Op zoek naar rust in de natuur langs de Adriatische kust van Kroatië? Wandel links waar de rest rechts gaat en ontdek rustige verborgen plekjes.
van eiland cres naar istrie
De rondreis startte op het eiland Krk en verder naar het eiland Cres waar we vale gieren zagen en vele verlaten dorpjes. De ferry brengt ons nu van het eiland Cres naar het vasteland in Istrië. In onze zoektocht naar natuur en rust aan de Adriatische kust, laten we de toeristische kustlijn van Istrië letterlijk en figuurlijk links liggen.
Na een pitstop in Lovran en een wandeling in het oude centrum opteren we voor een rit naar het hoogste punt in het Nationaal Park Ucka.
Dit beboste park in het Ucka gebergte waar ook lynxen en beren leven, laat ons op de top van de Vojak berg (1400m) een uitzicht van 360°C zien.
Vanop de Vojak toren zie je tot heinde en ver, ja zelfs tot de Alpen en Venetië. Rechts van ons glooit het binnenland vol kleine dorpjes waar olijven en wijngaarden het een Toscaanse sfeer geven.
Links ligt de helderblauwe Kvarner Baai met het drukbevolkte Rijeka op het vasteland en de eilanden Cres en Losinji. Heel in de verte achter het eiland Krk ligt Senj aan de Adriatische kust. Dat is onze volgende bestemming.
naar SENJ
De stad Senj is meer dan 3000 jaar oud en een van de oudste steden aan de Adriatische kust. De kustweg loopt langs de voet van het Velebit gebergte en verbindt het noorden met het zuiden van Kroatië.
Een aanrader voor wie op doorreis is, is appartement Laura. Een goedlachse gastvrije Kroatische dame zorgt dat het je aan niets ontbreekt. Het appartementje is heel verzorgd, maar het zijn de kleine traktaties die het ‘af’ maken. Bij aankomst krijgen we meteen raki aangeboden. We passen maar krijgen kort erna homemade pancakes met blueberries. Lekker!
In het keukentje vinden we vers fruitsap, besjes, homemade jam, koffie,… Dit is meteen ook het eerste appartementje waar we zoveel extraatjes krijgen. Op het kleine terras vooraan geniet je van zicht op de Adriatische kust bij een flinke wind die de zilte zeelucht vult.
oude stad senj
In de oude stad (5 minuutjes rijden) wacht ons een vreemde ervaring. De stad is een mikmak aan stijlen. Eeuwenoude robuuste muren en gebarsten ruïnes worden opgesmukt met pvc deuren met inox klinken. De combinatie van antiek en modern laat ons van het ene contrast in het andere vallen, maar eentje dat niet goed verteerbaar is. De stadsarchitect of de bouwvoorschriften zijn hier ergens flink de mist in gegaan.
Je ontdekt meteen waar het kattenvrouwtje van Senj woont. Haar volgelingen wachten netjes in de smalle steegjes en op de trap van haar huis 🙂
Kroatische guerrillastrijders (Uskoken) vochten vanuit het strategisch gelegen Nehaj Fort op de heuvel tegen de Ottomanen, de Venetianen en tegen de Turken die Europa wilden veroveren.
naar het binnenland en terug naar de kust
Vanuit Senj kan je de Adriatische kust naar het noorden of zuiden rijden. Of je zet koers richting binnenland voor een bezoek aan het berenopvangcentrum in Kuterevo en de watervallen van Plitvice.
Na 2 dagen in het binnenland zakken we door slechte weersvoorspellingen vroeger dan gepland terug af richting de Adriatische kust. Wunderground belooft ons dat het daar veel warmer is. Na amper 2 uurtjes rijden, heeft de temperatuur zich ruim verdubbeld. Aan de zeeboulevard in Starigrad Paklenica zitten we op een terrasje bij 28°C en stralende zon. Warmte: check!
Ons logement in Starigrad is een zeer verzorgd guesthouse met kamers met zicht op de bergen. Apartments Paklenica ligt op amper een minuut wandelen van de ingang van Nationaal Park Paklenica.
PAKLENICA NATIONAAL PARK
In het zuiden van het Velebitgebergte ligt Paklenica Nationaal Park, bekend om de vele kloven en verticale kliffen tot 700 m hoogte. De omgeving is bekend om haar mooie natuur en rijke biodiversiteit. Natuurliefhebbers kunnen kiezen uit circa 200 km aan wandelpaden.
Algemene info over het park vind je terug in de brochure.
Voorbij de ingang rij je door tot de parking aan het begin van de canyon of je kan het educational trail wandelen. Dit 1,5 km lange wandelpad kronkelt onder de bomen langs de droge witte rotsbedding. In de lente en herfst als het voldoende heeft geregend, stroomt hier water. Slechts een korte periode per jaar staat er over de volledige lengte water in. Nu is het dus kurkdroog.
Het is aangenaam wandelen met slechts een handvol wandelaars. De krekels tsjirpen op de achtergrond met z’n duizenden een rustgevend concert.
actie op de rotsen
De grijze barre toppen van het Velebit gebergte doemen voor ons op. Moedige boompjes zoeken zich in smalle spleten met hun wortels een weg om te overleven. De rotsachtige canyon is de speelplek bij uitstek voor wie van klimmen houdt. Al van bij de ingang kan je starten met de steile hellingen te beklimmen. Je ziet hier het hele jaar door enthousiaste alpinisten in actie.
Behendige berggeitjes trotseren eveneens de steile rotspartijen op zoek naar lekkere klimop.
Voorbij het infocentrum en de bunker waar je terecht kan voor info en een drankje start een steil rotspad. Zelfs bij droog weer kan je hier best schoeisel dragen met een zool die grip heeft. De afgeronde rotsblokken zijn op sommige plaatsen intensief bewandeld en vrij glad. Zorg dat je goed bent voorbereid want het is ruw terrein.
Na een deugddoende wandeling kan je bij de ingang nog een korte klim doen voor een panorama over de omgeving waar je de zon over de Adriatische kust ziet ondergaan.
sibenik
Vanuit Starigrad rij je op een uurtje naar de zuidelijker gelegen oude middeleeuwse stad Sibenik. Deze stad heeft een woelige geschiedenis waar 4 kolossen van forten getuige van zijn.
Het fort van Saint Mihovila geeft je een uitzicht op Krka rivier, het kanaal en het binnenland waar hogerop in de stad het fort van Baron pronkt. Het oude fort van Mihovila is aan de buitenkant indrukwekkender dan binnen. Het uitzicht op de oude stad onder ons is ook de moeite en laat je meteen voelen hoe strategisch dit bouwwerk ligt.
Via kleine steegjes vol oude stenen gebouwen kom je aan de witte Sint-Jacobuskathedraal, het belangrijkste Renaissance monument in Kroatië. Voor de Games of Thrones liefhebbers: scènes in Braavos werden hier opgenomen.
Onderaan de kathedraal staat ons nog een leuke verrassing te wachten. Het is aangenaam wandelen op de wekelijkse zaterdagmarkt vol lokale specialiteiten. Een kraampje vol kattenspullen blijkt van dierenorganisatie Šibenske šape te zijn die zich ook inzetten om met de hulp van een Duitse organisatie zwerfkatten te steriliseren. We steunen hun opzet met plezier en kopen bij de buren een kokosrol die me in Vrbnik zo smaakte.
In de tuin van de oude abdij kan je in het groen wat drinken of eten. Wij snakken echter naar meer groen. Op amper 7 km rijden van Sibenik vind je pal tegenover de oude stad aan de overkant van het water een heel andere wereld.
oase van rust aan kanaal Sv. Ante
Eerst moet je wel even door een commerciële zone en industriegebied, maar dan rij je in een uitgestrekt natuurgebied waar je een oase van rust vindt langs het kanaal SV. Ante.
Een wandeling van 4 km langs het kanaal brengt je tot een indrukwekkend uitzichtpunt. 500m verder kan je nog hoger de heuvel op. Trapjes omlaag brengen je naar een enorme bunkertunnel waar schepen destijds verborgen lagen om mogelijke indringers te verschalken. Het is wel even concentreren op het smalle paadje in de donkere tunnel. Je wilt hier echt niet langs de steile muur het diepe donkere water in vallen.
Krekels vullen de omgeving met hun getsjirp langs een mooi wandelpad. De bries langs de rivier doet deugd. Een hoed bij zonnige weer is hier wel welkom. Wil je even afkoelen? Geen probleem.
Langs het pad liggen talrijke verlaten kiezelstrandjes. De verlaten hangars met graffiti doen ietwat vreemd aan. We vragen ons af waar iedereen is. Niet dat we hier meer volk willen, het is hier verrassend aangenaam wandelen. Blijkbaar is deze oase van rust niet echt bekend. Zoveel te beter voor wie op zoek is naar rust in de natuur.
Het Fort Sv. Nicholas. ligt aan de andere kant van de parking.
Een houten pad over het water brengt je naar een eilandje met ruïnes en bunkers onder de bomen. Een rotspad over het water brengt je verder naar het fort. Een verbodsbord geeft aan dat je het fort enkel via het water kan bezichtigen. Goed, maar dat rotspad ligt er wel iets te verleidelijk dus we wandelen verder om langs de imposante muren de buitenkant van het fort te bezichtigen. Op de terugweg fladderen prachtige vlinders langs ons heen over het moerassige ven. Cicades en hagedisjes vullen de stilte. Deze oase van rust is ideaal voor een deugddoende wandeling.
Warmte, natuur en rust: check!
Vanuit Sibenik is het 15 km rijden naar Skradin dat vlakbij het Krka Nationaal park ligt.
VOGELRESERVAAT jezero
30 km onder Zadar ligt het ornithologisch vogelreservaat met zo’n 256 vogelsoorten. Je wandelt hier over een plankenpad langs een zoetwatermeer met zicht op de bergen in het binnenland.
De wind, de zon, de warmte en de stilte geven echt tonnen energie.
Je ziet er behalve vogels ook verschillende vlinders en hagedisjes.
En dan rijden we de drukkere omgeving van Zadar binnen waar het lawaai toeneemt.
We verblijven in Tisa Old Rooms in de oude stad van Zadar. De kamer op de 2de verdieping heeft een klein balkonnetje met zicht op de oude kerk. De kamer is compact maar heeft alles wat je nodig hebt: een aangename temperatuur en een comfortabel bed. Maria voorziet voor haar gasten ook koffie en thee. Dit gedeelte van de oude stad is opmerkelijk rustiger ook al ligt het op slechts 3 minuten wandelen van het zeeorgel en de zonnewende.
Het zeeorgel op de zeedijk maakt gebruik van de kracht van het water wat zorgt voor een klankspel door gaten in de grond. De zonnewende zet lichtspektakel op de grond in werking, wat goed zichtbaar is als het donker is.
De pre-Romaanse kerk is indrukwekkend om zien tegen de helderblauwe hemel. Rond de kerk vind je overblijfselen uit de oudheid en een marktje met snuisterijen. De stegen van de oude stad staan vol terrasjes waar het de hele dag door druk is.
In het park aan de hoge robuuste middeleeuwse toegangspoort vind je meer rust. Na de zovele middeleeuwse stadjes die we intussen bezochten, zijn we niet meteen onder de indruk van Zadar. De drukte in de straatjes is er teveel aan. Als je voldoende tijd hebt, kan je een dagexcursie boeken naar de eilandjes van Kornati.
De Kornati Archipel (Nationaal Park) is een beschermd gebied van circa 140 eilanden tegenover Sibenik en Zadar. Tijdens een daguitstap vaar je op helderblauw water met een ruige rotskust als achtergrond.
Excursies vanuit Zadar
EILAND PAG
Van Zadar rij je via een brug naar het eiland Pag. Het grijze maandlandschap van het eiland steekt scherp af tegen het helderblauw van de Adriatische zee.
Landinwaarts vormt het Velebit gebergte met her en der een toef groen op de steile ruwe hellingen de backdrop van dit vreemd uitziende landschap. Links van de weg zie je zover het oog reikt rijen van kale eilandjes. Intussen waait de Bora wind bij 25°C over het eiland Pag.
De 15e eeuwse hoofdstad Pag heeft een oud centrum met smalle steegjes en pleintjes met terrrasjes oude kerkjes. We zijn hier echter niet voor de stadjes, maar voor de stilte en als het kan ook wat groen. Bomen vinden lijkt op het eerste zicht een onmogelijke opdracht op dit kale eiland. In Simuni draaien we echter een grindweg in onder hoge naaldbomen.
Heb je waterschoenen? Breng deze zeker mee naar Kroatië. Zowat 95% van de strandjes bestaat uit kiezels, meestal kleine, vaak grotere, maar soms heel scherpe tot zelfs erg rotsige. Het water is bijna overal kristalhelder met weinig tot geen golven. Zonde als je daar niet comfortabel in zou kunnen. Wij zijn de onze dus vergeten. Ik balanceer voorzichtig voetje voor voetje over duizenden keien het water in.
En dan is het een plekje zoeken in het zonnetje op een ergonomisch ligbedje van ronde keien. Hot stone therapy is iets waar je in een kuuroord veel geld voor betaalt. Het is hier helemaal gratis 🙂
OLIJFTUIN VAN LUN
De lokale specialiteit is de Paski Sir kaas. De Bora wind blaast het zoute zeewater op het stugge gras op het eiland waar de schapen van eten. Dat zorgt voor een bijzondere zoute smaak wat bij een broodje met olijven en olijfolie beslist smaakt.
In het noordelijkste puntje ligt Lun. Niet alleen de afgelegen locatie maakt dit kleine vissersdorpje zo speciaal als wel de bijna 80 0000 olijfbomen. Ruim duizend exemplaren zijn meer dan 1000 tot zelfs 2000 jaar oud. “De olijfbomen van Lun” zijn intussen beschermd.
Voor 30 kuna (3 euro) bewonder je deze eeuwenoude grillige kunstwerken van de natuur. In Uljara Lun leer je hoe men van hun olijven olijfolie maakt. Dankzij de hemelsblauwe lucht met zorgvuldige penseelstreken aan wolken, wandelen we door een schilderachtig olijfbomenlandschap.
Warmte, stilte, bomen en het geluid van vogels, krekels en het ruisen van de zee. Meer moet dat niet zijn. Zo’n oases van rust zijn gewoon goud waard.
naar afgelegen lukovo
De ferry brengt ons naar Prizna waar de baan kronkelt langs de blauwe zee en de grijze rotswanden.
We boekten apartments Poratis in een afgelegen baai van Lukovo Šugarje met slechts 49 inwoners. Vergis je niet bij het boeken: er zijn 2 Lukovo’s aan deze kust.
De auto laten we achter op een kleine kiezelparking vanwaar je een ruw pad langs de sobere visserswoningen wandelt. Het infobord laat weten hoeveel hier te beleven is.
Het witte balkon met zicht op de kleine baai lonkt. Dit logement heeft alles om een rustige getaway te zijn. Tenzij de buren naast je het terras beschouwen als hun privé party en luid Duits getater het zachte gekabbel van het zeewater overstemt. Het smalle pad om de hoek brengt ons gelukkig naar een serene uithoek met kranige veldbloemen die de zeewind trotseren.
Rust.
Deze uithoek ligt op 17 km van winkels en restaurants. Ivan brengt ons als verrassing een grote korf met kommen met pasta en brood, een avondmaaltijd die zijn moeder maakte. Op dat moment zien we de zon langzaam ondergaan tot de baai pikzwart wordt.
BORAWIND
De laatste etappe naar Jadranovo slingert zich langs de Adriatische zee en de kale rotsen van het Velebit gebergte. Slingeren is echt wel het woord. De komende 100 km gaat traag en het landschap wordt monotoon. We stoppen iets voorbij Karlobag aan Tatinji Beach dat in een lus van de weg helemaal beneden verscholen ligt.
Je kan of links of rechts van deze baai parkeren om dan de trappen naar beneden te wandelen. In plaats van te bakken en braden op de ronde keien, wandelen we weg van de strandliefhebbers de hoek om. En wow, wat een zicht!
Op het diepblauw van het water blaast de Borawind figuren met het witgrijze maanlandschap van Pag op de achtergrond. Het grindpad duikt achter de hoek weg van de wind en plots wordt het stil.
De ruwe witte rotsen nodigen uit om er even te relaxen van de warmte, de stilte en het uitzicht. En dat doen we met plezier!
NATUUR IN JaDRANOVO
In Jadranovo logeren we in Villa Americana. Naast een balkon met zicht op het dorp en het eiland Krk heeft de comfort room een gezellige zithoek waar we onze laatste avond chillen. Maar eerst gaan we nog een op zoek naar wat zon, zee en natuur.
De baai heeft links een groene uithoek. Hier kan je kiezen tussen het zonovergoten kiezelstrand van Havišće waar strandliefhebbers liggen te zonnen. Of je wandelt naar rechts op het strand. Een smal wandelpad onder de bomen brengt je door bossen waar enige tijd geleden een beer werd gezien. Nog steeds mijden vele inwoners deze wandelplek. We moeten niet lang twijfelen. Wij duiken het bos in.
Na de bakoven op het strand is het opmerkelijk koeler onder de bomen. Het is aangenaam wandelen tot de kleine vissersbaai waar bootjes dobberen op rimpelloos water.
Een nog smaller rotspaadje tegen de flank van de lage heuvel brengt je naar enkele verlaten kiezelstrandjes. Ik plof er me neer om wat te lezen terwijl Tom nog een wandeling maakt.
De zon, de zee, de warmte, de stilte en helemaal in het verhaal van ‘Monkeys are made from chocolate’, droom ik zalig weg naar Costa Rica tot ik plots een hele guts zeewater over me heen krijg. OK, helemaal terug in Jadranovo!
Het is 30°C als we terug wandelen langs een overwoekerd smal paadje vol keien en rotsen langs een wit stenen muurtje. Naast ons ritselt een kleine groene hagedis.
Wie de laatste dag van een rondreis nog even de rust in een groene omgeving wilt opsnuiven zit in Jadranovo goed.
RUST AAN DE ADRIATISCHE KUST?
Kroatië is toeristisch. Het is op sommige plekken even zoeken naar rustige plekken. In zowat elk dorp heb je drukke strandjes en terrasjes met luide muziek. Als je de zeelucht volgt weg van de terrasjes zijn er gelukkig wel nog plekjes die je helemaal voor jezelf alleen hebt. Waar bomen zijn, zien we meestal weinig tot geen mensen. De verslaving aan kunstmatige prikkels en lawaai is voor velen zo groot dat die oasen van rust hen net onrustig maken. En dat is prima, want wie geniet van rust, weet ze net op die plekjes te vinden.
Heb je op de dag van vertrek nog enkele uurtjes te vullen? Bezoek dan zeker Omišalj, één van de oudste dorpjes op het eiland Krk. Het ligt meteen achter de brug als je Krk oprijdt. Het autovrije oude centrum en de uitzichten op de omgeving maken het de ideale afsluiter. Het strandje onderaan de heuvel is perfect om nog van de laatste zonnestralen te genieten.
Rustzoekers
Ja, je kan rust vinden aan de Adriatische kust, maar je moet er wel enige moeite voor doen om weg van de drukte en de gebaande paden te gaan. Wij vonden alleszins enkele heel rustige plekjes waar je kan genieten van natuur en stilte.
Terug in België is het weer wennen aan koelere temperaturen en natte herfstdagen. Gelukkig kunnen we aftellen naar een volgend bezoek aan Costa Rica.
De bestemmingen tijdens onze rondreis in Kroatië op interactieve kaart.
Huur tijdig jouw wagen
Huur met een gerust hart bij een betrouwbaar autoverhuurbedrijf waar je meteen ook een all inclusive verzekering bij krijgt. Gratis annuleren tot kort voor aankomst is mogelijk.
Wacht niet tot de prijzen door beperkte beschikbaarheid de hoogte in gaan en boek jouw huurauto vandaag bij Sunny Cars.
Op zoek naar een vlucht naar Kroatië?
Laatste update: 21 oktober 2023