Als rustzoeker op zoek naar niet te drukke bestemming in de Ardennen? Nassogne is de ideale bestemming voor wie er tijdens Covid-19 even tussenuit wilt in de Ardense natuur.
naar Nassogne
“Un havre de paix” luidt de slogan van Nassogne. Na enkele dagen in het charmante en vredige Herbeumont zijn we 2 weken later alweer onderweg naar een haven van rust. Fijn, want de rust is in ons kleine straatje ver zoek. Het hoofd heeft stilte nodig en dat zoeken we opnieuw in de Luxemburgse Ardennen.
Nassogne ligt in het woudmassief van Saint-Hubert waar je als natuurliefhebber en rustzoeker niets tekort komt. Dat belooft. Ik stap vol goede moed tijdens een regenbui de auto in en stel de GPS in op Nassogne. Here we go!
Waarom Nassogne? Voor de natuur, het landschap en de rust. Daar heeft Nassogne voldoende van.
LOGEREN IN NASSOGNE
Een misser via booking.com. Het kan gebeuren. Voor het eerst maakte ik een reservatie die ik eigenlijk had willen annuleren. Ik was 3 dagen te laat toen ik de informatie over Ardennes Forest een maand vooraf grondiger doornam. Je moest 5 weken vooraf annuleren. Pech. Het uitzicht op de hoofdfoto had me in de val gelokt. We checken dus in een grote woonblok met 7 verdiepingen in.
Waar zat ik met mijn verstand bij het boeken? Wij, die zo verknocht zijn aan het rustieke en contact met buiten? Beteuterd stap ik de lift in.
De kleine studio is gerenoveerd. Alles ziet er netjes en ok uit. En het uitzicht. Ok, ik begrijp nu waar mijn verstand zat bij het boeken: bij de aantrekking van dat weidse panorama aan bos. Ik nestel me in de zetel met een koffie. Neen, het is hier niet rustiek, maar het belangrijkste is aanwezig: rust.
De omgeving straalt zoveel rust uit en het is muisstil. Je hebt in het doodlopend straatje met zicht op de eindeloze vallei geen verkeer of storende omgevingsgeluiden. En dat alleen al verzoent me met deze foute boeking.
Ook de lucht transformeert plots van grijs naar een brede gele bundel avondzon op het diepgroene woud. Na regen komt zonneschijn.
room with a view
Het minuscuul kleine balkonnetje is geen aanrader voor wie hoogtevrees heeft. Meer dan ruimte voor 2 stoelen is er niet, maar als je vlak bij het raam het salontafeltje zet, heb je in een mum van tijd een outdoor ontbijtruimte met dit uitzicht.
De ochtendzon lokt mij in de vroege ochtend meteen naar het terrasje. Het is amper 8°C om 8 uur op 11 juli in de zomer. Goed gek om je dan buiten te zetten. De zon stuurt haar stralen gretig op het balkonnetje af dat uit de wind zit. Het voelt aangenaam warm aan. Met de zonnebril op de neus en een koffie in de hand sla ik de actieve vogels rond ons gade terwijl ik stiekem hoop dat er geen betonrot in de vierkante meter onder mij zit…
NANFURNAL WANDELING
Onder dat balkonnetje kijk je uit op de tuin die grenst aan het Woud van Saint-Hubert. Daar start meteen ook ons eerste wandeling. Rue du Nanfurnal loopt dood tot een plek waar je de auto kan keren. Daar staat een bord dat het pad enkel voor bewoners toegankelijk is. Je loopt langs de rand van de tuin zo tot aan een houten poortje waar je een wandeling kan starten die ook in het centrum start.
Vogels kwetteren rondom ons. Nat gras zwiept tegen mijn broek terwijl ik de geluiden van de natuur in me opneem. De zon is van de partij en het is ideaal van temperatuur om te wandelen.
Het smalle paadje kruist met het wandelpad dat start in het centrum. Je kan aansluiten op deze wandel- en mountainbike routes.
We improviseren onze eigen route via maps.me. Die stuurt ons meteen een zijwegje naar rechts in. Langs dit wandelpad staan 12 kruistekens als landelijke kruisweg in opdracht van Monsieur Edouard Le Blanc.
Op het einde van deze kruisweg ligt de kluizenaarsplek ‘Cave Léonard’ (tot in de 18e eeuw gebruik) en het kapelletje van Saint Leonard op een groene heuvel op 340 meter hoogte.
We keren terug naar het wandelpad dat ons over brugjes verder omlaag brengt. Verder omlaag betekent ook dat we dit stuk straks terug omhoog moeten.
Loofbomen gaan over in naaldbomen. Minder zon betekent meer mos. De lichtinval verandert als we in rooibossen van naaldbomen komen.
We wandelen door een landschap van verticale lijnen gebroken door zonlicht.
Het breder pad slurpt onder mijn voeten. De regenval van de voorbije dagen zorgt voor modder en glibberige keien. Het is opletten waar we de voeten zetten.
DIER EN NATUUR IN NASSOGNE
Traag wandelen betekent meer oog voor de kleinere schepsels rond ons. Een pluizige oranje parelmoervlinder fladdert ongestoord langs ons in de berm. De zon licht de vleugels op terwijl het fragiele beestje op een nat blad landt.
Alles rond ons ademt bosgrond uit. Petrichor, de geur van de aarde na een regenbui hangt in de lucht. De omgeving schreeuwt shinrin-yoku uit, een deugddoend bosbad. Op de grond zijn paddenstoelen stille getuigen van de vochtige omgeving.
Nassogne is ideaal om zich te herbronnen kondigen brochures aan. Je wandelt er in wouden vol wild en unieke flora. We verlaten een kapotgereden serviceweg tussen de vele naaldbomen en klauteren onder lage takken naar het pad dat maps.me ons aangeeft. Omgewoelde aarde betekent everzwijnen. Ook zij leven in deze bossen, net als herten en vossen.
Al bukkend onder laaghangende dorre takken klimmen we tegen een steile helling op tot we een eerste teken van menselijk leven in het woud zien, een jogger. Het wandelpad brengt ons terug naar het loofbos waar we de steile klim terug omhoog starten.
De bosgeluiden zorgen voor een energieboost van jewelste. Met de longen vol zuivere lucht en opgewarmde spieren banen we ons terug een weg langs het smalle graspadje tot in de tuin van ons logement. Tijd voor een verkwikkende douche en een koffie.
MOUNTAINBIKEN IN NASSOGNE
Tom springt na de lunch op de mountainbike want ook hier kan je vele uitgestippelde routes vinden. Je herkent de mountainbike routes aan de wegwijzers met driehoek.
De gele route brengt hem langs velden en door bossen tot het hoogste punt waar ook de hoogtewandeling passeert. Wandelaars kunnen even op adem komen aan robuuste picknicktafels. Nassogne bevindt zich op 409 meter hoogte met als hoogste punt: 560 m.
Single tracks wisselen af met kapot gereden boswegen en veldbaantjes. Het hoogteverschil van 187 meter is op sommige plaatsen goed voelbaar met hellingen tot 4 km lang. Enkele stukken met hellingsgraad van 20% laten je hier even flink op de trappers staan.
WANDELEN IN HET WOUD VAN NASSOGNE
In de gemeente Nassogne (en haar deelgemeenten) zijn in totaal 23 wandelingen bewegwijzerd. Op de parking van het roze gemeentehuis starten 8 wandelingen van 4 tot 14 km.
De overige routes starten in andere dorpen in de gemeente. Een uitstekende routekaart (met Nederlandstalige informatie) is verkrijgbaar bij het toeristisch kantoor.
De meerdaagse Transardense route van La Roche-en-Ardenne naar Bouillon (geel-wit). gemarkeerde pijlen) loopt dwars door Nassogne.
Je wandelt hier in een landschap van uitgestrekte bossen, dalen met riviertjes en weiden omzoomd met hagen van meidoorn.
WILD IN DE BOSSEN VAN NASSOGNE
In het woud van St-Hubert leeft nog veel wild. Zowel edelherten, reeën als wilde zwijnen kunnen je pad kruisen. In september ben je hier getuige van het bronstige geschreeuw van de edelherten.
Ook wilde flora vind je in het woud. Ga niet zomaar zelf aan de slag met paddenstoelen en eetbare planten. Meer interesse? Sluit aan bij een begeleide wandeling georganiseerd door het toeristisch bureau van Marche/Nassogne.
Wie fauna en flora uit de streek vereeuwigd wilt zien kan in Nassogne terecht voor ‘Les Saisons de la photo’, een outdoor fototentoonstelling van werken van dierenfotografen verspreid in Nassogne.
De biologische boerderij Inzofalle fokt in Nassogne hindes, herten en rode herten in een natuurlijke omgeving van 40 hectaren met respect voor de dieren. Het respect voor de dieren stopt weliswaar op het moment van de slacht, want dat is uiteindelijk het doel van de fokkerij: biologisch hertenvlees.
Het dorp kent veel ambachtelijke activiteiten en openluchtkwekerijen. Wild staat hier helaas veelvuldig op het menu.
Als vegetariër in de Ardennen is het altijd even slikken wat het culinaire aanbod betreft. Veel vegetarisch of vegan vind je hier niet. Om die reden (en omwille van Covid-19) koken we liefst zelf. Genieten van wild doen we liefst in de vrije natuur als de dieren nog in leven zijn.
HISTORISCH DORP NASSOGNE
Nassogne ligt 10 km ten zuidoosten van Rochefort en is een van de oudste dorpen van de provincie Luxemburg. De kerk van St. Monon stamt uit 1661 en bevat het praalgraf van St. Monon, een romaans koor en een barok altaar. Historische figuren als Pepijn de Korte of zelfs Napoleon Bonaparte maken deel uit van de geschiedenis van Nassogne.
De geschiedenis van Nassogne gaat terug tot in de Romeinse tijd. Het lag aan de heirbaan van Bavay naar Trier en werd in oude geschriften in 372 van de Romeinse keizer Valentinianus I vermeld als Villa Nassonia.
Op de weg naar Forrières zie je de fontein van la Pépinette. Volgens de legende sloeg Pepijn de Korte op doortocht in Nassogne met zijn zwaard op de rots zodat er water verscheen en hij zijn dorstige troepen en paarden te drinken kon geven. Wij hoeven niet op een rots te slaan en gaan voor een drankje op de zaterdagmarkt (14 tot 17 uur) bij de vijver van Forrières.
Een uitstap naar de Ardennen betekent vooral wandelen in de natuur, weg van de massa. En dat kan deze regio gelukkig waar maken.
ROCHEFORT
De dag start alweer bij 9°C met stralende zon op het piepkleine balkonnetje. Het uitzicht verveelt hier echt niet.
Een oranje eekhoorn springt van een hoge donkergroene spar naar een andere boom terwijl vogels af en aan vliegen. Het is een vredig tafereeltje om de dag mee te starten.
We stoppen ook even in Rochefort. Niet voor de rust want daarvoor is het stadje te druk. De hoofdbaan is afgezoomd met restaurantjes die nokvol zitten, ja ook nu tijdens Covid-19.
De omgeving is populair bij motards. De rustige wegen en het vele bochtenwerk missen hun aantrekking niet.
Aan het toeristisch kantoor kan je kiezen uit wandelingen en trails in de omgeving.
De wandeling gaat naar de abdij van Rochefort. Erg diep in het bos ga je hier niet. Een lange helling net buiten het centrum brengt ons onder de bomen.
Op de achtergrond horen we non-stop ronkende motoren. Ik wandel verzonken in gedachten verder. Geritsel doet me hoopvol de berm scannen. Een leguaan? Euh, not. Back to reality. We zitten dus niet zoals gepland in Costa Rica maar in de Ardennen. Mijn fantasie speelt me parten om de wandeling spannender te maken dan ze is.
We wandelen niet in een jungle vol tropische dieren maar in een Ardens bos, in een waar ‘vlinderparadijs’. Ok, ook niet echt, maar wie het kleine niet eert…
Het pad daalt af naar de abdij van Rochefort. Het lijkt wel of Tom net iets sneller begint te wandelen. De abdij is echter gesloten voor het publiek. Wie denkt hier een verfrissend biertje mee te pikken, is eraan voor de moeite.
De 5 km wandeling met een lange helling en een lange afdaling heeft de spieren goed op de proef gesteld. Via een weids landschap komen we terug aan in het centrum.
NATUUR EN DIEREN IN ROCHEFORT
Rochefort bezoek je niet voor de rust of de stille bossen, maar voor de bezienswaardigheden zoals de Grotten van Han en het dierenpark van Han-Sur-Lesse. We bezochten deze jaren geleden. De inkom is niet laag en in de zomer kan het er best druk zijn. Wil je de wilde dieren die hier vroeger leefden of er nu nog rondstruinen maar zich moeilijk laten zien in levende lijve aanschouwen? Dan kan dat hier.
De grotten zelf zijn best indrukwekkend. Op een hete dag kan je hier ondergronds de koelte opzoeken en in verstomming staan van de kunstwerken aan stalactieten en stalagmieten. De wandeling is steeds begeleid en duurt circa 1,5 uur.
Ondanks het natte vertrek richting de Ardennen hebben we droge dagen met best veel zon gehad. Het vele wandelen in groene omgeving heeft goed gedaan. We prijzen ons gelukkig dat we in eigen land slechts op 2 uurtjes rijden in een totaal andere omgeving vakantiegevoel en rust kunnen vinden.
Van die immense rust in de natuur keren we terug naar huis uitkijkend naar een volgende vlucht naar de stilte, deze keer in de Morvan in het Franse Bourgogne.
UTT SCORE
Nassogne biedt voldoende mogelijkheden om weg van de massa te genieten van natuur en rust. Wilde dieren zijn aanwezig maar niet altijd even vlot te spotten. Wat logement betreft heb je keuze uit eenvoudig kamperen, appartementjes en ook rustieke natuurhuisjes. We misten ons van logement maar je kan hier perfect een afgelegen chalet of vakantiehuisje huren waar je geen contact met anderen hoeft te hebben.
Ideaal dus voor wie weg van de massa wilt en houdt van wandelen in de natuur.