Pruttelende modder. Rookpluimen. Kokende meertjes. Rincón de la Vieja Nationaal Park heeft met haar vulkanische activiteiten alle kaarten in handen om natuurliefhebbers te lokken. Maar er is er meer: ontdek ook de canyons en zwempoelen in Curubandé.
Bespaar op transport
TIP: Boek je transport tijdig. Tarieven stijgen snel als de beschikbaarheid mindert!
- Boek bij het meest betrouwbare autoverhuurbedrijf Adobe Rent a car. Krijg automatisch 10% korting verrekend via deze link. Wijzigingen en gratis annuleren is mogelijk tot 72u vooraf.
- Check ook bij Sunnycars voor de all inclusive formule, eveneens met gratis annuleren optie.
- Beperkt budget? Vergelijk via deze link de beste deals voor een huurauto.
- Ga op avontuur met een 4×4 met rooftop tent van Nomad America en krijg 10% korting met deze code: UNDERTHETREES
- Boek tijdig jouw shuttle.
Naar Rincón de la Vieja
Heb je de Rio Celeste na La Fortuna op je reisroute staan? Rij dan via Bijagua en Liberia naar het Rincón de la Vieja Nationaal Park. Nadien kan je de rondreis verder zetten naar het uiterste noorden bij La Cruz, naar het Santa Rosa Nationaal Park, naar de Gold Coast of naar Monteverde.
Dit vulkanisch nationaal park staat niet standaard op de populaire reisroutes. Voor velen lijkt het teveel uit de richting van alles. Nochtans is Curubandé heel vlot te bereiken vanuit Liberia.
In januari 2001 waren we hier voor het eerst. Kamperen in het Rincón de la Vieja Nationaal park was toen nog toegelaten. Wat ik me vooral herinner, was het Jurassic Park gehalte van deze plek en de immense kracht van de natuur die hier sluimert en pruttelt.
Exact 20 jaar later stond deze regio opnieuw op de planning om het park terug te zien. Tijdens mijn maanden in de regio van La Cruz bezocht ik in 2023 Curubande nog een aantal keren. In 2024 ontdekte ik er alweer een nieuwe zwempoel: spotgoedkoop, rustig en zo mooi! En die zwempoelen zijn een welkome afkoeling in het hete Guanacaste.
Curubandé ligt op amper 8 minuutjes rijden van de ingang van het Rincón de la Vieja Nationaal Park.
Logeren in Curubandé
Casa Rural Aroma de Campo is een B&B op de weg naar het Rincón de la Vieja Nationaal Park waar we inmiddels al enkele keren logeerden. Naast privékamers bij het gemeenschappelijke terras staan er kleurrijke containerhuisjes met elk een terrasje op het terrein.
Via het tuinpad kom je aan het grote en gezellige terras waar de maaltijden worden geserveerd. Wie wilt afkoelen kan een frisse duik in het zwembad nemen dat met vers rivierwater wordt aangevuld. Op zoek naar een standplaats voor de rooftopcamper? Kamperen kan hier ook.
Na een koffie in een containerhuisje wandelen we voor de avond valt tot de Rio Colorado. Het pad aan de overkant van de oprit is eigenlijk een mountainbike trail van Hacienda Guachipilin. Deze ranch beheert een gebied van 1375 hectaren in en rond Curubandé waar tal van activiteiten mogelijk zijn. Ideaal om je een aantal dagen zoet te houden. Logeren in een resort met zovele andere toeristen en op piekmomenten ook nog de vele dagtoeristen erbij is niet aan ons besteed. Het kleinschalige en charmante logement bij Casa Rural Aroma de Campo in Curubandé bevalt ons daarentegen prima.
Het droge woud van Guanacaste is anders dan het weelderige regenwoud waar ik mijn hart aan heb verloren. Toch heeft het iets. In de laan van puntige Pochote bomen ritselt een spiny tailed iguana tussen de droge bladeren op het moment dat enkele kapucijnenaapjes boven ons hoofd van boom tot boom de weg overspringen.
Ook hier bulkt het van de wilde dieren. Minder bladerdek betekent ook betere zichtbaarheid. Aan een sanitaire houten hut nemen we het pad omlaag tot de Rio Colorado. Er zit pit in de rivier door de regenval. Geen riviertje om nu even rustig in te dobberen.
Kleine wereld
Curubandé is klein maar je hebt er wel een mini supermarket en een soda. Wij worden echter in ons logement verwend met lekkers. Maureen, onze Vlaamse gastvrouw maakt mij een vegan schotel om de vingers bij af te likken.
Het gezellige terras waar we eten heeft schommelstoelen en hangmatten en je kan er ook op de WiFi. Niet alleen het avondmaal is overheerlijk, ook het ontbijt dat de zoon des huizes ons de volgende ochtend voorschotelt is verzorgd. Als we Maureen vertellen over ons allereerste avontuur in deze omgeving in 2001 komen we tot een ongelofelijke vaststelling.
Met wie heb je die rondreis toen gedaan? “Met een Belg uit West-Vlaanderen”. “En hoe noemde die?” “Charlie”. “Dat is mijn man!” merkt ze lachend op. “Echt?” Neen. Maf. Compleet maf! De jong volwassen student die ons bedient, is Geo die we tijdens ons eerste bezoek aan Costa Rica in 2001 als baby in de spoelbak op hun terras in Playas del Coco zagen. Niet alleen Curubandé is klein. Hoe klein is de wereld! Haar man Carl vergezelt ons even later. Al snel zijn we enthousiast verhalen en ervaringen in Costa Rica aan het delen.
Zwempoelen in Curubande
Rincón de la Vieja Nationaal Park staat op de planning. De omgeving van Curubandé heeft echter nog pareltjes in de natuur die de moeite zijn. Zo stromen hier de Rio Blanco en de Rio Colorado die het landschap beeldhouwen in uitgesleten canyons. Door de mineralen in deze vulkanische bergriviertjes zijn ze heel fotogeniek, vooral bij helder weer. De turquoise kleur van deze rivieren is net zo blauw als dat van de Rio Celeste. Die prachtige turquoise kleur zie je bij helder weer als de zon erop schijnt.
Poza La Angostura
Met enkele tips zijn we op weg naar Poza La Angostura die je via een lokale Finca kan bezoeken. Deze poza of waterpoel is ongerepter dan de makkelijk toegankelijke Poza la Pipa. We hotsen en botsen op stoffige wegen langs lage droge begroeiing tot de rivier. Aan de overkant ligt de toegang tot de Finca. En dan kom je in dit klein paradijsje: de Poza La Angostura
Poza en Cueva los Coyotes
Een cowboy langs de weg wijst ons de weg naar een andere Finca om de hoek met toegang tot Poza en Cueva los Coyotes. Al beseffen we dat we vandaag niet veel van die kleur zullen zien. Het is bewolkt en regenachtig. Allesbehalve ideaal om die hemelsblauwe kleur van de rivier te zien. Aan de poort laat de eigenaar ons eerlijk weten “el agua es sucio”. Hij zou net afsluiten maar geeft ons wel de tijd om toch even een korte wandeling te maken tot aan de rivier. Via smalle paadjes onder de bomen wandelen we tot de Rio Blanco. Het water is vandaag inderdaad troebel.
Bij bewolkt en regenachtig weer vraag je je af what all the fuss is about tot je ziet hoe het er ietsje verder bij helder weer zo uitziet 🙂
Poza en Catarata La Leona
Via Don Rafa Adventure Tours start aan Finca Don Rafa een begeleide wandeling naar Catarata La Leona. Liefhebbers van iriserend blauwe rivieren en watervallen kunnen in Curubandé hun hartje ophalen. Deze wandeling gaat deels door het water en langs spelonken tot je aan de waterval uitkomt die met haar diepblauw water de canyon in gutst.
Poza Colorado
Poza Colorado is te bereiken via de Ruta 1 vanuit Liberia. Na 1,6 km parkeer je de wagen voor je de brug over de Colorado rivier oversteekt. De Poza Colorado aan de rechterkant van de brug heeft een zwempoel (tot 6 meter diepte) in een canyon met wanden tot 10 meter hoogte. Dare devils wagen zich hier aan spectaculaire sprongen.
Als je door de rivier wandelt, kom je 8 km verder uit in Poza la Pipa. Zelfs bij bewolkt weer is een rivierwandeling onder de bomen nooit verloren tijd en zie je onderweg altijd wel iets verrassends langs de oever.
Waterschoenen of beter sneakers die in het water mogen zijn hier heel handig!
Poza la Pipa
Ga je niet via de rivier maar via de weg naar Poza la Pipa, sla dan in Curubandé aan het schooltje (als je vanuit Liberia komt) linksaf. Vlak voor de kleine minimarket rij je links in en 100 meter verder naar rechts. De rit naar Poza la Pipa doe je best met een 4×4. Of je wandelt vanuit het centrum 1 kilometer te voet tot de zandparking.
Toegang tot Poza la Pipa is gratis. De lokale bevolking is duidelijk tuk op dit plekje. Jong en oud zitten verspreid in klapstoeltjes naast de frigobox en geluidsinstallatie op de rotsen die het helderblauwe water flankeren. Met dank aan het zonnetje dat vandaag door de wolken komt piepen, zien we vandaag wel degelijk de zo typische turquoise kleur!
De waterpoel kreeg de naam Pipa naar de houten containers of pipa’s die ossenherders gebruikten om water in te vervoeren. Het turquoise water is bergwater. Zet je dus schrap voor een afkoeling. Eens je in het water zit, wen je er gelukkig wel snel aan. In het water zijn kleine poelen gevormd met verschillende niveaus in diepte met de uitgesleten rotsen als ideale glijbaan.
Omwille van de vlotte bereikbaarheid is deze Poza la Pipa een kleine moeite om even mee te pikken. Niet zozeer voor de rust, wel voor een afkoelend tussendoortje in een bijzondere omgeving.
Poza los Congos
Voor amper 1000 Colones bezoek je een zwempoel die je op weekdagen normaal voor jezelf alleen hebt. Je wandelt tot een rotsblok waar je je met een touw in het water laat zakken en je in het koele water in een prachtige canyon zalig kan genieten.
Legenden van Curubandé en Rincón de la Vieja
Vulkanen strekken zich als onvoorspelbare schoorstenen tot het hart van de planeet. Mysterieus en intrigerend. En dat doet uiteraard legendes ontstaan. De legende van Curubandé speelde zich af op de helling van de destijds zeer actieve berg van de negen schoorstenen, de naam voor de vulkaan met 9 kraters.
De inheemse prinses Curubandá, dochter van stamhoofd Curubandé ontmoette haar minnaar prins Mixcoac, hoofd van een rivaliserende stam, in het geheim in de wouden rond de vulkaan. Toen haar vader dit ontdekte, gooide hij Prins Mixcoac in de krater. Prinses Curubandá was echter zwanger. Na de bevalling gooide ze haar zoontje in de krater om te herenigen met zijn vader.
Als kluizenaar leefde ze de rest van haar leven dicht bij de krater van de vulkaan en raakte steeds meer vertrouwd met de geneeskrachtige werking van de planten, de vulkanische modder,…. Dorpsbewoners en sjamanen zochten medische hulp bij de oude dame in de hoek, verwijzend naar de uithoek waar ze woonde. Deze plek kreeg vervolgens de naam Rincón de la Vieja’ (hoek van de oude dame). Dit tragische liefdesverhaal is de meest gekende versie.
Een andere legende heeft het over een oude heks die op de top van de berg woonde in de hoek vanwaar rook kwam. Als ze kwaad werd, stuurde ze hoge rookpluimen de hoogte in, zichtbaar in de hele regio van Curubandé. Ook al is de eerste legende kleurrijker, de geur van het park, het gepruttel en de stoom doet je eerder neigen naar de legende van de oude heks.
Vulkanische activiteit
De Rincón de la Vieja is de derde meest actieve vulkaan in Costa Rica. De belangrijkste krater Von Seebach gevuld met een dampend zwavelmeer is nog steeds actief. De slapende vulkaan Santa Maria met dubbele kegels is met 1916 meter het hoogste punt in het park en heeft een krater van 500 meter breed.
Sinds enkele jaren heeft de actieve krater een reeks uitbarstingen en gasuitstoten gehad waardoor het pad naar de krater gesloten blijft. Op 17 september 2020 werd een uitbarsting (zonder lava) geregistreerd in de vulkaan Rincón de la Vieja met een kolom van 700 meter boven de kraterhoogte en 2616 meter boven zeeniveau.
Het vulkanische massief bestaat uit 9 kraters, is 14 083 hectare groot en maakt deel uit van de bergketen Cordilla de Guanacaste in de Guanacaste Conservation Area. Het gebied is beschermd omwille van unieke flora en fauna en de geothermisch activiteit. In dit massief ontstaan niet minder dan 32 rivieren. Een aantal van deze bergriviertjes zagen we reeds tijdens een wandeling ten noorden van de Rincón de la Vieja in Dos Rios.
Aardwarmte kan ingezet voor de winning van energie. In vulkanische regio’s bevindt geothermische warmte zich op geringe diepte zodat deze aardwinning economisch lonend is. Onderweg naar het Rincón de la Vieja nationaal park of de andere attracties in de buurt kan je dan ook echt niet naast de ICE plantage kijken.
Roestvrij stalen turbines slingeren zich een weg langs geboorde putten waar energie wordt opgewekt. Metingen moeten er tevens voor zorgen dat de juiste maatregelen worden genomen om de impact van vulkaanuitbarstingen te beperken.
Rincón de la Vieja Nationaal Park
Praktisch. Een bezoek aan Rincón de la Vieja nationaal park moet minstens 24 uur vooraf via het online boekingssysteem gereserveerd worden. Je ontvangt meteen een mailtje met het tijdstip van jouw bezoek en rekent of online of ter plaatse af.
Dit nationale park is van dinsdag tot en met zondag open vanaf 8 uur tot 15 uur. De toegangsweg tot het bezoekerscentrum loopt via het privéterrein van Hacienda Guachipelin. Aan de hefboom betaal je 700 colones om verder te kunnen rijden tot de parking. Bussen gaan niet tot het park. Via hostel Dodero in Liberia kan je een shuttle boeken.
Het bezoekerscentrum werd in 2016 volledig vernieuwd en heeft voor bezoekers die contact met het thuisfront niet kunnen missen, een snelle WiFi verbinding. Vanuit Aroma de Campo is het amper 8 minuutjes rijden tot de grote parking aan het bezoekerscentrum.
Flora en fauna
Birdwatchers, zet jullie schrap. Je kan hier een heleboel vogels afvinken in de veldgids “The Birds of Costa Rica”.
Zoogdieren die je hier kan spotten zijn kapucijnaapen, slinger- en brulapen, coati’s, miereneters, edelherten, luiaards, stinkdieren, agouti’s, kinkajou’s, tapirs. Ook jaguars en poema’s leven in de meest afgelegen gedeelten van het woud. Al is de kans dat je die zal zien zo goed als onbestaande. Door de hoogteverschillen, de regenval, het effect van uitbarstingen en het type substraat ontstaan verschillende habitats.
In de lagere zones groeien de Guanacaste, de Freijo, de Gumbo Limbo en de Capuline. In de middelste zone (tussen 1200 en 1400 meter) zal je eerder de Copey en de Gunnera (paraplu van de arme man) zien. Zelf gebruikten we zo’n groot blad ooit al eens als beschutting tegen een plotse bui in de jungle.
De grens daarboven heeft nevelwoudallures. Knoestige bomen gedrapeerd in mosmatten en bekleed met orchideeën en epifyten sieren de beboste hellingen.
Behalve talrijke ecosystemen, de vulkanische activiteit en een grote verscheidenheid aan diersoorten en vegetatie groeit hier in het wild de grootste hoeveelheid Guaria Morada, de nationale bloem van Costa Rica, ook bekend als de Guarianthe Skinneri. Het is een orchidee met een bijna diamantachtige glans.
De Guaria Morada is een epifyt, wat betekent dat deze, in tegenstelling tot andere bloemen, geen aarde nodig heeft om te overleven. Het gebruikt de boom enkel als structurele ondersteuning. Het merendeel van zijn voedingsstoffen haalt hij uit de lucht en uit de regen. Net als andere orchideeënsoorten bloeit de Guaria Morada slechts gedurende een korte periode tussen januari en april.
De meest interessante boom is de fig tree of wurgvijg. Deze parasietbomen vallen op door hun holle stam, de enige herinnering aan de boom die hij heeft verslonden.
Natuurfotografen hebben een vette kluif aan dit park. Zorg dat je voldoende batterijen mee hebt!
Wandelpaden in Rincón de la Vieja nationaal park
Januari 2021 was met dank aan het weerfenomeen la Niña niet alleen in de South Pacific uitzonderlijk nat. Net vandaag zijn we te optimistisch en nemen we de regenjas niet mee. Het zal met dat beetje motregen wel meevallen. Aan de ingang van het bezoekerscentrum aangekomen ren ik de trappen op. Het valt niet mee. Het is plots pijpenstelen aan het regenen! Gelukkig is het niet ver rijden om toch maar even de regenjassen en hoes voor het rugzakje te halen.
Welke trails wandelen?
- groen: Pailas Circular Trail – 3 km (lus met onderweg talrijke vulkanische attracties)
- geel: Waterval La Cangreja – 10 km (heen en terug)
- roze: Waterval La Escondida – 8,6 km (heen en terug) – pittige klim
- rood: Crater Trail: 16 km – NIET toegankelijk
Het Las Pailas Circular Trail
Dit pad is een lus van 3 km met onderweg een aantal indrukwekkende vulkanische attracties. Enigszins verbaasd en toch ook wat teleurgesteld wandelen we over betonnen paadjes.
Het ruige karakter van de natuurlijke paden waar we 20 jaar geleden op wandelden is weg. De paden kregen in 2016 een make-over zodat ook minder mobiele mensen tot de belangrijkste attracties kunnen geraken. Gelukkig maakt de natuur het toch wat avontuurlijk met wat lianen boven je hoofd.
Vanop de metalen brug over een bulderende Rio Blanco zien we de oude hangbrug waar we in 2001 over wandelden. Gelukkig vervangen kiezeltjes al snel de harde betonnen ondergrond.
Wat kan je zien langs dit trail? Vulkanische meertjes, vulkanische dampen, vulkanische modder en een seizoenswaterval.
Dit alles zie je in een mysterieus decor waar de geur van sulfer nooit veraf is en hete dampen onheilspellend tussen de bomen hangen. Alsof je in een surreële wereld binnenstapt waar wezens uit de diepe hete onderwereld elk moment tevoorschijn kunnen komen.
De wind rukt op en nu en dan gutst een flinke bui omlaag om kort erna plaats te maken voor een blauwe hemel en stralende zon. Kermis in de hel. O ja, dat mag je hier wel heel letterlijk nemen.
Naar de tijdelijke waterval
Na de Fumaroles duikt het pad het bos in. In de verte zien we in de vlucht het silhouet van een spitse jaguarundi over het pad rennen. Ook katachtigen leven hier! We scannen nog even de nat geregende blinkende vegetatie maar de vogel is gaan vliegen. Het pad kronkelt vervolgens langs gigantische wurgbomen tot we aan de waterval komen.
Deze seizoenwaterval is tijdens de droogste maanden amper zichtbaar. Andere watervallen storten het hele jaar door massa’s water omlaag. En daar leiden 2 trails naartoe.
Trail of the Falls
Aan het bezoekerscentrum vertrekt het trail naar de watervallen naar links langs de rand van het bos een heuvel omhoog. Om 12 uur wordt de toegang naar dit pad afgesloten.
Hier geen netjes aangelegde paadjes, maar zoals het hoort: puur natuur over grillige wortels en natte glimmende rotsen die het veel avontuurlijker maken. Dit soort paadjes past beter in deze omgeving: ruw, grillig en onvoorspelbaar. Al moet ik me wel schrap zetten om niet onderuit te gaan op de glibberige natte ondergrond.
La Cangreja waterval bezochten we in 2001. Deze waterval ligt op 5 km afstand. Je bent dus heen en terug 10 km aan het stappen, een wandeling van circa 4 uurtjes. Hou er rekening mee dat je hier soms ook in volle zon loopt met rond jou groene heuvels, gele grassen en vulkanische rotsen maar bitter weinig schaduw. Neem water en een pet of hoed mee.
Sinds 2018 is het verboden om aan de watervallen te zwemmen. Makkelijker gezegd dan gedaan als je bezweet en half gefrituurd eindelijk aan die helderblauwe poel water aankomt 🙂
De Escondida waterval ligt op 4,3 km van het vertrekpunt, dus 8,6 km heen en terug. Hier staat je wel een pittige klim te wachten. Reken op circa 5 uurtjes wandelen.
De heftige regenbuien transformeren het wandelpad in een uitdagende glijbaan. Het is intussen wel intens genieten van de weelderige vegetatie rond ons, de vogels en de aapjes boven ons.
De Active Crater Trail
Het pad naar de krater is sinds 2011 gesloten. Het is 16 km heen en terug met een hoogteverschil van 1000 meter. Het veiligheidsadvies negeren brengt jezelf maar ook het reddingsteam in de problemen.
Wanneer Rincón de la Vieja bezoeken?
Het kan op deze bergpas flink waaien en wolken komen en gaan. Tijdens het droge seizoen heb je minder kans op plotse buien. Van mei tot november zal je vooral tijdens de namiddag regen hebben. Dat is te zeggen: normaal gezien. Het weer is overal van slag, ook hier.
Neem het weer zoals het komt. Zo werden wij eind januari middenin het droge seizoen, in de ochtend verrast door enkele flinke tropische buien. Toch heeft die regen ook haar voordelen. Het maakte de omgeving intens diepgroen en houdt dagjestoeristen weg van het park. Laat je er dus zeker niet door afschrikken. Vergeet alleen niet om je regenjas mee te nemen 😉
Door de ligging op de Continental Divide krijgt het massief het hele jaar door wel regen te verwerken wat zorgt voor vele watervallen en rivieren die permanent stromen in de regio van Curubandé.
Oropendola Waterfall
Bij Hacienda Guachipilin boeken we een combi Tour “Oropendola Waterfall + lunch + Hot Springs” voor 50 USD. De dag van vertrek nog even wandelen met natuurlijke warmwaterbaden als afsluiter. We zien het helemaal zitten!
Vanuit Aroma de Campo sta je op enkele minuten aan alle vertrekpunten voor de vele activiteiten die Hacienda Guachipilin in Curubandé aanbiedt.
De start van de wandeling naar de Oropendola Waterfall bevindt zich vlakbij de parking van Rincón de la Vieja Nationaal Park.
Een toezichter vraagt onze namen terwijl een pluizige ekstergaai ons in de gaten houdt.
Het is een korte wandeling door droog woud tot de Rio Blanco. Daar dalen we af langs een wel heel steile hangbrug. En ja, het is er eentje die wiebelt.
De koele nevel slaat ons in het aangezicht op het houten platform. Wie nog meer afkoeling zoekt, kan een verfrissende dip onderaan de waterval nemen. Niet te dicht, want de kracht waarmee de waterval omlaag stort is gigantisch. Neem de trap omlaag tot de basis van de zwempoel of zak wat verder stroomafwaarts af op een rustiger plekje in de rivier.
Na het wandelen en zwemmen klauteren we omhoog en keren terug naar Hacienda Guachipilin voor de lunch, een traditionele casado.
De cattle ranch van Hacienda Guachipelin is al meer dan een eeuw in bedrijf en omvat een terrein van 1375 hectaren. Het is een populaire bestemming voor groepsreizen en dagjesmensen waardoor de faciliteiten tijdens piekmomenten behoorlijk druk kunnen aanvoelen. Gelukkig is het nu door Covid-19 heel rustig en genieten we optimaal van het eten, de rust en de omgeving.
Rio Negro Waterfall
13u30 staat op ons kaartje voor de hot springs waar we nu onderweg naartoe zijn.
Handig. De waarschuwing voor een boom midden op de weg kan je lezen als je met je neus tegen het gele bordje plakt 🙂
Voor we naar de warmwaterbronnen afzakken, wandelen we tot de Rio Negro Waterfall. Parkeer je wagen bij de ingang van de hot springs en wandel de straat over. Daar zit normaal iemand aan de start van het korte trail.
Het wandelpad kronkelt door droog woud langs de Rio Negro. De waterval is niet zo groot als de vele andere watervallen in de omgeving, maar je kan wel vlot tot de basis wandelen. Het is er rustiger en wat ons betreft ook aangenamer vertoeven.
Rio Negro Hot Springs
Klaterende watervallen blijven fascinerend om te zien. En zo hebben we er hier in Costa Rica al honderden gezien. Maar verkwikkende warmwaterbronnen, die vind je niet overal. In Curubandé geniet je met dank aan de vulkaan Rincón de la Vieja van heerlijk warm water in een natuurlijke kuuroord. Weliswaar is de omgeving wat opgesmukt om bezoekers comfortabel te laten genieten. Ietsje minder comfort is wat ons betreft charmanter. Dat verkoopt echter minder vlot aan het grote publiek.
Aan de ingang zijn kleedkamers, waslokaaltjes en opberglockers voor je spullen. Na 350 meter wandelen langs een pad onder de bomen kom je aan thermale bronnen boordevol mineralen. Deze mineralen zouden helende en therapeutische eigenschappen hebben.
Bij aankomst aan de baden krijgen we een kommetje aangeboden met warme modder in. Aangezien het lijf wel wat heling kan gebruiken, smeer ik me van kop tot teen in. Als de modder is opgedroogd, spoel je het bruine goedje er onder de douche of in de rivier af.
In die Rio Negro ontspringen langs de oevers bronnen die op een natuurlijke manier door de grootste en meest actieve vulkaan in Guanacaste worden verwarmd.
Er is keuze uit 10 hot springs. Start met de minst warme en koel tussendoor af in de verkoelende rivier die dwars door het natuurlijke kuuroord stroomt. Je kan blootsvoets via de hangbrug of via de rivier van de ene naar de andere kant.
Niet alleen de warmwaterbronnen maken deze plek zo paradijselijk. Je bent omgeven door dicht tropisch woud met een sprankelende bergrivier die erdoor raast terwijl je onderuit zakt in zalig warm water. “Als dit geen mooie afsluiter van een rondreis in Costa Rica is”, glunder ik voldaan.
Excursies vanuit Liberia
Ook wie geen eigen vervoer heeft, kan genieten van alle natuurschoon en avontuurlijke activiteiten. Excursies vertrekken vanuit Liberia of halen je onderweg op richting Curubandé.
Verder vanuit Curubandé
Een verblijf in Curubandé kan je perfect als tussenstop inplannen onderweg naar:
- het uiterste noorden bij La Cruz en het Santa Rosa Nationaal Park
- een strandverblijf aan de Gold Coast
- een bezoek aan het nevelwoud van Monteverde
- een off the grid ervaring in Dos Rios aan de noordkant van de Rincon de la Vieja
- de blauwe Rio Celeste of naar La Fortuna
Verhoog je kansen om de hemelsblauwe rivieren te zien en plan enkele dagen in de regio in.
Laatste versie: 25 februari 2024
Meer informatie
- Reisvoorbereiding rondreis in Costa Rica
- Alle nuttige links voor jouw reisplanning
- Maand per maand bekeken: wat is voor jou de beste reisperiode?
- Overzicht reisroutes: start hier
- Voorbeeldrondreis 2 tot 3 weken “natuur en wildlife”
- Waar naartoe in Costa Rica? Zoek op de interactieve kaart
- Wat neem je mee naar Costa Rica?
- Logeertips: 30 unieke adresjes.
- De 20 mooiste watervallen.
- Alles over autohuur en met de auto rijden in Costa Rica.
- Alle nuttige links voor jouw reisplanning
.
Geniet jij ook van beelden van wonderlijke natuur en wildlife? Volg Under The Trees op Instagram