Wat heeft een rustzoeker te zoeken in Dubrovnik de meest toeristische stad van Europa? De stad heeft behalve haar indrukwekkende stadsmuren en haar faam dankzij de Game of Thrones enkele zeer aangename verrassingen in petto.
Waarom naar Dubrovnik?
Dubrovnik is de meest overrompelde stad van Europa. Vlak voor Covid-19 barstte ze compleet uit haar voegen door overtoerisme. Voor elke inwoner werden 36 toeristen geteld. Drastische maatregelen waren nodig om haar status als UNESCO werelderfgoed te bewaren.
De stad kreeg dagelijks duizenden toeristen extra te verwerken door 5 cruiseschepen die aanmeerden. Dat bovenop alle andere toeristen en de lokale bevolking zorgde voor een complete overrompeling. Niemand kon nog een stap verzetten. Verkeerslichten waren nodig om verkeer van voetgangers in de stad te regelen. Tot 20 minuten aan de toegangspoort wachten om erin te kunnen was geen uitzondering. Sindsdien is een maximumcapaciteit in voege met maximum 1 tot 3 cruiseschepen per dag afhankelijk van de periode.
Wat bezielt een rustzoeker om een week naar Dubrovnik te trekken? De overprikkeling in een stad slaat bij mij immers meestal na 1 dag al toe. Als het weer in België tijdens het najaar begint om te slaan, snakt mijn fibrolijf naar warmte. Na een zoekopdracht in Google flights zonder bestemming zie ik vooral 200 en 300 euro prijzen opduiken op de kaart van Europa. Tot 100 euro eruit springt: Dubrovnik!
Niet alleen de scherpe prijs maar ook de periode doen me overstag gaan. In oktober is het drukke seizoen voorbij én zijn de temperaturen nog aangenaam warm. Als fan van Game of Thrones ben ik uiteraard ook enthousiast om deze sprookjesachtige setting live te zien.
Deze rustzoeker gaat ervoor: Dubrovnik here we come!
Logeren in Dubrovnik
In de oude stad van Dubrovnik vind je vooral kleinschalige B&B’s en kamers. Hotels, resorts en appartementen liggen op het schiereiland Lapad. Bussen brengen je op 10 minuutjes naar de stad.
Luchthaven naar Lapad. Je neemt aan de luchthaven een shuttlebus (14 euro voor een returnticket), een Uber (circa 25 euro enkel) of een taxi (40 euro). Op 30 tot 45 minuten sta je in Lapad.
De strandjes in Lapad
De residentiële buurt Solitudo doet haar naam eer aan. Het is er aangenaam rustig. Je zit hier op wandelafstand van talrijke kiezelstrandjes waar het helderblauwe water van de baai zachtjes tussen de rotsen kabbelt.
Het water is nog aangenaam warm vernam ik. Over “warm” kan gediscussieerd worden als je de temperatuur van het zeewater in Costa Rica gewoon bent. “Ijzig koud” schreeuwt mijn lijf bij een eerste poging om van dat prachtige blauwe water te genieten. Mijn reisgenoot is moediger en duikt het koele water in.
De sfeer onder de mediterrane bomen is rustgevend. De kleine strandjes (vaak betonnen platformen) zitten niet overladen vol. Er heerst een gemoedelijke sfeer. We zijn zowat de enige gasten in een gezellige Beach bar Ponat onder de bomen.
Een scenic wandelpad slingert langs de oevers tot we botsen op een betonnen omgeving bij de grotere resorts die de punt van het schiereiland (Babin Kuk) volledig hebben ingepalmd. De vele asfaltpaden tussen de hotels doen mijn gekwetste voet zeuren. De kruisbanden zijn na het klem zitten tussen 2 rotsen in een rivier in Costa Rica nog niet hersteld. Een zachte ondergrond is aangenamer wandelen. Dat ontbreekt hier wat. Alles is puntig, rotsig of hard.
De hoek om bij Sunset beach (met bus vanuit Lapad) is het alsnog drukker met talrijke ligbedjes waar je voor 15 euro kan liggen braden. In de zomer is het hier echt snikheet met temperaturen die schommelen tussen 35 en 40 graden. Begin oktober genieten we van een aangename 25 graden. Het maakt wandelen veel comfortabeler, op de zere voet na.
Het wandelpad tegen de rotswand heeft talrijke trapjes naar kleine betonnen strandjes tussen de grillige rotsen. Via een kleine ladder kan je makkelijk de zee in. Ook hier is het water wat mij betreft te koel maar ik ga ervoor. Eens erin valt het mee. Toch hijs ik me kort erna gretig terug uit water om te genieten van de ondergaande zon.
En dan is het tijd om Dubrovnik Old Town te bezoeken.
Dubrovnik Old Town
Historie
In het najaar van 1991 deelde Dubrovnik in de klappen tijdens de balkanoorlog. Door haar strategische ligging aan de Adriatische Zee was de stad een doelwit van de Serven die de stad bestookten met bombardementen wat zorgde voor honderden slachtoffers.
De stad hield stand en geraakte niet in handen van de Serven. Pas vele jaren later herstelde Dubrovnik zich en kon zich terug op toerisme richten. Toch wel een vreemd gevoel als je op diezelfde plekken kuiert aangezien dit amper een 30-tal jaar geleden is.
De Stadsmuren
Ongetwijfeld de blikvanger van de stad: de massieve stadsmuren rondom de stad. De bijna 2 km muren wandel je in circa 2 uurtjes. In de 12e eeuw werd gestart met de bouw van muren rondom de stad. Pas in de 14e en 15e eeuw werden de houten muren vervangen door de kolossen die je nu ziet. De stadsmuren zijn gemiddeld zo’n 24 meter hoog en 1,5 meter tot 6 meter breed. De fortificatie telt vijf bastions, drie ronde torens en vijf vierkante torens. Fort Lovrijenac en Fort Revelin flankeren de stad.
Een wandeling op de stadsmuren is niet goedkoop (35 euro) maar wel de moeite waard. Het geeft je een blik terug in het verleden en levert de prachtigste zichten op de honderd tinten rode daken in de stad en op de vele eilanden in de omgeving.
TIP: Koop de Dubrovnik Pass voor kortingen en gratis toegang tot het fort, musea,..
De steegjes
De Middeleeuwse steegjes zijn zalig om in rond te dolen. Tijdens de drukke zomermaanden loopt je hier over de hoofden. In oktober is het er heerlijk kuieren en wandel je vaak helemaal alleen in één van de steile steegjes die je tot het hoogste punt van de stad brengen.
Vegan in Dubrovnik
Honderden restaurantjes om uit te kiezen maar voorlopig slecht 1 vegan restaurant. Nishta ligt in een gezellig steegje en heeft een uitgebreide kaart aan vegan lekkers.
In een aantal ijssalons kan je ook terecht voor veganijs. Mmmm…
In de baai bij het busstation bij de haven kan je in Urban & Veggie ook terecht voor vegan lekkers. Het heeft een gezellige indoor maar ook een aangename buitentuin om te zitten. De prijzen hier zijn democratischer met heerlijke desserts op het menu.
Excursies in Dubrovnik
Aan excursies geen tekort. Een weekje in Dubrovnik mag lang lijken. Dat is het beslist niet.
Enkele topsuggesties:
Game of Thrones excursies
Geen fan van Game of Thrones? Boek dan deze begeleide stadswandeling.
Game of Thrones
Ik had amper 1 woord nodig – nou ja 3 – om mijn reisgenoot te overtuigen om mee te gaan:
“Game of Thrones!”
Een rasechte GOT fan moet gewoon in “Kings’ landing” of Dubrovnik geweest zijn. Na het boeken van de vlucht werd dan ook meteen deze fantastische GOT excursie gereserveerd.
De tour vertrekt bij het Tourist Office aan Pile Gate, waar ook het busstation is. Via kleine draadloze audio apparaten horen we onze gids Helena – tevens een zeer gepassioneerd fan van GOT – helder alles toelichten.
De 3 uur durende tour start met een wandeling naar “Blackwater Bay”, een van de iconische locaties waar verschillende scènes werden opgenomen. Jelena laat afdrukken zien van bepaalde scènes, waardoor we meteen terug in het verhaal zitten.
Onze gids vertelt heel enthousiast over de opnames, roddels, weetjes en tal van anekdotes. Tijdens de eerste jaren werd het productiebedrijf verrassend genoeg niet gevraagd om productiekosten te betalen voor de locatie. Men was het hier niet gewoon om te gaan met producties en wat laat om te beseffen wat er gebeurde. De kans is dus groot dat Dubrovnik niet alleen werd gekozen vanwege haar schoonheid, maar omdat het er gratis filmen was.
Dubrovnik’s naïviteit gold ook voor de locals als figuranten in de scènes. Kinderen kregen snoep in plaats van een vergoeding om in beeld te komen in “Blackwater Bay”. Bij het Lovrijenac Fort viel een jongeman voor een vechtscène 16 keer van een muur. Waar men normaal een stuntman voor deze klus had moeten betalen, betaalde het productiehuis amper 50 euro voor een hele dag werk: vallen van een muur.
Van zodra het succes van de serie bekend werd, werden Dubrovnik en haar inwoners slimmer. Cersei’s beroemde “Walk of Shame” uit seizoen 5 werd opgenomen bij de Jesuit’s Stairs, vlakbij de kerk van St.Ignatius. Alle restaurants in de straat verdienden drie keer het bedrag van hun maximale verkoopdag als compensatie voor het sluiten en dat gebeurde op vijf opeenvolgende dagen totdat de complexe scènes voorbij waren. De bewoners boven de restaurants kregen geen geld. Toen ze over de deal met de restaurants hoorden, dreigden ze met lawaai tijdens het filmen zodat ook zij gecompenseerd werden met een paar honderd euro per persoon.
Het werd een win win voor het productiehuis, Dubrovnik en de inwoners. Ook al heeft het lot van de stad in de serie wel een zeer gevoelige snaar geraakt bij de lokale bevolking. Het feit dat ze er nog steeds mooi aan verdienen verzacht vermoedelijk dat emotionele leed. Drankjes en hapjes krijgen aangepaste namen en verkopen als zoete broodjes aan de vele fans die afzakken naar de stad.
Het enorme succes lokte meteen ook andere productiehuizen naar de stad (zoals opnames in de Casino City of Canto Bight in Star Wars: The Last Jedi).
De uitgebreide Game of Thrones tour eindigt op Lokrum Island. Na een boottocht van 15 minuten bereik je een kleine pier en loop je tussen de pijnbomen door naar een voormalig benedictijnenklooster als opnamelocatie voor Qarth.
Het klooster is nu een bezoekerscentrum met een tentoonstelling over de opnames van GOT in Kroatië. Deze boeiende rondleiding eindigt bij de iconische Iron Throne, die door de productie werd achtergelaten. Fans kunnen er zich even King of de Seven Kingdoms wanen. Daarna kan je nog op het eiland blijven tot de laatste ferry terug naar de stad vaart.
Praktisch:
- Boek vooraf en opteer voor de ochtendtour om de drukte te vermijden (en om meer tijd te besteden op Lokrum).
- Koop vooraf je Dubrovnik Pass (1, 3 of 7 dagen voor 35 / 45 / 55 euro): een echte aanrader!
- Kortingen met de Dubrovnik Pass: bij de GOT tour is de toegang tot het Lovrijenac fort inbegrepen (anders 15 euro). En je krijgt 20% korting op de veerboot naar Lokrum Island (normaal ticket 27 euro). Ook een bezoek aan de stadsmuren (35 euro), gratis busritten en toegang tot de musea is inbegrepen in de Dubrovnik Pass.
Wil je nog meer toplocaties van Game of Thrones bezoeken? Zet Noord-Ierland op de planning. Daar trokken we in 2024 opnieuw naartoe voor een roadtrip langs de 20 toplocaties van Game of Thrones.
Lokrum Island
Lokrum Island is groen en omgeven door ruwe rotsen, kliffen en enkele kleine kiezelstrandjes. Het is er rustig vertoeven. Trails brengen je rond het eiland tot zelfs een heel steile helling omhoog tot de ruïne van het Fort Royal waar je zicht hebt op het hele eiland. Mijn enkel heeft na de vele trappen in de stad helaas forfait gegeven.
Na een wel zeer prijzige lunch – het is hier echt schandalig duur om iets te eten – zakken we af naar het zoutwatermeer ‘dead sea pool’ dat onder de rotsen verbonden is met de zee. Je zou verwachten dat het water in dit kleine meer warmer is maar niets is minder waar.
Pauwen pronken in elke hoek van het eiland. Het zijn de nazaten van pauwen die de Habsburgse keizer Maximiliaan aan zijn geliefde schonk ter ere van wie de tuinen werden ingericht.
De wandeling brengt ons naar de steile kliffen van Lokrum Rocks met een indrukwekkende spelonk. Het pad slingert verder onder naaldbomen tot je terug aan de pier komt. Kijk niet vreemd op als je aan de zuidoostkant van het eiland plots op een naaktstrand staat.
Excursies op het water
Dubrovnik is niet enkel een stadsbestemming. De Adriatische zee klots gezapig langs haar rotsige kustlijn waar eilandjes oasen van rust bieden. Ideaal om iets op het water te plannen.
Island hopping in een piratenschip
De Elafiti islands verkennen we in stijl: in een heus piratenschip.
Na een stap in de fantasiewereld van Game of Thrones katapulteren we ons even terug naar de tijden waar imposante schepen de wateren onveilig maakten.
Praktisch
De tocht brengt je langs 3 eilanden: Koločep, Šipan, and Lopud.
- Je vaart uit om 9u30 en keert terug tegen 16u30.
- Inbegrepen: de vaart, een gids, een flesje water en een drankje aan boord.
- Eten kan je op één van de eilanden. Je meert tegen 12u30/13u aan op het laatste eiland met de meeste opties. Aangezien we niet rekenen op vegan opties, nemen we onze picknick mee.
- Er is een indoor deck met comfortabele zetels als het regent of winderig is.
Vandaag stuurt de zon haar warme stralen op ons neer. De zeebries doet goed. Als het te heet wordt, duik ik even achter de hoge mast. Het is kalm op zee, ideaal voor deze daguitstap.
Eiland Koločep
Op Koločep heb je een uurtje om de omgeving te verkennen. Dat doe je met de gids of op eigen houtje. Een handvol families woont permanent op de eilanden die in de winter door woeste zee moeilijk bereikbaar zijn. In de zomermaanden is het er echter aangenaam vertoeven tussen de honderden naaldbomen, olijfbomen en talrijke strandjes.
Het oogverblindende water smeekt gewoon om een duik in te nemen, maar ook hier is de temperatuur van het water in oktober wel zeer ‘refreshing’ in oktober.
Eiland Šipan
Op Šipan kan je even chillen op één van de kleine strandjes of sluit je aan bij een bezoekje aan een familie waar je wijn kan proeven. Rechts van de baai is een zandstrandje maar zonder beschutting tegen de zon. 5 minuutjes wandelen langs de weg naar de linkerkant van de baai brengt je aan kleine kiezelstrandjes onder de bomen.
Ideaal voor een picknick en een verkoelende dip in het water.
Eiland Lopud
Op het laatste en grootste eiland Lopud heb je 2 uurtjes om te lunchen en te wandelen.
De zon doet in oktober nog flink haar best. Dat maakt een wandeling in de botanische tuin heel aantrekkelijk. Deze tuin is klein maar gratis.
Liefhebbers van bomen kunnen ook terecht in het Arboretum van Trsteno aan de overkant op het vasteland. “Another great location of Game of Thrones” voegt onze gids eraan toe. Als bomenliefhebber en fan van GOT moeten we niet lang twijfelen. Daar gaan we morgen heen!
Het piratenschip brengt ons terug naar de haven van Dubrovnik waar we bij Urban & veggie genieten van heerlijk vegan lekkers.
Arboretum van Trsteno
Verken op eigen houtje de omgeving als het budget een dagelijkse georganiseerde excursie niet toelaat. Na een dag op het water is het voor ons even tijd om de benen te strekken in het groen van het arboretum van Trsteno.
De bussen naar Trsteno (lijn 12 en 15) vertrekken aan de haven. Ze gaan niet zo frequent als de bussen vanuit Lapad naar Dubrovnik. Het is even kijken wanneer en dat komt net niet goed uit. De prijs van de Uber voor 2 personen valt echter reuze mee. Deze dropt ons 20 minuten later netjes aan de ingang van de tuinen.
De toegang is niet zo goedkoop: je betaalt 10 euro per persoon. Voor velen zal dit te prijzig zijn voor een wandeling in een tuin. We zijn echter allebei verzot op bomen en planten en die heb je hier in overvloed. Het is er ook echt zalig rustig.
Het vakantiehuis met tuinen werd in 1494 door poëet en filosoof Ivan Marino Gucetic-Gozze gebouwd en ingericht. Sinds de 19e eeuw werden zaden van exotische bomen of planten naar het landgoed gebracht. Dat toverde deze renaissance tuinen in een zeer biodiverse plek waar niet alleen vogels, maar ook vele vlinders gretig op de vele vruchten en bloemen af komen.
De barokke fontein met Neptunus en de aquaduct zijn de grootste blikvangers in deze indrukwekkende tuin.
Bij de villa pronkt het paviljoen met adembenemend uitzicht over de eiland. Het is tevens één van de locaties waar meerdere scènes van Game of Thrones werden opgenomen als de tuinen van King’s Landing.
Na een bezoek wandel je via het poortje bij de oude olijfoliepers de trappen naar beneden naar het kleine haventje. Wandel nog even verder over de romantische boogbrug en ga daar omlaag. Het brengt je naar het mooiste plekje om te picknicken.
Ook hier weersta je niet aan de lok van het glasheldere water. Frisjes of niet, we gaan erin. Het is gewoon optimaal genieten van deze serene omgeving.
De bus naar Dubrovnik neem je in het dorp vlakbij een mastodont van een plataan wiens takken ondersteund worden aangezien een tak van deze kolos het gewicht van een hele boom lijkt te hebben. Zoiets wil je niet omlaag zien komen.
Rust in Dubrovnik
Het ergste gevreesd wat drukte betreft, maar aangenaam verrast hoe vlot je in oktober rustige plekjes kan vinden. Zowel aan de strandjes op Lapad, in de steegjes van de stad, op de stadsmuren op het einde van de dag maar ook rond de oude stad kan je even weg vluchten als groepen toeristen aankomen.
De meeste toeristen zetten door tot de top van het Lovrijenac fort met een heel korte adempauze in het midden van de trappenreeks. Op dat stukje heb je echter naar de kliffen toe een zitbank met een adembenemend zicht op de stadsmuren en het felblauwe zeewater. Je zit er niet alleen rustig maar geniet ook van een zeebriesje onder de schaduwrijke bomen.
TIP: Ben je er toch op een erg druk moment als individuele toerist en staat de brug aan Pile Gate goed vol? Ga even links van de brug de trapjes omlaag naar de speeltuin. In de stevige stadsmuur is een kleine zij ingang die je toelaat om de brug te vermijden 😉
Katten in Dubrovnik
De grootste verrassing in Dubrovnik waren echter de katten. Nergens zag ik katten op straat in zo’n goede conditie en zo aanvaard door de uitbaters van winkels en restaurants. Ze kuieren rond alsof de stad van hen is. En eigenlijk is dat ook zo. Katten waren de eerste bewoners van Dubrovnik.
Redders van de stad
Ze werden geïntroduceerd in de 14e eeuw om de rattenplaag in de dijken die de builenpest verspreidde. Dubrovnik bestond nog niet. De plaats stond bekend als Ragusa en was een draaispil voor handelaars. De builenpest sloeg zo hard toe dat quarantainestations werden ingericht om de besmettingen tegen te houden. Katten vochten in de eerste linie tegen de verspreiders van de ziekte en worden sindsdien op handen gedragen. En dat mag je bijna letterlijk nemen.
Sorry voor de fotodump. Dit is slechts een kleine selectie van de vele pluizige viervoeter die we zagen.
Restaurantuitbaters jagen hen niet weg. Ze geven de katten van Dubrovnik de lekkerste hapjes en laten hen op de kussens slapen die beschikbaar zijn. Sommigen gaan zelfs zo ver dat als een kat in een diepe slaap is en iemand de stoel nodig heeft, de stoel met kat en al gewoon even elders wordt gezet zodat ze verder kan slapen. Op elk mogelijk plekje zien we beschutte huisjes, slaapkussens en voederbakjes.
De waardering voor de redders van de stad is in die mate groot dat je in zowat elke souvenirwinkel wel iets zal vinden met een kat op.
Dubrovnik’s beroemde katten
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Dubrovnik enkele beroemde katten heeft.
Zo was er Anastagija, een 18 jaar oude kat die haar intrek had genomen bij de ingang van het Rector’s palace. Er werd zelfs een houten huisje voor haar aan de trappen gezet zodat ze steeds beschutting had. In mei 2022 werd ze voor het eerst door de directeur van het museum buiten gezet.
Haar huisje werd verwijderd met de melding dat het stoorde tijdens het toeristische seizoen wanneer er concerten zijn. Daar ging de lokale bevolking niet mee akkoord. Een petitie werd opgestart en een architect maakte haar een minihuisje in de stijl van het museum zodat het beter bij de uitstraling paste. Amper een dag nadat het huisje werd ingehuldigd door de bewoners van Dubrovnik werd het opnieuw verwijderd.
In februari 2023 verdween Anastagija. Er werd een zoekactie gestart en gesmeekt om haar geen kwaad te doen. Ze kwam terug boven water en bleef terugkeren naar het museum waar ze alle inspanningen ten spijt haar vaste slaapplek niet terugkreeg. Een dierenarts nam Anastagija uiteindelijk in huis waar ze een maand later overleed.
Intussen heeft Johny the boss haar plaats ingenomen als meest gefotografeerde kat. Hij heeft zijn vaste stek in het uitstalraam van een kleine snackbar onderaan de trappen van de walk of shame. Samen met zijn vrouwtje Mimi deelt hij op zijn Instagram zijn avonturen.
SOS Dubrovnik
De katten van Dubrovnik mogen dan gewaardeerd en goed gevoed worden. Sterilisatie en het in controle houden van de populatie is zo belangrijk. En daar willen we graag meer over weten. We nemen contact op met SOS Dubrovnik om te informeren wat er op dat gebied gebeurt.
De stad heeft sinds 2023 een onbeperkt budget om te katten te steriliseren maar ook om hen medische zorgen te geven. Dat horen we graag. De voorbije 3 jaren werden circa 3000 katten gevangen voor sterilisatie/castratie. Er is echter meer hulp ter plekke nodig om meldingen van kittens of gekwetste katten op te volgen en even naar de dierenarts te brengen. De kosten worden betaald door de stad, de materialen kan je ophalen in de oude stad.
Bij deze een warme oproep voor kattenliefhebbers die richting Dubrovnik gaan.
Geef SOS Dubrovnik een seintje als je gaat en je tijdens je bezoek een handje wilt helpen met katjes in nood naar de dierenarts te brengen. Je maakt zo voor de straatkatjes echt een verschil tijdens je verblijf!