Zero waste op reis is niet zo moeilijk. Net zo min als het thuis is. Omarm het 5 R-concept en trek erop uit met handige herbruikbare – en vaak lichtgewicht- reisitems. Een win-win voor jou en het milieu.
We kunnen het allemaal gerust met wat minder doen. Gevulde kasten met kleding die we niet dragen. Bakken vol speelgoed waar slechts 3 tellen interesse voor is geweest. Ontelbare materialen die ergens stof verzamelen. Verspilling. Intussen putten we de hulpbronnen van onze planeet uit en maken we de afvalberg groter. De zero levensstijl helpt jou om deze negatieve impact te verkleinen.
De opzet is niet dat iedereen tot in het extreme zero waste gaat leven. Miljoenen mensen die ernaar streven en het niet zo perfect – beetje per beetje – toepassen. Zij maken het verschil.
Jij dus ook!
Focus dus niet zozeer op zero maar op “less” of “minimal waste”.
Minder is meer
Zet je de eerste stappen in zero waste? Dan lijkt consuminderen en een zero waste lifestyle een opgave. En dat hoeft niet. Het is een mentaliteitswijziging, dat wel. Eentje waar je veel voldoening uithaalt. Het geeft een instant happy feeling!
Doorbreek het patroon van steeds maar nieuwe dingen te kopen of wegwerpmaterialen aan te nemen. In 2018 stopte ik met het kopen van nieuwe kleding. Het concept van swishen (kledingruil) en tweedehandswinkels gaf me – op enkele kleine items na – alles wat ik nodig had. Wat ik niet zelf meer gebruik, geef ik weg, doe ik naar kringloop of verkoop ik op de rommelmarkt aan een dumpprijsje.
Declutter doet goed. Voor lichaam en geest. Het huis krijgt meer lucht en meer overzicht. Dat geeft rust, het gevoel van een nieuwe start. Door weg te geven of aan een prikje te verkopen help je anderen én het milieu.
Als dat geen win-win is.
5 R- concept
De zero waste life style is gebaseerd op deze 5 acties.
- Refuse
- Reduce
- Reuse (repair)
- Recycle
- Rot
Refuse
Zeg nee tegen wat je niet nodig hebt. Overbodige spullen, relatiegeschenken, zelfs cadeaus van familie of vrienden. Als het niet echt nuttig is, is het onnodige verspilling.
Verspilling willen we vermijden.
Reduce
Beperk de hoeveelheid van wat je wel nodig hebt. Denk aan schoenen of een overvolle koelkast met voeding waar je veel van moet weggooien. Koop in bulk. Herbruikbare grote bidons water stonden bij ons als eerste op het lijstje. Waanzinnig hoeveel plastiek flesjes je daar mee uitspaart en het is zo’n kleine moeite.
Reuse
Ga voor hergebruik. Heb je iets niet meer nodig? Maak er geen afval van. Doe er een ander plezier mee. Ga naar de rommelmarkt of een kringloopwinkel. Restjes in de ijskast? Gooi ze niet weg. Maak er iets lekker mee vooraleer je weer iets nieuw bij koopt.
Upcycle: maak er iets anders van.
Repair: herstel wat kapot is.
Recycle
Als bovenstaande acties niet lukken, sorteer en laat het verwerken tot iets ander. Steeds meer producten worden gemaakt uit gerecycleerde materialen. Als je iets koopt, kijk zeker in eerste instantie naar die optie. Ook al verbruikt recyclage ook energie. Je beperkt er wel de afvalberg mee.
Rot
Composteer organische materialen die we niet kunnen weigeren, verminderen, hergebruiken of recyclen.
De vijf R’s helpen je om duurzamer te leven en duurzamer te reizen.
Zero waste op reis met het vliegtuig

Wie reist, neemt vaak veel te veel mee. Net zoals we het thuis met minder kunnen doen, is dat ook zo op reis. Hoe vaak besef je achteraf niet dat je de helft teveel mee had tijdens je reis?
Directe vluchten zijn niet de goedkoopste vluchten, maar wel de meest ecologische. Elke tussenstop die je vermijdt, spaart brandstof voor landing en opstijgen uit. En mooi meegenomen: geen gedoe met transitregels, met lang onderweg zijn of met vermiste bagage.
Vermijd verspilling tijdens de vlucht. Een plooibare herbruikbare drinkbeker neemt amper plaats in en komt bij outdoor vakanties op zoveel plaatsen goed van pas. Zeg neen tegen de wegwerpbekers. Voorverpakte snacks krijg je meestal gratis tijdens een lange afstandsvlucht. De suikerbommetjes zitten allemaal verpakt in wegwerpverpakkingen. Neem gewoon jouw favoriete knabbel mee in een degelijk herbruikbaar doosje dat je op jouw bestemming gebruikt voor een lunch of picknick.
Zero Waste met de huurauto

Duurzaam reizen is eigenlijk steeds te voet of met de fiets. Op reis heb je die optie niet altijd, zeker niet als je voor enkele weken rondreist en de oceaan over reist. Openbaar vervoer is gedeeld transport maar rijdt vaak op vervuilende fossiele brandstoffen, net zoals de meeste huurwagens. Intussen rukt de elektrische wagen op. Ook bij autoverhuurbedrijven. Dat is goed nieuws!
Niet alleen is elektrisch vervoer de minste vervuilende optie. In Costa Rica is de impact op de resources groener dan groener. Het land draait intussen al ruim 7 jaar op ruim 90% hernieuwbare energie.
Ga voor de meest duurzame reiservaring in Costa Rica:
Hoe meer bagage in het vliegtuig of in de auto, hoe meer brandstof nodig. Hoe minder je meeneemt, hoe beter voor het milieu. En je rug zal je meteen ook heel dankbaar zijn.
Duurzame – zero waste op reis – producten

Wat heb je nodig voor jouw rondreis? In ‘reisbagage Costa Rica’ lees je tips voor een verblijf in de tropen. Niet alles in huis? Zoek eerst tweedehands. Lenen is niet meteen een aanrader. Costa Rica is het land bij uitstek om te ‘ontspullen’. Wat je niet verliest, wordt gestolen of raakt beschadigd door zonneolie, hoge vochtigheidsgraad,…
Wat je moet aankopen is bij voorkeur duurzaam, lichtgewicht én multifunctioneel.
.
Drinken en eten: weiger wegwerpmaterialen
- met stip op nummer 1: een handige waterfles. Het kraantjeswater is in Costa Rica op de meeste plaatsen drinkbaar (vraag ernaar bij jouw logement). Vertrouw je het niet helemaal? Gebruik een fles met filter.
- een herbruikbare mok. Een plooibare drinkbeker neemt het minste plaats in.
- een herbruikbaar versheiddoosje: ideaal voor die picknick of een afhaalsnack.
- de boc’n roll wrap om broodjes in op te bergen: compact en wasbaar.
- Aluminium rietjes voor je cocktails en smoothies.
- Herbruikbaar bamboe bestek voor jouw take-away of een picknick.
- Compacte herbruikbare boodschappentas en katoenen bulkzakjes voor groenten en fruit.
.
Zero waste verzorgingsproducten
- Shampoo bars en conditioner bars zijn zo handig in gebruik. Ik ben al jaren fan. Je kan er 3 keer zo lang mee doen als met een plastic shampoofles. Opteer voor de bars op basis van natuurlijke, biologisch afbreekbare ingrediënten. Breek een stuk af om mee te nemen in de zeepdoos. Gebruik je toch nog flessen? Neem je hervulbare flacon mee in plaats een vervuilende miniverpakking voor op reis te kopen.
- Ga voor een elektrische of bamboe tandenborstel en gebruik tandpasta tabletten, zero waste tandpasta in een glazen potje of in een verpakking die veel minder plastiek bevat dan de klassieke tandpastatubes.
- Kies voor koraalvriendelijke zonnecrème zonder oxybenzone. Een zonnecrème met zink- of titaniumoxide is veiliger voor het koraal.
- Neem wasbare wattenschijfjes mee.
- Geef voorkeur aan een houten kam en een duurzame safety razor.
- Een natuurlijke deo of kokosolie vervangt een plastiek deo roller.
.
Duurzame reisartikelen
Selecteer bij jouw zoekcriteria in bol.com de optie ‘duurzaam label’.
- Neem een powerbank op zonne-energie mee.
- Lang op stap met elektronica die vaak opgeladen moet? Opteer voor een rugzak met ingebouwde panelen.
.
Zero waste kleding en accessoires
- Reis lichtgewicht: neem kleding mee voor een week die je ter plekke wast.
- Koop geen nieuwe kleding: ga naar de kringloopwinkel of ruil met anderen. De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën met zoveel verspilling.
- Koop een zonnebril en plant een boom. Als dat niet mooi is? Trees for the Future plant dankzij jouw aankoop bomen en zorgt voor educatie in duurzame landbouw aan de lokale bevolking.
Zero waste op reis: de voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Thuis weet je waar de zero waste winkels zijn of waar je duurzame producten kan kopen. Op jouw reisbestemming is het even zoeken. Toch zal je in elke gemeenschap wel een actieve FB groep vinden of een pagina die initiatieven bij elkaar brengt. Als je naar Costa Rica reist, ontmoet je snel genoeg like-minded reizigers.
Ga naar een farmer’s markets of organic market in plaats van naar een supermarktketen. Zoek vooraf de vaste marktdagen op en snuif de lokale sfeer op.
In Costa Rica zal je steeds vaker rietjes van bamboe of maïs zien. Plastiek materialen zijn er nog steeds. Sinds 2021 probeert men wel single-use plastics zoveel mogelijk te verbannen. Hoe vaker reizigers ernaar vragen of hun eigen herbruikbaar rietje meebrengen, hoe beter.
Op veel plaatsen worden beach clean-ups georganiseerd, boekenruil,…
Neem deel aan een zero waste evenement of maak gebruik van een dienst die hergebruik promoot.
Schoonheid in eenvoud
De plastiekproblematiek staat intussen op de wereldagenda. Steeds vaker zien we beelden van de destructieve gevolgen van plastiek. Je kan er niet meer naast kijken. Wilde dieren die erin verstrengeld geraken, verstikken of gekwetst geraken. Bergen vol afval waar nog amper plaats voor is. Micro-plastics in de oceaan, in onze leefomgeving en onze voeding. Als we zo verder doen, is er tegen 2050 meer plastiek dan vis in de oceaan.

Zero-waste wil de afvalproductie op aarde verminderen en voorkomen dat producten na slechts 10 minuten gebruik honderden jaren achterblijven op aarde. Zero-waste gaat over het vinden van schoonheid in eenvoud. Over meer doen met minder en de aandacht verschuiven naar wat van wezenlijk belang is.
Als we allemaal kleine stappen zetten richting meer duurzaamheid komen we dichter bij een wereld met minder verspilling.
- Geef geen materiële cadeautjes. Doe een dagje uit, een etentje of een gift voor een goed doel cadeau. Of beter nog: adopteer een boom in Costa Rica als geschenk.
- Sorteer je spullen. Geef weg wat je niet gebruikt. Ruil kleding,…
- En neem zeker als je op reis gaat je zero waste mind-set mee.
Doe jij ook mee?
.
