Natuurliefhebbers en birdwatchers trekken na het wandelen in de groene heuvels van Ella naar Bundala Nationaal Park, het rustiger alternatief voor Yala Nationaal Park en meer dan de moeite waard!
De rondreis door Sri Lanka startte in Negombo. Via Dambulla reden we naar het afgelegen dorpje Maha Oya om het ongerepte Maduru Oya Nationaal Park te bezoeken. En dan trekken we naar Ella en naar het Bundala Nationaal Park, het rustiger alternatief voor Yala Nationaal Park om daarna verder te reizen naar de stranden aan de zuidkust en het regenwoud van Sinharaja.
De meeste reizigers opteren voor de culturele driehoek. Na Dambulla staat voor hen Anuradhapura, Polonnaruwa en Kandy op het lijstje. Deze drukbezochte bestemmingen laten we bewust links liggen. Ook bij deze reis staan bij ons rust, natuur en dieren voorop.
CULTUUR OF NATUUR OF een combinatie?
Sri Lanka is veelzijdig. Onze rondreis ziet er dan ook heel anders uit dan die van enkele vrienden. Je zou haast niet geloven dat we hetzelfde land bezochten als je onze albums bekijkt. Een combinatie van cultuur en luxe lodges in Sri Lanka is net zo goed mogelijk als een rondreis met focus op natuur en kleine B&B’s.
Je kan ook perfect beide combineren. Keuze te over trouwens voor elk budget. Ongeacht welke optie je kiest, je zal gegarandeerd in contact komen met authentiek Sri Lanka. Dat is uiteraard als je de resorts aan de kust verlaat.
Sri Lanka is arm. Besef dat je met het boeken bij all inclusive resorts niet zozeer de lokale bevolking steunt maar buitenlandse ketens. Ja, deze zorgen voor werkgelegenheid, maar Sri Lankanen verdienen amper 275 euro per maand. Door bij de lokale bevolking te logeren en te eten steun je hen meer. Deze ervaringen zijn ongepolijst en des te authentieker.
Op de toeristische hot spots moet je je wel wapenen tegen vaak opdringerige chauffeurs en verkopers. Iedereen wilt je wel een lift aanbieden of kent leuke plekjes om te bezoeken. Dat levert hen immers commissies op. Om die reden boeken we onze shuttles steeds bij onze gastheren. We vermijden zo lange discussies en onderhandelingen over wat wel of niet te zien. Voor een dag met de tuktuk op pad betaal je gemiddeld 20 euro.
WEL OF NIET NAAR HET KOELE BINNENLAND?
Wie langs Kandy reist, zal hier vermoedelijk de treinreis naar Ella op het lijstje willen zetten. Dit zou één van de mooiste treinroutes ter wereld zijn. Tot Ella ben je 7 uur onderweg op een boemeltrein die door groene heuvels langs talrijke bergdorpjes tuft. Informeer je vooraf goed om tijdig een zitje in de juiste klasse en op de juiste plek te reserveren.
Wie koelere temperaturen prima vindt, kan na 4 uur uitstappen in Nuwara Eliya. Dit typisch Britse koloniale dorpje ligt hoog in de bergen vol theeplantages. Behalve een bezoek aan theeplantages, kan je o.a. de Ramboda Waterval bezichtigen. Van juni tot oktober is er in deze regio wel veel meer kans op regen (en bloedzuigers).
Interesse in een flinke bergwandeling? Trek dan 2,5 uur ten zuidwesten van Nuwara Eliya naar de 2243 meter hoge Adam’s Peak die zowel voor boeddhisten, christenen, hindoes als voor moslims een heilige plek is. Of wandel 9,5 km in het Horton Plains National Park (1,5 uur ten zuiden van Nuwara Eliya) waar je op de top van World’s End een afgrond van 870m in staart.
We slaan deze koelere bestemmingen over. We reizen ook niet vanuit Kandy maar vanuit Maha Oya naar Ella.
Langs ons heen flitsen bontgekleurde trucks en fruitkraampjes met pittige specerijen.
verrassend ella
Ella heeft een iets koeler klimaat dan de kust. Toch is het in februari rond de 25°C. Het toeristische backpackersdorpje is een groot verschil met het afgelegen authentieke dorpje Maya Oya. Toch is de levendige drukte hier niet storend. Op de bovenste verdieping van vegan friendly Reincarnation eten we in een zeteltje een veggie wrap voor we afzakken naar ons logement.
Country Homes ligt op wandelafstand van de hoofdstraat, weg van de drukte. Het uitzicht op de steile groene flanken van Ella Rock gaf de doorslag om dit adresje te boeken.
De vele zwerfdieren en het zwerfafval in Ella zijn een minder leuke verassing. In Café El Guru duiken de eerste zwerfhondjes op. Ze komen zich ongeneerd en kwispelend naast ons in de zetel nestelen op zoek naar wat aandacht en eten. De komende dagen ontdekken we hoe groot het probleem hier is van zwerfdieren die aan hun lot worden overgelaten. Maar ook hoeveel afval langs de weg en in rivieren wordt gegooid.
nog meer verrassingen
Tom verjaart vandaag. Ik had gevraagd een briefje of kleine attentie bij het ontbijt te voorzien. ‘Yes, yes, we do it!’ verzekerde de jongeman me. Het ontbijt zou om 8 uur aan de deur geleverd worden. Het wordt half 9 en 9 uur …. Daar gaat het plan om het heetste moment van de dag te mijden voor onze wandeling. Onze magen knorren intussen de hele buurt bijeen.
En dan komt de verrassing. Een klop op de deur die opengaat. 2 jonge Sri Lankanen zingen luid ‘Happy Birthday’ met een kleurrijke taart met kaarsjes in hun handen. OMG! Ze waren met het brommertje het dorp ingereden om daar in de bakker een ‘kleine attentie’ te halen. Tom kijkt me aan en ziet dat mijn verbazing even groot is. We schieten allebei in de lach, bedanken hen hartelijk en zetten ons op het terras met de mierzoete taart.
LITTLE ADAM’S PEAK
Door het latere vertrekuur starten we de wandeling aan 98 acres resort. Het pad loopt door theeplantages naar een lange reeks steile trappen.
De temperatuur stijgt voelbaar. Onderweg kan je wel op fotogenieke plekjes op adem komen.
Het glibberige pad baadt in de volle zon. Gezien mijn slechte conditie en een pijnlijke knie vat ik post onder een eenzame boom terwijl Tom de klim verder zet. Ook de zwerfhondjes haken af. Ze liggen groggy op het warme zand te bekomen.
Na de intensieve klim is het gezellig terrassen in het 98 acres resort & spa. Dit 5* resort is omgeven door tropische begroeiing, theeplantages en heeft een 360°C uitzicht om ‘u’ tegen te zeggen. Wie niet op budget moet kijken, zit hier beslist op een prachtige locatie.
Als bezoeker mogen we wel gebruik maken van het terras. Een zalige bries zorgt voor een welkome afkoeling terwijl ik van een heerlijke thee slurp.
Demodara 9 ARCH BRIDGE
Tegenover het resort start een smal wandelpad dat eveneens door theeplantages kronkelt.
Het smalle pad brengt ons naar een sober terrasje met uitzicht op de wereldberoemde Demodara 9 arch bridge.
Laat het nu net vandaag Election Day zijn waardoor de treinen minder rijden. Na een fruitsapje dalen we een steil pad af tot aan de brug waar treinspotters ongeduldig wachten.
Het is bijna zover. We klauteren de heuvel op met zicht op de brug tot … eindelijk!
De trein ratelt in luttele seconden onder ons voorbij. Zo, dat was het dan. Het meest fotogenieke moment in Sri Lanka. Niet echt onder de indruk wandelen we over de sporen terug richting Ella. Spoorlopen is verboden. Hier rijden treinen echter 20 km/u en toeteren om de 5 voet. Het treinspoor wordt door zowat iedereen gewoon als wandelroute gebruikt.
ELLA’s ROCK
Country homes ligt vlakbij een wandelpad naar Ella’s Rock. Vanaf Ella’s Riverfront volgen we op de app Maps.me om de wandelpaadjes makkelijk te vinden. Ruwe treden in de rotsen brengen ons onder hoge junglebomen. Deze zorgen voor lagere temperaturen wat aangenaam is tijdens het wandelen.
Na het bos wandel je circa 2 km over de sporen en over een metalen brug. Wie geen hoogtevrees heeft, geniet van weelderig groen onder de brug. Voorbij de brug wandel je links naar beneden naar een waterbassin. Daar sla je aan het betonnen brugje rechtsaf (links is blijkbaar ook een optie). In het hoge struikgewas is het even zoeken, maar Maps.me leidt er ons probleemloos door.
Een theeplantage brengt ons 1 km later op afgesleten leemgrond en rotsen. En dan volgen de laatste loodjes: nog 300 meter steil omhoog, gelukkig onder de bomen.
Op de top van Ella’s Rock worden we om de oren geslagen met de selfie sticks. We zoeken een met uitsterven bedreigd rustig plekje en delen wat eten met de graatmagere straathondjes die veelvuldig langs het pad slapen. Hun toestand is niet goed. Ze zijn ondervoed en hun vacht is vaak dof en kaal van de parasieten. De bevolking is arm en heeft geen middelen om ze de nodige zorgen te geven. Het is triest om te zien… Als dierenliefhebbers is het even slikken.
De bevolking is arm en heeft geen middelen om ze de nodige zorgen te geven. Het is triest om te zien… Als dierenliefhebber is het even slikken.
Tijdens de afdaling stoppen we in een sober cafeetje voor een verse fruitsap.
wildlife
Iets verderop eten we noodles en rijst in een kleine taverne met uitzicht op tropische tuinen en groene heuvels. Een gele hagedis, een rode specht en een hongerige eekhoorn zorgen voor wat entertainment.
Het is warm, heel warm. Laten we even afkoelen in een waterpoel onder gigantische bamboe Ik zet me neer om even pootje te baden. Tot naast me een slang uit het water omhoog schiet! OK, dit wildlife deelt de waterpoel liever niet. Deze territoriale oosterse rattenslang is even snel uit beeld als mijn voeten uit het water waren 🙂
Het train line pad brengt ons terug naar Ella Riverfront waar de jungle me na 20.000 stappen en 80 verdiepingen weer extra energie geeft.
TIPS VOOR EEN WANDELING NAAR ELLA ROCK
Vertrek vroeg. De middagzon is extreem sterk. De meeste wandelaars starten voor 9u aan het treinstation. Van daaruit is het 5 km tot Ella Rock. Vanuit Country Homes is het 2km korter.
Extra tip: regel geen attentie voor bij het ontbijt zodat je op tijd kan vertrekken 😉
Doe wandelschoenen aan. Je loopt over rotsen en over gladde en soms modderige paden. Enkele stukken zijn heel steil. Tijdens het regenseizoen draag je best een lange broek tegen de bloedzuigers. De droge maanden zijn doorgaans december tot april. Wij waren hier in februari.
Neem voldoende water mee. Kraantjeswater is niet drinkbaar in Sri Lanka. Opteer voor flessenwater of een filterfles. Steek ook enkele snacks voor onderweg, zonnecrème en iets tegen de muggen in je dagrugzak.
Opgelet voor bedriegers. Langs de route proberen sjacheraars je een foute richting uit te sturen die veel ingewikkelder is. Nadien vragen ze een fooi voor de begeleiding. Informeer vooraf bij je logement hoe je moet wandelen. Volg mee via Maps.me en je gaat er zeker zonder hulp geraken.
thee in ella
Een vrolijk gepimpte tuktuk brengt ons na het ontbijt iets buiten het centrum van Ella naar Uva Halpewatte Tea Factory. Je krijgt hier uitleg over de theepluk en de productie. Langs de groene flanken zien we talrijke theepluksters met grote korven op de rug.
De verschillende soorten thee kan je nadien in de winkel proeven en kopen. De Ceylon thee heeft een uniek aroma en wordt door velen beschouwd als de beste thee ter wereld.
Excursies van en naar Ella
eco logement in wirawila
Van Ella rijden we zuidwaarts naar het Wirawila Tissa Bird Sanctuary. Het landschap wordt vlakker en de temperatuur stijgt. We logeren in een modderchalet van Saraii Village. Je kan hier ook slapen in een boomhut. Alles op het terrein is gemaakt van lokale materialen. Het logement zet actief in op duurzaamheid, weert alle plastiek, beperkt afval en gebruikt zelfgemaakte zepen. Het logement biedt een aparte ervaring en heeft gemengde reviews. Voor natuurliefhebbers een aanrader, maar verwacht geen comfort of luxe voor de hoge prijs die je betaalt.
Na een deugddoende afkoeling in het zwembad zoeken we op het heetst van de dag schaduw op om wat te lezen en te schrijven.
We krijgen bezoek van enkele straathondjes. Ze zijn duidelijk op zoek naar eten. Het logement voedert hen maar de jongste laat blijkbaar steeds het eten van zich afpakken waardoor hij erg mager is. Rabiës komt hier vaak voor. Toch is het een enorme opdracht om hun smekende blikken om aandacht te negeren. Ik faal compleet…
Wirawila Tissa Bird Sanctuary
Bij valavond wandelen we naar het Tissamaharama meer in de hoop vogels te spotten.
Groene halsbandparkieten en rode ceylonzwaluwen vliegen in de verzengende hete blauwe lucht.
De nationale vogel, de ceylonhoen wandelt parmantig over het pad duidelijk op de hoogte van zijn status. Hij negeert ons volledig terwijl een roodbuikbuulbuul ons nieuwsgierig gadeslaat.
DIEREN IN EN ROND DE MODDERHUT
Het birdwatchen valt wat tegen. Wat we hier wel veel zien en voelen zijn muggen! En deze snoodaards hebben een duivels plan beraamd. Die avond verzamelen ze massaal onder ons bed om ’s nachts toe te slaan. De klamboe is stuk en te kort. Ik sta op met wel honderden beten! Je zou verwachten voor de toch wel hoge prijs die je hier betaalt dat de klamboe’s in goede staat zijn…
We delen onze modderhut niet alleen met muggen. Palmeekhoorntjes hebben het op onze koekjes gemunt. Terwijl een varaan op het dak de aandacht afleidt, kruipt een eekhoorn stiekem over de rand van de muren tot vlak achter het gordijn bij het tafeltje. Onze koekjes worden in luttele seconden georganiseerd gestolen.
Op het terrasje worden onze koekjes niet alleen door eekhoorns belaagd….
De avond valt en kleurt de omgeving roze terwijl nachtelijke geluiden het overnemen. Het lijkt allemaal heel idyllisch met de sfeerlichtjes op het terras. Tijdens de avondmaaltijd kruipt een grote bidsprinkhaan aan de rand van de tafel. Die had blijkbaar ook een plekje gereserveerd.
Je slaapt en doucht outdoor. En dat is altijd een belevenis. ’s Nachts is het wel eventjes uitkijken waar je stapt als je naar toilet moet 😉
Morgen gaan we op safari om wildlife en vogels te spotten. Bij het voorbereiden van de reis las ik iets te vaak hoe druk het is in Yala Nationaal Park. We hebben geen zin in file rijden in jeep en opteren voor het rustiger alternatief, het Bundala nationaal Park.
cultuur en landbouw
Tijdens een culturele stop bij dames die rieten mandjes vlechten is men onder de indruk hoe Tom zo snel hun vaardigheden overneemt. Om niemands tijd te verprutsen, hou ik me even aan de kant.
Potjes buffalo curd (Dari), een gefermenteerd melkproduct, staan achter ons te koop. Deze lokale specialiteit zien we overal langs de weg aangeboden worden.
In een klein winkeltje verderop vullen we onze geplunderde voorraad koekjes aan. Intussen bedenken we plekjes waar ze veilig zijn voor de eekhoorns in onze hut.
sunset safari in bundala nationaal park
De jeep van Yala Gihan Tours brengt ons naar Bundala Nationaal Park. De tocht start pas om 15 uur. Dat is na de hitte als de natuur tegen de valavond actiever begint te worden. Perfect!
Onze deskundige begeleider vertelt honderduit over de vogels en dieren die er leven. We verkozen Bundala Nationaal park bewust boven het megatoeristische Yala Nationaal Park. En die beslissing blijkt verstandig.
Grijze langoeren of hoelmannen leven in grote gemengde groepen van 5 tot wel 125 apen. Een familie slaat ons van op een afstandje gade.
Op de stoffige zandwegen zien we geen file aan jeeps zoals in Yala Nationaal Park. Hier nemen de dieren de weg over. Varanen, schildpadden, olifanten en zelfs een schuwe zadeljakhals lopen chill langs de weg.
Het Bundala Nationaal Park grenst aan de Indische Oceaan. Het rode zand steekt fel af tegen ruwe zee die door vissers getrotseerd wordt.
Vlak voor de zon helemaal onder is, tuft de jeep in slow motion achter een eenzame olifantstier.
vogels in bundala nationaal park
De vogeltjes die we het meest zien in Sri Lanka zijn de kleurrijke bijeneters.
In Bundala Nationaal Park is veel water aanwezig dus ook watervogels. De Indische nimmerzat is een ooievaar met fluoroze poten en een feloranje kop.
De purperreiger, de Indische gaper en de Indische witte ibis springen door het moerassige gras langs de oevers van het meer op zoek naar visjes.
Indische kieviten, waterfazanten en een Malabarkievit trippelen geconcentreerd rond langs de berm en in het water.
Ook hier zien we vele groene halsbandparkieten die flink van zich laten horen.
Bundala Nationaal park is behalve het gekwetter van de vele vogels rustig en laat ons toe om optimaal van het serene vallen van de avond te genieten.
Garnalen scheppen vlakbij een krododil. Het lijkt hier de gewoonste zaak van de wereld.
verder zuidwaarts
Alles kan in Sri Lanka. Tijdens een curry & rice vertelt een Schots koppel dat ze morgen met 2 grote valiezen 2 uur verder zullen rijden met een tuktuk. No problem hadden ze hen verzekerd. Dat gaat perfect. We kunnen ons de valiezen op het kleine dakje van de tuktuk al levendig voor de geest halen 🙂
Trek er met de auto op uit
Toch liever wat meer vrijheid om Sri Lanka te verkennen? Huur met een gerust hart bij een betrouwbaar autoverhuurbedrijf waar je meteen ook een all inclusive verzekering bij krijgt. Gratis annuleren tot kort voor aankomst is mogelijk. Wacht dus niet tot de prijzen de hoogte in gaan en boek jouw huurauto vandaag bij Sunny Cars.
utt score
In het populaire backpackersdorpje Ella is het wat zoeken naar rust, maar wie zoekt die vindt. We reizen door gevarieerde natuur en ontdekken logement en nationale parken weg van de massa. Daar zie je dan ook beslist veel wildlife.
Laatste update: 2 mei 2022