur) zal je zeker dat gevoel hebben. Door vroeg te gaan of net later te starten of door de drukke Entrance 1 te mijden, kan je dat gevoel zeker van je afschudden.
Inkom Plitvice online boeken of niet?
In het drukke seizoen (juli en augustus) wordt aangeraden om online te boeken. Je moet wel aangeven welke ingang je wilt nemen en op welk uur je toegang wilt (daar kan je dan niet meer van afwijken).
Online boeken kan tot 2 dagen vooraf. Ben je vergeten te boeken? Dan moet je op de dag zelf aanschuiven en hopen dat er nog een plekje vrij is op het uur dat je wilt.
Als je drukte wilt mijden, kom je best buiten het hoogseizoen. Dan kan je gerust op de dag zelf tijdens de minst drukke momenten nog vlot een ticketje kopen. Je kan op de link van het Nationaal Park live de status volgen van hoeveel beschikbare plekken per uur er nog zijn. Het voordeel is dat je kan rekening houden met het weer dat hier in de bergen op een dag tijd verrassend snel kan keren. Begin september kunnen we om 15 uur zonder aanschuiven aan Entrance 2 heel vlot ons ticket kopen.
Dat kortingsticket werd verlengd met een gratis dag door hotel Plitvice. Ons plan om de volgende ochtend nog een wandeling te maken, laten we voor wat het is. Het weer is namelijk omgeslagen van 25°C naar amper 12°C met grijze mistige lucht en het is pijpenstelen aan het regenen. Door het raam zien we bezoekers in regenkleding met paraplu en beteuterde gezichten. De meeste mensen boeken vooraf online om de lange wachtrijen te mijden. En dan gaan ze ook, ook al zie je bij dit weer geen hand voor de ogen.
We vertrekken een dag vroeger dan gepland terug richting de kust en bezoeken vanuit Skradin die andere bekende watervallen.
Krka Nationaal Park
Dit park wordt druk bezocht door dagtrippers. Net als in Plitvice vertrek je ook hier best vroeg in de ochtend om de drukte te mijden. De eerste boot vanuit Skradin vertrekt om 8 uur. Een half uurtje voordien koop je in het glazen infocenter achter de kerk een ticket waar ook de bootvaart tot aan de Skradinski watervallen in zit. Vanuit de drukkere ingang verderop in Lovenice ben je wel sneller aan de waterval (875 m wandelen).
Ons vertrekpunt is Skradin. Tijdens het wachten op de boot worden we geëntertaind door meeuwen en vogels op het water op zoek naar hun ontbijt.
We stappen als eerste op de boot die ons 25 minuten later vlak bij de Skradinski waterval afzet die je vanop de boot al in de verte kan zien.
Na 5 minuutjes wandelen sta je al aan de indrukwekkende brede waterval die met enorme kracht haar water omlaag stort. Aan de basis kan je in een afgebakende zone het water in.
Het wandelpad is amper 2 km lang en slingert zich rond de immense waterval, langs oude huisjes.
De poelen op verschillende niveaus zitten vol vissen, kikkers, padden en eendjes.
Als je vroeg bent, kan je optimaal genieten van de fauna en flora in de omgeving. Eens de drukte start (na 10 uur) is het file wandelen. Dat kunnen we net vermijden.
We nemen na 2 uur wandelen de boot terug naar Skradin. Behalve het zachte geronk van de motor en het geluid van de verplaatsing van het water aan het voorsteven is het muisstil op de boot terug richting Skradin. Zalig.
Na de lunch rijden we naar de Roski Slap.
Roski Slap waterval
Deze minder spectaculaire waterval heeft een ketting van 9 watervallen die kort op elkaar aansluiten. Vanop een uitzichtpunt dat je na 578 traptreden kan bereiken zie je waarom deze de naam ‘necklaces’ kregen. De wandeling rond deze watervallen is kort maar rustgevend. Je wandelt in een idyllische omgeving vol kabbelende stroompjes in weelderige begroeiing met een backdrop van de bergen die diepe canyons snijden in een zeer groen landschap.
De rit erheen en terug via de wegomleiding langs de kant van Sibenik (de weg langs de kant van Skradin is veel korter maar onderbroken door wegenwerken) is eigenlijk mooier dan de wandeling ter plaatse. Het is er alleszins veel rustiger dan aan de Skradinski waterval. Een drankje aan de oude taverne met zicht op het water onder de bomen waar de avondzon in speelt, is beslist een aanrader.
Onderweg terug naar Skradin pikken we een liftend koppel Belgen op dat vanuit Bristane een wandeling van 8 km met pittige hellingen tot Roski Slap er heeft opzitten. Het plan was om in Roski Slap de boot terug te nemen maar blijkbaar ging de laatste boot terug om half 5 zodat er niets anders opzat dan de hele 8 km terug te wandelen of te liften. We geven hen een lift terug en zien het klooster van Visova in de rivier.
Dit eiland wordt bezocht door wie de boot van Skradinski naar Roski Slap neemt.
De Plitvice en Krka watervallen vergeleken
In zowel Krka als Plitvice vind je aangelegde houten wandelpaden langs fotogenieke watervallen. Op beide plaatsen zie je de grootste verzameling aan smartphones en selfiesticks. Er zijn echter wel verschillen.
Wandelervaring
In Plivitce heb je meer een wandelervaring door bossen langs het water. Je kan trails vlot met elkaar combineren en hebt een rijkere natuurbeleving in Unesco Werelderfgoed met bedreigde fauna en flora. Om er optimaal van te genieten heb je wel meer dan een dag nodig.
In Krka wandel je via verschillende ingangen (die ver uit elkaar liggen) korte trails waar je ook cultuur kan opsnuiven. In oude gebouwen laat men zien hoe het leven er hier vroeger uitzag. Je wandelt via een oude watermolen, een smid, een weverij,…
Ticket
Met je dagticket kan je in Krka alle ingangen in. Je hebt in Krka dus meer vrijheid om je dag te plannen en enkele korte trails te lopen. Voltarief ticket in Krka: 200 kuna. Na 16 uur betaal je 150 kuna. In Plitvice kan je enkel binnen via de ingang dat je geboekt hebt en ook slechts eenmalig. Voltarief ticket in Plitvice: 250 kuna. Na 15 uur betaal je 150 kuna.
Drukte
Plitvice krijgt een grote massa aan bezoekers te verwerken en is eerder geschikt voor een verblijf van 2 dagen omdat het een heel stuk landinwaarts ligt. Ook in Krka kan het heel druk zijn. Door de ligging bij de kust, kan je hier sneller terecht voor een dagbezoek tijdens een rondreis. Voor beiden geldt het advies: ga heel vroeg of laat op de dag als je in rust wilt genieten van het natuurschoon en ook iets van fauna en flora wilt zien.
Eten en drinken
In Krka vind je op heel korte afstand veel kraampjes met dranken en snacks. In Plitvice neem je je eigen lunchpakket mee.
Zwemmen
In Krka mag je in een afgebakende zone aan de Skradinski waterval het water in. In Plitvice is het verboden om te zwemmen.
Logeren in Skradin
Voor elk wat wils. Dit zijn zeer gewaardeerde adresjes:
- Logeer in een verzorgde studio bij Viola in het oude stadsgedeelte bij het haventje.
- Kantunal biedt alle comfort op 5 min wandelen van de haven.
- Comfortabele kamers met eigen terras vind je in boetiekhotel Rooms Mirabilis.
Zondag rustdag. Het hele dorp is op de been voor de processie. De ene helft wandelt mee, de andere helft kijkt langs de kant toe. Stuk voor stuk lijken het vrome inwoners die er een sociale dag met de familie van maken. Oude dametjes proppen snel nog rode kunststofbloemen tussen de spleten van oude verweerde rolluikjes en hangen kanten doeken uit de vensters.
Terrasuitbaters zetten de tafeltjes en stoelen aan de kant en draaien hun luifels omhoog, want de stoet komt eraan.
Ik gluur om de hoek en stap recht in een walm wierook. De priesters lopen op kop. Ik ben meteen gezuiverd en zet me terug op het terrasje dat langzaam maar zeker volloopt met families die in luid Kroatisch bijbabbelen. Wie van levendige folklore houdt, zit hier wel goed. Intussen wandelen wij terug naar ons balkonnetje met zicht op het dorp met op de achtergrond de gedempte muziek in het dorp. Meer moet dat niet zijn.
Skradin is een Mediteraans gezellig dorpje. Het is een zakdoek groot met centraal een beige stenen wandelstraat met steile robuuste steegjes langs rustieke gebouwen waar een heel aantal van leeg staat. Een oud fort waakt over dit middeleeuwse stadje.
Onze volgende middeleeuwse bestemming is Zadar aan de Adriatische kust.
Rustzoekers
Je wandelt aan de watervallen in prachtige natuur, maar echt alleen of weg van de massa is geen makkelijke opdracht. Je kan het moment wat plannen en afstand houden van andere groepen, dat wel. Door de vele bezoekers in deze nationale parken zagen we niet zoveel wildlife. Maar dat kan uiteraard anders zijn als je er heel vroeg of heel laat op de dag bent.
Onze bestemmingen in Kroatië:
Huur tijdig jouw wagen
Huur met een gerust hart bij een betrouwbaar autoverhuurbedrijf waar je meteen ook een all inclusive verzekering bij krijgt. Gratis annuleren tot kort voor aankomst is mogelijk.
Wacht niet tot de prijzen de hoogte in gaan door beperkte beschikbaarheid en boek jouw huurauto vandaag nog bij Sunny Cars.
Laatste update: 21 oktober 2023