Covid-19 drukte op een pauzeknop in zowat alle facetten van ons leven maar het meest ingrijpend toch wel in het internationale reisverkeer. Zag je in 2020 een reis in het water vallen? Heb je de reis verplaatst of geannuleerd? En als je naar dezelfde bestemming gaat op een later moment, reis je dan op dezelfde manier? Veel vragen, weinig antwoorden. En vooral, veel onzekerheid. Hoe ziet reizen er tijdens Covid-19 uit?
Bij een bevraging door de VAB na de veiligheidsraad van 3 juni 2020 bleek dat 75% nog niets had gepland of met een annulering zat. 1 op 7 zou nog niet op reis willen gaan zolang er geen vaccin is. 4 op 10 plande vakantie in eigen land, 1 op 2 naar een buurland, 1 op 3 naar een land in Europa.
Slechts 5% reisde in de zomer van 2020 buiten Europa. Naar waar gaan en welke landen hebben welke kleurcodes? Dat wijzigde non-stop. Hou updates per land goed in de gaten. Wie staat te popelen om terug te reizen beseft echter wel: reizen is niet meer hetzelfde als voor Covid-19.
Under The Trees brengt reiservaringen weg van de massa op plekjes die meestal op het einde van de weg liggen. Hoe minder toeristen we onderweg zien hoe beter. We gaan voor de rust en de stilte, voor de natuur en de dieren en we steunen lokale initiatieven. Kleinschalig logement waar je faciliteiten niet met vele anderen moet delen staat steevast op onze planning. En dat is nu net waar sinds Covid-19 veel vraag naar is: plaatsen waar de perceptie van afstand met anderen groot is.
Onze manier van reizen zal dus niet echt wijzigen of toch?
ZORGELOOS REIZEN en COVID-19?
Reizen is ontdekken, nieuwe ervaringen opdoen en vooral genieten. Kan dat nog? Ja zeker wel. Alleen moet je rekening houden met zaken waar je vroeger niet bij moest stilstaan. Social distancing weet je wel. En mondmaskers, nog zoiets. Op veel plekken zijn ze verplicht. Op de luchthaven moet je ze dragen van bij vertrek tot aankomst op je bestemming. O ja en vergeet niet om elke 4 uur een vers mondmasker te gebruiken. Of je wil of niet, het zal enige discipline en ook gewenning vergen.
Naar welke bestemmingen reizen? Dat hot spots en populaire must-see’s niet bepaald ideaal zijn als je social distancing in het achterhoofd houdt, daar hoef je niet aan te twijfelen. Het positieve is wel dat de maatregelen omtrent Covid-19 een trend in gang kunnen zetten om de druk te verlichten op plaatsen die slachtoffer werden van hun eigen succes.
Tijd om de minder toeristische plaatsen ook een kans te geven. Want op die plaatsen kan de lokale bevolking net het meeste geholpen zijn om er terug bovenop te komen na Covid-19.
Wanneer reizen na Covid-19? Blijf je in de meest gegeerde reisperiodes van het jaar reizen? Of mijd je nu wel liever die beste reismomenten? Het tussenseizoen heeft zoveel voordelen. Voordelen die al te vaak over het hoofd worden gezien. Door de piekperiodes te mijden, krijg je er nu nog groter voordeel: met meer gemak social distancing kunnen toepassen. Dus: zorgelozer genieten van je reis.
HOE REIZEN tijdens en NA COVID-19?
Vliegen naar verre oorden is onvermijdelijk. Experts wijzen er echter op dat je meer kans hebt op contactbesmetting tijdens het wachten aan de gate dan in het vliegtuig zelf. Zal het boarden eindelijk wat aangenamer kunnen verlopen als het anders wordt georganiseerd met meer rekening te houden voor voldoende afstand? Zal het daardoor vlotter gaan of net langer duren en voor vertragingen zorgen?
Lees onze ervaring tijdens een reis naar Costa Rica tijdens Covid-19 eind 2020 waar we gewoon door KLM in het land worden achtergelaten.
En wat ter plekke? Ga je openbaar vervoer vaker laten voor eigen vervoer dat je niet moet delen met anderen? Of neem je als backpacker automatisch de discipline in acht van het dragen van het verplichte mondmasker, het regelmatig ontsmetten van handen,…
Handgel wordt alleszins het meest nuttige item in je bagage. Dat is een zekerheid.
Road trips zitten alvast in de lift. Mensen voelen zich duidelijk het meest comfortabel in een eigen transportmiddel. Met z’n allen meer de baan op, dat is niet goed voor het klimaat. Gelukkig heb je intussen ook verhuurbedrijven die CO2 uitstoot compenseren. Compensatie via GreenSeat gaat rechtstreeks naar lokale initiatieven en projecten rond duurzame energie. Sunny Cars is wereldwijd aanwezig en geeft jou deze mogelijkheid.
Ook de verhuur en verkoop van caravans en mobil homes gaat door het plafond. In je eigen bubbel in een kot op wielen reizen? Het lijkt voor velen de beste optie.
DE REISSECTOR NA COVID-19
De coronapandemie heeft de wereld veranderd en niet alleen op korte termijn. Naast de gezondheidszorg, zijn er maar weinig sectoren zo hard getroffen als de reissector. Hele naties gingen op slot en de bevolking kreeg de opdracht om in hun kot te blijven. Luchtvaartmaatschappijen gingen failliet, reisorganisaties en hotels ontslaan personeel en tour operators kijken lijdzaam toe. Terug naar ‘normaal’ zit er niet direct in.
Internationaal reisverkeer startte terug op in fasen met per land andere voorwaarden. Dat maakt de onzekerheid voor reizigers nog groter. Zal de vlucht alsnog geannuleerd worden omdat de route niet populair is? En welke maatregelen gelden per luchthaven?
Europa neemt tegen de zomer van 2021 een coronapaspoort in gebruik dat makkelijker reizen moet toelaten. Welke landen kan je bezoeken met welke voorwaarden. Geef op deze link jouw land in en bekijk wat mogelijk is.
Maatregelen voor vluchtverkeer (raadpleeg steeds de luchtvaartmaatschappij):
- Verplicht dragen van mondmaskers op luchthavens en vliegtuigen
- Extra spoelbakken om handen te wassen in luchthavens
- Beperking in vliegroutes omwille van financiële haalbaarheid
- Extra documenten nodig mbt gezondheidsstatus naast jouw reispas
- Verbod om te reizen met verkoudheid en Covid-19 gerelateerde symptomen
- Testen voor vertrek en bij aankomst (koorts en eventuele bloedtest)
- Aanschuiven met lege tussenrijen
- Verplichte quarantaine van 2 weken bij aankomst (varieert per land!)
- Verhogen van toegelaten vloeistoffen zoals handgel in handbagage
- UV-desinfectie vooraleer handbagage aan boord mag
- Voorverpakte maaltijden en lege zetelhouders
- Extra sanitaire bemanning tijdens vluchten
- Informatie over ventilatiesysteem in communicatie van luchtvaartmaatschappijen
- Toename in digitale identiteit- en biometrische toepassingen met als uitdaging om zowel privacy en transparant gegevensbeheer te garanderen
- Worden flexibele tickets de norm en kan je je verzekeren tegen een volgende opflakkering met opnieuw striktere quarantaine en beperkingen in reizen?
Wie tijdens Covid- 19 reist, zal onzekerheid en inconsistenties moeten accepteren. Dat mochten wij in januari 2021 bij terugkeer naar Europa aan de lijve ondervinden… Bereid je goed voor en neem beperkingen in wat je kan doen zoals het komt.
De kans op goedkope tickets is groot gedurende de eerste maanden van onzekerheid maar tarieven zullen snel duurder worden eens de vraag terug is toegenomen. Verre reizen zullen daardoor voor reizigers die het door de coronacrisis financieel moeilijk krijgen, weer minder toegankelijk worden. Langer sparen, selectiever reizen of dichtbij huis blijven? Onzekerheid.
Veiligheid en herORIENtatie door COVID-19
Social distancing en contactloos leven zijn de meest ingrijpende wijzigingen in ons leven. Als je reist, zal dat heel voelbaar zijn, van bij vertrek aan de luchthaven tot het inchecken in jouw logement als tijdens excursies. Het uitwisselen va reisdocumenten zal in toenemende mate gedigitaliseerd worden. Reizen verruimt de horizon, is goed voor de geest, maar moet ook veilig zijn voor de gezondheid.
‘Gezondheid’ wordt in elk aspect van het reistraject ingebed. Volgens een onderzoek van de International Air Transport Association (IATA) vergroten maatregelen zoals zichtbare ontsmetting, screening en maskers het veiligheidsgevoel van passagiers die overwegen te reizen na Covid-19.
Maatregelen en updates inzake Covid-19 bekijk je best online per luchtvaartmaatschappij. Hierbij alvast deze voor Brussels Airlines, KLM, Airfrance, Luftansa Ryanair en Transavia.
Behalve focus op veiligheid is voor andere deelsectoren een heroriëntatie nodig. Kleine bedrijven actief in de reissector zagen maandenlang hun volledige inkomsten wegvallen. Dat zorgde intussen voor een faillissement of voor een complete heroriëntatie. Volledig afhankelijk zijn van inkomsten uit toerisme is te vermijden. Niemand kan garanderen dat een druk op de gevreesde pauzeknop niet opnieuw gebeurt…
De toekomst ligt in innovatieve benaderingen waarbij de reiservaring in evenwicht wordt gebracht met de Covid-19 situatie waar nog een tijdlang rekening mee moet worden gehouden. Innovatie vraagt tijd en energie op een moment dat iedereen in de reissector zo snel mogelijk overeind probeert te krabbelen. De sector staat voor veel uitdagingen maar het schept ook nieuwe mogelijkheden en groeipotentieel op andere vlakken.
NIEUWE TRENDS IN REIZEN door COVID-19
Voor Covid-19 de wereld in haar greep kreeg, was reizen goedkoop, eenvoudig en voor iedereen toegankelijk. Overtoerisme werd een steeds groter probleem voor sites als Machu Picchu en bestemmingen als Venetië. Iedereen kon voor een habbekrats overal naartoe. Tot alles stil viel. De planeet kon terug even op adem komen. En nu? Zal massatoerisme beperkt worden?
Zal de huidige crisis reizigers naar een meer verantwoorde, duurzamere manier van reizen duwen die de CO2-uitstoot minimaliseert, overtoerisme beperkt en de bijdrage aan de lokale economie maximaliseert? Wat als ‘normaal’ werd beschouwd lijkt steeds minder aanvaardbaar en zorgt voor een mega wake-up call.
Ook als reiziger hebben we de verantwoordelijkheid om natuur en dier (zowel in binnen- als buitenland) te respecteren. Het hangt dus niet enkel af van hoe de reissector zich zal proberen herstellen maar ook hoe het gedrag van de samenleving zal veranderen.
Trends in 2020 en 2021:
- Korter en dichter bij huis reizen
- Meer interesse in slow travel: de tijd nemen voor authentieke en lokale ervaringen
- Meer de bossen, de bergen en de natuur in weg van hot spots
- Zinvoller reizen om te ervaren in plaats van louter voor het plezier
- Meer interesse in avontuurlijke en afgelegen bestemmingen
- Beseffen dat reizen een voorrecht is en geen recht door duurzamer te reizen
- Meer nadruk op restitutiebeleid en maximale flexibiliteit
- Virtueel toerisme
- Staycation: in eigen omgeving kamperen (vb. Welcome to my garden project)
UTT SCORE
Genieten van de natuur en weg van de massa, zijn hoofdaccenten van Under The Trees. Wie op zoek is naar reisinspiratie tijdens of na Covid-19 zit hier dus goed. Om het jullie nog makkelijker te maken, krijgen alle reiservaringen een score in een gekleurde kader onderaan het bericht. De score is van toepassing op die specifieke reisbestemming (en niet het volledige land) en op die specifieke reiservaring (transport, logement, activiteiten).
Beoordelingscriteria
Finding beauty & peace in nature. Als natuurliefhebber zijn we niet alleen op zoek naar mooie plekjes in de natuur maar ook naar rust. Plekken waar veel andere toeristen samenkomen mijden we (en dat is nog een understatement). Of we gaan buiten het hoogseizoen. Een hoge score voor rust en natuur betekent minder contact met andere reizigers én een intenser contact met de natuur.
Spotting wildlife in the wild. Als dierenliefhebber geniet je ervan om dieren in hun omgeving te observeren. Uiteraard op afstand en met respect voor hun habitat. Het hoeft niet altijd om grote dieren te gaan. Ook de kleinste lokale fauna komt in Under The Trees aan bod. Volgens sommigen misschien iets te vaak als het om creepy crawlers gaat 😉 Een hoge score voor wildlife betekent dat je weinig moeite moet doen om dieren in hun natuurlijke biotoop te zien.
Weg van de massa. Als je op reis bent, wil je loslaten en niet focussen of er voldoende afstand is met anderen. Een hoge score betekent dat je voldoende activiteiten, logement en bezienswaardigheden hebt waar je weinig moeite moet doen voor voldoende social distancing.
Kleurcodes van de kaders
- Groen: een score van 22/30 tot 30/30 = optimaal genieten van natuur, wildlife en rust
- Blauw: een score van 17/30 tot 21/30
- Paars: een score van 10/30 tot 16/30
DE LOKALE BEVOLKING STEUNEN
Reizen en zoveel mogelijk teruggeven aan lokale gemeenschappen. Ook daar draait het bij Under The Trees om. We overnachten vooral in kleinschalig lokaal uitgebaat logement, boeken bij lokale tour operators en bezoeken initiatieven die een verschil uitmaken voor dier en natuur.
Maak met je reizen na Covid-19 een positieve impact op jouw reisbestemming.
Zet daarom bestemmingen waar het evenwicht tussen economie en natuurbehoud delicaat is met stip op nummer 1. Ga in Costa Rica niet naar Manuel Antonio maar naar Dos Brazos waar de lokale bevolking het hoofd boven water probeert te houden. Waar de terugkeer naar goudwinning en illegale houtkap dreigend lonkt. Ga naar Cahuita en Tortuguero waar de bevolking volledig afhankelijk is van inkomsten uit toerisme. Reis om je horizon te verruimen en maak tegelijk de wereld van anderen een klein beetje beter.
Elk land heeft haar toeristische hot spots. Ook Costa Rica. De grote massa trekt naar Tamarindo, Jaco, Manuel Antonio,… Dit zijn niet de plekken waar je het authentieke Costa Rica vindt en waar je makkelijk weg kan van de massa. Gelukkig zijn er wel nog ontelbare bestemmingen in Costa Rica waar dat wel kan en waar je veel meer van de natuur en de dieren op een zorgeloos manier kan genieten.
Top 5 bestemmingen weg van de gebaande paden in Costa Rica
- Dos Brazos (8 km van de weg naar Puerto Jiménez in de achtertuin van Corcovado)
- Dos Rios (ten noorden van Rincón de la Vieja Nationaal Park)
- La Trinidad (15 km landinwaarts de bergen in boven Ojochal)
- Punta Banco en Pavones (in het uiterste zuiden voorbij Golfito)
- San Ramon de Rio Blanco (in het binnenland van de Nicoya Peninsula)
Blijf op de hoogte van de laatste update over Covid-19 in Costa Rica.
REISPLANNEN MAKEN
Reizen kan sinds juni 2020 opnieuw maar met voorwaarden, negatieve testen, documenten en/of verplichte quarantaine bij terugkeer. Wie gebeten is door de travel bug, zal blijven hunkeren naar avontuur. Dat is een zekerheid. Dat het anders zal zijn, dat ook.
Op zoek naar inspiratie voor een reis naar Costa Rica? Kijk op de interactieve kaart.
Wil je elders heen maar toch graag weg van de massa? Kijk onderaan de reisverhalen naar de UTT score waar je meteen kan zien hoe die bestemming en die manier van reizen scoort op ‘rust in de natuur’, ‘dieren spotten in het wild’ en ‘weg van de massa’ (en dus het gemak om social distancing toe te passen).
Plan je een road trip? Opteer voor een huurauto via Sunny Cars waarbij je zorgeloos kan genieten en tegelijk jouw CO2 uitstoot compenseert via Greenseats.
Van zodra het kon trokken we in eigen land naar Herbeumont en Nassogne in de Luxemburgse Ardennen.
In de zomer van 2020 konden we helaas niet zoals gepland terug naar Costa Rica. We reisden naar de Morvan in het Franse Bourgogne naar een afgelegen natuurhuisje middenin de natuur. De criteria die je kan ingeven bij natuurhuisje.be zijn ons op het lijf geschreven en ideaal voor wie nu zoekt naar contactloos reizen en een verblijf weg van de massa in de natuur. Een maand later zitten we in de Ardèche waar het ons ook lukt weg te blijven van de drukte.
Toch keken we het meest uit naar ons eerstvolgende bezoek aan Costa Rica tijdens Covid-19 in december 2020. het werd een reis met talrijke hordes waarvan de terugkeer naar huis de allergrootste werd …
Laatste update: 1 mei 2021