Sevilla bezoeken als rust-en natuurzoeker volgens de regels van sociale distancing. We belanden vlak voor de lockdown in een surreëel sprookje.
Er even tussenuit naar de warmte in Sevilla om de verkrampte fibrospieren tijdens de lange winterperiode wat rust te gunnen. De timing van deze vlucht naar de warmte valt samen met het moment dat landen wereldwijd in lockdown gaan.
In het buitenland tijdens de corona uitbreek in een land waar het plots wel heel snel de foute richting uitgaat. Het wordt een heel aparte ervaring.
NAAR SEVILLA
Je vliegt naar Sevilla vanuit Brussel, Charleroi of Eindhoven. Vergelijk vliegtickets via cheaptickets.be om te kijken welke dagen voor jou het voordeligste uitkomen.
We vliegen vanuit Eindhoven met Transavia op nog geen 3 uur naar Sevilla in het zuiden van Spanje.
In Spanje staat bij aankomst de teller op 600 Covid-19 besmettingen met 12 doden. Zo goed als allemaal in de regio van Madrid en in het Baskenland. In Sevilla zijn er nog geen besmettingen en lijkt er geen vuiltje aan de helderblauwe hemel bij 30°C.
Zalig. Mijn spieren ontspannen. Ik kom volledig tot rust.
In België sterft het eerste Covid-19 slachtoffer. Het aantal besmettingen neemt de volgende dagen zienderogen toe. Mijn zus houdt nauwlettend de berichtgeving in België in de gaten. Daar is de situatie op korte tijd aan het escaleren. Er is sprake van maatregelen om iedereen zoveel mogelijk thuis te houden.
Advies om handen te ontsmetten, afstand te houden en drukke plaatsen te vermijden, wordt non-stop herhaald. Deze berichten lezen terwijl je langs volle terrasjes in de zon kuiert, doet vreemd aan. We lijken in Sevilla wel de enige die afstand houden en handen regelmatig wassen of met alcoholgel ontsmetten…
Sevilla stelt alleszins niet teleur. De zon, de blauwe hemel, de vele bloesems en temperaturen vlot boven de 25°C maken het de ideale bestemming om nu te vertoeven. We kunnen waar nodig voldoende afstand bewaren en tegelijk toch enkele toppers meepikken.
dreamsapt. banos in casco viejo
Locatie locatie locatie. Dat is de grootste troef van dit logement.
Dreamsapartment Baños ligt in een smal autovrij straatje. Pal tegenover de deur stap je een bakker binnen waar je dagelijks terechtkan voor vers brood, zoete koeken en basisproducten.
Emilio, onze gastheer, geeft ons alle nodige info mee en is op elk moment bereikbaar. Op de hoek van de straat liggen tavernes waar de locals graag samenkomen. En meteen daarachter stap je voorbij Plaza Gavidia een Cortès Ingles shopping center binnen met een grote supermarkt in de kelderverdieping.
Je wandelt op amper 5 minuten tot het begin van de autovrije winkelstraat Calle Sierpes die jou langs het Plaza Nueva naar de wandelboulevard en de tramroute naast de Kathedraal brengt. Op het einde van die boulevard passeer je links het El Alcazar en rechts de Universiteit. Daar voorbij draai je rechtsaf richting het Plaza de España en het Parque de María Luisa.
Ben je moe gestapt? Neem dan de tram richting Plaza Nueva of de bus naar Calle de Torneos en je staat zo weer aan het appartementje in Calle Baños.
Locatie is niet de enige troef. Het appartementje op de 2de verdieping (enkel met trappen te bereiken voor wie van plan is een grote valies mee te zeulen) heeft alles wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf. Een gezellig salon, een keukentje (met espressokoffie), een eetruimte, een verzorgde badkamer en 2 slaapkamers zorgen voor een huiselijke omgeving.
Het is echter het gemeenschappelijk dakterras dat dit adresje voor ons zo leuk maakt. We starten er de dag met een Nespresso koffie terwijl de zon langzaam maar zeker in kracht wint.
bezienswaardigheden en social distancing
Als rust- en natuurzoeker in een stad is altijd een uitdaging en een zoeken naar charmante plekjes die energie geven. Covid-19 duwt ons nog meer dan anders naar die oasen van rust, weg van de drukte. We beleven de stad op een andere manier dan de gemiddelde city tripper helemaal ‘social distancing’ gewijs.
Voor het Real Alcazar boeken we online een ticket om aan de Lion’s Gate niet te moeten aanschuiven en dat gaat vlot.
Het fort en haar tuinen laten toe om op afstand van elkaar te blijven. Dit oude fort dat in de 10de eeuw onder de Moren tegen de oude Romeinse muren werd gebouwd, heeft sindsdien vele uitbreidingen gehad met invloeden tot in de Renaissance. En dat merk je ook in het interieur. Het paleis wordt vandaag de dag soms nog gebruikt door de koninklijke familie.
De superlatieven in beschrijvingen over de tuin gaan aan ons wat voorbij. De tuinen zijn mooi maar het voelt allemaal wat afgeborsteld aan.
De blauwe lucht, de rijpe appelsienen en de bloesems maken er wel een idyllisch kleurenpalet van.
gevels, steegjes en appelsienen
Achter de muur van El Alcazar ligt Jardines de Murillo.
De bankjes in dit kleine stadspark zijn voor ons de ideale rustplek tijdens onze lange stadswandeling. Die wandeling brengt ons langs indrukwekkende gevels vol kleuren, kitsch en katholieke afbeeldingen. Achter smeedijzeren hekken liggen bonte tuinterrasjes verscholen.
In het oude stadsgedeelte ‘Barrio de Santa Cruz’ loop je verloren in de vele smalle steegjes van de voormalige Joodse wijk. In knusse winkeltjes kan je kruiden of lokale specialiteiten kopen of lekkers, vaak met wat appelsien in.
De vele appelsienbomen zijn dan ook een constante in de hele stad. Je ziet ze werkelijk overal.
Aan lekkers ontbreekt het hier ook niet. We wisselen Spaanse tapas af met smoothies en koffiespecialiteiten op terrasjes waar we de drukte proberen te vermijden. Dat is niet overal mogelijk.
de grootste en drukste
Door de enorme drukte op de Setas de Sevilla skippen we een bezoek aan het hypermoderne bouwwerk dat de grootste houten constructie ter wereld zou zijn.
Ook de Kathedraal van Sevilla is de grootste ter wereld. Het imposante bouwwerk waar zich het graf van Christoffel Columbus bevindt, steekt fel af tegen de helderblauwe lucht.
Je zou verwachten dat tijdens de Covid-19 uitbraak er gretig gebruik wordt genomen van het online ticket systeem. Dagelijks zien we echter lange rijen toeristen aanschuiven om het bouwwerk te bezoeken en de Giralda klokkentoren (zonder traptreden) tot boven te beklimmen voor een uitzicht over de stad.
charmantste plekje van sevilla
Vlakbij de kathedraal ligt een doodlopend straatje tegenover het fonteintje op Plaza de la Alianza. In dat straatje ligt in de hoek links achterin een gezellig terrasje. We keren regelmatig terug naar deze oase van rust met de nodige afkoeling onder de bomen.
“Not afraid of Covid-19 in Seville?” vragen Britste toeristen aan de kranige oude dame achter de toonbank. Ze glimlacht haar tanden bloot en wuift het zelfzeker weg met “No, it is just a nasty cold”. De Britten kijken haar verbaasd aan, knikken beleefd en bestellen een verse smoothie.
Het terrasje bevindt zich onder de bomen in volle bloesem. Het is hier opmerkelijk stil. Alsof het plaatje nog niet idyllisch genoeg is, blaast de wind een regen van roze bloesems over ons heen. We genieten van deze mooi traktatie tot mijn neus begint te kriebelen.
Na de overdosis aan stuifmeel doe ik iets later op een terrasje tegenover het goed gelegen TOC hostel een flinke “hatsjoem”. De helft van de gesprekken valt stil. Ik niesde in de elleboog en op veilige afstand, maar toch… Enkele reizigers kijken me nijdig aan alsof ik de pest aan het verspreiden ben. OK, die zijn de berichtgeving van het thuisfront dus ook aan het volgen.
PLAZA DE ESPANA & PARQUE DE MARIA LUISA
Sevilla leent zich goed om alles te wandelen. Tegelijk zou de stad ook in de top 3 van ‘meest fietsvriendelijke steden ter wereld’ staan. Wij houden ons bij wandelen en leggen op 4 dagen een recordaantal aan stappen af. Onze vaste stek ligt namelijk op het uiterste van ons logement vandaan.
Het kleurrijke Plaza de España is met miljoenen mozaïektegels versierd. De kitsch druipt eraf maar het bouwwerk uit de Spaans-Amerikaanse wereldtentoonstelling in 1929 kan er perfect mee weg.
De grachten met blauwgroen water en de rode bakstenen van het gebouw contrasteren tegen de helderblauwe lucht. Flamenco dansers nemen ons mee in een zorgeloze vakantiesfeer terwijl een grote fontein verfrissend op de achtergrond klatert.
Toeristen poseren en nemen gretig foto’s. Terrasjes aan de ingang van het park zitten goed vol. Er lijkt hier werkelijk geen vuiltje aan de lucht.
Amper 3 dagen later zal het hier muisstil zijn. Geen kleurrijke taferelen of vrolijke muziek. Enkel vogels die fluiten in het park ertegenover… Spanje gaat in lockdown.
maria luisa park
Dat park wordt onze dagelijkse bestemming. De groene omgeving vol tropische planten, smalle paadjes, ontluikende bloesems en de blauwe regen aan de vijvers maken het hele tafereel sprookjesachtig. Een sprookje waar een boosaardige heks op de loer ligt in de vorm van een virus dat het leven wereldwijd de komende weken ingrijpend zal veranderen.
Wij leven nog even in het sprookje met een goed boek en de zonnebril op de neus terwijl de warme zonnestralen alle pijn in het lijf doen verdwijnen.
covid-19 in belgie en in spanje
Van het sprookje naar de werkelijkheid. We wandelen terug door drukke winkelstraten waar men dicht bij elkaar loopt. Ook in de supermarkt lijken we wel de enige die social distancing toepassen. Na het alweer wassen van de handen, nestelen we ons in de comfortabele zetels met tapas erbij en loggen in op nieuwssites.
De berichtgeving in België wordt grimmiger. Die avond volgen we live de persconferentie van de veiligheidsraad. België gaat na het weekend in lockdown. Scholen gaan dicht. Enkel noodzakelijke winkels zullen open blijven en bedrijven moeten optimaal inzetten op thuiswerk. Ik breek mijn gouden regel om geen werkmails tijdens verlof te checken. Zoals verwacht: vanaf maandag zal zowat iedereen thuiswerken en worden contacten op de dienst tot een minimaal beperkt.
De berichtgeving in Spanje ziet er enigszins anders uit. In Madrid bevinden zich de helft van de besmettingen van het hele land. Ze gaan het hier snel ook serieuzer moeten gaan nemen.
En dan verschijnt in grote blokletters op het scherm “El humor: la mejor medicina”. Humor is het beste medicijn. Euh … ok, waar maken we ons zorgen over?
De volgende dag lijkt er nog steeds geen vuiltje aan de lucht in Sevilla. Alle winkels en restaurants zijn open. Banken op pleintjes zitten vol met moeders die hun kroost gadeslaan terwijl anderen met overvolle boodschappentassen met elkaar praten. Aan de Kathedraal en El Alcazar staan nog steeds ellenlange wachtrijen.
Alsof we in 2 verschillende werelden leven…
vliegen tijdens covid-19
We verlaten Spanje op de valreep. Tijdens onze laatste dag in Sevilla beslist het land dan toch in lockdown te gaan. Het aantal besmettingen is in een sneltempo aan het toenemen. We blijven social distancing en handen wassen nauwgezet toepassen en kijken elkaar verbijsterd aan als iemand op een voor de rest lege bus pal achter ons komt zitten. Really?
Op de luchthaven van Sevilla wordt het spannend. Onze gate bevindt zich op het einde van een lange gang. We besluiten in een ruimere gate rustig te wachten tot het tijd is om te boarden. Ongelofelijk maar waar. In die smalle gang laten ze 2 vluchten tegelijk aanschuiven om te boarden. We staan in 4 rijen dicht op elkaar gepakt. We kunnen geen kant uit. Boven ons draait een grote plafondventilator en mensen in de rij kruipen alsnog dichter bij elkaar dan anders. Gesnuit en genies rond ons. We kijken bedenkelijk naar elkaar. Als we nog niet besmet zijn, is dit de uitgelezen kans om met een niet zo aangenaam souvenir huiswaarts te keren.
2 weken na ons vertrek in Spanje staat de teller op een trieste 80.000 besmettingen en ruim 7000 doden wat Spanje op nummer 1 in de ranglijst brengt. Het land heeft inmiddels Italië en China ingehaald wat het aantal besmettingen betreft.
We hebben het virus gelukkig niet als souvenir uit Sevilla mee genomen, maar het sprookje is voor een heel lange tijd wel voorbij…
utt score
Je gaat niet naar Sevilla voor de natuur en de dieren. Weg van de massa is een opgave in een stad waar iedereen van zodra de zon er is buiten vertoeft. Al is het geen rustbestemming, Sevilla heeft ons beslist kunnen charmeren.
de wereld valt stil
April 2020. België is in lockdown. Winkels zijn gesloten, enkel noodzakelijke verplaatsingen zijn toegelaten. Het is voor velen een uitdaging om zo lang zonder sociale contacten thuis te zitten. Het zijn harde tijden voor wie werkloos wordt of inkomsten ziet wegvallen. Voor mij is het geen straf om mij thuis nuttig bezig te houden. Ik heb voldoende thuiswerk voor mijn werk en daarnaast voldoende projecten waar ik veel energie uithaal.
Thuiswerken geeft me de kans een gezonde boswandeling te maken tijdens de lunchpauze. Ik heb meer beweging dan anders en voel me beter door minder prikkels in mijn werkomgeving. Het verschil met de hele dag binnen op kantoor, zittend op mijn bureaustoel is groot en doet mijn lijf goed. Tot het mooier weer wordt en de decibels in de tuin naast ons weer toenemen.
Weg stilte.
De virtuele aperitiefmomenten in het weekend met de familie zorgen voor hilarische momenten. De situatie dwingt om te relativeren wat belangrijk is in het leven. En dan komt gezondheid wel helemaal boven het lijstje staan. Warmte en beweging spelen voor mijn aandoening een belangrijke rol.
En rust en stilte…
Onze reis naar Costa Rica in april 2020 gaat niet door. Costa Rica sloot op 18 maart haar grenzen. Het is koffiedik kijken hoe lang het virus de wereld in een wurggreep zal houden en verplaatsingen naar elders onmogelijk zal maken.
Tropische warmte zoeken we in onze infraroodsauna. Ik denk er de brulapen en toekans op de achtergrond bij. Neen, dit is niet hetzelfde, maar we zijn nog niet geveld door het virus en zijn gelukkig met wat we wel hebben.
In december 2020 reizen we terug naar Costa Rica, tijdens Covid-19. Het wordt een heel aparte ervaring, eentje waarbij we als passagiers van KLM in het land worden achtergelaten.
respect voor dier en natuur
Gaat men lessen trekken uit deze situatie? Welke prioriteiten zullen gesteld worden: gezondheid of economie? Gaan beleidsmakers op korte of lange termijn kijken en met die lange termijn bedoel ik veel langer dan hun ambtstermijn.
Het gebrek aan respect voor natuur en wildlife heeft gezorgd voor een virus dat een nieuw evenwicht gecreëerd heeft. Luchtvervuiling is plots minder en bergen worden in steden op de achtergrond na tientallen jaren terug zichtbaar. Schildpadden komen overdag aan land op kusten die volledig door de mens waren ingepalmd en nu afgesloten zijn.
Het lijkt alsof de natuur en dieren op veel plaatsen eindelijk terug wat kunnen ademhalen terwijl de mens net minder ademruimte krijgt. Het wordt pijnlijk zichtbaar dat we niet heerser zijn op de deze planeet maar een gast. Een gast die zich niet echt respectvol gedraagt…
Bosbaden als therapie. Nog meer dan ooit beseffen mensen hoe goed een wandeling in de natuur doet. Die natuur staat non-stop onder druk staat en wordt zo makkelijk opgeofferd.
Wildlife en hun habitat leren respecteren is een opdracht van formaat maar een cruciaal stukje van de puzzel van het leven op deze planeet. China bande tijdelijk het eten van wildlife. ‘Wet markets’ waar wilde dieren als voeding en voor onderdelen verkocht worden, zorgden al vaker voor het uitbreken van virussen die de mens ook besmetten. Intussen zijn die ‘wet markets’ alweer open en druk bezocht …
Als wij zelf niet zorgen voor een beter samenleven met alles wat leeft op deze planeet, zal de natuur dat doen en steeds harder terugslaan. Het leven zal na Sevilla niet meer hetzelfde zijn, voor een heel lange tijd, dat is een feit.
Ook reizen tijdens Covid-19 ziet er gedurende 2 jaar heel anders uit.