De Alffarhoeve is een zorghoeve met een belevingstuin in Moerzeke, een dorpje langs de Schelde. Het is voor natuur- en dierenliefhebbers de ideale plek met een B&B waar je helemaal tot rust kan komen.
Van Costa Rica naar Moerzeke. Dat is 9100 km met de Atlantische Oceaan ertussen. Een heuse afstand en een wereld van verschil. Een bezoek aan familie en vrienden brengt me terug naar mijn geboortedorp. Het is altijd even slikken om van een ruraal dorpje in Costa Rica gedurende enkele weken naar de drukke samenleving in België terug te keren. Zoveel meer prikkels, bebouwing, verkeer en een veel hoger levenstempo,… Al snel raakt mijn fibrolijf uitgeput. Gelukkig zijn ook hier plekjes waar je helemaal tot rust kan komen. En die rustpunten in de natuur zijn zo ontzettend waardevol.
Dat contact met de natuur en met dieren is iets wat bij de Alffarhoeve ook voorop staat. Stilstaan, genieten en in verwondering staan, brengt rust in het hoofd en in het lijf. En daarom zetten we dit project met veel plezier in de kijker.
De Alffarhoeve in een notendop
Van passie tot project
Zoals het zo vaak gebeurt met dierenliefhebbers, start je met een huisdier of 2. Wie voldoende tijd en ruimte heeft, haalt er soms meerdere in huis. Bij Ingeborg en Bart groeide die liefde voor dieren uit tot een heuse boerderij met talrijke weidedieren. De passie voor dieren en natuurbeleving resulteerde in een project dat groeit en bloeit en barst van de energie.
Het startte met twee berners, Quiroz en Ramon, enkele kippen en eenden. En dan kwamen de dwerggeiten, hangbuikzwijntjes, twee witte ezels en vier Shetlandpony’s.
Een bont gezelschap aan dieren vond intussen de weg naar De Alffarhoeve. Het project is deels organisch deels bewust gegroeid tot een heuse belevingstuin met een B&B. Het vele werk en de energie die in het project kruipt, rendeert in voldoening en een plek waar natuurliefhebbers en rustzoekers mee van kunnen genieten. Van zodra je de tuin betreedt, stap je in een oase van rust waar alle dagelijkse sleur van je wegvalt.
What’s in a name?
“Alffar” komt van het Oudnoorse álffar, de benaming voor één van de mythologische natuurgeesten. Elfen zijn ook wezentjes die graag plagen. Al voelt het plagen hier eerder aan als ‘prikkelen’. Prikkelen in de positieve zin. De natuurlijke prikkels in De Alffarhoeve nemen je zintuigen over. Het ruisen van de blaadjes in de bomen, het zachte gefluit of ge-toktok van de kipjes, het gemekker van de geitjes, het gebalk van de vrolijke ezels. De natuur plaagt en prikkelt je zintuigen en laat in verwondering staan.
Heel toevallig vormen de letters van Alffar ook de beginletters van de kinderen van Ingeborg en Bart: Amber-Lieke-Fran-Freek-Axelle-Robbe
Alffartje is de mascotte van de zorghoeve. Het is een guitig, gevleugeld figuurtje en de behoeder van De Alffarhoeve met eigen verhaaltjes die elke maand (net na volle maan) terug te vinden zijn op deze link.
De belevingstuin in de Alffarhoeve
De belevingstuin is waar de bewoners van de Alffarhoeve de sterren zijn. Ze hebben er elk een eigen plek waarbij goed werd nagedacht over hun rust en behoeften. Dat respect voor rust en welzijn komt terug in het hele concept. Er wordt steeds gekeken wat in het belang van de dieren is. Elke aanvraag van een school of bedrijf wordt goed afgewogen: geen te grote groepen, geen activiteiten die voor stress kunnen zorgen. En dat zien we graag.
De bewoners van de Alffarhoeve
Tijdens de rondleiding vertelt Bart over de dieren die er wonen, hun bijzonderheden en hun namen. Het zijn er zoveel. Al snel besef ik dat ik ze niet kan onthouden om mijn keuze te maken. Immers, niet alleen het unieke project boeit me, ik wil ook graag meter worden van één van de dieren van de zorghoeve. Zoveel snoetjes om uit te kiezen. Dat is geen eenvoudige opdracht.
De dwerggeitjes waren de eerste bewoners op de Alffarhoeve. Een grote witte geit staat fier op een voederhuisje. Mijn aandacht wordt plots afgeleid naar een bruine schattige snoet die als het ware door een zonnestraal wordt uitgelicht. “Dit is Bink” vertelt Bart. Het dier geniet van mijn aaikes en volgt nog even mee langs het hek terwijl we verder wandelen naar de volgende weide.
Een zeer divers gezelschap aan weidedieren huppelt hier vrolijk rond: mini-dwerggeiten, girgentanageitjes, alpaca’s, Kerry Hill schapen, Wallische geitjes, hangbuikvarkens, ezels, eendjes,…
Achteraan in een afgeschermd stukje weide komt een minizeboe (het kleinste rundveeras ter wereld) naar ons toe om een knuffel te vragen. Net als de stierkalfjes, Flor en Oktaf werd Arielle met de fles groot gebracht. Om het vaarsje Arielle de nodige rust te gunnen, krijgt ze nog even haar privéstukje weide.
Bart vertelt dat de minizeboe’s erg populair zijn bij de meters en peters. “Welk dier heeft nog geen of minder meters of peters?”, vraag ik nieuwsgierig. “De geitjes, zoals Bink” merkt hij op. Ik twijfel geen moment. Het charmeoffensief toen Bink me kwam begroeten, had me eigenlijk al overtuigd. Bij deze werd het meterschap bezegeld.
Tijdens de ontspannen wandeling bij een zalig temperatuurtje en een blauwe hemel, probeer ik de vele indrukken en snoetjes rond me in me op te nemen. Het doet goed om een project te zien dat zoveel positieve energie en warmte uitstraalt.
De zorg over de dieren vraagt uiteraard veel tijd en energie en helpende handen. Vzw De Alffarhoeve werkt met circa 11 vrijwilligers die net als de initiatiefnemers een groot hart hebben voor natuur en dier.
De belevingstuin is enkel toegankelijk voor meters en peters die op meter en peterdagen worden uitgenodigd of na afspraak hun dier kunnen komen knuffelen.
Hoe kan je meter of peter worden? Meer info.
Zorghoeve
Het contact met dieren brengt niet alleen rust, maar verlaagt ook de drempel om te beleven en zich ongedwongen uit te drukken en contact te maken. Het werkt helend. Dit therapeutische effect is ook één van de peilers waar De Alffarhoeve actief op inzet. Scholen, bedrijven en zorginstellingen vinden dan ook steeds meer hun weg naar de zorghoeve.
B&B De Alffarhoeve
Helemaal vooraan op het terrein kan je als gast terecht in de B&B. Je logeert hier in comfortabele gastenkamers met elk een eigen luxueuze badkamer of je huurt het hele vakantiehuis (max 8 tot 10 personen). Er is steeds een kraakvers en uitgebreid ontbijt (ook vegan mogelijk) verkrijgbaar.
In elk van de kamers heerst een warme huiselijke sfeer. Een zalige matras, een regendouche, een Nespresso apparaat en andere extraatjes maken er een heel comfortabel verblijf van.
De Alffarhoeve kiest ook voor lokale streekproducten en het korte ketenverhaal. Je proeft tijdens je verblijf van lokale specialiteiten en zelfgemaakte producten. Bij die extraatjes hoort een groot buitenzwembad, een outdoor welness (een met hout gestookte barrelsauna en een hot tub te reserveren) en uiteraard de belevingstuin.
Activiteiten
Berrevoetse wandelpad. Stilte en natuurbeleving staan voorop. Bij die beleving hoort ook de zeer rustgevende blotevoetenpad ervaring. Dat pad kreeg hier de toepasselijke naam “Berrevoets” Moes’ dialect voor “Blootvoets“. Je wandelt 1,1 km lang op blote voeten over verschillende texturen wat zorgt voor een mooie mix aan sensaties. Van het kietelen van het gras tussen de tenen, tot de zachte klei en modder, langs stro en hooi over kiezels en zelfs door een beekje. Je zintuigen worden op alle vlakken geprikkeld. De ideale manier om alles even los te laten en het hoofd leeg te maken.
Slapen op een strozolder. Een ander contact met de natuur en een uitdaging voor de zintuigen, is een overnachting in het stro. Back to basics op een comfortabel bed van stro, boven de grond maar toch zo dicht bij de dieren, is een ervaring die je het hier en nu intens laat beleven. Jouw wekkers van dienst: het gebalk van de ezeltjes.
Voederronde. Wie vroeg uit de veren is, kan deelnemen aan de voeder- en verzorgingsronde van de dieren.
Ezelwandeling. Ezels hebben beweging nodig. Ook al hebben ze een ruime weide, toch vinden ze het fijn om even op wandel te gaan. Als bezoeker van de belevingstuin (meter/peter of B&B gast) kan je met César, Churroz, Elton, Babba, Chepito, Charlotje of Ciska gaan wandelen. Het terrein grenst aan een natuurgebied bij de dijk waar je in alle rust kan genieten van het contact met de dieren tijdens de wandeling. Deze wandeling is wel steeds begeleid en in een beperkt groepje van max. 6 (max 4 personen – 2 ezeltjes – 1 begeleider). Ook trouwens leuk om als cadeau te geven. Na de wandeling krijgen de ezels een borstelbeurt en een wortel en kan je onder de grote treurwilg bijpraten bij een warm drankje in ‘Kaffee Alffar’.
Trek erop uit. De Alffarhoeve bevindt zich in het Oost-Vlaams dorpje Moerzeke aan de Bootdijk met zicht op de binnendijk aan het Kleinbroek in het Scheldeland, de meest waterrijke regio van Vlaanderen. Huur een fiets of breng er een mee. De omgeving is ideaal om te fietsen en er is ook een mountainbikeroute. Wandel langs trage wegenroutes in het Scheldeland met veerdiensten naar de overkant van de rivier. Toerisme Hamme.
Dromen en doen
Het project blijft groeien. “Een toekomstig voedselbos staat in de steigers en zal voor nog meer lekkers zorgen”, vertelt Bart als we helemaal achter op het domein wandelen.
Helemaal achteraan ontdek ik het allerleukste plekje van de Alffarhoeve: een kleine chalet onder de bomen, bij een vijver! Perfect voor iemand die even volledig weg van alles compleet tot rust wilt komen. Enkel de bomen, de stilte en een prachtige reflectie in het water. Elk seizoen heeft hier beslist haar charmes. Het is wat mij betreft de ideale plek om te bezinnen, te schrijven, te lezen en te dromen.
En dromen is zo belangrijk. Je passies ontdekken en in daden durven omzetten. Dat is waar ‘De Alffarhoeve’ een mooi voorbeeld van is. Het is misschien de plek om ook jouw passie te ontdekken tijdens een stiltemoment en reflectie over wat jou gelukkig maakt.
Lees alles over de zorghoeve in: www.alffarhoeve.be
Meer info over de B&B lees je in deze link.
Andere initiatieven
Op zoek naar een andere locatie in Belgie waar je in alle rust geniet van natuur en dier?