Ometepe is zonder twijfel één van de meest unieke bestemmingen. Het is het grootste eiland in een meer. Met haar 2 iconische vulkanen spreekt Ometepe tot de verbeelding. Het maakt alle verwachtingen waar.
Naar Ometepe
Vanuit Granada is het circa 2 uurtjes met de bus tot Rivas waar je de bus of taxi naar San Jorge neemt waar de ferries naar Ometepe vertrekken. Opteer voor de ferry in plaats van de kleine bootjes. Het water van het meer van Nicaragua kan behoorlijk ruw zijn.
De ferry vanuit Granada naar Ometepe is geen aanrader aangezien er maar 1 vertrek per week is, op maandag om 17 uur met aankomst pas tegen 21 uur. En dan wordt het nog erg moeilijk om vervoer te vinden naar je logement.
Vanuit San Juan del Sur nemen we een gele schoolbus aan de Mercado municipal naar Rivas. Een rit tot Rivas kost 50 Cordoba (1 USD). Voor een taxi betaal je in 2024 circa 30 USD tot San Jorge.
Vlak voor aankomst in Rivas word je vermoedelijk op de bus zelf al aangesproken om je een rit te regelen. Let op. Ze doen alsof ze een volle taxi regelen, geven je een goede prijs tot je alleen of met 2 aan de auto iets verderop komt. Daar kost het plots meer omdat de andere passagiers zogezegd een andere bestemming hadden en de prijs voor een volle taxi was. Je zou voor de rit van 10 tot 15 minuten niet meer dan 2 tot 3 USD per persoon moeten betalen.
Puerto San Jorge
Aankomst bij de haven. De taxi zet je af aan de imposante ingang van Puerto San Jorge waar een gigantisch billboard met de president op je toeziet. Toeristen betalen een havenbelasting van 37 cordoba of 1 USD per persoon als toegang voor de haven.
Reservatie van een ticket is niet nodig. Kom tijdig aan voor de drukste overtochten in de namiddag tijdens de maanden januari tot maart. Wil je zeker zijn van een zitplaats, is een 30 minuten vooraf aanwezig zijn aangewezen. Hou er ook rekening mee dat in het weekend het drukker is op de ferry met dagjestoeristen. De ferry doet er tussen de 45 minuten en een uur over afhankelijk van de weersomstandigheden
Je betaalt je ticket aan het loket voor je in de rij verderop aanschuift. Hou je ticket voor de ferry bij de hand om aan boord af te geven. Voor je aan boord gaat, wordt gevraagd om je naam en land op een clipbord in te vullen. De nummer van je paspoort kan je blanco laten. Het ticketje voor de havenbelasting moet je hier soms ook laten zien. Het valt op dat het vooral rugzaktoeristen zijn die aanschuiven.
De ferry delen we verder met locals, brommertjes en een handvol auto’s die op het buitendek staan.
De ferry naar Ometepe
Op de ferry. Eindelijk ben ik onderweg naar het uitzicht dat ik de voorbije maanden had vanuit Tierra Madre. Middenin het uitgestrekte meer van Nicaragua (of Cocibolca) rijzen als het ware 2 piramides uit het landschap. Het silhouet is iconisch. Ik staarde zo vaak naar het spel van licht en kleur op dit unieke uitzicht. Ik kan niet wachten om dit vulkanische tweelingeiland te verkennen.
Het meer is soms ruw, zeker bij felle wind tijdens de maanden januari tot maart. Omwille van te hevige rukwinden varen ferry’s soms niet uit. Het was tot deze ochtend afwachten of we er zouden geraken. De wind die gisteren ook aan Playa Maderas raasde, is gelukkig gaan liggen.
Plan enkele dagen marge in tussen een terugkeer vanuit Ometepe en een vlucht huiswaarts. Er is geen andere mogelijkheid om van het eiland te geraken dan met de ferry. Als deze geannuleerd worden, zit je vast. Meestal gaat er wel eentje per dag van zodra het min of meer veilig is maar die zit dan ook heel snel vol.
Ometepe
Ometepe is als bestemming voor rugzaktoeristen geen geheim meer. Je kan er op een zeer beperkte oppervlakte zowat alles vinden wat Centraal America te bieden heeft: vulkanische toppen, natuurlijke zwempoelen, watervallen, kajak op een rivier, wandelen in weelderige natuur, een koffieplantage bezoeken of gewoon tussendoor relaxen op een strandje…
Het kan er allemaal.
Onderschat de afstanden niet. Het Ometepe Island is 276 km² groot. De naam vindt haar oorsprong in het inheemse Nahuatl wat beteken: Ome (twee) tepetl (heuvels). Het is meteen ook het grootste eiland in een zoetwatermeer en wordt beschouwd als een heilige plek waar de goden ooit leefden.
De twee vulkanen, de Maderas en de Concepción worden door een smalle landstrook gescheiden. In 2010 werd het door UNESCO als Biosphere Reserve uitgeroepen.
Ometepe staat bekend om haar eco en rurale toerisme met een overvloed aan organische voeding.
Concepcion eiland
Moyogalpa
De ferry vanuit San Jorge komt aan in Moyogalpa, het grootste stadje en meteen ook het commerciële centrum waar je de enige grote supermarkt en talrijke scooterverhuurbedrijfjes en restaurants zal vinden. Je start steeds je verblijf op het Concepcion gedeelte.
De beste manier om het eiland te verkennen is met de scooter, brommer of quad. De beste prijzen vind je in Moyogalpa. Onze gastheer regelt dat de scooter tot het logement wordt gebracht en ook wordt opgehaald. We betalen 20 USD per dag.
Ometepe heeft een aantal onverharde wegen met putten en rotsen waardoor het even uitkijken is hoe je rijdt. Ongelukken komen hier vaker voor dan je denkt.
Volcán Concepción
De Concepcion vulkaan heeft een typische kegelvorm en torent 1600 m boven zeeniveau uit. De wandeling naar de top van deze actieve vulkaan is een uitdagende hike die circa 8 tot 10 uur in beslag neemt. Een goede fysieke conditie is nodig om de klim te voltooien.
De wandeling start met 2 km vlak pad dat dan plots gedurende 6,5 km heel steil omhoog gaat. De laatste 700 meter is een heel pittige klim met klauterwerk op een 45°hellingsgraad. Wind en slechte zichtbaarheid als je de top nadert, maken het laatste stuk alsnog uitdagender. We laten deze wandeling over aan de gemotiveerde hikers. Zowel deze als de Madera vulkaan kan je enkel met een gids bezoeken.
Charco Verde
Toegang is 5 USD inclusief een bezoek aan de vlindertuin. Aan de ingang kan je een rugzakje en helmen in een locker in bewaring geven. Ga vroeg voor de hitte.
In het 20 hectare natuurreservaat Charco Verde wandel je het 3 km lange Laguna Trail langs een groene lagune (waar je omwille van de algen niet in kan zwemmen) met op de achtergrond de vulkaan Conceptión. Kleine hagedisjes schieten links en rechts langs het pad onder de kurkdroge blaadjes van het droge woud.
Het trail gaat langs een zipline parcours en sluit aan op een pad tot aan de Mirador del Diablo. Het panoramisch uitzicht op het meer en het eilandje Isla de Quiste is niet zo indrukwekkend. Toch is de wandeling van circa 1,5 uur een aanrader.
Volgens de legende leeft ene Chico Largo op de bodem van het meer om nu en dan de ziel te stelen van wie langs de verlaten wegen rond de Hacienda Venecia doolt. Volgens anderen bevindt zich op de bodem het verborgen dorp El Encanto waar koeien, varkens, krokodillen en schildpadden leven. Ongeacht de legendes is het er gewoon relax en aangenaam wandelen onder de bomen in een zeer rustige omgeving.
Voor wie het nog rustiger wilt. Hacienda Venecia organiseert uitstapjes naar het Isla de Quiste waar je helemaal weg van alles je tentje kan opslaan.
El Ojo de Agua
Bejubeld en massaal gepromoot: El Ojo de Agua, 2 minerale zwembaden waar je even kan ontsnappen aan de hitte. Ook al is het kristalheldere water indrukwekkend, het is hier vaker wel dan niet ontzettend druk met joelende kinderen en talrijke dagjestoeristen in het weekend.
Wie op zoek is naar een rustig idyllisch plekje is eraan voor de moeite. Helaas hebben de eigenaars kort na Covid-19 een aantal prachtige oude bomen gehakt om meer ruimte te maken voor een parking en een restaurant. Dit is één van de redenen waarom we geen voorstander zijn om deze attractie met een best hoge toegang van 10 USD te promoten.
Zonsondergang op Ometepe
Punta Jesus Maria is volgens velen de beste plek om de zonsondergang te zien. We zijn niet helemaal overtuigd. Er zijn zoveel andere mooie plekjes aan de zuidkust om de zonsondergang te zien. Deze foto’s zijn genomen op het eiland Maderas in Santa Maria.
Wil je toch langs de 2 km lange zandbank het avondspektakel zien? Besef dat dit op velen hun must see lijstje staat en je er vermoedelijk niet alleen zal zijn. Het wordt na ondergaan van de zon ook heel snel donker. Iets wat je zeker in je achterhoofd moet houden als je met de scooter op de baan bent aangezien er amper verlichting onderweg is. Het laatste stuk van 1 km is grindweg met vele putten.
Kajak op de Istian rivier
De Rio Istián slingert langs de smalle landengte die de twee vulkanen van Ometepe met elkaar verbindt. Het is de ideale plek om met de kajak de groene oevers boordevol vogels en inheemse flora te zien. Je kan dit op eigen houtje doen of met een gids. Of je wandelt vanuit Playa Santa Domingo tot de bovenloop van de rivier.
De vertrekplaats voor een kajak tour is meestal in Merida of Santa Maria. Je peddelt dan eerst 3 km op het meer tot je aan de riviermonding komt. Vanuit Playa El Peru en Playa Mangos is het amper 1 km peddelen. We logeren vlakbij Playa Mangos op een rustig plekje en gaan meteen vanuit onze tuin het meer op. Playa Mangos zelf zit overladen vol met strand- en party liefhebbers die er de zonsondergang komen zien.
De wind is vandaag gelukkig niet te heftig dus het peddelen valt goed mee. En dan glijdt de kajak in het serene water van de rivier Istián.
Langs de oevers zien we vooral zilverreigers, jacana’s en andere waterhoenders. In de dichte vegetatie langs de oever liggen ook kaaimannen verscholen. Een kajaktocht met vertrek in de late namiddag is aangenaam omdat de zon haar kracht al heeft verloren en je eindigt met een mooie zonsondergang als bonus. Of ga heel vroeg in de ochtend het water op voor de meeste vogelactiviteit. Het is genieten van de stilte, de vogels en de zachte verplaatsing van het water.
Een kajaktour kost in 2024 circa 15 USD per persoon met gids (10 USD zonder gids).
Tijdens het droge seizoen staat het water tussen februari en april vaak veel te laag waardoor kajak dan niet mogelijk is.
Eens je de smalle landengte voorbij bent, kom je op het Maderas gedeelte van Ometepe.
Maderas eiland
Santa Maria en Merida
Tijdens een week verblijf op Ometepe verblijven we enkele dagen aan beide kanten van de vulkaan Maderas. Het eerste logement ligt bij de oever van het meer in Santa Maria. Ideaal voor de kajaktocht en een wandeling naar de San Ramon watervallen.
Voorbij Santa Maria gaat de asfaltweg over in grind tot Merida en Tichana. In deze omgeving kan je op enkele locaties rotstekeningen bekijken en logeren in Hacienda Merida. Dit was vóór de revolutie de belangrijkste boerderij van de Somoza-clan.
Deze kant van de vulkaan Maderas is de rustigste. Kippen en varkens lopen er net als overal over de weg, maar de faciliteiten zijn beperkt. Je treft er opmerkelijk minder toeristen dan aan de noordkant. De belangrijkste attractie aan deze kant is de San Ramon waterval.
Waterval San Ramon
De wandeling naar de waterval San Ramon is minder zwaar dan de vulkaanbeklimmingen.
De inkom is 3 USD.
Je wandelt 4 km omhoog tot de waterval van aan het biologisch station. Of je rijdt het eerste deel met de brommer en wandelt van aan de parking (2 USD) 1,5 km verder tot de waterval. Als je wat behendig bent, kan met een scooter eventueel ook maar velen onderschatten de steile weg met putten waardoor het niet zo ongewoon is om hier onderuit te gaan.
De circa 60 meter hoge waterval heeft tijdens de droge maanden veel minder water. Toch is de omgeving in het regenwoud erg indrukwekkend en de wandeling de moeite waard. Draag goed schoeisel en neem voldoende water en snacks mee.
Balgüe
Het tweede logement tijdens onze week ligt in Balgüe met prachtig uitzicht op de vulkaan Concepción. Dit dorpje heeft een uitgebreid aanbod aan restaurantjes. Kipjes scharrelen er langs de weg, locals zitten in de tuin van hun eenvoudige huisjes en biggen of paarden grazen in de berm.
Het leven op Ometepe is heel laidback. Je ziet er vooral backpackers en locals. Veel projecten zetten in op duurzaamheid en organische voeding. Dat laat zich voelen in de hoeveelheid permacultuur projecten. Daar zit uiteraard de vruchtbare grond op de flanken van de vulkanen er voor iets tussen.
De vulkanische as maakt de grond zeer vruchtbaar waardoor het eiland veel zelfgekweekte groenten, gewassen en fruit heeft. We zien talrijke bananenplantages, tabaksplanten en vele andere gewassen.
Vulkaan Maderas
De slapende vulkaan Maderas is met haar 1400 meter minder hoog dan de actieve vulkaan Concepción. Dat wilt niet zeggen dat de wandeling erheen minder uitdagend is. De wandeling gaat heel steil omhoog langs rotsige en modderige paden in dicht regenwoud met een hoge vochtigheidsgraad.
Het is niet gegarandeerd dat je uitzicht hebt eens je de immense uitdaging achter de rug hebt. Op de top is het vaak heel mistig met nagenoeg geen uitzicht. Bij helder weer word je hier wel getrakteerd op een adembenemend zicht op het meer en op de iconische Concepción vulkaan.
De wandeling start bij Finca Magdalena en is 4,5 kilometer tot de krater van de vulkaan. Je wandelt circa 5 tot 7 uur met een gids. Gids Manuel spreekt Engels en gaat heel enthousiast mee op pad. Het is klauteren en ploeteren en zweten.
De vegetatie wordt weelderig en dicht met mossen en varens. Het wandelpad wordt smaller, modderig en steiler tot je aan het meer aankomt.
Voor een makkelijker alternatief met meer garantie op mooi uitzicht ga je naar de Petroglyphs of Eco-Lodge El Porvenir en wandel je verder naar het viewpoint.
Finca Magdelena: koffie en petrogliefen
Finca Magdalena is een bioboerderij van 350 hectare langs de hellingen van de vulkaan Maderas. Vanuit Balgüe is het een korte hobbelige rit met de scooter tot de ingang. Het terras lijkt vrij verlaten als we aankomen. Personeel en vrijwilligers zijn aan het werk voor de teelt van organische koffie, bonen, rijst en groenten. Je kan er rondleidingen doen om meer te weten te komen hoe ze dat doen.
In precolumbiaanse tijden woonden inheemse stammen op het eiland. Daar zijn een groot aantal petrogliefen verspreid over het eiland getuige van. Bij Finca Magdalena wandel je op hun landgoed langs een trail met talrijke rotsen met petrogliefen. Je betaalt 3 USD inkom wat eigenlijk de toegang is tot het wandelpad naar de vulkaan Maderas. De wandeling is relax, al is het soms even zoeken naar de richting van het lustrail. De petrogliefen zijn indrukwekkend middenin de natuur.
Archeologen vermoeden dat de oudste dateren uit 1000 voor Christus. Er wordt helaas weinig gedaan om de vindplaatsen te beschermen. De spiraalvormige graveringen zijn blootgesteld aan de elementen en vernielzucht van zowel toeristen als de lokale bevolking wat zonde is.
Eten op Ometepe
Op Ometepe heb je een opmerkelijk grote keuze aan vegetarische en veganistische gerechten. Het is niet wat we gewoon zijn in Nicaragua. Een aangename verrassing! We bezochten ze niet allemaal. Dit omdat we er maar een week waren, soms ook zelf kookten maar vooral omdat we bleven terugkeren naar onze vaste stek: de Pital vegan chocolate bar waar ze farm to table gerechten en heerlijke chocolade desserts serveren.
Pital vegan paradise
Het is gezellig vertoeven en heerlijk eten in dit chocoladeparadijsje. Het uitzicht is indrukwekkend, de zetels comfortabel, de drankjes om van te watertanden en de vegan gerechten en desserts, daar kan je hier echt niet genoeg van krijgen.
Voor mijn verjaardag trakteer ik mezelf hier op een massage achterin de tuin naast de hippe chalets in een vulkanische tuin waar je kan logeren.
Café Campestre
Op het tuinterras van Café Campestre geniet je in alle rust van lekkere maaltijden. Vergeet zeker niet om hier een zelfgemaakte chocopasta of notenboter te kopen.
El Zopilote
Deze permacultuurboerderij heeft een ruime keuze aan organische gerechten met vegan opties. Het El Zopilote restaurant is van aan de kleurrijke bus (waar ze de verse producten verkopen) nog een 10 minuutjes wandelen in een prachtige tuin.
Logeren op Ometepe
Eiland Concepción
Hostel
Eco lodge
Hotel
Logement in Merida
Lodge
Finca
Hotel
Logement in Balguë
kamers met zicht
HOstel
Boomhutten
Stranden in Ometepe
De stranden in Ometepe zijn misschien niet de meest paradijselijke van het land. Toch is het er aangenaam vertoeven op hete dagen.
Playa Santa Domingo ligt vlakbij de landengte die de twee vulkanen met elkaar verbindt. Het 4 km lange zandstrand is één van de meest bezochte stranden met ook de meeste luxueuzere logementen. Langs de kant van Santa Domingo raast de wind tijdens de droge maanden vaak over het water. Het is hier vooral aangenaam voor kite surfers. Toch is een afkoeling in de namiddag als de wind minder is, overal langs deze kusten best aangenaam.
- Playa San Fernando om de hoek trekt vooral kite surfers aan en is net als Playa Santa Cruz verderop rustiger dan het populaire Playa Santa Domingo.
- Punta Jesus Maria is op het Concepcion gedeelte vooral in trek bij de liefhebbers van een zonsondergang.
- Playa Mangos heeft een restaurant, strand en is een sunset hot spot met party vibe.
- Playa Taguizapa is een klein rustig zandstrand met ondiep water.
- Playa Paso Real is een verlaten vulkanische zandstrand
Verder vanuit Ometepe
Wees flexibel. Net als met de tocht erheen is ook de terugkeer naar het vasteland afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens de droge maanden waait het vaak heel hard. Als de wind te heftig is, varen de ferries niet uit. Dat hadden wij aan de hand.
We missen net een ferry. En toen werd het samen met vele anderen wachten. We krijgen geen bemoedigend nieuws: “momenteel geen tickets want geen zicht op wanneer de ferry uitvaart. Het kan zelfs tot 17 uur duren. Ga terug naar jullie logement of ga iets eten.” Dat zijn we niet van plan. We weten dat de wind in de namiddag vaak gaat liggen dus blijven postvatten aan het ticketkantoor. Twee uur later komt de melding dat de andere firma wel besluit uit te varen. Met 2 uur vertraging keren we terug naar San Jorge waar we de bus naar Rivas nemen.
Daar stappen we over op de bus naar de grens met Costa Rica bij Peñas Blancas.
Reis je verder in Nicaragua?